Αρθρογραφία

Μια σύγκριση που δεν έγινε

Εντελώς τυχαία καθώς έψαχνα στο διαδίκτυο, βγήκε μπροστά ο πειρασμός, αν και δεν τον ήθελα και ούτε τον επεδίωξα, αλλά τέλος πάντων βγήκε και ήταν η σύγκριση μεταξύ της Ολλανδίας και της χώρας μας, γεγονός που ουσιαστικά με τσάντισε τόσο που κόνεψα να σπάσω τον υπολογιστή και να τα βάλω με την κακή μας την μοίρα.

Βέβαια είναι προσφιλές και ιδιαίτερο χαρακτηριστικό , όταν δεν μας αρέσει κάτι να τσαντιζόμαστε και να τα βάζουμε με τις μηχανές αναζήτησης και με τους άλλους ασφαλώς, αλλά ποτέ με τους εαυτούς μας, τους κακούς εαυτούς μας, αλλά και τους καλούς, αν τους ψάξουμε και αν τους βρούμε, που μάλλον δεν θα τους βρούμε.

Παρουσιάστηκαν λοιπόν κάποια στοιχεία οικονομίας, επενδύσεων υποδομών, ΑΕΠ, εισαγωγών, εξαγωγών , δηλαδή είχαμε μπροστά μας στον υπολογιστή μία συνοπτική λογιστική κατάσταση που παρουσίαζε αντίστοιχα τα μεγέθη της Ολλανδίας και της Ελλάδας και ως θα μπορούσε να ήταν φυσικό για έναν Ολλανδό, άλλο τόσο θα ήταν αφύσικο για την χώρα μας.

Ποιος θα τολμούσε άραγε να συγκρίνει τι ακριβώς μεταξύ των δύο χωρών, τα ασύγκριτα και τα άκριτα ίσως, αλλά τι ακριβώς, αφού η Ολλανδία είναι μία από τις πιο αναπτυγμένες και πλούσιες  χώρες της Ευρώπης και του κόσμου και εμείς μία από τις  λιγότερο αναπτυγμένες και πιο φτωχές χώρες της Ευρώπης και του κόσμου.

Τι να πούμε για μία μικρή χώρα του ευρωπαϊκού βορρά με έκταση μόλις 32 χιλ. τετραγωνικά χιλιόμετρα, λίγο μεγαλύτερη δηλαδή από την Πελοπόννησο και με πληθυσμό περίπου 18 εκατομμύρια κόσμο, που είναι στην πρώτη γραμμή παγκοσμίως παραγωγής και εξαγωγής γεωργικών προϊόντων , και στις πρώτες χώρες παγκοσμίως στην βιομηχανία, στο εμπόριο και παντού, με υποδομές υψηλού επιπέδου, με ανεργία ελάχιστη και περιστασιακά, με εισαγωγές εργατών και εξειδικευμένων επιστημόνων και με ΑΕΠ που αγγίζει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Βλέπουμε λοιπόν και δεν πρόκειται να επαναλάβω κάποια οικονομικά στοιχεία δικά μας, γιατί μπορεί να μπούμε στον πειρασμό να συγκρίνουμε και να απογοητευτούμε, ας αποφεύγουμε τέτοιες απογοητεύσεις γιατί μπορεί να μας οδηγήσουν ακόμη και σε κακίες, ότι δηλαδή είχαν αποικίες κλπ, κλπ, ότι έχουν σκληρό καπιταλισμό και άλλα, που εν τέλει δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, γιατί η πραγματικότητα είναι ότι πρόκειται για μία χώρα αναπτυγμένη και με δείκτες στην οικονομία και στην κοινωνία από τους πρώτους παγκοσμίως.

Δεν μπορούμε και δεν επιτρέπετε λοιπόν να συγκρίνουμε την Ολλανδία με την φτωχή και καταχρεωμένη χώρα μας.-

Όλη η επικαιρότητα