Ηλεία

Με δυναμική συμμετοχή η σύσκεψη για το Τμήμα Μουσειολογίας Πύργου – Συντονιστικό όργανο θα ζητήσει τη δέσμευση της κυβέρνησης

Την απόφαση της δημιουργίας ενός Συντονιστικού Οργάνου που θα διαμορφώσει και θα εμβαθύνει τις θέσεις και τις προτάσεις που καταγράφηκαν πήραν οι συμμετέχοντες στην χθεσινοβραδινή σύσκεψη -που πραγματοποιήθηκε στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου- για το Τμήμα Μουσειολογίας.

Μια σύσκεψη που συγκάλεσε ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος μετά τα δυσοίωνα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες και απειλούν την λειτουργία του Τμήματος.

Στην σύσκεψη υπήρξε δυναμική συμμετοχή εκπροσώπων φορέων (Εμπορικός Σύλλογος Πύργου, Επιμελητήριο Ηλείας, ΤΕΕ Ηλείας, Σύλλογος Εργαζομένων στον δήμο Πύργο, Φαρμακευτικός σύλλογος, εκπαιδευτικοί και πολλοί άλλοι) που τόνισαν την αναγκαιότητα ο αγώνας για την διατήρηση του Τμήματος Μουσειολογίας -καθώς και η ενίσχυση του- να είναι κοινός και δυναμικός.

Όπως αποφασίστηκε το Συντονιστικό Όργανο (σ.σ. μετά την σαφέστατη διατύπωση των θέσεων και προτάσεων του) θα ζητήσει από την Κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι δεν θα καταργηθεί το Πανεπιστημιακό Τμήμα και θα στηρίξει την περαιτέρω πορεία του. Όλα τα παραπάνω θα ζητηθούν μέσω επιστολής που θα φέρει υπογραφές όλων των συμμετεχόντων, κάτι το οποίο θα ζητηθεί και από όλους τους βουλευτές της Ηλείας. Παράλληλα το Συντονιστικό Όργανο θα επιδιωχθεί να συνδεθεί με το Πανηλειακό Συμβούλιο Αιρετών του οποίου η αυριανή συνεδρίαση αποκτά μεγαλύτερο βάρος…

«Χρειάζεται αγώνας»…

Η σύσκεψη ξεκίνησε με τον δήμαρχο Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλο να παίρνει το λόγο αναφερόμενος -αρχικά- στις κινήσεις της Δημοτικής Αρχής για την επίλυση των προβλημάτων του Τμήματος Μουσειολογίας και γνωστοποιώντας τα μηνύματα που έστειλαν οι βουλευτές Ηλείας κκ Νικολακόπουλος και Καλαματιανός.

«Η λύση δεν είναι άλλη από το να προσφερθούν περισσότερες μόνιμες θέσεις καθηγητών (ΔΕΠ) κι αυτό είναι κάτι που χρειάζεται πολιτική απόφαση. Πρόκειται για καθαρά Κυβερνητικό θέμα και όχι θέμα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου της Πάτρας. Αν δώσουν περισσότερες θέσεις και χρήματα θα πάρουμε κι εμείς.

Η Γ`θμια εκπαίδευση σε Πύργο και Αμαλιάδα βρίσκεται σε ύφεση και χρειάζεται αγώνας και δυναμικές παρεμβάσεις για ν` αντιστραφεί η κατάσταση. Και οι κυβερνητικοί βουλευτές -κυρίως- να απαιτήσουν από την Κυβέρνηση που βολεύεται με την κρίση πανδημίας και δίνει λύσεις», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Αντωνακόπουλος.

«Σκέφτομαι την προσφυγή στη Δικαιοσύνη»…

Ακολούθως το λόγο πήρε ο καθηγητής του Τμήματος Μουσειολογίας Γιώργος Παναγιωτόπουλος που αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα που αντιμετωπίζει όχι μόνο το τμήμα στη λειτουργία του αλλά και οι εκατοντάδες φοιτητές που σπούδαζαν στον Πύργο τα περασμένα χρόνια, λόγω της αλλαγής του γνωστικού αντικειμένου που δεν τους κατοχυρώνει επαγγελματικά… «Είναι μοναδικό γεγονός να έχει κλείνει και να ανοίγει ένα τμήμα 4 φορές σε 16 χρόνια. Ουσιαστικά δεν έχει ολοκληρωθεί ένας 4ετής κύκλος σπουδών», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε ότι «Θλίβομαι όταν επί 5 χρόνια έβλεπα να μην υπάρχει πετρέλαιο για τα καλοριφέρ. Να ζητάμε βιβλία και να μην βοηθά κανείς, να μην επισκευάζουν το ασανσέρ για φοιτητή ΑμεΑ. Έχουν έγγραφα γνωρίζουν τις ανάγκες του Τμήματος που είναι 6ο σε προτίμηση από τα 35 που διαθέτει το Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Έχω καταθέσει πρόταση βιωσιμότητας ενώ υπάρχουν δυο εκπαιδευτικοί που μπορούν να στελεχώσουν το προσωπικό του τμήματος μέσω Διεκπεραίωσης κάτι που δεν εγκρίνεται».

Συνεχίζοντας ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε πως μεταφέρει την αγωνία του για την τύχη του τμήματος Μουσειολογίας διευκρινίζοντας ότι «Σκέφτομαι ν` απευθυνθώ στη Δικαιοσύνη για τα όσα συμβαίνουν στο Τμήμα. Αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση θα χαθούν τα 6μηνα και τότε δεν θα υπάρχει επιχείρημα».

«Να λειτουργήσουμε καλύτερα ως πόλη και ως λαός»…

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας (σ.σ. και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Πύργου) Κώστας Νικολούτσος δήλωσε πως «Δεν έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε επαρκές Ακαδημαϊκό περιβάλλον και φταίμε όλοι γι` αυτό. Το Πανεπιστήμιο της Πάτρας επιδιώκει να έχει όλες τις Ακαδημαϊκές δραστηριότητες στην πόρτα του. Θεωρώ ότι οι κυβερνητικοί βουλευτές έδειξαν ενδιαφέρον για την Μουσειολογία που αποτελεί ένα ελκυστικό τμήμα και πρέπει να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους στήριξης του».

Ο πρ. υφυπουργός Παιδείας (και πρ. βουλευτής Ηλείας) Δημήτρης Μπαξεβανάκης τόνισε ότι «Ότι και να λέει το Πανεπιστήμιο, ότι και να εισηγείται η Σύγκλητος, η τελική απόφαση ανήκει στο υπουργείο Παιδείας που έχει και τον τρόπο να επιβάλλει σε ποια τμήματα θα κατανεμηθούν οι καθηγητές ΔΕΠ. Προτείνω να κληθεί και ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας στο Συμβούλιο Αιρετών που πρέπει να γίνει Νομαρχιακό όργανο».

Ο πρ. υπουργός ((και πρ. βουλευτής Ηλείας), Γιάννης Κουτσούκος, είπε πως «Η κρίση επηρεάζει τους αγώνες. Το θέμα όμως δεν είναι μόνο του Πύργου και πιστεύω πως ούτε η Περιφέρεια θ` αρνηθεί να συμμετάσχει. Με τις κατάλληλες κινήσεις θα συμμετάσχουν όλοι στον αγώνα που απαιτείται».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου, Ηλίας Ξανθούλης, ανέφερε πως προσφέρει υλικοτεχνικό εξοπλισμό για το Τμήμα Μουσειολογίας και μέσα σε 10 ημέρες θα γνωστοποιήσει λίστα επιχειρήσεων που -μαζί με την δική του- θα στηρίξουν ποικιλοτρόπως το τμήμα.

Ο πρόεδρος του παραρτήματος Πύργου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Τάκης Γεωργόπουλος, σχολίασε πως «Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Το Πανεπιστήμιο πρέπει να παραμείνει σε Πύργο και Αμαλιάδα. Δεν είναι θέμα μιας πόλης αλλά όλης της Ηλείας».

Ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας π. ανέφερε ότι «Η Μητρόπολη μας είναι υπέρ της λειτουργίας των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και στο παρελθόν είχε κάνει πρόταση -προσφορά χρησιμοποίησης χώρου στην Παλαιοβάρβασαινα. Προέχει να λειτουργήσουμε καλύτερα ως όλη και ως λαός».

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Θεοδωρόπουλος δήλωσε ότι «Πρέπει όλη η Ηλεία να βρεθεί στο ίδιο τραπέζι και να διεκδικήσουμε όλοι μαζί. Ειδάλλως δεν θα μας πάρει κανείς στα σοβαρά».

Το μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Λάμπρου χαρακτήρισε ως επιτυχημένη την λειτουργία του Πανηλειακού Συμβουλίου Αιρετών για να προσθέσει ότι «Χωρίς αγώνες δεν θα μας ακούσει κανείς. Οι καιροί είναι δύσκολοι και πρέπει να το παλέψουμε».

Ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος, επίσης μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Ηλείας, δήλωσε ότι «Η παρουσία των φορέων δείχνει ότι γινόμαστε κοινωνοί του προβλήματος που υπάρχει».

«Με ποιο δικαίωμα μου στερούν τη δυνατότητα για μάθηση;»…

Με την παραπάνω ερώτηση -δια στόματος της κόρης της- να χαρακτηρίζει την τοποθέτηση της πήρε το λόγο η Νίκη Γιάνναρου, μητέρα φοιτήτριας ΑμεΑ στο Τμήμα Μουσειολογίας. Η κα Γιάνναρου πρόσθεσε λεπτομέρειες από τις δυσκολίες πρόσβασης που είχε το παιδί της φοιτώντας στο τμήμα του Πύργου για να προσθέσει πως «Πρόκειται για ένα δείγμα αντιμετώπισης του τμήματος. Σαν γονιός δεν ξέρω τι άλλο να κάνω»…

Διαβάστε ακόμη

Τμήμα Μουσειολογίας Πύργου: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος

Όλη η επικαιρότητα