Ηλεία

Λεχαινά: Συνεδρίαση με αποκαλύψεις και απαντήσεις δημάρχου για όλα

Συνεδρίαση με αποκαλύψεις μείζονος και ήσσονος σημασίας ήταν αυτή του Δημοτικού συμβουλίου Ανδραβίδας Κυλλήνης, η  τελευταία για τον μήνα Σεπτέμβριο ή η τελευταία του καλοκαιριού.

Απών ο πρώην δήμαρχος Ναμπίλ Μοράντ στον οποίο απηύθυνε σκωπτικά σχόλια  ο δήμαρχος Γιάννης Λέντζας.

«Αφού η προηγούμενη δημοτική αρχή μας άφησε 2.000.000 ευρώ όπως λέει, να μας δώσει τώρα τις 500.000 ευρώ να πληρώσουμε τον Λιάρο που μας έκανε κατάσχεση», είπε ο Γιάννης Λέντζας εξαπολύοντας  δριμεία επίθεση στη δημοτική αρχή του Ναμπίλ Μοράντ κατά τη διάρκεια των απαντήσεων που έδωσε σε ερωτήσεις που τέθηκαν από δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης,

«Δεν διορίσαμε κανέναν που δεν πηγαίνει στη δουλειά του όπως οι προηγούμενοι. Δεν δέχομαι από κανέναν να μας κουνάει το δάχτυλο», τόνισε.  Μάλιστα, στις συγκεκριμένες αναφορές του Δημάρχου δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την παράταξη «Συμφωνία Πολιτών», ενώ ο επικεφαλής και πρώην Δήμαρχος Ναμπίλ Μοράντ απουσίαζε. Απουσίες είχε  και η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, με τον Βασίλη Τσιρίκο ουσιαστικά να είναι μία παράταξη μόνος του και τον Θόδωρο Κατσάπη να εμφανίζεται αργοπορημένος.

Ο επικεφαλής της  παράταξης «Απόφαση Δημιουργίας» Γιώργος Παναγιωτόπουλος έθεσε στην αρχή της συνεδρίασης, σειρά ερωτήσεων στα οποία ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης απάντησε αναλυτικά, όπως και στις ερωτήσεις του Αντώνη Σοφιανού από την παράταξη «Συμφωνία Πολιτών».

Λέντζας: καθαρές απαντήσεις

Ο δήμαρχος απάντησε σε όλες ερωτήσεις:

Για τον Σύνδεσμο «Ηρακλής»: «Η δημοτική αρχή κληρονόμησε από την αντιπολίτευση προβλήματα θέλοντας να κάνουν… δώρο τον Σύνδεσμο στον Πηνειό. Υπήρξε η σθεναρή, όπως ξέρετε αντίδρασή μας. Μπλέξαμε με δίκες στις οποίες μας ενέπλεξε ο κ. Μάλιαρης. Ο Δήμος Πηνειού δεν πληρώνει τις οφειλές του στον Σύνδεσμο. Ζητήσαμε έναν επιστήμονα που θα βάλει μία τάξη γιατί υπάρχουν προβλήματα με τις μελέτες».

Για τα Αστυνομικά Τμήματα: «Δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε δωρεές στα ΑΤ. Μόνο για χώρους μπορούμε να κάνουμε κάτι. Είμαστε σε επαφή με τον επιτελάρχη. Έλεγαν ότι έχουμε δικό μας οίκημα και δεν είχαμε τίποτα».

Για απευθείας αναθέσεις έργων: «Αν δείτε τις δικές μας με τους προηγούμενους η αναλογία είναι 1 προς 5 για να μη πω 1 προς 10. Εμείς δεν διορίσαμε κάποιους που ποτέ δεν πατούσαν. Θα φέρω τα στοιχεία να δείτε τι απευθείας αναθέσεις έκαναν».

Για τις προσκλήσεις προγραμμάτων: «Ετοιμάζονται προτάσεις για το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης που θα αφορούν το Κοτύχι, την ύδρευση στο ΕΣΠΑ Περιφέρειας, για ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων, για την αγροτική οδοποιία και άλλες».

Για το δρόμο του λιμανιού Κυλλήνης: «Υπάρχου προβλήματα με τις εκτάσεις που πρέπει να απαλλοτριωθούν γι’ αυτό και θα υπάρξουν δικαστικές διενέξεις. Μη λέμε ψέματα, ο δρόμος θα πάρει μια 5ετία για να γίνει, αλλά εμείς πιέζουμε όσο μπορούμε».

Τέλος, σε ότι αφορά τα αγροτικά προβλήματα ανέφερε ότι σήμερα έγινε αναγγελία από τον δήμο για τις ζημιές αγροτικών προϊόντων, ενώ για μια ακόμη φορά επεσήμανε το πρόβλημα του νερού που απασχολεί έντονα τη δημοτική αρχή και πρέπει να βρεθεί λύση.

Εισαγγελέας για το Κτίριο Μαστροβασίλη

Τέθηκε επίσης το θέμα της κατασκευής του υπαίθριου θεάτρου στο κτίριο Μαστροβασίλη, θέμα που είχε αναδείξει η «Πατρίς» τον περασμένο μήνα.  Το θεατράκι  που κατασκευάστηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή πρέπει να κατεδαφιστεί.

Η Φιλαρμονική Λεχαινών

Στο θέμα της μεταστέγασης της Φιλαρμονικής Λεχαινών υπήρξε η αντιπαράθεση μεταξύ του Δημάρχου και της Προέδρου του Δ.Σ.  Γεωργίας Κακαλέτρη με τον πρώην Αντιδήμαρχο και διοικητικό μέλος της Φιλαρμονικής Ανδρέα Μίγκο. Πρώτα όμως η Πόλυ Μπιτούνη, υπεύθυνη για τους Παιδικούς σταθμούς αναφέρθηκε στην παρατυπία να συστεγάζεται ο Σταθμός με την Φιλαρμονική, ιδιαίτερα λόγω κορωνοϊού.  Μάλιστα  ζήτησε από το Σώμα να πάρει απόφαση αλλιώς είναι αναγκασμένη να καλέσει την αστυνομία, αφού όπως τόνισε «δεν υπάρχει έξοδος κινδύνου και πρόσβαση στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις».

«Αν συμβεί κάτι εγώ θα πάω κατηγορούμενος, όχι ο κ. Μίγκος. Θέλουμε την Φιλαρμονική αλλά δεν μπορούν να υπάρχουν προβλήματα. Δεν υπάρχει έξοδος κινδύνου και άλλα. Κατέχεται παράνομα χώρο. Δεν υπάρχει απόφαση δημοτικού συμβουλίου για παραχώρηση χώρου», τόνισε  από την πλευρά του ο Γιάννης Λέντζας.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και το Τ.Σ. Λεχαινών τα μέλη του οποίου πρότειναν για στέγαση της Φιλαρμονικής ή το Σινέ Αστρον ή τον χώρο στο κτίριο Μαστροβασίλη που ανήκει στην εκκλησία και στεγάζει την χορωδία.  Το Σώμα ψήφισε κατά πλειοψηφία η Φιλαρμονική να μεταφερθεί στο Σινέ Αστρον, επειδή πρόκειται για κτίριο που ανήκει στον Δήμο και μόνο γι’ αυτό μπορούν να ψηφίσουν. Η αλήθεια είναι ότι η Φιλαρμονική Λεχαινά πρέπει να στεγαστεί σε άλλο κτίριο όπου θα φυλάσσονται και τα όργανά της.

Ψήφισμα για Αγίους Θεοδώρους

Στο τέλος της συνεδρίασης η Πρόεδρος του Δ.Σ. Γεωργία Κακαλέτρη ανέγνωσε  ψήφισμα του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης για το θέμα της περιβαλλοντικής υποβάθμισης των Αγίων Θεοδώρων, το οποίο έχει ως εξής:

«Ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης από το 2011 έχει συνδράμει τους κατοίκους των Αγίων Θεοδώρων στην αντιμετώπιση του τεράστιου Περιβαλλοντικού προβλήματος της δυσοσμίας που αντιμετωπίζουν αποδίδοντάς το στη λειτουργία των βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Μάλιστα με τις υπ’ αριθμ. 41/4-3-2015, 136/21-6-2017 και 233/13-9-2018 αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. έχει προβεί σε αναγνώριση του προβλήματος, έχει προτείνει λύσεις επίλυσης, έχει προχωρήσει σε λήψη αποφάσεων στην αντιμετώπισή του και έχει διεξάγει κάθε νόμιμη ενέργεια προς υπεράσπιση των συμφερόντων των κατοίκων.

Ο Δήμος τον Μάρτιο του 2018 προχώρησε σε κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου για περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής. Πολλές φορές το θέμα έχει συζητηθεί ως τακτικό και εκτός ημερήσιας διατάξεως με πλήρη ανάπτυξη από πλευράς των κατοίκων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Το πρόβλημα της δυσοσμίας είναι υπαρκτό κατά τη διάρκεια λειτουργίας του εργοστασίου.

Σήμερα με το παρόν ψήφισμα ενόψη της εκδικάσεως της αίτησης ακύρωσης των εταιρειών  κατά της υπ’ αριθμ. 102109/1796/6-5-2020 αποφάσεως του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Ηλείας οριστικής διακοπής λειτουργίας της εγκατάστασης στους Αγίους Θεοδώρους Λεχαινών, εκφράζουμε την πλήρη στήριξή μας στα δίκαια αιτήματα των κατοίκων για την προστασία της ζωής, της υγείας και του περιβάλλοντος της περιοχής».

Όλη η επικαιρότητα