Life Αθλητισμός

Μ. Κόκκαλης και Γ. Βαρζελιώτης δίνουν συμβουλές για καλή φυσική κατάσταση εν μέσω lockdown

«Μέσω της άθλησης μπορούμε να βελτιώσουμε και την ψυχολογία μας!»

Σε αυτές τις πρωτόγνωρες μέρες που ζούμε όλοι, λόγω της πανδημίας που έκλεισε στο σπίτι του το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων του πλανήτη, όλοι οι αθλητές θα πρέπει να απέχουν από τις προπονήσεις τους για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να ξέρουν πότε θα επιστρέψουν.

Πόσο όμως αυτό θα επηρεάσει την φυσική τους κατάσταση όταν με το καλό αρχίσει και πάλι η αγωνιστική δράση;

Η «Πατρίς σπορ» ζήτησε την γνώμη δύο γυμναστών και μελών του Δ.Σ. του Επιστημονικού Συλλόγου Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής Νομού Ηλείας , του Μάκη Κόκκαλη και του Γιάννη Βαρζελιώτη οι οποίοι δίνουν τις δικές του συμβουλές προκειμένου να διατηρηθούμε σε μια καλή φυσική κατάσταση, προτείνοντας παράλληλα και ένα ενδεικτικό ασκησιολόγιο για τις μέρες της καραντίνας.

Αναλυτικά:

«Εν μέσω πανδημίας, ένα σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας, μας βρίσκει στο σπίτι. Η ψυχολογία βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, και μέσω της άθλησης μπορούμε να την βελτιώσουμε. Μελέτες αναφέρουν ότι ακόμα και 24’ μέτριας έντασης άσκηση την ημέρα, βελτιστοποιεί την υγεία.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα περιοριστικά μέσα, δίνουμε έμφαση σε φυσικές ικανότητές της φυσικής κατάστασης  που μπορούν να διατηρηθούν ή να βελτιωθούν στις συγκεκριμένες συνθήκες.

Ο τομέας της δύναμης μπορεί να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα ή ακόμα και να βελτιωθεί. Οι ασκήσεις με το βάρος του σώματος, πάντα με σωστή εκτέλεση, είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος εκγύμνασης μέσα στο σπίτι, όπως και οι ασκήσεις με λάστιχα, εφόσον υπάρχει η κατάλληλη γνώση.

Μια ακόμα φυσική ικανότητα που μπορεί να δώσουμε έμφαση είναι η ευλυγισία, ένας τομέας που παρατηρείται να είναι σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Με βασικές ασκήσεις ορθοσωμίας, έχουμε τη δυνατότητα να δουλέψουμε τον πυρήνα του σώματος, χαρίζοντας μας και καλύτερη στάση σώματος.

Απαραίτητο για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τους παραπάνω τομείς , είναι να απευθυνθούμε σε Πτυχιούχους Καθηγητές Φυσικής Αγωγής, αποφεύγοντας τα έτοιμα προγράμματα που ελεύθερα, πλέον, κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Κάθε αθλούμενος, θα πρέπει να ασκείται ανάλογα με τις δικές του ανάγκες και ιδιαιτερότητες.

Μπορεί να κυριαρχεί  μια αίσθηση απογοήτευσης και κατήφειας, αλλά μας δίνεται μια καλή ευκαιρία να δουλέψουμε τον κορμό μας, λαμβάνοντας οφέλη μέσα από την άθληση».

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΑΣΚΗΣΙΟΛΟΓΙΟ

  1. Πηδηματάκια επί τόπου

Τα πηδηματάκια επί τόπου είναι ένας καλός τρόπος για να αυξήσετε τον καρδιακό ρυθμό σας χωρίς να ασκείτε υπερβολική πίεση στις αρθρώσεις σας. Συνιστούμε να ξεκινήσετε έτσι, για να ζεσταθούν οι μυς σας και να προετοιμαστούν για τις άλλες ασκήσεις.

  1. Burpees

Τα burpees είναι μια άσκηση για όλο το σώμα, καθώς περιλαμβάνει αντοχή, δύναμη και συντονισμό. Σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού Health & Fitness Journal, βοηθούν στην αύξηση της φυσικής κατάστασης και στη μείωση της κόπωσης.

  1. Υψηλό άλμα γόνατος

Αυτή η άσκηση βοηθά στην αύξηση του καρδιακού σας ρυθμού. Επιπλέον, συμβάλλει στην ενίσχυση των διαφορετικών μυϊκών ομάδων στο σώμα σας. Για παράδειγμα, γυμνάζει τους κοιλιακούς σας και το κάτω μέρος του σώματος. Γενικά, είναι μια δραστηριότητα που συνδυάζει την τυπική κίνηση του τρεξίματος με το πήδημα με τα πόδια ψηλά.

  1. Κάμψεις με υποβοήθηση

Μια από τις ασκήσεις για την καραντίνα που δεν πρέπει να παραλείψετε είναι οι κάμψεις. Παρόλο που υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τις κάνετε, συμπεριλαμβανομένων των κλασικών push-ups, εδώ μιλάμε για κάμψεις με υποβοήθηση. Περιλαμβάνουν διαφορετικές ομάδες μυών και θα ενισχύσετε τη σωματική σας αντοχή. Επιπλέον, βοηθούν στην ενίσχυση των κοιλιακών σας.

  1. Γέφυρα με τα πόδια στον τοίχο

Η γέφυρα με τα πόδια στον τοίχο είναι μια άσκηση που βοηθά να τονώσετε τους γλουτούς σας.

Γενικές συμβουλές

         Περπατάμε όσο περισσότερο μπορούμε μέσα στο σπίτι, κάνοντας τις καθημερινές δουλειές μας.

         Χρησιμοποιούμε τις σκάλες. Μια καλή ιδέα είναι, κάθε φορά που θα μετακινηθούμε εκτός σπιτιού, να μην χρησιμοποιήσουμε τον ανελκυστήρα, αλλά να ανέβουμε από τη σκάλα, και ιδανικά με γρήγορο ρυθμό.

         Γυμναστική στην ταράτσα. Και όμως συμβαίνει και είναι μια πολύ καλή ιδέα! Η ταράτσα προσφέρεται για χαλαρό τρέξιμο, σχοινάκι κ.λπ.. Εξάλλου, η γυμναστική στην ταράτσα μια ηλιόλουστη μέρα θα μας παρέχει τη δυνατότητα να «μαζέψουμε» ήλιο. Η ακτινοβολία του ήλιου είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της πολύτιμης βιταμίνης D, ιδίως την περίοδο αυτή του εγκλεισμού στο σπίτι.

         Χρησιμοποιώντας το γνωστό σε όλους Νο6 στο 13033 , εξασκούμε την αερόβια αντοχή μας.

Όλη η επικαιρότητα