Ηλεία

Κατάκολο: «Φάρος» ανθρωπιάς στους μετανάστες – Συνελήφθησαν δύο φερόμενοι διακινητές

«Φάρος» ανθρωπιάς και αλληλεγγύης είναι για ακόμα μια φορά από το βράδυ του Σαββάτου το λιμάνι του Κατακόλου για 73 μετανάστες, οι οποίοι εντοπίστηκαν το πρωί του Σαββάτου σε ακυβέρνητο ιστιοπλοϊκό σκάφος κοντά στα Στροφάδια από το Λιμεναρχείο Ζακύνθου. Διασωστική λέμβος του Λιμεναρχείου Κατακόλου το μετέφερε μέχρι το λιμάνι, με τους επιβαίνοντες –ανάμεσα στους οποίους και αρκετά παιδιά– να αποβιβάζονται με ασφάλεια.

Ειδικότερα, ήταν σχεδόν 10 το βράδυ του Σαββάτου όταν μετά από αρκετές ώρες έφθασαν στο Λιμάνι του Κατακόλου τα συνολικά 73 άτομα. Η κατάσταση με τον κορωνοϊό στη Ζάκυνθο και τα έκτακτα μέτρα που έχουν ληφθεί για το νησί, οδήγησαν κατόπιν εντολής της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ τους μετανάστες στο Κατάκολο.

Συνελήφθησαν δύο Τούρκοι φερόμενοι διακινητές

Όπως έγινε γνωστό συνελήφθησαν από λιμενικούς του Λιμεναρχείου Κατακόλου, 2 Τούρκοι  ως φερόμενοι διακινητές που βρίσκονταν ανάμεσα από τους υπόλοιπους μετανάστες.

Από νωρίς βρίσκονταν στο σημείο, έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, άνθρωποι του Λιμεναρχείου Κατακόλου, της ΕΛ.ΑΣ., του ΕΚΑΒ και της πολιτικής προστασίας του δήμου Πύργου. Οι άνθρωποι του Λιμεναρχείου και της ΕΛ.ΑΣ. έκαναν καταμέτρηση των ατόμων, με το συνολικό τους αριθμό όπως προαναφέρθηκε να είναι 73 και εξ αυτών 23 ήταν ανήλικα παιδιά μέχρι την ευαίσθητη ηλικία των 15 ετών. Σημαντική παρουσία είχαν από την πρώτη στιγμή και κατόπιν εντολής του δημάρχου Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλου ο Αντιδήμαρχος Πύργου Μαρίνος Αχτύπης, καθώς και ο αντιδήμαρχος Νίκος Κοτσώνης που ωστόσο βρέθηκε στο σημείο με την επαγγελματική του ιδιότητα, αυτή του αστυνομικού.

Το ταξίδι προς την Ιταλία

Τα συγκεκριμένα άτομα προέρχονται από Τουρκία, Συρία, Αφγανιστάν και Περσία και όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα πληροφορίες μεταφέρθηκαν από την Αθήνα προς τη νότια Πελοπόννησο πιθανότατα, όπου και επιβιβάστηκαν στο συγκεκριμένο σκάφος με προορισμό την Ιταλία.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι τρείς Τούρκοι εξετάζονται από τις αρχές για το αν αυτοί είναι οι διακινητές.

Δίχως χαρτιά

Οι άνθρωποι του Λιμεναρχείου Κατακόλου και της ΕΛ.ΑΣ., γνωρίζοντας πως θα βρεθούν σε απόσταση αναπνοής από άτομα για τα οποία δε γνωρίζουν αν υπάρχει κρούσμα κορωνοϊού ή όχι, έλαβαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα με ολόσωμες φόρμες, γάντια και μάσκες.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οχτώ από τους 73 μετανάστες βρέθηκαν να μην έχουν στην κατοχή τους τα απαραίτητα έγγραφα, ενώ οι υπόλοιποι αναμένεται να φύγουν σήμερα από το λιμάνι αφότου εξεταστούν από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που έχει ενημερώσει ότι θα έρθει.

Φροντίδα από το δήμο

Από την πρώτη στιγμή υπήρχε συνεννόηση του δημάρχου Πύργου Τάκη  Αντωνακόπουλου με το Λιμεναρχείο Κατακόλου, προκειμένου να μεριμνήσουν για το μέρος που θα τους φιλοξενήσουν αλλά και την τροφή που θα τους προσφερθεί.

Για την κατάσταση αυτή, ο δήμαρχος Πύργου είχε επαφές με τον αρχηγό του Λιμενικού, με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, τον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο προκειμένου να υπάρξει άμεση κινητοποίηση όλων και διαχείρισή τους.

Επιπλέον, επεσήμανε πως σε περίπτωση που χρειαστεί καραντίνα 14 ημερών δεν υπάρχει ξενοδοχείο που μπορεί να τους φιλοξενήσει, μιας και αυτό στην Ανδρίτσαινα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τόσο μεγάλο αριθμό ατόμων, ενώ δεν έχει ορισθεί και κάποιο άλλο μέρος από το Σύστημα Διαχείρισης Υγειονομικών Κρίσεων.

Ακολούθως, τόνισε πως θα γίνει απολύμανση του σκάφους που επέβαιναν, καθώς και ότι όποια ευθύνη και ένδειξη φιλοξενίας τους αναλογούσε την έπραξαν. Τέλος, ευχαρίστησε και όσες τοπικές επιχειρήσεις βοήθησαν με προσφορά τροφής και διαφόρων προϊόντων και σημείωσε πως περαιτέρω δεν μπορούν να βοηθήσουν την κατάσταση και για αυτό θα πρέπει το κράτος να κινητοποιηθεί άμεσα.

Όλη η επικαιρότητα