Εκπαίδευση Ηλεία

Μουσειολογία Πύργου: «Οι ευθύνες βαραίνουν και το Πανεπιστήμιο της Πάτρας»

*Α. Ζαφειροπούλου- Μακρυγένη: «Από τις 16 Ιουλίου είχα ενημερώσει πως δεν έχουμε καθηγητές και δεν έγινε τίποτα»

Η μη ευόδωση της πρωτοβουλίας που ανέλαβε η πρόεδρος του τμήματος της Μουσειολογίας στον Πύργο κ.  Αναστασία Ζαφειροπούλου-Μακρυγένη για την εξαποστάσεως συνδιδασκαλία των φοιτητών του τμήματος στα μαθήματα που δεν έχουν καθηγητές από άλλων τμημάτων με παρεμφερή γνωστικό αντικείμενο, έφερε και πάλι στο προσκήνιο το αδιέξοδο που έχει περιέλθει η λειτουργία του συγκεκριμένου πανεπιστημιακού τμήματος.

Μία κατάσταση για την οποία το Πανεπιστημιακό Ίδρυμα των Πατρών δεν είναι άμοιρο ευθυνών αφού μολονότι έχει ενημερωθεί για τα προβλήματα από το καλοκαίρι, δεν κινήθηκε για την επίλυσή τους.

«Το ότι εμείς έχουμε ελλείψεις, δεν έχουμε καθηγητές να κάνουμε μαθήματα, εγώ τα είχα  επισημάνει με έγγραφά μου από τις 16 Ιουλίου του 2020 στη διοίκηση του Πανεπιστημίου. Τα είχα πει και δια ζώσης στον κ. Πρύτανη και από εδώ και από εκεί και μέχρι στιγμής δεν έχουν βρει καμία ανταπόκριση λες και κωφεύουν όλοι τους. Διότι δεν τους αφορά, καθότι δεν τους αγγίζει.

Τα παραδοσιακά τμήματα του Πανεπιστημίου εναντιώνονται και λένε «γιατί να χαντακωθούμε εμείς με το να παίρνεται εσείς καθηγητές και να μην παίρνουμε εμείς που έχουμε τα εχέγγυα να λειτουργούμε σωστά. Γιατί εσείς είστε ένα τμήμα εν τοις πάλαι, με την έννοια ότι δεν έχετε καθηγητές και πρέπει να κλείσετε. Αυτή είναι η έννοια τους  και προς τα εκεί θέλουν να το πάνε αφήνοντας το τμήμα  ξεκάρφωτο», τόνισε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του τμήματος κ. Ζαφειροπούλου- Μακρυγένη.

Ευθύνονται….

Ο ρόλος του Πανεπιστημίου Πατρών και τις Πρυτανίας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί υποστηρικτικός ως προς τη λειτουργία των τμημάτων της Ηλείας και της Μουσειολογίας και την βιωσιμότητά τους.

«Εδώ είναι ένα και ένα κάνουν δύο. Το ότι δεν έχουμε καθηγητές οφείλεται στο ότι ο πρύτανης λέει ότι δεν έδωσαν θέσεις καθηγητών αρκετές από το υπουργείο. Το Υπουργείο νίπτει  τα χείρας του γιατί λέει ότι εγώ όσες μου ζήτησαν έδωσα. Οι θέσεις ήρθαν τον Οκτώβρη παρόλα ταύτα δεν προκηρύχθηκαν. Δηλαδή δεν μας δόθηκαν για να προκηρυχθούν για το χειμερινό εξάμηνο αλλά αυστηρά να γίνουν οι προκηρύξεις για το εαρινό εξάμηνο. Από την άλλη λέμε ότι ευθύνεται το Υπουργείο, αλλά ποιός απευθύνθηκε στο Υπουργείο για τα προβλήματα.

Για ποιό λόγο πηγαίνεις στον Δήμαρχο, στον  Περιφερειάρχη και από εδώ και από εκεί για να σου βρουν θέσεις για να διδάξεις μαθήματα. Τι δουλειά έχουν αυτοί. Το Υπουργείο είναι το αρμόδιο όργανο. Και όταν λες ότι εγώ δεν θέλω να κλείσει κανένα τμήμα ή ότι εγώ δεν θα πάρω καμία απόφαση για να κλείσει τμήμα, αλλά  το υπουργείο θα το κάνει, τι εννοείς. Βεβαίως το Υπουργείο θα το κάνει εφόσον εσύ το έχεις προαναγγείλει και του έχεις στείλει δυσμενή έκθεση ότι το τμήμα είναι μη βιώσιμο. Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας τώρα. Όταν κάνεις μία αρνητική εισήγηση για το οτιδήποτε και τον οποιοδήποτε θα υπάρχει και θα διαιωνίζεται. Το Πανεπιστήμιο Πατρών και η εισήγησή του προς το Υπουργείο παίζει το βασικό ρόλο για το μέλλον του τμήματος του Πύργου», επισημαίνει η Πρόεδρος του Τμήματος της Μουσειολογίας.

Δεν ευοδώθηκε…

«Δυστυχώς η προσπάθεια αυτή δεν ευοδώθηκε γιατί δεν υπήρχαν μαθήματα που ταίριαζαν με αυτά που γίνονται στο Τμήμα Μουσειολογίας και δεν μπορέσαμε να βρούμε χρυσή τομή για διδασκαλία από καθηγητές άλλων τμημάτων και έτσι έχουμε παραμείνει στο στάδιο που είμασταν.

Οι καθηγητές στους οποίους απευθυνθήκαμε ήταν από πολλά τμήματα τα οποία θα μπορούσαν να έχουν συναφή αντικείμενα μαθημάτων.

Μας απήντησαν ότι τα μαθήματα που τους στείλαμε δεν συνάδουν με το δικό τους γνωστικό αντικείμενο. Εκτός από ένα μάθημα που είναι στο πρώτο εξάμηνο της Μουσειολογίας που προσφέρθηκε η κ. Αντωνοπούλου από το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας», υποστήριξε η κ. Ζαφειροπούλου-Μακρυγένη αναφερόμενη στην πρωτοβουλία που ανέλαβε για την εξεύρεση καθηγητών να διδάξουν μαθήματα στη Μουσειολογία από άλλα τμήματα.

Επιστολή αγωνίας των φοιτητών στην Υπουργό Παιδείας

Επιστολή αγωνίας των φοιτητών του πρώην Τμήματος Διοίκησης Οικονομίας Επικοινωνίας Τουριστικών και Πολιτιστικών Μονάδων (που ενσωματώθηκε στο νεοσύστατο τμήμα της Μουσειολογίας), έστειλαν προς την Υπουργό Παιδείας για το μέλλον της σχολής τους που είναι επισφαλές και αβέβαιο.

Στην επιστολή τους αποτυπώνεται η δεινή θέση στην οποία βρίσκονται ως φοιτητές λόγω της έλλειψης των καθηγητών και της υπολειτουργίας του τμήματος.

«Σας ενημερώνουμε ότι μετά από επανειλημμένες ενοχλήσεις στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών σχετικά με το πρόβλημα και με δική μας πρωτοβουλία στις 27-11-2020 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη  με θέμα την έλλειψη καθηγητών και κατ’  επέκταση τον κίνδυνο να χαθεί το Χειμερινό εξάμηνο, στην οποία συμμετείχαν ο Πρύτανης, η  Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του τμήματος καθώς και εκπρόσωπος του φοιτητικού συλλόγου. Η απάντηση που λάβαμε δια στόματος της Πρυτανικής αρχής ήταν  ΑΠΟΚΑΡΔΙΩΤΙΚΗ για εμάς, καθώς όπως μας  ενημέρωσε, ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΧΑΝΟΝΤΑΙ και αυτό γιατί ο ίδιος δεν έχει τη δυνατότητα να προσλάβει χωρίς επιπλέον πιστώσεις προσωπικό.

Η κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει είναι ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΗ.

Στο τμήμα μας φοιτούν περί τους 1.500 φοιτητές, 3ου και 4ου έτους και πολλοί άλλοι   επί πτυχίω που χρωστάνε μαθήματα μεταξύ των οποίων και εργαστήρια.

Από τις 3 κατευθύνσεις που υπήρχαν αρχικά στο ΔΟΕΠΤΜ η μία αυτοκαταργήθηκε γιατί δεν υπήρχαν καθηγητές.

Στις 2 κατευθύνσεις που λειτουργούν, ήτοι της Α’ «Διοίκησης Πολιτιστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας» και της Γ’ «Επικοινωνίας Πολιτισμού» διδάσκονται μόνο  13 μαθήματα από τα  34. Το Ζ’ εξάμηνο της «Επικοινωνίας Πολιτισμού» δεν έχει διδαχθεί ούτε  ένα μάθημα ενώ υπάρχουν και φοιτητές που χρωστούν εργαστήρια από προηγούμενα εξάμηνα και κινδυνεύουν να τα χάσουν καθώς σε αυτά είναι υποχρεωτική η παρακολούθηση.

Οι φοιτητές του Ζ’ εξαμήνου και των δύο κατευθύνσεων βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση καθώς εάν δεν ολοκληρώσουν επιτυχώς τον κύκλο μαθημάτων του Χειμερινού Εξαμήνου ΔΕΝ θα μπορούν να πραγματοποιήσουν την Πρακτική τους άσκηση στο Η’ Εαρινό εξάμηνο, ούτε να αναλάβουν Διπλωματική εργασία ώστε να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, καθώς δεν θα έχουν διδαχτεί μαθήματα ειδικότητας που είναι προϋπόθεση γι’ αυτό. Εν ολίγοις θα χάσουν ολόκληρο έτος και όχι εξάμηνο», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι φοιτητές στην επιστολή τους.

Ζητάμε άμεσα:

Α) Καθηγητές για να διδαχθούμε τα μαθήματά μας, καθώς και

Β) Παράταση του Χειμερινού εξαμήνου για τα μαθήματα που δεν έχουμε διδαχθεί.

Παρακαλούμε

να δώσετε άμεσα και στοχευμένα πιστώσεις για πρόσληψη Εκπαιδευτικού Προσωπικού Π.Δ. 407/80 ή Ακαδημαϊκών Υποτρόφων, για το πρώην Τμήμα Διοίκησης Οικονομίας Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων (ΔΟΕΠ&ΤΜ).

Ελπίζουμε

στην αμέριστη κατανόηση από μέρους σας και σε μια άμεση και οριστική λύση του μέγιστου αυτού προβλήματός μας».

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΜΠΟΥΡΑ, ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΑΚΡΥΓΕΝΗ ΚΑΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Ζητούν στελέχωση του τμήματος με εκπαιδευτικό και διοικητικο προσωπικό

Κοινή επιστολή στην Υπουργό Παιδείας έστειλαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας, η πρόεδρος του Τμήματος Μουσειολογίας Αναστασία Ζαφειροπούλου- Μακρυγένη και ο Αναπληρωτής Καθηγητής του τμήματος Γιώργος Παναγιωτόπουλος στην Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως ζητώντας τη στελέχωση του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος σε όλα τα τμήματά του.

Ζητούν δηλαδή την κατανομή οχτώ θέσεων καθητών, δύο διοικητικού προσωπικού και μία ΕΤΕΠ για να μπορέσει να λειτουργήσει απρόσκοπτα το τμήμα.

Στην επιστολή η οποία έχει ημερομηνία 1η Δεκεμβρίου αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Κυρία Υπουργέ,

Το Τμήμα Μουσειολογίας, αφιερωμένο καθ’ ολοκληρίαν στο αντικείμενο της Μουσειολογίας και γι’ αυτό μοναδικό, πανελλαδικά, σε προπτυχιακό επίπεδο, σε εγγύτητα με εξέχοντες χώρους πολιτιστικής αναφοράς (Αρχαία Ολυμπία, Αρχαία Ήλιδα, Κάστρο Χλεμούτσι, Ναό Επικούριου Απόλλωνα κ.λπ.), επιδιώκει την εννοιολογική διασύνδεση με τη φυσιογνωμία της περιοχής, «Ολυμπιακή Γη», ως «θύλακα» πολιτισμού και μπορεί να αποτελεί μια εκπαιδευτική – ακαδημαϊκή οντότητα με πολυδιάστατο χαρακτήρα και διεξόδους, για μετάβαση στη νέα εποχή.

Κυρία Υπουργέ,

Σας είναι γνωστό ότι, με τον υπ’ αριθ. 4610/2019 (Α’ 70) νόμο που αναφέρεται ως  «Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις» και στην περ. ιε’ της παρ. 1 του άρθρου 36 αυτού, ιδρύθηκε  Τμήμα Μουσειολογίας, του Πανεπιστημίου Πατρών, με έδρα τον Πύργο, εντασσόμενο στη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών και λειτουργεί έχοντας 500 ενεργούς φοιτητές.

Επιπλέον, σας είναι γνωστό ότι, με τον ίδιο νόμο και με την επιστημονική ευθύνη του Τμήματος Μουσειολογίας, συνεχίζεται μεταβατικά η ακαδημαϊκή λειτουργία του τμήματος Διοίκησης Οικονομίας και Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων του πρώην Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας και στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι – φοιτούν 1100 φοιτητές με υποχρεώσεις φοίτησης, με το τρέχον έτος, δύο ακαδημαϊκών ετών.

Κυρία Υπουργέ,

Σε εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4610/2019, εντός του 2019, μετακινήθηκαν  τρία (3) μέλη ΔΕΠ και ένα (1)  ΕΔΙΠ,  σε άλλα τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών, με αποτέλεσμα στο τμήμα Μουσειολογίας να υπηρετούν μόνο δύο (2) μέλη ΔΕΠ.

Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019 – 2020, υπήρξε  κατανομή 38 νέων θέσεων μελών ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο Πατρών (Υπουργική Απόφαση Φ/106843/Ζ2, 2/7/2019), «Κατανομή πεντακοσίων (500) θέσεων για την πρόσληψη διδακτικού προσωπικού / μελών ΔΕΠ στα ΑΕΙ για το ακαδημαϊκό έτος 2019- 2020», ως αναγκαίες ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα οι διαδικασίες για την ομαλή έναρξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας την ακαδημαϊκή χρονιά 2019- 2020, κυρίως για τα νέα τμήματα που ιδρύθηκαν στα πανεπιστήμια με τους νόμους 4559/2018, 4589/2019 και 4610/2019,  στο τμήμα Μουσειολογίας δυστυχώς, με ευθύνη της προηγούμενης πρυτανικής αρχής, δεν δόθηκε καμία θέση μόνιμου μέλους ΔΕΠ.

Σας ενημερώνουμε δε, ότι με βάση τις πιστώσεις που δόθηκαν, για συμβασιούχους διδάσκοντες, το Πανεπιστήμιο Πατρών αδυνατεί να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες. Αποτέλεσμα αυτού είναι να μην διδάσκονται τα μισά (50%) μαθήματα του νέου τμήματος Μουσειολογίας και το 70% των μαθημάτων του μεταβατικού τμήματος του πρώην ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας.

Κυρία Υπουργέ,

Ζητάμε άμεσα από εσάς, τη δημιουργία «ειδικής γραμμής στήριξης» του Τμήματος Μουσειολογίας για να ανταποκριθεί στις ανάγκες διδακτικού έργου για συνολικά 1600 φοιτητές και να λειτουργήσει όπως επιβάλλουν οι ακαδημαϊκές συνθήκες.

Συγκεκριμένα

–     Την κατανομή τουλάχιστον οκτώ (8) θέσεων μελών ΔΕΠ

–     Την κατανομή τουλάχιστον μίας (1) θέσης ΕΤΕΠ

–     Την πρόσληψη τουλάχιστον δύο (2) θέσεων διοικητικού προσωπικού

–     Την ολοκλήρωση της διαδικασίας μετάταξης σε θέση ΕΔΙΠ του τμήματος, δύο εκπαιδευτικών, που εκκρεμεί, πέντε μήνες, στο Υπουργείο Παιδείας.

–     Την αύξηση των πιστώσεων προς το Πανεπιστήμιο Πατρών, για συμβασιούχους διδάσκοντες, έτσι ώστε, να καταστεί δυνατή η διδασκαλία στο εαρινό εξάμηνο  των μαθημάτων που δεν διδάσκονται σήμερα,  διότι οι φοιτητές κινδυνεύουν να χάσουν ένα έτος και όχι μόνο το τρέχον εξάμηνο.

Αναμένοντας τις ενέργειές σας.

Στη διάθεσή σας».

Όλη η επικαιρότητα