Πολιτική

Μ. Κατρίνης: Είναι το δημοσκοπικό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας το ‘’εμβόλιο’’ για τα λουκέτα που έρχονται, κύριοι της κυβέρνησης;

Ακούστε το άρθρο

Μια πρωτότυπη προσέγγιση από τον Υπουργό Ανάπτυξης στην ερώτηση του Μιχάλη Κατρίνη για την ασφυξία στην αγορά

‘’Οι μικρομεσαίοι δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως υποστηρίζει το Κίνημα Αλλαγής και αυτό προκύπτει από στις δημοσκοπήσεις στις οποίες προηγείται η Νέα Δημοκρατία’’ ήταν η απάντηση του κ. Γεωργιάδη στα ερωτήματα που του έθεσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης σχετικά με την τραγική κατάσταση στην αγορά και το δύσκολο 2021, όπως περιγράφεται στον προϋπολογισμό που ψήφισε η κυβέρνηση και που περιλαμβάνουν:

  • Την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά (0 ευρώ το 2021 από τα εργαλεία ρευστότητας των τραπεζών)

  • Τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις από τη δεκαετή κρίση. τα δύο lockdown και το ξεπάγωμα τραπεζικών δανείων

  • Την έλλειψη μέτρων ανακούφισης για τους εμπόρους 2021 (κανονικά η καταβολή προκαταβολής φόρου, καμία αναστολή υποχρεώσεων, καμία απαλλαγή από δημοτικά τέλη)

  • Τα έσοδα 9,35 δις ευρώ που προσδοκά να εισπράξει η κυβέρνηση το πρώτο δίμηνο του 2021, με την αγορά κλειστή!

Ο Ηλείος βουλευτής ρώτησε τον κ.Γεωργιάδη αν προτίθεται να ενεργοποιήσει το 2021 νέα προγράμματα ενίσχυσης μέσω των Περιφερειών, τα οποία θα είναι στοχευμένα στις μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους , χωρίς να λάβει καμία απάντηση.

Ο κ. Κατρίνης επέμεινε στο ερώτημά του για ενεργοποίηση εργαλείων ρευστότητας για τις πολύ μικρές και τις νέες επιχειρήσεις, μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, λαμβάνοντας τη δέσμευση του υπουργού Ανάπτυξης ότι θα δημιουργηθεί ένα νέο πρόγραμμα 400 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις με δανειοδοτήσεις ως 50.000 ευρώ ανά επιχείρηση. Ήταν και το μόνο ερώτημα στο οποίο απάντησε ο κ. Γεωργιάδης, στα 13 λεπτά της τοποθέτησής του.

Ο Μιχάλης Κατρίνης στηλίτευσε τη στρατηγική των τραπεζών, οι οποίες ενώ έχουν αντλήσει 40 δις (με αρνητικό επιτόκιο 0,3!) από την ΕΚΤ και έχουν αυξήσει τις καταθέσεις τους κατά 14,5 δις ευρώ μέσα στο 2021, δε διοχετεύουν τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

Επικαλέστηκε την ομιλία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στη χθεσινή εκδήλωση του ΙΟΒΕ, όπου ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας μιλάει για πρωτοφανή ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ένα πολύ-πολύ μικρό μέρος της οποίας καταλήγει στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, αφού η πιστωτική επέκταση είναι λίγο πάνω από το μηδέν!

Ο τομεάρχης Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής ρώτησε τον Άδωνι Γεωργιάδη αν επιμένει να υποστηρίζει τα αυστηρά τραπεζικά κριτήρια χορήγησης των τραπεζικών δανείων (με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου), χωρίς να λάβει, και πάλι, καμία απάντηση.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης υπεραμύνθηκε της επιλογής του click-away, μιλώντας για ανέλπιστη επιτυχία κόντρα στις εκτιμήσεις όλων των επαγγελματικών φορέων, για τους οποίους εκτίμησε ότι κινδυνολογούν. Στις αιτιάσεις του Μιχάλη Κατρίνη για σοβαρά προβλήματα στον εμπορικό κόσμο και ανεπαρκή μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση, ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι δεν υπάρχει αυτό το κλίμα στην αγορά αφού στις δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία προηγείται καθαρα…

Όλη η επικαιρότητα