Εκκλησία Ηλεία

Μητροπολίτης Γερμανός: Επιστολή – Απάντηση σε δημοσίευμα Μ. Μπαλαούρα

ΑΠΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΗΛΕΙΑΣ κ.κ. ΓΕΡΜΑΝΟ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ Μ. ΜΠΑΛΑΟΥΡΑ

Προς

Τον αξιότιμον κ. Λεωνίδα Βαρουξή

Διευθυντήν της Εφημερίδος «ΠΑΤΡΙΣ» Πύργου

Ενταύθα

Αγαπητέ μου κ. Διευθυντά,

Εδιάβασα στο Φύλλο της 6 Μαρτίου της «ΠΑΤΡΙΣ» επιστολή του κ. Μάκη Μπαλαούρα, πρώην Βουλευτή Ηλείας και Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων, προς εμέ με τον τίτλον «Ζωή άναρχος υπό ουδενός περιοριζομένη σχετικά με το δικό μου προγενέστερο Σχόλιο σε Έκκλησι της Εφημερίδος των Συντακτών Αθηνών δια την απεργία πείνας του καταδίκου κ. Κουφοντίνα. Ευχαριστώ τον κ. Μπαλαούρα δια την κριτική επιστολή του- ο διάλογος πάντοτε είναι, πρέπει να είναι ευπρόσδεκτος και καλοδεχούμενος,- ευχαριστώ και εσένα, που την εδημοσίευσες.

Εις την κριτική του αγαπητού μας κ. Μάκη Μπαλαούρα θα είπω τα εξής:

Πρώτον. Το περιεχόμενο του άγνωστου για μένα ρητού δεν το αποδέχομαι. Η Όρθόδοξη Έκκλησία μας, αλλά και οι Αρχαίοι Έλληνες (Σωκράτης, Πλάτων, Αριστοτέλης, οι Νεοπλατωνικοί Φιλόσοφοι) και άλλοι, δέχεται ότι η ζωή των ανθρώπων δεν είναι άναρχος, άλλα τα πάντα και οι άνθρωποι και η ζωή τους προέρχονται από τον Θεόν Δημιουργόν του παντός.

Δεύτερον. Μου γράφει ο κ. Μπαλαούρας. «Δεν σας ζητούν (εννοεί οι δημοσιογράφοι της Εφημερίδος των Συντακτών) να σταματήσετε τις προσευχές Σεβασμιώτατε, αλλά να κάνετε παράλληλα και ένα συνοδευτικό βήμα προς την Κυβέρνηση. «Έλεος θέλω και ου θυσίαν».

Ακριβώς αυτό είναι το λάθος των Συντακτών που με το Σχόλιό μου ετόνιζα. Η ζωή του κ. Κουφοντίνα είναι στα χέρια του και κανένας ούτε η Κυβέρνησι, ούτε τα Ελληνικά Δικαστήρια, πολύ σωστά, δεν του την εστέρησαν, καίτοι εκείνος σε πολλούς συνανθρώπους μας και με βίαιο τρόπο εστέρησε την ζωήν τους. Η Κυβέρνησι του δίνει δωμάτιο, φαγητό και υγειονομική περίθαλψι και ό,τι άλλο χρειάζεται ένας εγκληματίας άνθρωπος για να ζήση. Επομένως μπορεί να ζήση. Όμως ο κ. Κουφοντίνας θέλει τον ιδικόν του τρόπον ζωής. Αυτόν όμως του τον έχουν στερήσει οι εγκληματικές του πράξεις και η Ελληνική Δικαιοσύνη. Άρα πρός τα εκεί πρέπει να στραφή…

Τρίτον. Μου γράφει ο  κ. Μπαλαούρας. «Ζητάμε την εφαρμογή του Νόμου, αντιδρώντας στην κυβερνητική αυθαιρεσία, που αυτή μας οδηγεί στον ”νόμο της ζούγκλας” και όχι όπως εσείς αναφέρεται».

Όμως ο κ. Μπαλαούρας γνωρίζει καλύτερα από μένα, ότι τους νόμους τους ψηφίζει η Βουλή, αλλά τους επιβάλουν και τους ερμηνεύουν τα Ελληνικά Δικαστήρια. Εκεί λοιπόν πρέπει να καταφύγη ο κ. Κουφοντίνας και όχι να ζητεί να αλλάξη τον Νόμον η Κυβέρνησις, να υποκύψη δηλαδή στη θέλησι και τον εκβιασμό ενός εγκληματία βαρυποινίτη.

Τέταρτον. «Καμιά κυβέρνησι μετά την χούντα δεν άφησε να συμβή θάνατος απεργού πείνας, μόνο στην Τουρκία πεθαίνουν ακόμα…» μου γράφει ο κ. Μπαλαούρας. Όμως δεν πρέπει να ξεχνά, και  κανένας μας, ότι οι Έλληνες ποτέ δεν ακολουθούν και δεν κάνουν ό,τι  κάνουν οι άλλοι Λαοί. Οι Έλληνες πάντοτε πρωτοπορούν και δείχνουν τον δρόμον της αλήθειας, του Πολιτισμού και της δικαιοσύνης, ακολουθώντας τη προτροπή του Θεού. «Δικαιοσύνην μάθετε οί ενοικούντες επί της γης».

Πέμπτον. Γράφει ο κ. Μπαλαούρας για τα γραφόμενά μου. «Εδώ υπάρχει αντίφασις, δηλαδή ενώ δεν δέχεται (εγώ δηλαδή) την άρνηση της ελευθερίας του απεργού, πώς την επιθυμεί δια τους αυτόχειρες;».

Στο σημείο αυτό φαίνεται ότι δεν κατάλαβε καλά την δήλωσί μου ο κ. Μπαλαούρας. Εγώ είπα. Ενώ οι δημοσιογράφοι της Εφημερίδος των Συντακτών ζητούν να αντιπαρέλθη η Κυβέρνησις την θέλησι του κ. Κουφοντίνα να πεθάνη και να αποφασίση να του κάνη το χατίρι για να μη πεθάνη, στις τόσες αυτοκτονίες των συνανθρώπων μας δεν επεμβαίνουν δια να δοθούν και σ’ αυτούς ό,τι αναγκαία χρειάζονται για την ζωή τους, ώστε να μην φθάσουν στην αυτοκτονία. Γιατί είναι σ’ όλους μας γνωστόν, ότι συνήθως αυτοκτονούν οι άνθρωποι λόγω απιστίας στον Θεόν, χρονίων ασθενειών, ελλείψεων αγαθών, άλλων δυσκολιών της ζωής, κ.λπ.

Έκτον. Γράφει ακόμη ο κ. Μπαλαούρας στην κριτική του στα Σχόλιά μου, «Η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει λαμπρά παραδείγματα μη εκδικήσεως, όπως του Αγίου Διονυσίου που προστάτευσε τον φονιά του αδελφού του!!!».

Πολύ σωστά. Είναι η συνέχεια της συγχωρήσεως του ληστού από τον ίδιο τον Χριστό επάνω στον Σταυρό, αφού όμως μετενόησε και είπε το «Μνήσθητί μου Κύριε, όταν έλθης εν τη βασιλεία σου». Διά τούτο δεν συγχώρησε και τον αμετανόητο έτερο ληστή. Και ο φονιάς του αδελφού του αγίου Διονυσίου μετανόησε για τον φόνον και εζήτησε την προστασία του Αγίου. Ας κάνη το ίδιο και ο κ. Κουφοντίνας και θα ζήση. Στο χέρι του είναι, μη αργεί…

Έβδομον. Τέλος μου γράφει ο κ. Μπαλαούρας. «Ελπίζω και εύχομαι η Εκκλησία της ρήσης “εγώ ήλθον ίνα ζωήν έχωσι” ακόμη και διά της σιωπής της να μη συμβάλλει στον θάνατον ενός απεργού πείνας». Δηλαδή ο κ. Μπαλαούρας πάει να ρίξη το βάρος του θανάτου του κ. Κουφοντίνα στην Εκκλησία. ΟΧΙ, κ. Μπαλαούρα. Ο κ. Κουφοντίνας θα πεθάνη, αν πεθάνη, γιατί το θέλει. Οι Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί γνωρίζουν από πρώτο χέρι και καθημερινά την αγάπη της Εκκλησίας. Γι’ αυτό την σέβονται και καταφεύγουν σ’ αυτήν. Γιατί είναι ΜΑΝΑ και όλους μας θέλει και όλοι χωράμε στην αγκαλιά της, αρκεί να θέλουμε.

Με θερμές ευχές, ευχαριστίες και εκτίμησι

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ

Όλη η επικαιρότητα