Ηλεία

Μάχη μέχρι εσχάτων για να μην σβήσει η Ηλεία από το χάρτη

Στα χαρακώματα…

·         Συγκέντρωση σήμερα στις 8 μ.μ. στο Πάρκο Ξυστρή μετά από πρωτοβουλία Αντωνακόπουλου – Λυμπέρη για τις σχολές

·         Η φιλοσοφία των… απέναντι

Αποφασισμένοι να κάνουν ότι περνά από το χέρι τους προκειμένου να μην συνεχιστεί η απαξίωση – μια ακόμα – της Ηλείας φέρεται πως είναι οι θεσμικοί φορείς του Νομού και ειδικά  οι δήμαρχοι Πύργου και Ήλιδας Τάκης Αντωνακόπουλος και Γιάννης Λυμπέρης αντίστοιχα, αρχής γενομένης από την σημερινή συγκέντρωση  στις 8  μ.μ. στο Πάρκο Ξυστρή στον Πύργο!

Οι δυο τους όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, ξεκινούν ανένδοτο αγώνα ενάντια στην απόφαση κατάργησης των δύο πανεπιστημιακών σχολών της Ηλείας, και απευθύνουν κάλεσμα στον λαό της Ηλείας και στους θεσμικούς φορείς, να δώσουν δυναμικό «παρών» στην σημερινή συγκέντρωση.

Οι δύο δήμαρχοι διεμήνυσαν μέσω της εφ. «Πατρίς της Κυριακής» ότι σήμερα ο Ηλειακός λαός, σύσσωμοι και οι θεσμικού φορείς του νομού, θα πρέπει να δώσουν ηχηρή απάντηση στην Κυβέρνηση, στο Πανεπιστήμιο Πατρών για την απαξίωση της Ηλείας και στο επίπεδο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, την στιγμή, που όπως τόνισαν, η Ηλεία σε όλους τους τομείς, όπως Υγεία, κατασκευή αυτοκινητόδρομου, βρίσκεται σε τέλμα!

Πάντως, Τ. Αντωνακόπουλος και Γ. Λυμπέρης επεσήμαναν ότι δεν θα αφήσουν να «περάσει» έτσι, μια ακόμη απόφαση απαξίωσης της Ηλείας, προαναγγέλλοντας μια σειρά κινητοποιήσεων καθώς σήμερα στον Πύργο θα γίνει μόνο η αρχή…
Παραιτήσεις

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμούς Πολιτισμού του δήμου Πύργου Χάρης Μικελόπουλος αλλά και ο Αντώνη Καράμπελας μαζί με τέσσερις δημοτικούς συμβούλους της παράταξής του «Πύργος – Έργο Πολιτών» έθεσαν χθες την παραίτησή τους στη διάθεσή του δημάρχου Πύργου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την διαρκή υποβάθμιση της Ηλείας και του Πύργου ειδικότερα.

Το μήνυμα του Υπουργείου

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την «Καθημερινή», σαφές μήνυμα προς τα ΑΕΙ αλλά και προς τις τοπικές κοινωνίες στέλνει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, προχωρώντας για πρώτη φορά στη συγχώνευση τμημάτων περιφερειακών ιδρυμάτων.
Πρόκειται για τέσσερα τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών, όπως πρότεινε η Σύγκλητος του Ιδρύματος. Η στρατηγική που υιοθετήθηκε εδώ και τρεις δεκαετίες «κάθε πόλη και ΑΕΙ» δηλώνεται πως δεν ισχύει πια, καθώς η άκριτη δημιουργία τμημάτων προκαλεί δυσλειτουργίες τόσο με ακαδημαϊκά όσο και με οικονομικά κριτήρια. Σήμερα διαθέτουμε 23 πανεπιστήμια και ένα ΤΕΙ με 430 τμήματα.
Συνολικά 55 πόλεις διαθέτουν ένα τουλάχιστον πανεπιστημιακό τμήμα. Ταυτόχρονα, το υπουργείο αύξησε τις θέσεις εισακτέων στα περιφερειακά ΑΕΙ, περιορίζοντας εκείνες των κεντρικών.

Η επιλογή έχει στόχο να περιορισθεί η απώλεια εισακτέων που θα έχουν τα περιφερειακά ΑΕΙ τόσο λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ) όσο και των μετεγγραφών για κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους τον προσεχή Νοέμβριο.
Ειδικότερα, συνολικά 77.415 θέσεις εισακτέων θα διατεθούν στα ΑΕΙ για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022. Ο αριθμός είναι κατά 550 θέσεις μειωμένος σε σχέση με πέρυσι.
Το Πανεπιστήμιο Πατρών κατέχει την πρωτιά στη μείωση του αριθμού εισακτέων, από 7.020 πέρυσι στις 6.283, λόγω της μηδενικής εισαγωγής σε τέσσερα τμήματά του.

Συγκεκριμένα, στο ΑΕΙ που έχει τμήματα σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία:
• Το τμήμα Μουσειολογίας στον Πύργο (πέρυσι είχε 260 εισακτέους) θα συγχωνευθεί με το τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας στην Πάτρα (170 εισακτέους πέρυσι), το οποίο θα διατηρήσει το όνομά του.
• Το τμήμα Γεωπονίας στην Αμαλιάδα (230 θέσεις εισακτέων πέρυσι) θα «μεταφερθεί» στο Μεσολόγγι, όπου θα συγχωνευθεί με το τμήμα Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής (210 εισακτέοι πέρυσι) και το τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής (πέρυσι 210 θέσεις). Το νέο τμήμα θα ονομάζεται Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής και του δόθηκαν 250 θέσεις.
• Το τμήμα Επιστήμης Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων (200 θέσεις πέρυσι) θα συγχωνευθεί με το τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (145 θέσεις δόθηκαν πέρυσι) το οποίο θα ονοματοδοτήσει το νέο τμήμα, που φέτος πήρε 280 θέσεις. Και τα δύο τμήματα θα παραμείνουν στο Αγρίνιο.
Η απόφαση από την ηγεσία του υπ. Παιδείας ελήφθη ύστερα από τη σχετική απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών και εισήγηση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ).

H συνάντηση…
Το υπουργείο μέσω των κινήσεων του, επιδιώκει να στείλει μήνυμα προς τα ΑΕΙ να προχωρήσουν σε αποφάσεις αναδιάταξης των τμημάτων τους. Πάντως, η απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών είναι σημαντική καθώς, όπως ανέφερε στην «Κ» ο πρύτανης του Ιδρύματος Χρήστος Μπούρας, υπήρξαν ισχυρότατες αντιδράσεις από βουλευτές και τοπικούς παράγοντες της Ηλείας, κατά της απώλειας τμημάτων από τον νομό. Μάλιστα, την Τετάρτη η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως είχε σύσκεψη με βουλευτές της Ν.Δ. στην Ηλεία, περιοχή που «χάνει» δύο τμήματα, και φυσικά αντιδρά σε αυτό.

«Προσπάθεια εξορθολογισμού του ακαδημαϊκού χάρτη»


Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, σε δήλωσή της για την πολιτική φιλοσοφία των επιλογών της, ανέφερε ότι «συνεχίζεται η συνολική προσπάθεια εξορθολογισμού του ακαδημαϊκού χάρτη, μετά την άκριτη, μαζική ίδρυση ή πανεπιστημιοποίηση άνω των 100 τμημάτων από την προηγούμενη κυβέρνηση, χωρίς ουσιαστικές μελέτες σκοπιμότητας ή βιωσιμότητας, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες της αγοράς εργασίας. Η κ. Κεραμέως τονίζει ότι «στην εν εξελίξει αυτή αναδιάταξη με όρους ποιότητας και προοπτικής, συμμετέχουν ασφαλώς και τα ίδια τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, με πρώτο το Πανεπιστήμιο Πατρών, την πρόταση αναδιάρθρωσης του οποίου λάβαμε υπόψη, μαζί με τη σχετική θετική εισήγηση της ΕΘΑΑΕ. Η Σύγκλητος του πανεπιστημίου και ο πρύτανης προέβησαν σε μία τολμηρή κίνηση, προτείνοντας τη συγχώνευση τμημάτων για τη βελτιστοποίηση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου.

Η αρχή αυτή σηματοδοτεί μία ευρύτερη στρατηγική εξυγίανσης και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να εξασφαλίσουμε στα παιδιά μας ένα καλύτερο πανεπιστήμιο, αυτό που μπορούν και δικαιούνται να έχουν. Εχουμε εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, πανεπιστήμια που διακρίνονται διεθνώς, ποιοτικά και ανταγωνιστικά. Θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια των Ιδρυμάτων και θα αναλάβουμε και άλλες πρωτοβουλίες, ώστε από κοινού να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ενός ακόμη πιο σύγχρονου, αναβαθμισμένου ακαδημαϊκού τοπίου».

«Ήταν αδύναμα τμήματα»


Ξεκάθαρες είναι οι δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας Αγγελου Συρίγου.
Μιλώντας στο mega ο κ. Συρίγος αναφέρθηκε στα 4 τμήματα των Πατρών, τα οποία συγχωνεύτηκαν. «Είναι τμήματα με πολύ χαμηλές βάσεις εισαγωγές, ήταν πολύ αδύναμα τμήματα, με βάση 0,6. Έμπαινες σε αυτά γράφοντας 3 λευκές κόλλες και σε μια κόλλα έγραφες 3 γραμμές. Πρέπει να ξεφύγουμε από την λογική ότι έχουμε ένα απομονωμένο τμήμα μόνο του σε μια πόλη. Πρέπει να υπάρχουν 2-3 τμήματα, για να υπάρχει διεπιστημονικότητα» σημείωσε, εξηγώντας ότι τα παιδιά που φοιτούν ήδη σε αυτά θα μπορούν είτε να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους είτε να μετεγγραφούν σε νέα τμήματα.
Ειδικότερη αναφορά έκανε στη σχολή Μουσειολογίας στον Πύργο. «Στην Γαλλία και την Ιταλία που έχουν πολλά μουσεία, δεν έχουν τμήμα μουσειολογίας ως προπτυχιακές σπουδές. Είναι είτε κατεύθυνση σε τμήμα αρχαιολογίας είτε μεταπτυχιακές σπουδές. Το 2019 φτιάχτηκε ένα τμήμα μουσειολογίας με 2 καθηγητές, εκ των οποίων κανείς δεν είναι ειδικός στη μουσειολογία. Φτιάχνεις ένα τμήμα χωρίς βιβλιοθήκη, χωρίς κτίριο, χωρίς εστία, χωρίς μέλη ΔΕΠ και πιστεύεις ότι αυτό θα επιβιώσει. Άρπα κόλλα αυτό που έγινε το 2019» τόνισε.

«Στηρίζω μέχρι τέλους»
Η Πάτρα και το Πανεπιστήμιό βρίσκεται στο επίκεντρο συζητήσεων για καλό λόγο» σχολίασε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας σημειώνοντας ότι η ηγεσία του υπουργείου δείχνει ότι αποδέχεται το σύνολο των προτεινόμενων αλλαγών. Ανάμεσα σε αυτές και η μετακίνηση της έδρας του Τμήματος Φυσικοθεραπείας από το Αίγιο στην Πάτρα. «Αναμένουμε η αποδοχή της πρότασής μας να επισφραγισθεί άμεσα με τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε να προχωρήσουμε στις απαιτούμενες αλλαγές» σημειώνει ο κ. Μπούρας. Στο ζήτημα του ξεσηκωμού που επικρατεί από πολιτικά πρόσωπα, επιμελητήρια και τοπικές κοινωνίες απάντησε: «Θα υποστηρίξω πλήρως την απόφαση της Συγκλήτου. Κάνω έκκληση σε όλους τους πολιτικούς παράγοντες της περιοχής μας να συζητήσουν με το Πανεπιστήμιο.

Η πόρτα μας είναι ανοικτή για όλους. Από κει και πέρα το Πανεπιστήμιο δεν πολιτεύεται και δεν θα εμπλακεί σε καμία διαμάχη και αντιπαράθεση. Συζητάμε με όλους στο πλαίσιο ενός διαλόγου αλλά σε άγονες αντιπαραθέσεις δεν μπαίνουμε». Προς κάθε κατεύθυνση ο κ. Μπούρας ξεκαθαρίζει ότι «Τόσο η Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού Ακαδημαϊκής και Ερευνητικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών όσο και η Σύγκλητος και όλα τα όργανα του Πανεπιστημίου μας, συμπεριλαμβανομένης και της Πρυτανικής Αρχής, εργαζόμαστε γι’ αυτό που πιστεύουμε ότι είναι καλό για το ακαδημαϊκό μας ίδρυμα. Βασικό κριτήριό μας αποτελεί η πρόοδος και η εξέλιξή του προς όφελος των φοιτητών μας και την ποιότητα της εκπαίδευσής τους. Αυτά είναι ζητήματα που δεν τα διαπραγματευόμαστε»

Παραίτηση Μικελόπουλου σε ένδειξη διαμαρτυρίας


Μετά τον Αντώνη Καράμπελα και τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξής του «Πύργος – Έργο Πολιτών» που έθεσαν χθες την παραίτησή τους στη διάθεσή του δημάρχου Πύργου, μια ακόμα αντίστοιχη κίνηση έρχεται από τον πρόεδρο του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού του δήμου Πύργου Χάρη Μικελόπουλου.

Σε ανάρτησή του ο κ. Μικελόπουλος αναφέρει τα εξής:
«Κύριε Δήμαρχε,η παραίτησή μου στην διάθεσή σας.
Αν χρειάζεται να ακουστεί η φωνή μας με κάθε τρόπο,τότε για πραγματικά ουσιαστικούς λόγους που επιτάσσουν οι συνθήκες κι όχι για τυπικότητες που ανέλυσα προχθές, θέτω την παραίτησή μου στη διάθεση του δημάρχου Πύργου διαμαρτυρόμενος για την συνεχή υποβάθμιση του τόπου μας.
Αν ο πολιτισμός δεν ξεκινά από την παιδεία,την υγεία και την ασφάλεια,τουτέστιν από το πανεπιστήμιο που υποβάθμισαν και καταργούν,από το νοσοκομείο που υπολειτουργεί δραματικά κι από τον δρόμο Πύργου-Πάτρας,τον φονικότερο αυτή την στιγμή στην Ελλάδα, τότε ντρέπομαι, όπως ντρεπόμουν τόσα χρόνια ως απλός πολίτης, να ονομάζομαι σήμερα πρόεδρος του Πολιτισμού.Πιστεύω ότι είναι η στιγμή που κάθε άνθρωπος που κατέχει δημόσιο αξίωμα πρέπει να εκφράσει την θέλησή του να παραιτηθεί στέλνοντας μαζικό μήνυμα προς την κυβέρνηση.
Το ίδιο απαιτεί και η κοινωνία».

Όλη η επικαιρότητα