Πολιτική

Μητσοτάκης: Ζήτησα από τη ΔΕΗ μείωση λογαριασμών για όσους έμειναν χωρίς ρεύμα

Ακούστε το άρθρο

Ρεύμα έως το τέλος της ημέρας “υποσχέθηκε” ο Κυριάκος Μητσοτάκης και διεμήνυσε πως “κανείς δεν θα γυρίσει σπίτι του” μέχρι να έχουν ρεύμα οι περιοχές που ταλαιπωρήθηκαν από την κακοκαιρία. Προανήγγειλε επίσης νομοθετική ρύθμιση για τις… ευθύνες και έδειξε δυσαρέσκεια για το πινγκ πονγκ των ευθυνών.

“Αποκάλυψη” από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την εισήγησή του στη Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας. Ζήτησε από τη ΔΕΗ να μειωθούν οι λογαριασμοί ρεύματος των νοικοκυριών που εδώ και πολλά μερόνυχτα έχουν μείνει μέσα στα χιόνα, χωρίς ηλεκτρικό και χωρίς θέρμανση εξαιτίας της κακοκαιρίας “Μήδεια”.

Μέχρι το τέλος της ημέρας θα έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στις περιοχές που η κακοκαιρία άφησε χωρίς ρεύμα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αφού ευχαρίστησε όσους βρέθηκαν στο “πεδίο”, σημείωσε ότι «η εντολή» που έχει δοθεί ήταν «κανείς δεν θα γυρίσει σπίτι του μέχρι να ηλεκτροδοτηθεί και το τελευταίο σπίτι».

Κατά την εκτίμησή του μέχρι το τέλος της ημέρας όλες οι ζημιές θα έχουν αποκατασταθεί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε και τους πολίτες «για την υπομονή την οποία επέδειξαν» και είπε ότι «η κακοκαιρία αυτή ανέδειξε χρόνια προβλήματα τα οποία έχουμε ως προς τα κρίσιμα δίκτυα υποδομής. Χωρίς να μπω σε μεγάλες λεπτομέρειες θα πω μόνο ότι οι επενδύσεις στο ΔΕΔΔΗΕ την τελευταία δεκαετία μειώθηκαν κατά σχεδόν 75%».

«Επικοινώνησα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ και του ζήτησα ως μία κίνηση καλής θέλησης να εξετάσει μία μείωση στο λογαριασμό του ρεύματος για το μήνα Φεβρουάριο για τα νοικοκυριά εκείνα τα οποία έμειναν χωρίς ρεύμα τις τελευταίες μέρες», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και παρέπεμψε σε ανακοινώσεις από τη ΔΕΗ «τις επόμενες μέρες σε αυτήν την κατεύθυνση ως μία έμπρακτη αναγνώριση της ταλαιπωρίας που υπέστησαν οι πελάτες της επιχείρησης. Θεωρώ ότι  μία τέτοια κίνηση στην παρούσα συγκυρία είναι ενδεδειγμένη».

Η ενόχληση για το… μπαλάκι ευθυνών

Μιλώντας στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε ότι τον ενόχλησε το “μπαλάκι” ευθυνών που είδαμε τις τελευταίες μέρες και ενώ χιλιάδες νοικοκυριά ήταν στο… σκοτάδι, χωρίς θέρμανση, φαγητό και χωρίς να μπορούν να κάνουν ένα μπάνιο! «Κι εγώ και πολλοί άλλοι πιστεύω ότι ενοχληθήκαμε από αυτό το πινγκ πονγκ των ευθυνών ανάμεσα στους διάφορους αρμόδιους γι’ αυτό» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην «αποκρυστάλλωση των αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα κρατικής λειτουργίας ξεκινώντας από το κεντρικό κράτος. Αποκεντρωμένες διοικήσεις, τα δασαρχεία, τις περιφέρειες, τους δήμους, τις επιχειρήσεις όπως τον ΔΕΔΔΗΕ που μπορεί να εμπλέκονται σε διαδικασίες όπως το κλάδεμα των δέντρων, είναι κάτι το οποίο ανεδείχθη κατά τη διάρκεια αυτής της περιπέτειας. Θα το αντιμετωπίσουμε κεντρικά με σχέδιο νόμου».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών ήταν μια από τις χειρότερες των τελευταίων 40 ετών αφού χιόνιζε επί 36 ώρες στην Αττική και οι άνεμοι πολλές φορές ξεπέρασαν τα 10 μποφόρ. «Πρώτη προτεραιότητα να μη χαθεί καμία ανθρώπινη ζωή, να μην υπάρξουν θύματα, να μην υπάρξουν οδηγοί εγκλωβισμένοι στους δρόμους, να διατηρηθεί η επικοινωνία και η τροφοδοσία με χωριά τα οποία συνήθως αποκλείονται, φυσικά να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν οι διακοπές ρεύματος και νερού ιδίως στην Αττική, όπου κάθε 2 λεπτά είχαμε ένα δέντρο το οποίο έπεφτε πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη η οργή των πολιτών ήταν απολύτως δικαιολογημένη. Σε τέτοιες στιγμές, είπε, «οι υπηρεσίες πρέπει να οργανώνουν ένα καλύτερο και φιλικότερο σύστημα επικοινωνίας, οι οργανισμοί πρέπει να μπορούν να απαντούν στα αιτήματα των πολιτών και οι οργανισμοί οφείλουν -όπως πιστεύω ότι από ένα σημείο και πέρα έγινε- να ενημερώνουν να καθοδηγούν και να συμπαραστέκονται στους πολίτες, να αποδεικνύουν δηλαδή ότι αυτοί οι οργανισμοί που διαχειρίζονται κρίσιμες δημόσιες υποδομές, βρίσκονται τελικά στην υπηρεσία του πολίτη».

Η υπογειοποίηση των καλωδίων

Αναφερόμενος και στα αιτήματα που ακούστηκαν τις προηγούμενες μέρες για υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ, ώστε οι πτώσεις δέντρων να μην προκαλούν και διακοπές ρεύματος, ο πρωθυπουργός πως είχε αποφασιστεί, πριν από την κακοκαιρία, να ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης μία σειρά από δράσεις υποδομών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή ύψους σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, κάποιες από τις οποίες έχουν να κάνουν και με υπογειοποίηση καλωδίων σε κρίσιμες περιοχές όπου τα καλώδια πρέπει για λόγους ασφαλείας να είναι υπόγεια.
Παράλληλα, σημείωσε ότι σε επίπεδο Πολιτικής Προστασίας, κατασκευάζεται ένα δίκτυο 80 μετεωρολογικών σταθμών και 10 ραντάρ με αισθητήρες και κάμερες «για να μπορούμε να προβλέπουμε με ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια και σε τοπικό επίπεδο τέτοια ακραία καιρικά φαινόμενα».

Ο ΔΕΔΔΗΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας

Η κακοκαιρία, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέδειξε χρόνια προβλήματα ως προς τα κρίσιμα δίκτυα υποδομής. «Οι επενδύσεις στο ΔΕΔΔΗΕ την τελευταία δεκαετία μειώθηκαν κατά σχεδόν 75% και πριν χτυπήσει αυτή η μεγάλη κακοκαιρία είχε ήδη δρομολογηθεί από την επιχείρηση- από το ΔΕΔΔΗΕ και από τη μητρική  επιχείρηση τη ΔΕΗ -ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του δικτύου μας ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων σε βάθος δεκαετίας. (…) Τα λέω αυτά σε όσους μας ασκούν σήμερα κριτική αλλά μας παρέδωσαν το 2019 μία ΔΕΗ στα όριά της χρεοκοπίας και έναν ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος δεν είχε καν φροντίσει να κάνει παραγγελίες στύλων τότε για να μπορεί να ανταποκριθεί στις άμεσες τρέχουσες ανάγκες της επιχείρησης», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πυρά εξαπέλυσε και σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα για τη διαμαρτυρία του σε ό,τι αφορά στη λειτουργία της Βουλής. «Έχουμε μία αντιπολίτευση η οποία περίπου μας ζητά να βάλουμε το Κοινοβούλιο σε καραντίνα.
Το Κοινοβούλιο λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς, τους αναπόφευκτους περιορισμούς λόγω της υγειονομικής κρίσης, θεωρώ ότι λειτουργεί υποδειγματικά. Η απάντησή μας είναι σαφής: η Δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα και οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται και θα συνεχίζονται με ακόμα μεγαλύτερη ένταση».

Όλη η επικαιρότητα