Ηλεία

«Με πολλά προβλήματα ξεκίνησε η σχολική χρονιά» – Παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ηλείας

Παράσταση διαμαρτυρίας για τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν με το άνοιγμα των σχολικών μονάδων, έκαναν χθες στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ηλείας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας, ο Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών Αμαλιάδας και ο Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών Περιφέρειας Λεχαινών.

Όπως τόνισαν τα προβλήματα είναι πολλά, και αφορούν – μεταξύ άλλων – την έλλειψη εκπαιδευτικών σε κάποια σχολεία, το φιάσκο με τις μάσκες, αλλά και τον ελλιπή καθαρισμό των σχολικών μονάδων, λόγω του μειωμένου ωραρίου των καθαριστριών που έχουν προσληφθεί.

Αντωνία Μπρή: «Τα πρώτα προβλήματα ήδη έχουν φανεί»

Η Αντωνία Μπρή πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας τόνισε για τη χθεσινή παράσταση διαμαρτυρίας. 
«Βρισκόμαστε στην πρωτοβάθμια μαζί με τους προέδρους των δύο συλλόγων της Αμαλιάδας και της περιφέρειας Λεχαινών, προκειμένου να επιδώσουμε μία κοινή ανακοίνωση σχετικά με τα μέτρα που έχει πάρει το Υπουργείο Παιδείας με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Τα πρώτα προβλήματα ήδη έχουν φανεί, όπως λειτουργικά κενά τα οποία δεν επιτρέπουν στα σχολεία να ανοίξουν ή ανοίγουν με πολύ λίγο προσωπικό, οι καθαρίστριες δεν είναι στη θέση τους ή είναι πολύ μικρό το ωράριο. Αναγκαζόμαστε να γίνουμε και γιατροί προκειμένου να διαχειριστούμε και να διαγνώσουμε πιθανά συμπτώματα covid-19 στην περιοχή μας και φυσικά αναφέρουμε και τις τοποθετήσεις που γίνονται από την διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης χωρίς την σύγκλιση του υπηρεσιακού συμβουλίου για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια. Και αυτό μας βρίσκει εντελώς αντίθετους, δεδομένου ότι φωνή των μελών μας δεν ακούγεται μέσα στα συμβούλια».

Κώστας Ντούμας: «Το Υπουργείο να μην κάνει προχειρότητες»
Από την πλευρά του ο Κώστας Ντούμας πρόεδρος του συλλόγου δασκάλων και νηπιαγωγών Αμαλιάδα τόνισε.
«Είμαστε εδώ για να δώσουμε ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας στον διευθυντή εκπαίδευσης. Πρώτα από όλα να ευχηθώ σε όλα τα παιδιά, στους εκπαιδευτικούς, στους γονείς, να έχουν μία καλή σχολική χρονιά και δημιουργική. Επειδή άνοιξαν τα σχολεία κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες, πρωτόγνωρες, όχι μόνο για την Ηλεία, αλλά για όλη την Ελλάδα και παγκόσμια, πρέπει πάνω από όλα το Υπουργείο να μην κάνει προχειρότητες και όταν εμείς οι δάσκαλοι λέμε ότι τα σχολεία πρέπει να είναι ασφαλή, εννοούμε με όλα τα Πρωτόκολλα. Δεν μπορούν να έρχονται μάσκες και αυτές να είναι τεραστίων διαστάσεων. Να μην έχουν έρθει ακόμα οι καθαρίστριες, τα αντισηπτικά, δάσκαλοι με ειδικότητες. Μπορεί να έγιναν οι διορισμοί των αναπληρωτών πολύ γρήγορα, αλλά παρόλα αυτά υπάρχουν αρκετά κενά. Εμείς διεκδικούμε για να είμαστε περισσότερο ασφαλείς στα σχολεία, μείωση των μαθητών, το μέγιστο να είναι 15 . Ας φροντίσουν οι δήμοι να βρεθούν οι αίθουσες και το κράτος να διαθέσει περισσότερα χρήματα. Διεκδικούμε επίσης καλύτερη χρηματοδότηση έτσι ώστε όλα τα σχολεία να μπορούν να αγοράζουν τα απαραίτητα, κυρίως όσον αφορά την καθαριότητα. Επίσης πρέπει να λυθεί το πρόβλημα του καθαριστριών, αφού υπάρχουν καθαρίστριες που δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί στα σχολεία».

Βαγγέλης Ζιάκας: «Φάνηκε ανέτοιμο το υπουργείο»

Ο Βαγγέλης Ζιάκας πρόεδρος Συλλόγου δασκάλων και νηπιαγωγών περιφέρειας Λεχαινών ανέφερε για τα υπάρχοντα προβλήματα.
«Να ευχηθώ και εγώ καλή σχολική χρονιά, σε μαθητές, εκπαιδευτικούς γονείς, μια χρονιά που θα είναι ιδιαίτερη σε σχέση με τις προηγούμενες, και παρότι το Υπουργείο Παιδείας γνώριζε τι θα αντιμετωπίζαμε βρέθηκε ανέτοιμο.  Όλες οι ενέργειες του αυτό αποδεικνύουν. Για να μην αναφερθώ στο τελευταίο φιάσκο με τις μάσκες, όπου άλλες ήταν οι προδιαγραφές, άλλο το μέγεθος το οποίο ήρθε στα παιδιά. Μπορεί να διατυμπανίζει ότι την 1η Σεπτεμβρίου μεγάλο μέρος των εκπαιδευτικών ανέλαβε υπηρεσία, όμως το πρόβλημα και πάλι δε λύθηκε. Υπάρχουν ακόμη και σήμερα σχολεία τα οποία δεν έχουν εκπαιδευτικούς, λίγα μεν αλλά υπάρχουν. Με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ οι εκπαιδευτικοί καλούνται να ανταπεξέλθουν και σε ένα νέο ρόλο. Αυτό του νοσηλευτή. Το Υπουργείο καλεί τις σχολικές μονάδες να ορίσουν έναν υπεύθυνο που θα εκπαιδεύσει και τους άλλους εκπαιδευτικούς στο πώς θα αντιμετωπίζεται ένα πιθανό κρούσμα. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι αυτά είναι γελοιότητες. Οι εκπαιδευτικοί δεν είμαστε νοσηλευτές. Καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε σε ένα ρόλο για τον οποίο δεν έχουμε καν επιμορφωθεί. Επίσης μεγάλο είναι το ζητούμενο για το πώς θα γίνεται η αναπλήρωση των εκπαιδευτικών που θα απουσιάζουν. Όταν ένας συνάδελφος εκπαιδευτικός απουσιάζει για τον Άλφα ή βήτα λόγο, πριν απο τον κορωνοϊό υπήρχαν οι τρόποι για να γίνει η αναπλήρωση του. Σήμερα όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί οι μαθητές ανά τμήμα, αυστηρά με βάση τις οδηγίες, θα έχουν έναν εκπαιδευτικό και δεν θα μπορούν να έρχονται σε επαφή με άλλα παιδιά και με άλλον εκπαιδευτικό. Θέλω να απευθυνθώ και στους γονείς, οι οποίοι θα πρέπει να νιώθουν σίγουροι ότι ο Έλληνας εκπαιδευτικός και πάλι θα ανταπεξέλθει και τα παιδιά τους είναι σε καλά χέρια».

Μιχάλης Γκαγκάνας: «Υπάρχει θέμα με συνωστισμό και καθαριότητα»

Τέλος ο Μιχάλης Γκαγκάνας γονέας τεσσάρων τέκνων στάθηκε και αυτός στις ελλείψεις που υπάρχουν στα σχολεία.
«Φτάσαμε στην δεύτερη μέρα εκκινήσεως της σχολικής χρονιάς να παρατηρούμε κάποια πράγματα τα οποία δεν έπρεπε να έχουν συμβεί. Η πρόληψη λένε είναι καλύτερη της θεραπείας. Παρότι είχαμε μπροστά μας ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, τελικά φάνηκε ότι ήταν πολύ μικρό για να ξεκινήσουν σωστά και με ασφάλεια όλες οι σχολικές μονάδες. Όπως τα βλέπω εγώ υπάρχει ένα θέμα με τις δωρεάν μάσκες, αφού αυτές που δόθηκαν στα σχολεία είναι υπερμεγέθη, δεν ξέρω πώς έγινε αυτό αλλά είναι ένα μεγάλο λάθος. Ένα ακόμη θέμα είναι αυτό της καθαριότητας, που δεν έχει προσεχθεί όπως θα έπρεπε. Υπάρχει και ο συνωστισμός στα σχόλια, όσον αφορά τον αριθμό των παιδιών, όπου ως γονείς έχουμε διαπιστώσει ότι είναι το ένα δίπλα στο άλλο. Δεν νομίζω ότι αυτό αποτελεί την ενδεδειγμένη ασφάλεια που θέλει να περάσει το υπουργείο. Επίσης είναι δύσκολο το παιδί, ιδίως αυτό των τεσσάρων και πέντε χρόνων, να εξοικειωθεί άμεσα με τη μάσκα, εδώ εμείς οι ενήλικοι έχουμε πρόβλημα με την χρήση της. Ακόμη ένα θέμα είναι αυτό της θερμομέτρησης στις σχολικές μονάδες. Ως γονέας ακούω και βλέπω διάφορα. Ακούγεται ότι αυτό είναι παράνομο. Ότι δηλαδή δεν πρέπει να θερμόμετρουνται τα παιδιά όταν μπαίνουν στο σχολείο. Πρέπει να αποσαφηνιστούν κάποια θέματα τα οποία είναι μετέωρα».

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας

Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών Αμαλιάδας

Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών Περιφέρειας Λεχαινών

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το ΥΠΑΙΘ φάνηκε πραγματικά ΑΝΕΤΟΙΜΟ να διαχειριστεί την, ομολογουμένως, διαφορετική  έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, παρά τον χρόνο που είχε για να το πράξει.

Οι Δ/ντές και οι Προϊστάμενοι των σχολικών μονάδων κλήθηκαν το Σάββατο το βράδυ (12-09-2020 και ώρα 21.00 – 22.00) να παραλάβουν την περιβόητη μάσκα και το πολυδιαφημισμένο παγούρι.

Τα λειτουργικά κενά που υπάρχουν στα σχολεία μας δεν κατάφεραν να καλυφθούν με την πρόσληψη των αναπληρωτών – που «για πρώτη φορά βρίσκονται φέτος στα σχολεία τους την 1η Σεπτεμβρίου» σύμφωνα με τα λεγόμενα της Υπουργού – και πολλές σχολικές μονάδες ΔΕΝ θα ανοίξουν την πρώτη ημέρα της νέας χρονιάς, ενώ παραμένει άγνωστος ο χρόνος που θα χρειαστεί για την κάλυψη των εναπομείναντων λειτουργικών κενών σε όλες τις ειδικότητες. Να σημειωθεί ότι στο αίτημά μας προς τη Διεύθυνση Π.Ε. Ηλείας για χορήγηση των λειτουργικών κενών των σχολείων του νομού μας, λάβαμε αρνητική απάντηση με το αιτιολογικό ότι «η υπηρεσία επικαιροποιεί και καταγράφει τα λειτουργικά κενά μέσω ΟΠΣΥΔ, όταν αυτό ζητηθεί αρμοδίως, από το ΥΠΑΙΘ», με αποτέλεσμα να ΜΗΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ πόσοι εκπαιδευτικοί ανά ειδικότητα χρειάζονται ακόμα για την κάλυψη όλων των λειτουργικών κενών.

Οι τοποθετήσεις όλων των αναπληρωτών της Α’ φάσης έγιναν, για πρώτη φορά, χωρίς τη σύγκληση του ΠΥΣΠΕ, χωρίς τον έλεγχο της διαδικασίας από τους αιρετούς εκπροσώπους μας.

Οι εκπαιδευτικοί αναβαθμίζονται σε ιατρούς, που όχι μόνο θα είναι σε θέση να εντοπίζουν πιθανό κρούσμα COVID-19 σε μαθητές, αλλά θα είναι σε θέση και «να εκπαιδεύσουν το προσωπικό της σχολικής μονάδας σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων λοίμωξης» (ΦΕΚ 3780/8-9-2020)

Οι εκπαιδευτικοί των πιλοτικών σχολείων κλήθηκαν να συμμετέχουν σε επιμορφωτικά σεμινάρια εκτός ωραρίου, εις βάρος των οικογενειακών και ευρύτερων υποχρεώσεών τους, αντί να εκμεταλλευτεί το ΥΠΑΙΘ και το ΙΕΠ το χρονικό διάστημα 1-14 Σεπτεμβρίου, οπότε και οι σχολικές μονάδες δεν ήταν ανοιχτές για τους μαθητές.

Τι θα γίνει με το ολοήμερο όπου συγχρωτίζονται μαθητές από διαφορετικά τμήματα; Οι πιστώσεις για την πρόσληψη αυξημένου αριθμού αναπληρωτών τόσο για τα ολοήμερα σχολεία όσο και για την αναπλήρωση συναδέλφων που θα ζητήσουν άδειες ειδικού σκοπού, αφορούν σε αναπληρωτές συναδέλφους τρίμηνων, κατ’ ελάχιστον, συμβάσεων, απαξιώνοντας το ΥΠΑΙΘ με τον τρόπο αυτό τον εκπαιδευτικό και τον ζωτικής σημασίας ρόλο του στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Ενδεχόμενη απουσία εκπαιδευτικού πώς θα αντιμετωπίζεται; Ποιος θα καλύπτει το τμήμα; Τι θα γίνεται όταν απουσιάζει μια ειδικότητα; Πως θα γίνονται τα διαλείμματα ανά ομάδες τμημάτων όταν στα τμήματα μπαίνουν διάφοροι εκπαιδευτικοί και πολλοί από αυτούς μετακινούνται σε 3,4 και 5  σχολεία;

Υπάρχουν ή έχουν προετοιμαστεί στα σχολεία χώροι για την υποδοχή και αναμονή περιστατικών υγειονομικού κινδύνου; Υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός και προσωπικό για την αντιμετώπισή τους;

Προβλέπεται η στελέχωση των σχολικών μονάδων με νοσηλευτές και η διενέργεια προληπτικών τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές ώστε να αποτραπεί εξ αρχής πιθανή διασπορά του ιού;

Το δημόσιο σχολείο συνεχίζει να στηρίζεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στους εκπαιδευτικούς. Το ΥΠΑΙΘ θα αρκεστεί στις ευχαριστίες απέναντι σε αυτούς που θα προτάξουν το φιλότιμο και το λειτούργημα το οποίο καλούνται να υπηρετήσουν και θα τους αφήσει ΜΟΝΟΥΣ και ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΣ απέναντι σε όσα δυσάρεστα θα ακολουθήσουν.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, όμως, με ευχολόγια και ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ της ΥΓΕΙΑΣ με ανακοινώσεις δεν υπάρχει.

Η προστασία της υγείας και η ασφάλεια των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΝΤΑΙ.

Η απρόσκοπτη και ασφαλής πρόσβαση στη γνώση, ως αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη, είναι το ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΚΡΙΜΑ όλων μας.

Για τα ΔΣ

Μπρη Αντωνία Πρόεδρος ΣΕΠΕ Πύργου-Αρχαίας Ολυμπίας

Ντούμας Κωνσταντίνος Πρόεδρος Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Αμαλιάδας

Ζιάκας Ευάγγελος Πρόεδρος Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Περιφέρειας Λεχαινών

Όλη η επικαιρότητα