Ηλεία

Ξεκινούν τα έργα στο λιμάνι Κατακόλου

Ακούστε το άρθρο

Μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα θα ξεκινήσουν τα έργα στην χερσαία ζώνη του λιμανιού του Κατακόλου μετά την σύμφωνη γνώμη που το Υπουργείο Ναυτιλίας έδωσε, ανάβοντας ουσιαστικά το πράσινο φως για την έναρξη των εργασιών….

Αυτό είναι αποτέλεσμα της καθοριστικής παρέμβασης του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου,  οποίος έδωσε την δυνατότητα, μέσα στα πλαίσια του νομικού καθεστώτος που διέπει τα έργα αυτά, να γίνει κατανοητό από την πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου, πως ο εναρμονισμός του κτιρίου Σέγκεν στα νέα δεδομένα μπορούσε να γίνει παράλληλα με την  έναρξη των εργασιών.

“Όμως μπορώ να σας πω επειδή το χειρίζομαι το θέμα και το παρακολουθώ από κοντά όλα αυτό το χρονικό διάστημα είναι εντελώς τυπικά τα ζητήματα που εκκρεμούν. Δηλαδή η άδεια από την αποκεντρωμένη δεν νομίζω ότι θα πάρει πάνω από μία εβδομάδα όπως επίσης και η άδεια κατεδάφισης που εκκρεμεί από το Λιμενικό Ταμείο Κατακόλου. Σε ότι αφορά την εργολήπτρια εταιρεία είναι απόλυτα έτοιμη και περιμένει  την ολοκλήρωση αυτών των διαδικασιών για να εγκατασταθεί στο έργο και να έχουμε άμεση έναρξη εργασιών”, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο της ΌΡΤ.

Που είχε κολλήσει

Όπως είναι γνωστό το θέμα είχε κολλήσει γιατί “υπήρχε μία ανάγκη αναπροσαρμογής της μελέτης στις νέες απαιτήσεις του κανονισμού σε ότι αφορά το σύστημα εισόδου εξόδου στα θαλάσσια συνοριακά σημεία διέλευσης (κτίριο Σέγκεν). Είχε υπάρξει και συνάντηση μου με τον Υπουργό και τους είχαμε δώσει να το κατανοήσουν πλήρως το θέμα. Εκκρεμούσαν όμως κάποια διαδικαστικά γραφειοκρατικά στάδια καθώς και η αποστολή  κάποιων στοιχείων  ακόμα από το λιμενικό ταμείο ουτοσώστε να είναι πλήρης ο φάκελος. Έτσι φτάσαμε λοιπόν στο να έχουμε τη θετική γνωμοδότηση, τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου, προκειμένου  να προχωρήσουμε στο έργο αυτό”, τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας.

Κτίριο Σέγκεν

“Έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία εναρμονισμού του κτιρίου Σέγκεν με τα νέα δεδομένα που προβλέπει ο κανονισμός, αφού χωρίς αυτό δεν θα μπορούσε να δοθεί και η σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Ναυτιλίας. Το δύσκολο ήταν να ξεπεράσουμε την σκόπελο αυτή του Υπουργείου προκειμένου να δοθεί η θετική γνωμοδότηση. Ήταν ζήτημα το οποίο λίμναζε εδώ και πέντε μήνες περίπου. Μολονότι είχα την δέσμευση του Υπουργείο από τέλος Ιανουαρίου από  τον Υπουργό τον κ Πλακιωτάκη τον οποίο είχαν επισκεφθεί, είχαμε μία καθυστέρηση επειδή συνεχώς προέκυπταν και άλλα ζητήματα. Σε αυτό συνέβαλλαν και άλλοι  υπηρεσιακοί λόγοι . Υπήρξε μία αλλαγή σε υψηλόβαθμο υπηρεσιακό στέλεχος στο Υπουργείο Ναυτιλίας όπου και αυτό επηρέασε και καθυστέρησε την όλη διαδικασία. Και παραθέτω αυτά γιατί βλέπετε πως υπάρχουν παράμετροι και στοιχεία που επηρεάζουν την εξέλιξη μίας διαδικασίας”, υποστηρίζει ο κ Γιαννόπουλος όσον αφορά το θέμα που είχε προκύψει με τα έργα στο Κατάκολο.

Όλη η επικαιρότητα