Ηλεία

Νέες αντικειμενικές αξίες – Κάποιοι θα κλάψουν κάποιοι θα γελάσουν

Την άνοιξη του 2021 αναμένεται να ανακοινωθούν νέες αντικειμενικές αξίες σύμφωνα με δηλώσεις του πρόεδρου του Συλλόγου Εκτιμητών Ελλάδας, Αλέξανδρου Βασιλείου στην εφημ. «Πατρίς».

Η διαδικασία του καθορισμού των νέων αντικειμενικών αξιών συνεχίζεται τους τελευταίους μήνες σε όλη τη χώρα με μεγαλύτερο… εμπόδιο την πανδημία του κορωνοϊού αλλά και σημαντικές αποκλίσεις που καταγράφονται σε διάφορες περιοχές της χώρας από τους πιστοποιημένους εκτιμητές.

Η πανδημία σταμάτησε τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, καθώς οι εκτιμητές δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν το έργο τους προηγούμενους μήνες. Ένα έργο που πάντως συνεχίζεται με τους πιστοποιημένους εκτιμητές να κάνουν αυτό τον
καιρό εκτιμήσεις σε διάφορες περιοχές της Ηλείας. Όμως τα νέα δεδομένα με την
πανδημία ίσως προκαλέσουν εκ νέου εμπόδια στην ολοκλήρωση του προγράμματος.

Σημειώνεται πως το ζητούμενο είναι η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές και το έργο των ιδιωτών εκτιμητών είναι, να υποβάλλουν εισηγήσεις με τις αγοραίες τιμές των ακινήτων κατά περιοχή. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην 7η έκθεση της μεταμνημονιακής αξιολόγησης η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι η ευθυγράμμιση εμπορικών και αντικειμενικών αξιών θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2021.

«Όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας αποτελούν προσωπικές εκτιμήσεις»

Απαντώντας στο ερώτημα για πληροφορίες που μιλούν για αυξήσεις αντικειμενικών αξιών στην Ηλεία (αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας), ο πρόεδρος των Εκτιμητών Ελλάδας κ. Βασιλείου διευκρινίζει πως «Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ούτε πρόκειται να δημοσιοποιήσει αποτελέσματα των εκτιμήσεων λόγω του νόμου περί προσωπικών δεδομένων. Ούτε σ` εμάς έχει επιτρέψει τη δυνατότητα να έχουμε γνώση τι συμβαίνει έως τώρα.

Επίσης στο υπουργείο υπάρχει και μια επιτροπή που επανεξετάζει κάποιες περιπτώσεις με την έννοια ότι μπορεί κάποιος να έδωσε μια τιμή που όμως περνά από ένα φιλτράρισμα.

Για την Ηλεία δεν διαθέτουμε κάποια πληροφορία και ούτε πρόκειται να έχουμε όπως και για άλλες περιοχές της χωράς. Πρόκειται για θέμα προσωπικών δεδομένων όπως εξήγησα του εκτιμητή και των αξιών που έδωσε.

Αν πηγαίνατε στον κο Σταικούρα ή στον κο Τσακαλώτο και ζητούσατε στοιχεία για την Ηλεία και σας έδινε ουσιαστικά θα στοχοποιούσαν τους εκτιμητές που εργάστηκαν στην περιοχή σας. Όσα διαρρέουν και βλέπουν το φως της δημοσιότητας αποτελούν προσωπικές εκτιμήσεις και δεν είναι αντικειμενικές. Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί προστατεύονται κι αυτό είναι κάτι που έχω τσεκάρει πως συμβαίνει και με τη νυν και με την πρώην πολιτική ηγεσία. Η πολιτική τους είναι ταυτόσημη σ` αυτό το θέμα και καλώς έπραξαν. Διότι είναι καλό να μην γνωρίζουν ούτε οι δημοτικοί άρχοντες σε κάθε περιοχή διότι υπάρχουν και πολλές πιέσεις…».

«Υπάρχουν αποκλίσεις…»

Ο κ. Βασιλείου πρόσθεσε ότι «Αυτή τη στιγμή γίνονται εκτιμήσεις σε περιοχές που για διάφορους λόγους δεν είχαν δοθεί τιμές. Υπήρξαν και παραιτήσεις εκτιμητών, κάποιοι ζήτησαν μεγαλύτερες αμοιβές ή υπαναχώρησαν, υπήρξαν τέτοιες περιπτώσεις δυσλειτουργίας, κυρίως λόγω κορωνοιού που άλλαξε τον προγραμματισμό πολλών ανθρώπων. Μιλάμε για κάποιες λίγες ζώνες σε όλη τη χώρα που έχουν απομείνει και για τις οποίες έγινε πρόσφατα πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή.

Είναι μια γραφειοκρατική διαδικασία διότι θα μπορούσαν να επιλεχθούν όσοι εκτιμητές ήταν τυπικοί και άριστοι στα καθήκοντα που είχαν αναλάβει πλην όμως ο νόμος ορίζει ότι πρέπει να επαναπροκηρυχθεί η διαδικασία.

Φυσικά μέσα σε αυτές τις περιοχές συμπεριλαμβάνονται και κάποιες στις οποίες παρουσιάστηκαν μεγάλες διαφοροποιήσεις… δηλαδή έγιναν οι εκτιμήσεις σε ακίνητα που είναι στην ίδια περιοχή και φάνηκε ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές που δόθηκαν από δυο εκτιμητές. Τιμές που δεν συγκαταλέγονται στα ανεκτά όρια που έχει δώσει το υπουργείο. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα κληθεί ένας τρίτος εκτιμητής για να πει κι αυτός την άποψη του».

«Αδύνατη η 100% ευθυγράμμιση αντικειμενικών – εμπορικών αξιών»

Συνεχίζοντας ο κ. Βασιλείου αναφέρει πως «Η αγορά προσδοκά οι αξίες των ακινήτων να είναι όσο το δυνατόν αντικειμενικότερες. Όμως τόσο στην Ελλάδα όπως και σε όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη αυτό δεν μπορεί να συμβεί 100%, προσεγγίζεις σε ένα μικρό ποσοστό την αξία ενός ακινήτου. Η αγορά είναι πάντα δυναμική και εξελίσσεται

Εμείς σαν σύλλογος προτείναμε να υπάρχει μια αντικειμενική αξία σε κάθε μεταβιβαστική πράξη καθώς και αυτή του εκτιμητή –που θα λειτουργεί ως αρωγός του συμβολαιογράφου- έτσι ώστε σε χρόνο μηδέν να ενημερώνεται το υπουργείο και να δημιουργήσει μια βάση δεδομένων που θα ανανεώνεται ώστε να μην υποχρεωνόμαστε σε αυτή τη διαδικασία κάθε δυο χρόνια. Παράλληλα, εκτός της αξίας, θα καταγράφονται κι άλλα στοιχεία για το ακίνητο όπως η συντήρηση που απαιτείται, η ενεργειακή του κατάταξη, στοιχεία που θα μπορέσουν να εμπλουτίσουν και την του κτιρίου. Με αυτό τον τρόπο κάθε ιδιοκτησία θα μπορεί να έχει μια δική της “ταυτότητα” που θα μπορούσε να είναι προσβάσιμη σε κάθε ενδιαφερόμενο που θα μπορούσε να έχει μια πλήρη εικόνα για κάποιο ακίνητο».

«Την άνοιξη του 2021 οι ανακοινώσεις»

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου οι ανακοινώσεις για τις νέες αντικειμενικές αξίες θα γίνουν πριν την υποβολή του νέου ΕΝΦΙΑ, το 2021.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να δημοσιοποιηθούν τώρα, δεν θα εξυπηρετήσει σε κάτι τη στιγμή που πληρώνεται ήδη ο φετινός ΕΝΦΙΑ. Νομίζω ότι το θέμα θα αρχίσει να συζητιέται από τον Απρίλιο του 2021… αυτή τη στιγμή το υπουργείο έχει στοιχεία και τα τσεκάρει ξανά και ξανά και νομίζω Μάρτιο – Απρίλιο του 2021 θα ανακοινώσουν τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα σχετίζονται και με την νέα επιβολή του ΕΝΦΙΑ. Άλλωστε αυτό είναι και το ζητούμενο: πως το Κράτος θα πάρει ορισμένα χρήματα…», συμπληρώνει.

Τέλος ο κ. Βασιλείου ανέφερε πως «Σε κάποιες περιοχές θα υπάρξουν και μειώσεις, όπως σε περιοχές που δεν είχαν εμπορικότητα. Σε αυτές τις περιπτώσεις κάποιοι θα ανακουφιστούν… Κάποιοι που έχουν ακίνητα σε πιο εμπορικές περιοχές θα επιβαρυνθούν πιστεύω. Αυτό δεν καταγράφηκε στην φετινή επιβολή του ΕΝΦΙΑ λόγω κορωνοιού. Άρα το Κράτος δεν κέρδισε που δεν αναπροσάρμοσε με τα ισχύοντα δεδομένα τις αντικειμενικές. Του χρόνου αρκετός κόσμος θα χαμογελάσει, κάποιος θα κλάψει. Ενδεχομένως αυτό να είναι και δίκαιο… είναι θέμα και σε ποια περιοχή διαθέτει κανείς ένα ακίνητο».

Όλη η επικαιρότητα