Ηλεία Πολιτισμός

Μουσική πανδαισία στο πάρκο ΣΠΚ

Μοναδική συναυλία από το πολυβραβευμένο σχήμα VIBRATO της Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών το βράδυ του Σαββάτου.

Μία μουσική πανδαισία με τίτλο «Τραγούδια που έμαθα, τραγούδια που αγάπησα, τραγούδια που έγραψα». απόλαυσε το κοινό που κατέκλυσε τον ανοιχτό χώρο στο πάρκο ΣΠΚ. στον Πύργο, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, προκειμένου να παρακολουθήσουν την συναυλία του μουσικού σχήματος VIBRATO, που είναι ένα από τα πολλά τμήματα που διαθέτει η Πολυφωνική Χορωδία Πατρών.

Την ξεχωριστή συναυλία συνδιοργάνωσαν η «Πολυφωνική», η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ενώ πραγματοποιήθηκε με την συνεργασία του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Πύργου (ΔΟΠΠ) και του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Υπαλλήλων Ηλείας.

Το κοινό καταχειροκρότησε τους 18 μουσικούς που παρουσίασαν γνωστά έργα του Δημήτρη Λάγιου, από την ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη και Ανδρέα Κάλβου και μελοποιημένα τραγούδια του Διονυσίου Καρατζά, ενώ έγινε και μικρό αφιέρωμα στον μεγάλο συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη-στην μνήμη του οποίου κρατήθηκε και ενός λεπτού σιγή- υπό τη διεύθυνση του μαέστρου, συνθέτη, καθηγητή κιθάρας Γιώργου Αθανασακόπουλου, συνεπικουρούμενου από τους διδάσκοντες Τέτη Ζέρβα και Σωτήρη Γκλαβά. Τα τραγούδια ερμήνευσε εξαιρετικά η Δέσποινα Κριμπά.

Τα κομμάτια που ερμηνεύτηκαν, καθώς και θέματα τα οποία παρουσιάζουν αυξημένη δυσκολία, αλλά η ερμηνεία τους από το ιδιαίτερο σχήμα και τους καταξιωμένους καλλιτέχνες, σε μια αρμονική συνύπαρξη, ενθουσίασαν τους θεατές της μουσικής παράστασης που αποθέωσαν τους συντελεστές.

«Οι άνθρωποι με ευαισθησίες είναι η ήρεμη δύναμη της πόλης μας»…

Πριν το ξεκίνημα της συναυλίας σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε ο πρόεδρος του ΔΟΠΠ Χάρης Μικελόπουλος, που μιλώντας για το έργο και τις δράσεις του Οργανισμού της Πολυφωνικής Χορωδίας της Πάτρας, έκανε ανοιχτή πρόταση δημιουργίας μιας ανάλογης ορχήστρας στον Πύργο.

Απαντώντας στην πρόταση του κ. Μικελόπουλου, ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος -μετά το τέλος της συναυλίας- τόνισε πως «Τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι αγωγή της ψυχής. Όλοι συμφωνούμε ότι θέλουμε μια τέτοια ορχήστρα στην πόλη μας και μπορούμε να την δημιουργήσουμε. Οι άνθρωποι με ευαισθησίες είναι η ήρεμη δύναμη της πόλης μας.

Έχουμε σε όλο το χώρο της τέχνης πρωτοβουλίες. Πρέπει να τις ενοποιήσουμε, να τις συνθέσουμε, να περιορίσουμε τα εγώ μας και να προχωρήσουμε στο εμείς. Είμαστε υποχρεωμένοι να φρενάρουμε την κατάπτωση της σύγχρονης κοινωνίας. Και πώς γίνεται αυτό; Μόνο μέσω της τέχνης. Γιατί η τέχνη βγάζει από τον άνθρωπο τα ανώτερα στοιχεία της προσωπικότητάς του και καταστέλλει τα πάθη, τον πρωτογονισμό…»

Από αριστερά στη φωτο διακρίνονται ο πρόεδρος του Δ.Σ. της «Πολυφωνικής» Πατρών, Γιάννης Κοττορός, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του μουσικού σχήματος, Σταύρος Σολομός, ο δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Ηλείας, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Ηλείας, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, ανέφερε πως: «Το Δ.Σ. του συλλόγου μας διοργανώνει και παρουσιάζει, εκτός των άλλων, ποιοτικές, υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις και κυρίως αυτές που συμβάλλουν στην πνευματική αναβάθμιση, την παραγωγή πολιτισμού και έχει καθιερώσει στις εκδηλώσεις του, μουσικό μέρος με τοπικές χορωδίες αλλά και πανελλήνιας εμβέλειας. Είμαι βέβαιος ότι αυτή η συναυλία, η μυσταγωγία, η ακουστική πανδαισία, θα δημιουργήσει νέους φίλους αυτού του είδους».

Μεταξύ άλλων, την συναυλία παρακολούθησαν ο Ηλείος μουσικοσυνθέτης Ηλίας Ανδριόπουλος, ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών δήμου Πύργου, Γιάννης Αργυρόπουλος, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου Νώντας Κυριαζής, ο αντιδήμαρχος Γιάννης Σπηλιωτόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος και υπεύθυνος του γραφείου Εθελοντισμού του δήμου Πύργου, Γιάννης Πλεμμένος, η αντιπρόεδρος του ΔΟΠΠ Αγγελική Ζάγκλαρη, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Γιώργος Φωτεινόπουλος, ο πρ. πρόεδρος της Βιβλιοθήκης Πύργου Αθαν.Φωτόπουλος, η πρόεδρος της Μικτής Χορωδίας Πύργου Γιάννα Τζουανοπούλου, ο Υπ/γος της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Ανδρέας Γιατράς και Παναγιώτης Καλαμπρέζος, η Έφορος του Λυκείου Ελληνίδων κα Μπαρτζοπούλου, μέλη των Δ.Σ. της «Πολυφωνικής» και του Συλλόγου Τραπεζικών.

Όλη η επικαιρότητα