Εκκλησία Ηλεία

Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός: Ναι με μάσκα και στην εκκλησία

Για τις αλλαγές που έχει φέρει η πανδημία του κορωνοϊού στη ζωή όλων και ιδιαίτερα στον εκκλησιασμό του κόσμου, μίλησε χθες ο Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός σε αποκλειστική συνέντευξη στο γραφείο του στη Μητρόπολη Ηλείας.

Η άριστη διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση αποτέλεσε αφορμή να δώσει συγχαρητήρια, ενώ επισημάνθηκε πως η Εκκλησία θα στηρίξει όποια νέα μέτρα υπάρξουν από πλευράς πολιτείας και αποσοβήσουν μια δεύτερη φάση της ίδιας κρίσης.

Ο Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός εστίασε ιδιαίτερα στη σπανιότητα πανδημιών όπως αυτή του κορωνοϊού, με τον τελευταίο όπως χαρακτηριστικά ανέφερε να έχει συνταράξει την ανθρωπότητα. Ως βασική επιδίωξη της εκκλησίας όρισε την υγεία ψυχής και σώματος, ενώ σημείωσε πως ακολούθησε πιστά τα μέτρα που έλαβε ορθά η πολιτεία για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού αποφεύγοντας έτσι και τις προσβολές και τους θανάτους ανθρώπων από τον ιό και κερδίζοντας παράλληλα το θαυμασμό και άλλων κρατών.

Ακολούθως, ο Μητροπολίτης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της επανόδου της πανδημίας και στα λεγόμενα της πολιτείας για το ότι πρέπει να φοράμε μάσκα ακόμα και μέσα στην Εκκλησία, αποδεχόμενος πλήρως τόσο ο ίδιος όσο και η Σύνοδος τις τελευταίες απόψεις των ειδικών. Σχετική εγκύκλιος έχει αποσταλεί σε ιερείς όλων των ενοριών και των μονών, προκειμένου να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας και όσοι εκκλησιάζονται να φορούν μάσκα, με τον κ.κ. Γερμανό να συνιστά συμμόρφωση όλων των Χριστιανών για να ξεπεραστεί και η δεύτερη φάση αυτής της κρίσης με ανώδυνο τρόπο.

Εμφανίστηκε ακόμα σίγουρος πως η δυσκολία αυτή θα ξεπεραστεί δίχως θανάτους, ωστόσο θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη όλων. Όσον αφορά το θέμα της Θείας Κοινωνίας, υποστήριξε πως συζητείται από όσους πολεμούν την Εκκλησία και αυτό φέρνει διχασμό μεταξύ ανθρώπων. «Η Θεία Κοινωνία είναι Θεία Κοινωνία. Οι χριστιανοί έρχονται σε αυτή και κοινωνούν όπως έκαναν πάντα. Δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ και πουθενά κάποια μετάδοση από τη Θεία Κοινωνία. Δεν το συζητάμε καθόλου», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ως σημαντικότερο στοιχείο που θα πρέπει να υιοθετήσει ο κόσμος, σύμφωνα με το Μητροπολίτη, είναι η πρόληψη την οποία θα πρέπει να βάλουν όλοι στη ζωή τους δίχως να περιμένουν ότι σε κάθε δυσκολία θα έχουν στον πλάι τους το Θεό.

Όλη η επικαιρότητα