Μια Γη, Ένας Ωκεανός και στο Ανεμοχώρι – Καθαρισμός της παραλίας από μέλη ομάδας φιλοπεριβαλλοντιστών – οικολόγων του εξωτερικού

Share

Σε ευρύ καθαρισμό της παραλίας Ανεμοχωρίου του δήμου Πύργου από απορρίμματα πάσης φύσεως προχώρησαν μέλη της Ευρωπαϊκής Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Ο.Ε.Ο.Ο. (One Earth – One Ocean, μτφ: Μια Γη, Ένας Ωκεανός), που εδρεύει στο Μόναχο της Γερμανίας.

Τα μέλη των φιλοπεριβαλλοντιστών – οικολόγων που τους τελευταίους τρείς μήνες βρίσκονται στην Ελλάδα είναι περίπου 30 (μαζί με μερικά παιδιά), οι περισσότεροι ηλικίας άνω των 30 ετών με καταγωγή από την Γερμανία, την Ολλανδία, την Ελβετία και τη Σουηδία. Στο διάστημα της παραμονής τους στην χώρα μας έχουν καθαρίσει πολλές παραλίες και την περασμένη Πέμπτη έπραξαν το ίδιο και στην παραλία του Ανεμοχωρίου, γεμίζοντας δεκάδες μεγάλες σακούλες με… πολλών ειδών απορρίμματα.

Μάλιστα δρώντας με ένα πρωτότυπο τρόπο δημιούργησαν με τις σακούλες των απορριμμάτων πάνω στην παραλία μια θαλάσσια χελώνα caretta – caretta, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα θύματα της ρύπανσης με πλαστικά στις θάλασσες…

Ο 33χρονος Κέβιν από το Αμβούργο της Γερμανίας και ο 30χρονος Μάρκ από το Άμστερνταμ της Ολλανδίας αναλαμβάνουν να μας πουν πληροφορίες για τη δράση της ομάδας λέγοντας πως «Ανακαλύψαμε την παραλία του Ανεμοχωρίου πριν τρείς περίπου εβδομάδες, είδαμε τα απορρίμματα αλλά και τις νεκρές χελώνες και είπαμε ότι πρέπει να κάνουμε κάτι. Θέλουμε να βοηθήσουμε και να πούμε το δικό μας ευχαριστώ με αυτό τον τρόπο στην Ελλάδα που μας φιλοξενεί αυτό το διάστημα. Τα πιο πολλά από αυτά που συγκεντρώσαμε είναι πλαστικά μπουκάλια, δίχτυα, και πολλά λάστιχα αυτοκινήτων που δεν ξέρουμε πως βρέθηκαν στην παραλία».

Συνεχίζοντας διευκρίνισαν ότι «Δυστυχώς η κατάσταση στον πλανήτη είναι πολύ άσχημη και τα πλαστικά είναι παντού. Έρευνες λένε ότι ποσότητες μικροπλαστικών ανιχνεύονται σε όλα τα ψάρια της θάλασσας και γενικότερα η περιβαλλοντική επιβάρυνση του πλανήτη είναι τεράστια. Ως οργάνωση έχουμε προτάσεις για την συλλογή των απορριμμάτων αλλά θα πρέπει οι άνθρωποι να σταματήσουν να συμπεριφέρονται άσχημα στη Γη».

«Στην Ελβετία τα πάντα είναι καθαρά»…

Μέλη της ομάδας είναι κι ένα ζευγάρι Ελβετών που δήλωσε πως «Έχουμε γνωρίσει πολλούς οικολόγους στη χώρα σας. Αποτελεί ευχαρίστηση μας να κάνουμε καθαρισμούς σε διάφορες παραλίες διότι υπάρχει πολύ πλαστικό και είναι χαρά μας να βοηθήσουμε στην απομάκρυνση του.

Παρατηρούμε πως οι Έλληνες δεν έχουν τόσο πολύ οικολογική συνείδηση, όπως στην Ελβετία που τα πάντα είναι καθαρά. Αποτελεί μεγάλη έκπληξη για εμάς οι εικόνες με πεταμένα απορρίμματα ακόμα και σε δρόμους που είδαμε στην Ελλάδα.

Στην παραλία του Ανεμοχωρίου μαζέψαμε περισσότερο πλαστικά μπουκάλια, δίχτυα και άλλα αντικείμενα που έχει φέρει η θάλασσα. Αντιλαμβανόμαστε ότι η ανακύκλωση δεν έχει προχωρήσει τόσο πολύ στην Ελλάδα».

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της τοπικής κοινότητας του Ανεμοχωρίου Φαίη Γκρουμούσα δήλωσε ότι «Ενημερωθήκαμε για το ενδιαφέρον της ομάδας να πραγματοποιήσει καθαρισμό στην παραλία μας και βοηθήσαμε με όποιον τρόπο μπορέσαμε. Είναι μια πρωτόγνωρη ενέργεια που δεν συνηθίζουμε εμείς οι Έλληνες και μας χαροποίησε ιδιαίτερα. Ας πάρουμε το παράδειγμα τους και να φροντίζουμε να αφήνουμε καθαρές τις παραλίες μας. Ας αρχίσουμε με βασικά πράγματα όπως το να μην πετάμε απορρίμματα μέσα από το αυτοκίνητο ενώ θα πρέπει να θυμόμαστε πως όλα ξεκινούν μέσα από το σπίτι και την οικογένεια».