WEB tv Επιχειρήσεις Ηλεία

«Μαύρη» είν’ η νύχτα για… ποτά! – Δυσοίωνο χαρακτηρίζουν το παρόν και το μέλλον της εστίασης οι Ηλείοι επιχειρηματίες

Των Παναγιώτη Πεντάζου, Αντώνη Φώτη, Κώστα Ζαφειρίου, Παναγιώτη Παυλόπουλου και Κώστα Γκελντή

Τη χειρότερη κρίση, διέρχονται και τα καταστήματα εστίασης στην περιοχή της Ηλείας από τον περασμένο Μάρτιο, όπως άλλωστε και σε ολόκληρη τη χώρα, οπότε και παρουσιάστηκε ο κορωνοϊός, με το μέτρο του κλεισίματος από χθες βράδυ από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα να αποτελεί το… «κερασάκι στην τούρτα».

Έτσι κι αλλιώς, ακόμη και τις μεταμεσονύχτιες ώρες όλο αυτό το διάστημα η κίνηση ήταν μικρή, ωστόσο και λόγω του μέτρου που τέθηκε σε ισχύ, κυρίως τα Σαββατοκύριακα… πάνε στράφι για τα καταστήματα, με τους επιχειρηματίες ναι μεν να δέχονται ότι πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για την υγεία των πολιτών, αλλά να ζητούν για μια ακόμη φορά πραγματική στήριξη από την Πολιτεία που ακόμα περιμένουν…

Δεν είναι λίγοι οι καταστηματάρχες που σκέφτονται πλέον σοβαρά το «λουκέτο» ή την αναστολή λειτουργίας, μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στις συσσωρευμένες υποχρεώσεις τους, ενώ αυτό όπως είναι φυσικό έχει αντίκτυπο και στον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν, με συνέπεια να αναγκάζονται το επόμενο διάστημα να προβούν ακόμη και σε απολύσεις, λόγω και της κατακόρυφης μείωσης της κίνησης.

Η πτώση… γενικεύεται

«Εκείνη περίπου την ώρα που αποφάσισαν να κλείνουν τα μαγαζιά, εμείς κλείνουμε και τις καθημερινές, όπως είναι η κατάσταση και νωρίτερα. Το μέτρο αυτό θα πλήξει περισσότερο τα μαγαζιά που λειτουργούν μετά τα μεσάνυχτα όπως τα κλαμπ.

Γενικότερα όμως, λόγω κορωνοϊού, αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα όλοι και όλες τις ώρες πλέον και δυστυχώς δεν βλέπουμε στήριξη…», δήλωσε ο κ. Χρήστος Ντάβαρης από το καφέ «Ήλιδα».

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα το αντιμετωπίσουν τα κλαμπ και τα μπαρ. Και για εμάς, οι επιπτώσεις είναι πολλές, τις οποίες ζούμε και όλο αυτό το διάστημα. Τα Σαββατοκύριακα για παράδειγμα, με αυτό το μέτρο θα υπάρχει πρόβλημα.

Και το κακό είναι ότι δεν έχουμε βοήθεια από κανέναν αρμόδιο…», επεσήμανε ο κ. Νίκος Τσεριώνης από το τσιπουράδικο «μπίρι – μπίρι».

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Λούτζης από τα καταστήματα «Deko» και «L’ Noir», είπε: «Είναι αρνητικό για τα μαγαζιά που δουλεύουν μόνο νύχτα. Τα μαγαζιά που δουλεύουν ως καφέ – μπαρ, υπολειτουργούν.

Το βράδυ «χάνεται», άρα χάνεται το 50% και πλέον του τζίρου. Συνωστισμός μπορεί να υπάρξει και με αυτό το μέτρο. Δεν θα έχει κάποιο αποτέλεσμα, γιατί τώρα που θα χειμωνιάσει τα μαγαζιά θα είναι πιο κλειστά.

Με το κλείσιμο στην 1 μετά τα μεσάνυχτα, ο κόσμος που θα θέλει έτσι κι αλλιώς να βγει θα έρχεται πιο νωρίς και αν είναι πολύς, θα μπαίνουμε σε μια διαδικασία έντασης με αυτόν τον κόσμο που θέλει να διασκεδάσει αφού θα του λέμε ότι σε λίγο πρέπει να φύγει…».

«Ταφόπλακα» για κέντρα διασκέδασης…

Ο υπεύθυνος των καταστημάτων  «Kingdom Live Club» και «Central» κ. Βασίλης Νιπεργιάλης, δήλωσε τα εξής: «Σίγουρα, τα μέτρα λαμβάνονται για να εξασφαλίσουν τη δημόσια υγεία και μπροστά στη δημόσια υγεία οφείλουμε όλοι να πειθαρχήσουμε, να τηρούμε κατά γράμμα τις οδηγίες που θεσπίζει το υπουργείο Υγείας και να ακολουθήσουμε πιστά το μέτρο αυτό.

Από ‘κει και πέρα όμως πρέπει να δούμε και την πλευρά των επιχειρηματιών της εστίασης και των εργαζομένων σε αυτή. Βλέπω πολλές νέες θέσεις ανεργίας. Δηλαδή θα χαθεί η νυχτερινή διασκέδαση, αφού ο Έλληνας έχει μάθει να διασκεδάζει μετά τα μεσάνυχτα και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, οπότε με αυτό το ωράριο που τίθεται σε ισχύ, θα χαθούν και πολλές θέσεις εργασίας.

Στην ουσία χάνεται όλη, ένα μεγάλο και σημαντικό κομμάτι της διασκέδασης στη χώρα μας, που ήταν βασικός τομέας για την οικονομία. Βλέπω πολλούς άλλους τομείς να πλήττονται στο 100%. Δηλαδή, τα κέντρα διασκέδασης, ουσιαστικά δεν μπορούν καν να ανοίξουν.

Πολλά μαγαζιά, έτσι όπως πάει η κατάσταση μπορεί να παραμείνουν κλειστά συνολικά από τότε που ξεκίνησαν τα μέτρα και 18 μήνες. Ποιος επιχειρηματίας θα αντέξει 18 μήνες με το μαγαζί του κλειστό;

Μπαίνουμε σε μια μεγάλη δίνη στο «κομμάτι» της εστίασης και δυστυχώς πολλοί επιχειρηματίες δεν θα είναι παρόντες την «επόμενη μέρα». Δυστυχώς, επίσης, δεν έχει υπάρξει ουσιαστική στήριξη από την πλευρά της Πολιτείας όλο αυτό το διάστημα και οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους».

Νίκος Γιαννακόπουλος, Γαστούνη Καφέ μπαρ «My friend»:  «Μεγάλο πλήγμα»

«Σεβαστό το μέτρο αλλά αποτελεί πλήγμα για το μαγαζί σε μια περίοδο μάλιστα που μεταφέρω το κατάστημα από την πλατεία Πεπελάση στην πλατεία Ελευθερίας. Το μαγαζί μου ουσιαστικά δουλεύει τρεις μέρες την βδομάδα, δηλαδή Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή και αυτές τις μέρες περιμένω μεγαλύτερο τζίρο για να ανταποκριθώ στις υποχρεώσεις. Τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδος το μαγαζί έκλεινε 11 και 12 τα μεσάνυχτα. Επιπλέον με το μέτρο που ισχύει από χθες δεν ξέρω πως θα αντιδράσει ο πελάτης. Δηλαδή μπορεί να σκεφθεί «πού να πάω τώρα αφού σε δύο ώρες τα μαγαζιά θα κλείσουν…». Πλήγμα για την αγορά της εστίασης»

Κώστας Βετουλαδίτης, Γαστούνη Καφέ μπαρ «Factory»:  «Μετά τη μία … “κολλάει”»

«Σωστό μέτρο, γιατί μέχρι τη μία μετά τα μεσάνυχτα δεν «κολλάει» αλλά μετά «κολλάει»… Για να σοβαρευτούμε: το πλήγμα είναι μεγάλο. Το μαγαζί βρίσκεται στην Πλατεία Ελευθερίας και η αλήθεια είναι ότι οι μέρες που μαζεύουμε κόσμο είναι Παρασκευή, Σάββατο για ποτό και Κυριακή για καφέ. Τις υπόλοιπες μέρες η κίνηση είναι υποτονική. Για να μιλήσω με αριθμούς. Εγώ την βδομάδα έχω τζίρο περίπου 5.000 ευρώ.  Με ποσοστό κέρδους 7-10%  μιλάμε για 500 ευρώ τη βδομάδα. Τώρα με τη μείωση του ωραρίου τι θα γίνει; Και οι υποχρεώσεις τρέχουν… Το οικονομικό πλήγμα είναι μεγάλο».

Μάκης Θανάσουλας- Ιδιοκτήτης «Mercado»

«Στην ουσία είναι σαν να μας κλείνουν. Εμείς που δουλεύουμε συνήθως μετά τις 12:00, θα πρέπει να προσαρμόσουμε το ωράριο νωρίς το απόγευμα. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο, αλλά θα κινηθούμε με τα νέα δεδομένα. Θα αναγκαστούμε να μειώσουμε προσωπικό, μεροκάματα και τις ώρες εργασίας. Τα έξοδα είναι πολλά και είμαστε ήδη μέσα σαν επιχειρήσεις. Άνθρωποι θα χάσουν τις δουλειές τους. Αυτό είναι δεδομένο».

Σάκης Θεοδωρόπουλος- Ιδιοκτήτης «Δε Monk»

«Ευελπιστώ πως έστω και με αυτό το μέτρο θα καταφέρουμε σε κάποιο βαθμό να βγάζουμε τις υποχρεώσεις. Πρώτο μέλημα των μαγαζιών πλέον, εδώ που έχει φτάσει η κατάσταση, είναι να βγαίνουν οι υποχρεώσεις. Σίγουρα το μεγαλύτερο βάρος στην όλη κατάσταση το τραβάνε τα μαγαζιά με τη νυχτερινή διασκέδαση, όπου αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα λόγω ωραρίου. Όλα τα μαγαζιά θα προσπαθήσουν να κάνουν τα πάντα για να ανταπεξέλθουν, με τον κόσμο να πρέπει να είναι στηρικτικός στην κατάσταση αυτή μιας και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης».

Ντέγιαν Μιλοσέσκι- Ιδιοκτήτης «Frida Day & Night»

«Όπως ήρθαν τα πράγματα δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Δυστυχώς σιγά- σιγά μπαίνουμε σε αυτό το lockdown, που πιστεύω αν προχωρήσει η κατάσταση όπως είναι θα αναγκαστούμε να κλείσουμε εντελώς. Ως μαγαζάτορες θα ξεκινήσουμε να λειτουργούμε και να μαζεύουμε κόσμο όσο γίνεται νωρίτερα, διότι και αυτοί δεν επιθυμούν να χάσουν την έξοδό τους. Ακόμα και τα νυχτερινά μαγαζιά αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα, διότι ποιος θα ήθελε να πάει για ποτό από νωρίς; Εμείς ως καφετέριες μπορούμε να μαζέψουμε κόσμο, όμως για τους άλλους υπάρχει σοβαρό πρόβλημα».

Παύλος Πεσκελίδης- Υπάλληλος (DJ) «Mercado»

«Σίγουρα τα νέα δεδομένα όσον αφορά το ωράριο στα καταστήματα, μας προβληματίζει. Όλο αυτό το διάστημα περιμέναμε να δουλέψουμε και τώρα πια βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα νερά. Το μέλλον μας είναι αβέβαιο».

Χάρης Σπηλιόπουλος- Αντιδήμαρχος-  Ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Ολυμπία

«Τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα λόγω των κρουσμάτων στην Ολυμπία και την ευρύτερη περιοχή δεν επηρεάζουν τα εστιατόρια παρά μεμονωμένες περιπτώσεις. Ειδικότερα όσα δουλεύουν με τον τουρισμό από το εξωτερικό δεν τα επηρεάζει. Εκείνα που πλήττονται από το μέτρο είναι αυτά που δουλεύουν με τον εγχώριο τουρισμό και δημιουργούν βραδιές με μουσική. Αυτού του είδους τα εστιατόρια στην Ολυμπία και την ευρύτερη περιοχή δεν είναι πολλά.»

Όλη η επικαιρότητα