Ηλεία Πολιτισμός

Νέα «σελίδα» στον Πολιτισμό της Αμαλιάδας – Ιδρύεται Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου

Η συνεργασία των τριών θεατρικών ομάδων της Αμαλιάδας, με έναυσμα την ίδρυση και διοργάνωση του θεσμού Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου και με κοινή «στέγη» τον Πολυχώρο Πολιτισμού που θα μετονομαστεί σε Δημοτικό Θέατρο, ανακοινώθηκε χθες το απόγευμα σε κοινή συνέντευξη Τύπου, με τον δήμαρχο Ήλιδας κ. Γιάννη Λυμπέρη.

Το σημαντικό πέραν της συνεργασίας των θεατρικών ομάδων – που συμβαίνει για πρώτη φορά – είναι ότι το Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου θα φέρει την επωνυμία «Ανδρέας Φραγκογιαννόπουλος», προς τιμή του αγαπητού θεατράνθρωπου της Αμαλιάδας, που «έφυγε» από τη ζωή πριν λίγο καιρό.

Το πρώτο φεστιβάλ, αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Άνοιξη του 2022, ανάλογα και με τις συνθήκες που θα επικρατούν σε σχέση με την πανδημία. Μάλιστα, στην συνέντευξη Τύπου εκτός των εκπροσώπων των θεατρικών ομάδων, συμμετείχε και ο γιός του αείμνηστου Ανδρέα, αθλητικογράφος Σοφοκλής Φραγκογιαννόπουλος, ο οποίος συγκινημένος μίλησε για την αγάπη του πατέρα του για το θέατρο.

Από την θεατρική ομάδα ΕρασιΤΕΧΝΕΣ μίλησε ο σκηνοθέτης κ. Χάρης Κότσιφας, από την θεατρική ομάδα του Κέντρου Κοινωνικής Παρέμβασης ο σκηνοθέτης και ηθοποιός κ. Αλέξανδρος Μπουσδούκος και από την θεατρική ομάδα Αποχρώσεις ο σκηνοθέτης και ηθοποιός κ. Θοδωρής Δανίκας.

Αρχικά, ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης συνεχάρη τις θεατρικές ομάδες, που σε συνεννόηση και συνεργασία με τον ειδικό σύμβουλο για θέματα πολιτισμού του δημάρχου κ. Βασίλη Καψή, ξεκίνησαν αυτήν την προσπάθεια, με γνώμονα την ανάδειξη του Πολιτισμού και του Θεάτρου στην περιοχή.

Γιάννης Λυμπέρης: «Να καταγραφεί η σημερινή ιστορική μέρα»

Ο δήμαρχος Ήλιδας μίλησε για ιστορική μέρα επισημαίνοντας: «Αυτή την στιγμή την είχα σκεφτεί πολλές φορές στο παρελθόν. Πιστεύω και ελπίζω η πανδημία ήταν ο λόγος που καθυστέρησε λίγο. Κάλλιο αργά παρά ποτέ και θέλω να ευχηθώ αυτή η μέρα να καταγραφεί στην ιστορία του τόπου, σαν ιστορική μέρα για τον πολιτισμό και το θέατρο ειδικότερα.

Οι εθελοντές συνδημότες μας, επί χρόνια επιμένουν να μας εκπολιτίσουν, να «μας κάνουν ανθρώπους», όπως έλεγαν οι πατεράδες μας, πράγμα με το οποίο αυτό το εγχείρημα θα δώσει την μέγιστη δυνατή συνιστάμενη στις συνιστώσες του θεάτρου που δουλεύουν στην πόλη. Εύχομαι καλή αρχή και καλή συνέχεια».

Χάρης Κότσιφας: «Δάσκαλος μας ο Ανδρέας…»

Την μεγάλη του ικανοποίηση που μετά από πολλά χρόνια ενασχόλησής του με το θέατρο, για πρώτη φορά οι τρείς θεατρικές ομάδες βρέθηκαν στο ίδιο «τραπέζι», ξεκινώντας αυτή την συνεργασία, εξέφρασε ο κ. Χάρης Κότσιφας.

«Είδαμε ότι ενωμένοι, μπορούμε να δημιουργήσουμε πολλά πράγματα. Αυτό ήταν και το όνειρο του Ανδρέα του Φραγκογιαννόπουλου, ο οποίος υπήρξε «δάσκαλος» πέρα από ηθοποιός για όλους εμάς.

Όταν έπαιζε, όταν έκανε πρόβα, μάθαινε ο Ανδρέας όλους εμάς τι σημαίνει καταρχάς αγάπη για το θέατρο και δευτερευόντως πόσο να παίζεις καλά.

Είναι μεγάλη τιμή να είμαστε μαζί με τις άλλες ομάδες της πόλης μας και την βοήθεια του δήμου για την διοργάνωση του φεστιβάλ στην μνήμη του και αυτών που ξεκίνησαν το θέατρο στην Αμαλιάδα».

Αλέξανδρος Μπουσδούκος: «Να γίνει θεσμός το φεστιβάλ»

Την χαρά του για αυτή την πρωτοβουλία και την διοργάνωση του φεστιβάλ εξέφρασε και ο κ. Αλέξανδρος Μπουσδούκος:

«Θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε και να γίνει και θεσμός ένα φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου, με την συμμετοχή των θεατρικών ομάδων της πόλης, από τον νομό και απ’ όλη την Ελλάδα.

Είναι μια προσπάθεια που μας ευχαριστεί και μας δίνει δύναμη για να κάνουμε κάτι παραπάνω απ’ όσο κάνουμε για τον πολιτισμό και το θέατρο.

Λόγω πανδημίας, έχουμε ορίσει την έναρξη Μάρτιο με Απρίλιο του 2022, να γίνει η πρώτη διοργάνωση. Υπάρχουν ιδέες και για παράλληλες δράσεις, σεμινάρια και πολλά άλλα».

Θοδωρής Δανίκας: «Θα γίνει ένα μεγάλο φεστιβάλ»

Ότι παρότι δεν είχε την τύχη να γνωρίσει προσωπικά τον Α. Φραγκογιαννόπουλο, αλλά να τον δει σε θεατρική παράσταση, θεωρεί μεγάλη τιμή για την πόλη να στηρίξει μια τέτοια προσπάθεια και να θυμόμαστε ανθρώπους που έχουν σημαντική συμβολή στον πολιτισμό, ανέφερε ο κ. Θοδωρής Δανίκας:

«Είναι μεγάλη χαρά που θα συνεργαστούν οι θεατρικές ομάδες της πόλης. Και έτσι πρέπει να κάνουμε.

Πιστεύω θα γίνει ένα μεγάλο φεστιβάλ αυτό, γιατί μόνο η αγάπη μας για τον τόπο και αυτό που θέλουμε να παράξουμε, θα αποτελέσει το κίνητρο για να πετύχει».

Σοφοκλής Φραγκογιαννόπουλος: «Να προσφέρεται ο πολιτισμός»

Ο Σοφοκλής Φραγκογιαννόπουλος από την πλευρά δεν έκρυψε την συγκίνησή του, συγχαίροντας τους συντελεστές:

«Είμαι πολύ συγκινημένος. Είναι αξιέπαινη αυτή η προσπάθεια που γίνεται. Όπως η Αρχαία Ήλιδα έχουν ένα μνημείο ιστορικό, το αρχαίο θέατρο, έτσι σήμερα αποκτάμε και το σύγχρονο «σπίτι» του θεάτρου και για τον λόγο αυτό πρέπει να υπάρχει και θέατρο. Να μπορεί ο κόσμος να παρακολουθεί.

Είναι αναπόσπαστο «κομμάτι» της τοπικής μας ιστορίας και παράδοσης. Ο πατέρας μου πίστευε στον μαζικό πολιτισμό, στην παραγωγή πολιτισμού, του θεάτρου, με ντόπιους ανθρώπους, στην καλύτερη εκπαίδευση. Αυτό βοηθά να αντιλαμβανόμαστε καλύτερα στον πολιτισμό, να προσφέρεται σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Για τον λόγο ο πατέρας μου, έπαιζε αφιλοκερδώς και προσέφερε όλα αυτά χρόνια. Συγχαρητήρια στους συντελεστές».

Όλη η επικαιρότητα