Ελλάδα

Πάσχα με μέτρα και… κωδικό 6 – Τι πρέπει να προσέξετε

Με τη χρήση SMS με τον κωδικό 6 θα μπορεί να γίνει η μετακίνηση την Κυριακή του Πάσχα, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Ν. Χαρδαλιάς κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή του Πάσχα -και μόνο- υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα σε εσωτερικό χώρο, και έως 12 άτομα αν πρόκειται για υπαίθριο χώρο.

Η μετακίνηση θα γίνεται με την υποχρεωτική αποστολή SMS με τον κωδικό 6, ενώ συστήνεται η διενέργεια οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας (curfew) είναι από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.

Αυτοσυγκράτηση και κανόνες

Αυτοσυγκράτηση και κανόνες θα πρέπει να χαρακτηρίσουν το φετινό γιορτινό τραπέζι του Πάσχα, προκειμένου αυτό να μην μετατραπεί σε εστία «υπερμετάδοσης» του ιού.

«Οι κοινωνικές συναθροίσεις, όπου δεν αποτελεί κανόνα η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων, έχουν υψηλότερο βαθμό επικινδυνότητας. Ειδικά όταν αφορά την ανάμειξη πολλών οικογενειών και γενικά ατόμων που δεν είναι στην ίδια “κοινωνική φούσκα”, οι πιθανότητες αυξάνουν», επισημαίνει ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας στην «Κ».

Για το τραπέζι του Πάσχα, η οδηγία είναι:

Δυνατότητα συγκέντρωσης έως εννέα ατόμων από δύο οικογένειες, όταν αυτό γίνει σε εσωτερικό χώρο

Συγκέντρωση έως 12 ατόμων από δύο ευρύτερες οικογένειες, εάν αυτό «στηθεί» σε υπαίθριο χώρο.

Οπως σημειώνει ο καθηγητής, «το θετικό στη γιορτή του Πάσχα είναι ότι όλες οι συναθροίσεις μπορούν να γίνουν σε ανοικτό χώρο ή με ανοικτά παράθυρα, αφού το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες».

Σταθερή παρέα

Ο ίδιος συμβουλεύει ότι «το βασικό στοιχείο είναι να έχουμε συγκεκριμένη παρέα με την οποία θα βρισκόμαστε αυτό το διάστημα και να μην την αλλάξουμε. Εάν έχουμε οποιοδήποτε σύμπτωμα ή εάν είχαμε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, δεν θα πρέπει να συμμετάσχουμε στο γιορτινό τραπέζι. Εάν ανήκουμε σε ευπαθή ομάδα και δεν έχουμε εμβολιαστεί, να προσέχουμε πολύ και φυσικά να φροντίσουμε να επισπεύσουμε τον εμβολιασμό. Θα πρέπει να αποφύγουμε την κοινή χρήση οικιακών σκευών. Να το πω πιο απλά: ο καθένας από το πιάτο του και από το ποτήρι του. Να τηρούμε αποστάσεις στο τραπέζι όσο αυτό είναι εφικτό. Και φυσικά να προτιμήσουμε συναθροίσεις σε ανοικτούς χώρους, στο μπαλκόνι ή στην αυλή μας. Εάν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, τότε θα πρέπει να έχουμε τα παράθυρα ανοικτά».

Μάσκες όσο είναι δυνατόν και στο τραπέζι

Στην ερώτηση εάν πρέπει να φοράμε μάσκες στο γιορτινό τραπέζι, η απάντηση είναι «ναι, όσο είναι αυτό δυνατό σε ένα τραπέζι». Για τις παρέες των εμβολιασμένων, η οδηγία αυτή μπορεί να διαφοροποιηθεί. «Εάν είναι όλοι πλήρως εμβολιασμένοι, δεν είναι απαραίτητο να φορούν μάσκα, σύμφωνα και με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων», σημειώνει ο κ. Μαγιορκίνης και προσθέτει ότι «μια ιδιωτική συνάντηση ατόμων, όπου όλοι έχουν εμβολιαστεί, μπορεί να γίνει με λίγο πιο χαλαρά μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό».

«Ωστόσο», προσθέτει «εάν δεν έχουν εμβολιαστεί όλοι, επειδή σε αυτή τη φάση υπάρχει υψηλός επιπολασμός της νόσου, καλό είναι ακόμα και όσοι έχουν την προστασία του εμβολίου να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα. Και πιο εύκολα ένας εμβολιασμένος παππούς και μια εμβολιασμένη γιαγιά θα μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτό το πασχαλινό τραπέζι. Αλλά με προσοχή».

Όλη η επικαιρότητα