Ηλεία Υγεία

Μόνο με ηλεκτρονική συνταγή θα χορηγούνται τα αντιβιοτικά – Σε πλήρη ισχύ από χθες ο νόμος

Τι αναφέρουν για το θέμα ο κ. Νίκος Κατσαρός πρόεδρος ιατρικού συλλόγου Πύργου – Ολυμπίας και οι φαρμακοποιοί κ.κ. Δημήτριος Καραμάνης και Χρήστος Δανίκας

Σε μια προσπάθεια της πολιτείας να σταματήσει την υπερβολική χρήση των αντιβιοτικών, από τον Ελληνικό λαό, από χθες όλα τα συγκεκριμένα σκευάσματα, θα χορηγούνται μόνο με ηλεκτρονική συνταγή.

Κάθε ηλεκτρονική συνταγή που περιέχει αντιβιοτικό φαρμακευτικό προϊόν θα πρέπει να αναγράφει και τη συγκεκριμένη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του συγκεκριμένου αντιβιοτικού, τη δοσολογία, κ.λπ.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν είναι δυνατή η έκδοση ηλεκτρονικής συνταγής, η χειρόγραφη συνταγή πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία της ηλεκτρονικής συνταγής και ιδίως τη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του συγκεκριμένου αντιβιοτικού, σύμφωνα με τις εγκεκριμένες ενδείξεις του, τη δοσολογία, κλπ..

Για το συγκεκριμένο θέμα μίλησε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Νίκος Κατσαρός πρόεδρος ιατρικού συλλόγου Πύργου – Ολυμπίας και οι φαρμακοποιοί κ.κ. Δημήτριος Καραμάνης και Χρήστος Δανίκας.

«Αναγκαία η εφαρμογή του νόμου γιατί το παρακάναμε με τα αντιβιοτικά»

Ο κ. Νίκος Κατσαρός πρόεδρος ιατρικού συλλόγου Πύργου – Ολυμπίας στάθηκε και αυτός στο γεγονός ότι ο νόμος είναι στην σωστή κατεύθυνση, αφού υπήρχε υπερκατανάλωση αντιβιοτικών στην χώρα μας.

«Θα ήθελα να τονίσω ότι από σήμερα (σ.σ. χθες) ξεκίνησε να εφαρμόζεται ένας νόμος που ξανά ψηφίστηκε, τον Απρίλιο, όπου τα αντιβιοτικά φάρμακα πλέον δίνονται μόνο με συνταγή γιατρού. Και δη ηλεκτρονική συνταγή. Αυτό ψηφίστηκε από τη Βουλή, παρότι υπήρχε ένας νόμος από το 74, ο οποίος δεν είχε εφαρμοστεί ποτέ και μπορούσε ο κάθε πολίτης να πάει στο φαρμακείο και να διαλέξει οποίο αντιβιοτικό ήθελε να πάρει. Ωστόσο η ανθεκτικότητα των μικροβίων στα αντιβιοτικά, δημιούργησε σημαντικά προβλήματα ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, με κατάληξη να αποφασίσει το Υπουργείο, και πολύ σωστά κατά την κρίση του Ιατρικού σώματος, την αντιβίωση να την παίρνουμε μόνο κατόπιν ιατρικής συνταγής και κατόπιν συγκεκριμένου πρωτοκόλλου που υπάρχει έτσι κι αλλιώς για τη θεραπεία της κάθε νόσου. Αυτό είναι που θα ισχύει από δω και πέρα και ο άρρωστος θα παίρνει ηλεκτρονικά από τον γιατρό του την συνταγή την οποία χρειάζεται, εκτός από κάποιες σπάνιες περιπτώσεις, που θα μπορεί με μια ταυτοπροσωπία του αρρώστου, να γράφει σε χαρτί μία απλή συνταγογράφηση, με το ΑΜΚΑ του αρρώστου, έτσι ώστε να μπορεί να πάρει την αντιβίωση του. Είναι καλό να συμμορφωθούν οι πολίτες σε αυτή την κατεύθυνση και οι υπεύθυνοι, δηλαδή οι φαρμακοποιοί, με την έννοια ότι αν δεν καταφέρουμε να περάσουμε αυτή τη λογική τον κόσμο, θα έχουμε ακόμη περισσότερα προβλήματα με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Είναι κάτι που μαστίζει τη χώρα μας και νομίζω είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε κατανάλωση αντιβιοτικών. Υπό αυτή την έννοια πιστεύω ότι είναι σωστή αυτή η απόφαση και θα πρέπει να εφαρμοστεί από όλους».

«Στην σωστή κατεύθυνση αν και θα μπορούσε ο νόμος να ήταν πιο ελαστικός»  

Ο κ. Δημήτριος Καραμάνης φαρμακοποιός τόνισε ότι ο νόμος είναι στην σωστή κατεύθυνση, όμως θα μπορούσε η πολιτεία να είναι λίγο πιο ελαστική στην εφαρμογή του.

«Ο νόμος υπήρχε από χρόνια απλώς ήταν ανενεργός. Δηλαδή ότι τα αντιβιοτικά για να χορηγούνται από το φαρμακείο χρειάζεται συνταγογράφηση από γιατρό. Ήδη από τις αρχές του χρόνου είχε βγει ο νόμος πιο αυστηρός, για την υποχρεωτική παροχή μόνο με συνταγογράφηση, αλλά είχε πάρει κάποια αναστολή. Από 1η Σεπτεμβρίου όμως είναι υποχρεωτική η ύπαρξη συνταγογράφησης από το γιατρό. Το πρόβλημα όμως είναι ότι η συνταγογράφηση αυτή θα πρέπει να είναι μόνο ηλεκτρονική, σύμφωνα με το νόμο που βγήκε τις τελευταίες μέρες. Ενώ μέχρι τώρα δεν υπήρχε αυτό και μόνο μία απλή συνταγογράφηση του γιατρού θα ήταν αρκετή. Και φυλασσόμενη στο φαρμακείο η συνταγή αυτή, θα ήμασταν καλυμμένοι εμείς να μπορέσουμε να την χορηγήσουμε. Τώρα που είναι αποκλειστικά ηλεκτρονική η συνταγογράφηση, θα πρέπει για να παραλάβει κάποιος ένα αντιβιοτικό από το φαρμακείο να έχει ηλεκτρονική συνταγή από το γιατρό, είτε αυτός είναι ιδιώτης είτε είναι σε κρατική δομή, ακόμη και από τα επείγοντα του νοσοκομείου. Θα πρέπει να μας προσκομίσει την απαραίτητη ηλεκτρονική συνταγογράφηση για να πάρει την αντιβίωση. Σίγουρα αυτή η απόφαση είναι προς την σωστή κατεύθυνση γιατί δυστυχώς στην Ελλάδα γίνεται πολύ μεγάλη κατάχρηση των αντιβιοτικών, και αυτό δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στον αγώνα μας κατά των μικροβίων. Οπότε έπρεπε να υπάρχει μία πιο λογική κατανάλωση αντιβιοτικών, αφού δυστυχώς οι Έλληνες έχουν μάθει με το παραμικρό να παίρνουμε μία αντιβίωση. Πλέον η συνταγογράφηση θα πρέπει να γίνεται με την ευθύνη του γιατρού, αλλά επαναλαμβάνω ότι ίσως θα έπρεπε στο θέμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης να είναι λίγο πιο ελαστικό το κράτος, να αρκούσε δηλαδή και μία χειρόγραφη συνταγή του γιατρού. Και οι οδοντίατροι έχουν δυσκολία συνήθως να εκδίδουν ηλεκτρονικές συνταγές, αλλά και στα επείγοντα του νοσοκομείου πάλι υπάρχει πρόβλημα στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση στις εφημερίες. Αυτό θα δυσκολέψει λίγο τον κόσμο, αλλά ο νόμος είναι νόμος και πρέπει να εφαρμοστεί».

«Στην αρχή θα υπάρχουν κάποια προβλήματα»

Από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Δανίκας φαρμακοποιός ανέφερε πως στην αρχή θα έχουμε κάποια προβλήματα αλλά σιγά – σιγά θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση.
«Θα δημιουργηθούν στην αρχή κάποια προβλήματα, γιατί δεν έχει ενημερωθεί ούτε ο κόσμος, ούτε οι γιατροί, αν και πιστεύω ότι σε λίγο καιρό θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Στην αρχή πάντως θα υπάρχει σίγουρα πρόβλημα.

Δυστυχώς ο κόσμος έπαιρνε σωρηδόν αντιβιοτικά, για το παραμικρό, κάτι που δεν χρειαζότανε, υπήρχαν και περιπτώσεις που οι γιατροί στέλνανε τον κόσμο στο φαρμακείο για να πάρει κάποια αντιβιοτικά. Πιστεύω ότι με αυτό το μέτρο μάλλον θα ομαλοποιηθεί λίγο η κατάσταση».

Όλη η επικαιρότητα