Ένθετα Σπίτι & Διακόσμηση

Μυστικά για να κάνετε οικονομία στη θέρμανση

Τα κρύα ξεκίνησαν και ήρθε ο καιρός να εφοδιαστούμε με πετρέλαιο θέρμανσης. Υπάρχουν μερικά μικρά μυστικά για να κάνετε οικονομία και να κρατήσετε το χώρο σας ζεστό.

Ιδού μερικά από αυτά:

Τοποθετήστε στις πόρτες αλλά και στα παράθυρα του σπιτιού μικρά χαλάκια ή στοπ αέρα που είναι πολύ φθηνά και μπορείτε να τα προμηθευτείτε από κατάστημα με είδη σπιτιού πολύ εύκολα. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να εμποδίσετε τη διαρροή θερμότητας στο χώρο και να καίτε τα σώματα λιγότερη ώρα από ότι συνηθίζατε. Οι ειδικοί τονίζουν ότι σε ένα σπίτι χάνεται τουλάχιστον 35% θερμότητα από τους τοίχους, 15% από το πάτωμα, 25% από παράθυρα και χαραμάδες.

Ο καλύτερος τρόπος βέβαια είναι να κάνετε μια επένδυση στα κουφώματα του σπιτιού που μακροπρόθεσμα θα σας αποφέρει μεγάλο όφελος.

Άλλα σπίτια βλέπουν προς τη δύση άλλα προς την ανατολή. Είναι σημαντικό τις ώρες που το φως πέφτει στην οικία μας, να ανοίγουμε παράθυρα και πόρτες. Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο έχουμε έναν καλό εξαερισμό αλλά απορροφάμε και την ηλιακή ενέργεια και τη θερμότητα που χρειάζεται ο χώρος μας. Η υγρασία απομακρύνεται και το σπίτι παραμένει πιο ζεστό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Στα βορινά παραθυρόφυλλα τοποθετήστε βελούδινες κουρτίνες. Θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικές στο να συγκρατούν το κρύο έξω από το σπίτι σας. Οι διπλές κουρτίνες καθώς και οι κουρτίνες με φόδρα είναι εξίσου αποτελεσματικές.

Είναι πολύ σημαντικό ο θερμοστάτης σας να είναι ρυθμισμένος στους 20 βαθμούς κατά μέσο όρο. Αν είναι σε μεγαλύτερη θερμοκρασία καταναλώνετε άχρηστη ενέργεια και χάνετε χρήμα. Όταν κοιμάστε κατεβάστε και άλλο τη θερμοκρασία, περίπου στους 15 βαθμούς (η κάθε περιοχή βέβαια έχει και άλλες “ανάγκες”).

Κλείνετε και μονώστε από κάτω τις πόρτες σε δωμάτια που δεν χρησιμοποιείτε, ακόμη και στις μικρές αποθήκες. Mην αφήνετε επιφάνεια στο δάπεδο χωρίς χαλί ή μοκέτα, αν θέλετε να αποφύγετε τη διαρροή.

Όταν κάνετε μπάνιο αφήστε λίγο την πόρτα ανοιχτή αφού τελειώσετε. Το ίδιο ισχύει και με το φούρνο, μετά το μαγείρεμα. Έχει παρατηρηθεί πως ο ζεστός αέρας που διαχέεται στο περιβάλλον του σπιτιού μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία για κάποιο χρονικό διάστημα.

Όλη η επικαιρότητα