WEB tv Ηλεία

Μαραγκός: Να μας αφήσουν να εργαστούμε (Video)

Ακούστε το άρθρο

Τι δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΟΡΤ ο πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συλλόγου Ηλείας

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΟΡΤ εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συλλόγου Ηλείας Γιώργος Μαραγκός. Συνομιλώντας με την παρουσιάστρια του δελτίου, Πέλυ Μπεβούδα, ο κ. Μαραγκός τοποθετήθηκε σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Αγορά και τον εμπορικό κόσμο.

Ειδικότερα ο κ. Μαραγκός τόνισε:

Για το φαινόμενο να ξεκινούν οι εκπτώσεις με κλειστή την Αγορά…

«Είναι κάτι πρωτόγνωρο, μία ακόμα έκπληξη για το λιανεμπόριο. Γίνεται μάλιστα αξιοπερίεργο γιατί προκύπτει η επαναλειτουργία των σχολείων χωρίς επαναλειτουργία του λιανεμπορίου το οποίο βρίσκεται για 8η εβδομάδα κλειστό υπό καθεστώς οικονομικής ασφυξίας. Είναι προτεραιότητα η άμεση επαναλειτουργία των καταστημάτων έστω και με click away και σύντομα με τη μορφή του click in shop. Σημειώνω ότι με το κλείσιμο των καταστημάτων πολλές παραγγελίες δεν είχαν εκτελεστεί και αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ` όψιν. Θέλουμε να ανοίξει η αγορά τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Όσον αφορά τον θεσμό των εκπτώσεων και το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή θα το χαρακτήριζα τραγελαφικό. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν φτάσει στα όριά τους με το άνοιξε κλείσε… παίζουν με την ψυχολογία του Εμπορικού κόσμου, τη στιγμή που τα χρέη συσσωρεύονται. Δεν δεχόμαστε να γίνεται εύκολος στόχος το λιανεμπόριο, να ανοίγει και να κλείνει κατά βούληση. Μην ξεχνάμε ότι αποτελεί το μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας.

Αναμένουμε άμεσα μία τοποθέτηση από την κυβέρνηση επί του θέματος διότι έπειτα από την απώλεια του τζίρου των εορτών αν χαθεί και ο τζίρος των εκπτώσεων θα είναι πραγματικά καταστροφικό.

Για την λειτουργία της αγοράς με click away στην εορταστική περίοδο…

Λειτούργησε πολύ λίγο, προσπαθήσαμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο σε μία κατάσταση για την οποία δεν ήταν προετοιμασμένοι κατάλληλα η αγορά. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά πως υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν έχουν ούτε καν σελίδα στο Facebook, πόσο μάλλον να διαθέτουν και ιστοσελίδα. Η κατάσταση αυτή βολεύει περισσότερο τα μεγάλα καταστήματα και τις αλυσίδες που έχουν στη διάθεσή τους εδώ και χρόνια e-shop… Ακόμα και αυτοί που είχαν λίγα χρήματα να διαθέσουν δεν επιλέγουν κάποιο μικρό κατάστημα… τα μεγαλύτερα καταστήματα έχουν πλεονέκτημα και δημιουργείται συνήθεια στους καταναλωτές.

Για την χρηματοδότηση με 5.000 ευρώ προς τις επιχειρήσεις που θέλουν να δημιουργήσουν e-shop…

Είναι ένα καλό ποσό αλλά, ας μη γελιόμαστε, ένα καλό e-shop για να λειτουργήσει χρειάζεται και έναν διαχειριστή καθώς και συμφωνίες με εταιρείες courier. Το πιο βασικό είναι ότι από τη στιγμή που επιλέγεις να έχεις ένα ιντερνετικό κατάστημα σημαίνει ότι ανοίγει στο κατάστημα σου στην παγκόσμια αγορά και αυτόματα καλείσαι να ανταγωνιστείς το ίδιο προϊόν που μπορεί να βρει κάποιος σε χώρες του εξωτερικού. Πώς θα μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε χώρες και επιχειρήσεις που έχουν πολύ χαμηλότερο ΦΠΑ από το 24% που έχει η Ελλάδα; Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα…

Για τα γενικότερα αιτήματα του επιχειρηματικού κόσμου…

Πρέπει άμεσα να γίνει άνοιγμα της αγοράς. Κάθε εβδομάδα που είναι κλειστή η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα χάνονται 500 εκατομμύρια ευρώ, σύνολο 2 δις κάθε μήνα. Ιδιαίτερα στην Ηλεία με τουριστικές περιοχές όπως το Κατάκολο και η Αρχαία Ολυμπία που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, αφού τις έχουν εντάξει στον ίδιο ΚΑΔ με τα εμπορικά. Οι τουριστικές επιχειρήσεις έχουν να κάνουν είσπραξη –ουσιαστικά- από τα τέλη του 2019 αλλά και αν ανοίξουν τώρα δεν θα δουλέψουν. Μιλάμε για ένα τεράστιο πρόβλημα.

Ζητάμε επίσης το δικαίωμα στην εργασία. Να μας αφήσουν να εργαστούμε τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα. Δεν γίνεται να μην κολλάει ο ιός στα αεροπλάνα και στα δικά μας καταστήματα να μπαίνουν ένας με δύο πελάτες την ώρα και να υπάρχει πρόβλημα.

Η μοναδική βοήθεια που υπάρχει έως τώρα για τις επιχειρήσεις είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή που μέχρι τον τρίτο κύκλο πρέπει να την επιστρέψουμε και από τον 4ο κύκλο επιστρέφουμε το 50%. Εμείς είχαμε ζητήσει σύμφωνα με την πτώση του τζίρου του 2020 να μπορούν να ενταχθούν περισσότερες επιχειρήσεις στο συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Οι επιχειρήσεις όμως που άνοιξαν το 2020 δεν μπορούν να ενταχθούν αφού δεν υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία και οι επιχειρηματίες που έχουν ξεκινήσει την προσπάθειά τους αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον αέρα…

Όλη η επικαιρότητα