Βιβλίο Ηλεία

«Μέρες αδέσποτες… στο σιδερένιο νησί» από έναν Αμαλιαδίτη – Το βιβλίο του Ν. Φωτόπουλου για τον Χρ. Θηβαίο

Ο Αμαλιαδίτης πανεπιστημιακός και ποιητής Νίκος Φωτόπουλος, είναι ο συγγραφέας του νέου βιβλίου που κυκλοφόρησε τις προηγούμενες μέρες από τις εκδόσεις «Μετρονόμος» και αφορά στα τραγούδια του Χρήστου Θηβαίου.

«Μέρες αδέσποτες… στο σιδερένιο νησί: όψεις και κοινωνιολογικές προεκτάσεις της ποιητικής του Χρήστου Θηβαίου», ο τίτλος του βιβλίου του κ. Φωτόπουλου, ο οποίος έτσι κι αλλιώς έχει μια σημαντική πορεία όχι μόνο ως πανεπιστημιακός, αλλά και ως ποιητής. Το βιβλίο για τον σημαντικό τραγουδοποιό και ερμηνευτή Χρήστο Θηβαίο αποτελεί μια προσεγμένη και περιεκτική προσέγγιση της πορείας του, από το πρώτο του έργο, «Μέρες αδέσποτες», με τους Συνήθεις Ύποπτους, έως και το πιο πρόσφατο, «Σιδερένιο νησί».

Στο βιβλίο έχει ταξινομηθεί ερευνητικά και έχει γίνει αντικείμενο ανάλυσης και ερμηνείας «με τρόπο που η προσέγγιση κινείται σε έναν ενδιάμεσο χώρο ανάμεσα στον επιστημονικό λόγο και την εκλαϊκευμένη επεξεργασία, συνδυάζοντας την κοινωνιολογική ανάλυση με την ποιητική ματιά μιας ιδιαίτερης ανάγνωσης».

Λέει, συγκεκριμένα, στον πρόλογο του βιβλίου: «Με τη μονογραφία αυτή φιλοδοξώ να αναδείξω το ζήτημα της δημιουργικής γραφής μέσα στην ελληνική τραγουδοποιία, […] αφού το ελληνικό τραγούδι, ως ενεργή πολιτισμική πρακτική, αποτελεί το κατ’ εξοχήν μέσο διάδοσης, καλλιέργειας και ανάπτυξης της γλώσσας αλλά και της κοινωνικής μας συνείδησης».

Την περασμένη Τρίτη  στο αίθριο του Polis Art Cafe στην Αθήνα έγινε και η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου, για το οποίο μίλησαν ο στιχουργός – ραδιοφωνικός παραγωγός Οδυσσέας Ιωάννου και ο δημοσιογράφος- συγγραφέας και ραδιοφωνικός παραγωγός Μιχάλης Γελασάκης.

Ο Νίκος Φωτόπουλος είναι επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ασχολείται ενεργά με την ποίηση και τη δημιουργική γραφή, ενώ συγκαταλέγεται στους ποιητές της Γενιάς του ’90 με πιο πρόσφατο το έργο του: «Δάνειος Χρόνος / Ποίηση 1996-2016» που κυκλοφόρησε το 2019 από τις εκδόσεις Μανδραγόρας.

Να σημειωθεί ότι για τις 9 Αυγούστου έχει προγραμματιστεί συναυλία του Χρήστου Θηβαίου στο Πάρκο Ξυστρή στον Πύργο

Όλη η επικαιρότητα