WEB tv Ηλεία

Μακρίσια- Καλυβάκια: Απελπισμένοι οι παραγωγοί με την ακαρπία στα πορτοκάλια (vid)

«Η ακαρπία στα πορτοκάλια μας αφανίζει…»

Μεγάλη ακαρπία φαίνεται πως πλήττει, για άλλη μια χρονιά, σύμφωνα με τους παραγωγούς, της κοινότητας Μακρισίων αλλά και των Καλυβακίων τα πορτοκάλια. Η παραγωγή τους σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα είναι κατά μέσο όρο μειωμένη 90%, ενώ η ζημιά σε κάποια περιβόλια αγγίζει το 100%. Η μεγάλη αυτή ακαρπία που έχει αφήσει «γυμνά» από καρπό εκατοντάδες δέντρα οφείλεται κυρίως στις αλλοπρόσαλλες καιρικές συνθήκες που επικρατούν τους τελευταίους μήνες, όπως τονίζουν οι παραγωγοί.

Ειδικότερα, οι αυξομειώσεις της θερμοκρασίας την εποχή του «δεσίματος» του καρπού και κυρίως ο παγετός, επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την ποσότητα της παραγωγής. Αυτή είναι μια εκτίμηση που δίνουν οι ίδιοι, αφού από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ακόμη, δεν έχει εμφανιστεί κανένας αρμόδιος, να κάνει αυτοψία στα περιβόλια και να δώσει τις αιτίες τις ακαρπίας με μεγαλύτερη ακρίβεια. Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν στην εφ. «Πατρίς» οι παραγωγοί σε Μακρίσια και Καλυβάκια. Οι παραγωγοί δηλώνουν μόνοι, αφού όπως λένε δεν τους έχει επισκεφτεί κανείς ούτε από τις τοπικές αρχές, ούτε από το Υπουργείο, ούτε από τις ενώσεις. Καταγγέλλουν μεγάλη αδιαφορία αλλά και άγνοια των αρμοδίων που προσπαθούν μάταια μέσα από κλειστά γραφεία να λύσουν τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου.

Τι δηλώνουν συγκεκριμένα οι παραγωγοί:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΟΤΣΗΣ(Μακρίσια):


«Εκτιμώ ότι η ακαρπία οφείλεται στις καιρικές συνθήκες και ιδίως στον τελευταίο παγετό. Το κόστος της παραγωγής είναι αυξημένο και τα έξοδα δύσκολα πλέον βγαίνουν. Οι περισσότεροι συνεχίζουν και καλλιεργούν περισσότερο για συναισθηματικούς λόγους παρά για κάποιο κέρδος. Έχουμε πολλά χρόνια στα Μακρίσια να δούμε νταλίκες, καθώς κάθε χρόνο η παραγωγή φθείνει. Θα πρέπει η πολιτεία να βοηθήσει τον αγρότη, πριν αφανιστεί»

ΝΩΝΤΑΣ ΚΟΤΣΩΡΗΣ (Μακρίσια):


«Φέτος κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει παραγωγή. Αλλά δυστυχώς δεν επιβεβαιώθηκε αυτή η εκτίμησή μας. Υπάρχει ακαρπία ενδεχομένως που να αγγίξει και το 100%. Μιλάμε για 5– 6 χρόνια που παρατηρείται αυτό το φαινόμενο, αλλά φέτος είναι το τελειωτικό χτύπημα. Θα πρέπει πλέον η πολιτεία να κοιτάξει τον αγρότη, γιατί διαφορετικά αυτός δεν έχει μέλλον»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ (Μακρίσια)


«Η ακαρπία δεν είναι φετινό φαινόμενο. Ήδη από την περσινή χρονιά υπήρχε «ανωμαλία» από τα σκαμπανεβάσματα τις θερμοκρασίας, ειδικά τις ημέρες της λεγόμενης «καρπόδεσης». Συμφωνώ με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, φέτος μιλάμε για ακαρπία στο 100%. Καθώς η ανθοφορία είναι μηδενική εξ αιτίας των καιρικών συνθηκών του χειμώνα (πλημμύρες, πάγος). Δεν βγάζουμε ούτε τα έξοδα και είναι καιρός για άλλες καλλιέργειες. Άλλωστε δεν υπάρχουν και τιμές στα πορτοκάλια όπως κάποτε…, όπου στα Μακρίσια «σκοτωνόμαστε» κάθε πρωί ποιος θα πάρει κλούβες για να κόψει πορτοκάλια. Αν η πολιτεία δεν στηρίξει τους αγρότες, δεν υπάρχει πλέον μέλλον στην αγροτιά»

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ (Μακρίσια)

«Καλλιεργώ πορτοκάλια από το 1948. Όμως φέτος η κατάσταση είναι τραγική έως απελπιστική. Καθώς δεν υπάρχει παραγωγή λόγω της ακαρπίας και πορτοκάλι ούτε για δείγμα. Οι κακές καιρικές συνθήκες του χειμώνα μας κατέστρεψαν και ιδίως ο τελευταίος παγετός. Έχουμε πλέον φτάσει σε απόγνωση. Όταν μάλιστα επιτραπεί η φωτιά, οι περισσότεροι εδώ στα Μακρίσια θα τα κόψουμε για ξύλα και ότι απομείνει θα τα κάψουμε. Με λίγα λόγια τελείωσε και αυτή η καλλιέργεια»

ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΣΑΟΥΣΗΣ(Μακρίσια)


«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και συμφωνούν με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους, καθως δεν υπάρχει παραγωγή ούτε για δείγμα. Μας κατέστρεψαν οι καιρικές συνθήκες, και ειδικά ο τελευταίος παγετός. Έτσι όπως πάμε θα κόψουμε τις πορτοκαλιές για καυσόξυλα. Ο αγρότης πλέον των Μακρισίων αργοπεθαίνει. Υπάρχει μεγάλη αδιαφορία αλλά και άγνοια των αρμοδίων που προσπαθούν μάταια μέσα από κλειστά γραφεία να λύσουν τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου. Θα πρέπει άμεσα η πολιτεία να βοηθήσει πάση θυσία»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ (Πρόεδρος Τοπ. Κοινότητας Μακρισίων)


«Η παραγωγή στην κοινότητα των Μακρισίων είναι μηδενική στα πορτοκάλια. Δεν υπάρχει καθόλου ανθοφορία και τα πορτοκάλια μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Καθώς η πρώτη ανθοφορία καταστράφηκε από τον πάγο, και η δεύτερη είναι μηδενική. Θα πρέπει εδώ που βρισκόμαστε, να έρθει άμεσα ο ΕΛΓΑ να δει από κοντά το πρόβλημα, το οποίο είναι υπαρκτό. Επίσης τόσο οι Βουλευτές του νομού μας, ο Περιφερειάρχης και οι υπόλοιποι υπηρεσιακοί παράγοντες, να σκύψουν πάνω στο πρόβλημά μας και να βοηθήσουν. Τα Μακρίσια κάποτε ήταν ένα πλούσιο χωριό και τώρα πλέον μαραζώνει. Θέλουμε και εμείς επιτέλους η πολιτεία να δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο, κάτι που έχουμε να δούμε χρόνια»

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΛΗΣ (Καλυβάκια)


«Μαύρος αγρότης κι άραχνος. Φτάσαμε σε σημείο σε ένα χωριό σαν τα Καλυβάκια με βασική παραγωγή το πορτοκάλι, φέτος να μην έχει ούτε για δείγμα. Μας κατέστρεψαν οι κακές καιρικές συνθήκες του χειμώνα. Κυριολεκτικά πάνω στα δένδρα δεν υπάρχει ουτε ένα. Περιμένουμε πλέον τους αρμόδιους φορείς να ασχοληθούν με το θέμα και την πολιτεία να μας βοηθήσει, γιατί διαφορετικά χαθήκαμε. Ήρθε η ώρα να στηριχτεί επιτέλους και ο αγρότης, γιατί από εμάς ζουν όλοι»

ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ (Καλυβάκια)


« Η φετινή χρονιά εξ αιτίας του πάγου είναι καταστροφική για το χωριό μας, που κάποτε δεν μπορούσες να περάσεις εδώ από τις νταλίκες. Είναι πρωτοφανές αυτό που συμβαίνει, καθώς δεν υπάρχει πορτοκάλι, ούτε για φαγητό. Βέβαια κάθε χρόνο η παραγωγή πέφτει λόγω της ανανέωσης των δένδρων, όμως φετινό φαινόμενο δεν έχει ξαναγίνει. Θα πρέπει λοιπόν να συντρέξουν όλοι, ώστε να αποζημιωθούμε. Έως τώρα πάντως δεν έχει ασχοληθεί κανένας. Θέλω να πιστεύω ότι από τα ΠΣΕΑ , μπορούμε να βοηθηθούμε. Διαφορετικά τελειώσαμε»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ (Καλυβάκια)


«Φέτος στα Καλυβάκια δεν υπάρχει παραγωγή και δεν υπάρχει πορτοκάλι ούτε για δείγμα και φαγητό. Κάποτε εδώ ήταν η βασική μας καλλιέργεια και θυμάμαι ότι στον κεντρικό δρόμο του χωριού μας, δεν μπορούσε να περάσεις από τις νταλίκες. Ειλικρινά λυπάμαι για τον αγροτικό κόσμο, που βλέπει πλέον το εισόδημά του να μειώνεται. Θα πρέπει λοιπόν οι φορείς της Ηλείας σε συνεργασία με την πολιτεία να βοηθήσουν τον αγρότη, που ας μην γελιόμαστε είναι ο πιο αδικημένος κλάδος»

ΠΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (Πρόεδρος Τοπ. Κοινότητας Καλυβακίων)


«Τον περασμένο Ιανουάριο είχαμε έναν ισχυρό παγετό και θερμοκρασία – 4 βαθμούς. Με αποτέλεσμα να παγώσουν τα πάντα. Τότε λοιπόν σε συνεργασία με την κα Χρονά στο Δήμο Ανδρίτσαινας – Κρέστενας κάναμε αναγγελία για την παραγωγή αλλά και τα δένδρα μας. Όμως όταν ήρθε το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, η ζημιά δεν φαίνονταν όπως τώρα. Διαπιστώνοντας μια ζημιά της τάξεως του 10% και όχι του 100% που είναι τώρα. Πράγμα που σημαίνει ότι εδώ και τώρα θα πρέπει να έρθουν και πάλι, για να δουν το μέγεθος της πραγματικής καταστροφής. Έχουμε ενημερώσει όλους τους Βουλευτές, ενώ πρόσφατα ευρισκόμενος στο χωριό μας ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Δημ. Νικολακόπουλος, τον πήγαμε να δει από κοντά την καταστροφή και να την μεταφέρει στους αρμοδίους. Περιμένουμε πλέον την ανταπόκριση της πολιτείας»

Όλη η επικαιρότητα