Life

Μοναξιά στο lockdown: Κατοικίδια.. οι ήρωές μας

Ακούστε το άρθρο

Ενώ η κοινωνική αποστασιοποίηση αποτελεί σημαντική στρατηγική για να «φρενάρουμε» την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, ο περιορισμός των μετακινήσεων και των κοινωνικών επαφών μας στέρησε την πολύτιμη επικοινωνία και την πραγματική επαφή.

Η ανάγκη της πραγματικής επαφής

«Κάναμε μια διαδικτυακή έρευνα στο Facebook, τον Απρίλιο κατά την διάρκεια του πρώτου lockdown και διαπιστώσαμε ότι το 60% των ανθρώπων ανέφεραν την στέρηση της επαφής» δήλωσε χαρακτηριστικά η Δρ. Tiffany Field,διευθύντρια του Touch Research Institute στο Leonard M. Miller School of Medicine του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι.

«Δεν ήταν μόνο άνθρωποι που ζούσαν μόνοι.  Την ίδια ανάγκη – έλλειψη ανέφεραν και άνθρωποι που ζούσαν μαζί με άλλους ανθρώπους », είπε.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι το 32% των ανθρώπων ανέφερε ότι άγγιζε περισσότερο τον σύντροφό του και το 21% ότι άγγιζαν περισσότερο τα παιδιά τους. 

«Σώζουν» τα κατοικίδια γιατί.. ξέρουν

Τα κατοικίδια μπορεί να είναι μία πολύ καλή εναλλακτική λύση για το ζήτημα της στέρησης της επαφής, εξηγεί η Δρ. Janette Young, λέκτορας επιστημών υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας.

«Η πανδημία της Covid-19 έριξε φως στο προσκήνιο, αποκαλύπτοντας πόσο χρειαζόμαστε την αφή στην ζωή μας για να μας κρατήσει ψυχικά υγιείς» επισημαίνει. «Δεν γίνεται να παραμερίσουμε ούτε να ξεχάσουμε την κοινωνική πείνα, για αυτό πρέπει να βρούμε άλλα υποκατάστατα».

Η Δρ. Janette Young μαζί με την ερευνητική της ομάδα διεξήγαγε άλλη μελέτη για να διαπιστώσει τα οφέλη της συντροφιάς κατοικίδιων ζώων κατά την διάρκεια της πανδημίας. Οι συμμετέχοντες δήλωσαν συγκεκριμένα ότι ένιωθαν άνεση, οικειότητα και χαλάρωναν όταν άγγιζαν τα κατοικίδιά τους.

Πολλοί συμμετέχοντες σημείωσαν επίσης την ικανότητα των κατοικίδιων τους να «γνωρίζουν» πότε δεν ήταν καλά και να τους πλησιάζουν περισσότερο για να τους απασχολήσουν.

via

Όλη η επικαιρότητα