Ηλεία

Λιμάνι Κατακόλου: Ώρες ευθύνης για τα έργα της ανάπλασης χερσαίας ζώνης

Ακούστε το άρθρο

Πρόσφατα αναδείχθηκε το σημαντικό πρόβλημα που αφορά την παράλογη καθυστέρηση έναρξης των εργασιών ανάπλασης της χερσαίας ζώνης στο λιμάνι «Κατάκολο – Ιωάννης Λάτσης».

Από το συγκεκριμένο ρεπορτάζ της εφ. «Πατρίς» είχαν προκύψει ερωτήματα, όσον αφορά τη μη ενημέρωση των αρμοδίων για τις αλλαγές των κανονισμών δομής και οργάνωσης στο κτίριο Σένγκεν, και ιδιαίτερα από τους έχοντες άμεση υπηρεσιακή σχέση με το υπουργείο Ναυτιλίας.

Το συγκεκριμένο ερώτημα που τίθεται προς τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος είναι:

Γιατί το έγγραφο του Υπουργείου, που είχε σταλεί στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύργου (ΔΛΤΠ) και είχε κοινοποιηθεί και στην οικεία Λιμενική Αρχή δεν αποτέλεσε αφορμή και κίνητρο για τον Λιμενάρχη Κατακόλου, καθότι ο ίδιος είχε υπηρετήσει ευδοκίμως στην υπηρεσία θεμάτων Ασφάλειας του Λιμενικού Σώματος και η γνώση του στο εν λόγω αντικείμενο (φύλαξη, isps, συνθήκη Σένγκεν) θεωρείται δεδομένη;

Γιατί το έγγραφο του Υπουργείου, που είχε σταλεί στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύργου (ΔΛΤΠ) και είχε κοινοποιηθεί και στην οικεία Λιμενική Αρχή δεν αποτέλεσε αφορμή και κίνητρο για τον Λιμενάρχη Κατακόλου, καθότι ο ίδιος είχε υπηρετήσει ευδοκίμως στην υπηρεσία θεμάτων Ασφάλειας του Λιμενικού Σώματος και η γνώση του στο εν λόγω αντικείμενο (φύλαξη, isps, συνθήκη Σένγκεν) θεωρείται δεδομένη;

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι είχε υποχρέωση και ως Λιμενική Αρχή, αλλά και ως μέλος του ΔΛΤΠ, να ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο εγκαίρως για το πρόβλημα του κτιρίου Σένγκεν και ειδικότερα σχετικά με τους όρους κατασκευής του, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, καθότι είναι αδιανόητο να μη γνώριζε κάτι σχετικά με αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 18 Αυγούστου το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας (ΥΕΝ), είχε αποστείλει έγγραφο στο Λιμεναρχείο, ζητώντας να εκφράσει την άποψή του, αν δηλαδή συμφωνεί με την εκτέλεση του έργου.

Στις εναγώνιες προσπάθειες των εμπλεκομένων πλευρών (ΔΛΤΠ, Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας), η μόνη επωδός του ΥΕΝ ήταν «βρισκόμαστε εν αναμονή της απάντησης του Λιμενάρχη».

Αυτοδίκαια λοιπόν η όλη αυτή η περίεργη ιστορία πρέπει να απασχολήσει την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και του Λιμενικού Σώματος, καθότι το Υπουργείο τον περασμένο Αύγουστο έστειλε επίσημο έγγραφο του στο Λιμεναρχείο Κατακόλου και ζητούσε όλα τα έγγραφα και τις μελέτες που είχαν σταλεί στο Υπουργείο (ήδη σε έντυπη μορφή), να σταλούν και ηλεκτρονικά, καθιστώντας πλέον τον Λιμενάρχη Κατακόλου καθοριστικό παράγοντα για την τύχη του έργου.

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι το Υπουργείο θέλησε με τον τρόπο αυτό, προφανώς λόγω εμπειρίας, ο εν λόγω κρατικός υπάλληλος να πράξει τα δέοντα και να εκφράσει τη γνώμη του επί του έργου αλλά συγχρόνως να το προστατεύσει από νέα, πλέον, καθυστέρηση.

Ας σημειωθεί ότι το έργο της ανάπλασης της χερσαίας ζώνης έχει απασχολήσει και την προηγούμενη διοίκηση του ΔΛΤΠ (από το αρχικό στάδιο μελετών μέχρι και την υπογραφή σύμβασης μεταξύ ΔΛΤΠ και Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος).

Τούτο δε επιτεύχθη σε περιπετειώδη συνεδρίαση του ΔΛΤΠ, παρουσία του σημερινού Δημάρχου και προέδρου του ΔΛΤΠ,  ο οποίος έπεισε τελικά τον Λιμενάρχη να ψηφίσει θετικά για την υπογραφή της ως άνω σύμβασης, προκειμένου να εκτελεστεί το εμβληματικό για το λιμάνι του Κατακόλου έργο.

Στη συνέχεια ακολούθησε η προκήρυξη δημόσιου διαγωνισμού και τελικά η σύμβαση με τον ανάδοχο έχει υπογραφεί από τον Οκτώβριο του 2020…

 

Τ. Αντωνακόπουλος: «Αδικαιολόγητη αδιαφορία…»

Μιλώντας στην εφημ. «ΠΑΤΡΙΣ» για το συγκεκριμένο θέμα ο δήμαρχος Πύργου (και πρόεδρος του ΔΛΤΠ) Τάκης Αντωνακόπουλος δήλωσε ότι «Καταγράφεται μια αδικαιολόγητη αδιαφορία από τον Λιμενάρχη Κατακόλου. Το υπουργείο Ναυτιλίας τον βάζει στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΛΤΠ για να προωθεί τα συμφέροντα του υπουργείου, του λιμανιού και –κατ’ επέκταση- της χώρας. Όχι για να ασκεί καθήκοντα Εισαγγελέα. Κι αυτό συμβαίνει τη στιγμή που ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά το θεσμικό πλαίσιο για τα λιμενικά θέματα. Υπάρχει υπερβολική καθυστέρηση στις αποφάσεις του, ενώ και για το κτίριο Σένγκεν δεν μας έχει πει κάτι…».

Όλη η επικαιρότητα