Πολιτική

Μήνυμα Αυγερινοπούλου για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου

Ακούστε το άρθρο

Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2021

Μήνυμα έστειλε η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινωνικού περιβάλλοντος σχετικά με τις παιδικές νεοπλασίες και τις ανάγκες των παιδιών που νοσούν από καρκίνο σε όλο τον κόσμο.

«Κάθε χρόνο 300 με 350 παιδιά και έφηβοι διαγιγνώσκονται με καρκίνο στη χώρα μας. Επιτέλους, η χώρα μας με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, και της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, προχωράει στην έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Μητρώου Ασθενών Παιδικής και Εφηβικής Ηλικίας με Νεοπλασματικά Νοσήματα, στηρίζοντας κατά προτεραιότητα τους μικρούς ασθενείς. Το εν λόγω Μητρώο θα συμβάλλει στην ορθή καταγραφή όλων των παθήσεων και στην συνακόλουθη βελτιωμένη αντιμετώπισή τους, καθώς και στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων, μεταξύ άλλων, σχετικά με την γενετική προδιάθεση και την αποτελεσματικότητα των εφαρμοζόμενων θεραπειών.

Είναι κοινωνικός και συλλογικός στόχος η αντιμετώπιση του καρκίνου της παιδικής και εφηβικής ηλικίας πάνω στον οποίο όλοι εργαζόμαστε, ο καθένας με τις δυνατότητές του, για την εύρεση των χρηματοδοτικών πόρων, την έρευνα, την έγκριση νέων θεραπειών, την αναθεώρηση του κανονιστικού πλαισίου για τα παιδιατρικά φάρμακα, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την έγκαιρη διάγνωση και τη ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη.

Πρώτιστης σημασίας είναι δε η παροχή αποτελεσματικής φροντίδας και μακροχρόνιας παρακολούθησης στα παιδιά και τους εφήβους που νοσούν και στις οικογένειές τους. Η πολιτεία θα πρέπει να δημιουργήσει οργανωμένες δομές αντιμετώπισης της νόσου και διαχρονικής υποστήριξης και παρακολούθησης των μικρών ασθενών με στόχο την ολιστική φροντίδα, ενώ εμείς θα πρέπει να στεκόμαστε πλάι, να είμαστε στο πλευρό τους και να στηρίζουμε και τα ίδια τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Σε αυτόν τον αγώνα δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε και τους εθελοντές και τους συλλόγους που σε Ελλάδα και εξωτερικό δίνουν την ψυχή τους για να βοηθήσουν τους πάσχοντες.»

Όλη η επικαιρότητα