Ηλεία Χωρίς κατηγορία

Νέος εκλογικός νόμος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση-Δηλώσεις αιρετών

Φεύγει η απλή αναλογική έρχεται το 43%+1…

-Παρατείνεται κατά 1 έτος η θητεία των αιρετών

– Στις 8 και 15 Οκτωβρίου 2023 οι επόμενες δημοτικές – περιφερειακές εκλογές

-Τι λένε οι δήμαρχοι, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ

Ρεπορτάζ: Γ. Γουβιάς, Κ. Ζαφειρίου, Π. Πεντάζος, Π. Παυλόπουλος, Χρ. Κανελλόπουλος

Διαφορετικός θα είναι ο τρόπος με τον οποίο οι πολίτες θα κληθούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις επόμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές, σε σχέση με τις προηγούμενες. Από το τέλος της περασμένης χρονιάς η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έβγαζε «προς τα έξω» βασικά σημεία του νέου εκλογικού νόμου που βάζει τέλος στον θεσμό της απλής αναλογικής που εισήγαγε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Στις αρχές του 2021 το νέο εκλογικό σύστημα τέθηκε σε διαβούλευση και πριν μερικές ημέρες (Τρίτη 18 Μαΐου 2021), κατατέθηκε στην Βουλή και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η ψήφιση του.

Γιώργος Γουβιάς [email protected]

Το αν το νέο νομοσχέδιο είναι δίκαιο ή λιγότερο δίκαιο, αν αντιλαμβάνεται τις ανάγκες της τοπικής αυτοδιοίκησης της χώρας, κάνοντας τις απαραίτητες τομές, είναι ερώτηση που δεν μπορεί να απαντηθεί εύκολα και γι` αυτό το λόγο αποτελεί –όπως ήταν φυσικό- επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης (και) σε κεντρικό επίπεδο…  εκείνο που (μάλλον) μπορεί να απαντηθεί είναι η ανάγκη δημιουργίας/ύπαρξης ενός σταθερού πλαισίου – συστήματος εκλογής για τους αιρετούς και τις παρατάξεις της τοπικής αυτοδιοίκησης που δεν θα αλλάζει όποτε αλλάζει η κυβέρνηση…

Τα βασικά σημεία…

Θυμίζουμε ότι στο νέο σχέδιο νόμου, τροποποιείται το ποσοστό πλειοψηφίας που απαιτείται για την ανάδειξη του επιτυχόντος συνδυασμού στις εκλογές δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων, καθώς και στις εκλογές περιφερειαρχών και περιφερειακών συμβουλίων.

Το ποσοστό πλειοψηφίας ορίζεται, εφεξής, μεγαλύτερο του 43% συν μία ψήφο του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων, αντί για 50% συν μία ψήφο.

Ειδικότερα, εξασφαλίζεται εκλογή δημάρχου και περιφερειάρχη από τον πρώτο γύρο, με όριο εκλογής το 43%. Εάν ο πρώτος συνδυασμός λάβει ποσοστό έως και 60%, εκλέγει τα 3/5 των εδρών του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου, ενώ για άνω του 60%, οι έδρες κάθε συνδυασμού κατανέμονται αναλογικά.

Πέντε χρόνια η θητεία…

Επίσης αυξάνεται σε πέντε χρόνια, από τέσσερα που ισχύει σήμερα, η διάρκεια της δημοτικής και περιφερειακής περιόδου.

Ο πρώτος γύρος των εκλογών καθιερώνεται για τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου του πέμπτου έτους κάθε αυτοδιοικητικής περιόδου και ο β΄ γύρος την επόμενη Κυριακή, ενώ η θητεία των νέων αρχών θα ξεκινάει από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους των εκλογών.

Οι επόμενες δημοτικές – περιφερειακές εκλογές θα διεξαχθούν στις 8 και 15 Οκτωβρίου 2023.

Δικαίωμα εκλογής δημοτικού και περιφερειακού συμβούλου έχει ο συνδυασμός που συγκέντρωσε τουλάχιστον 3% στον πρώτο γύρο.

Επίσης, αυξάνεται το ηλεκτρονικό παράβολο που κατατίθεται από κάθε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο, από 50 σε 80 ευρώ, για τον υποψήφιο σύμβουλο δημοτικής κοινότητας από 10 σε 50 ευρώ, για τον υποψήφιο περιφερειάρχη από 200 σε 500 ευρώ και για κάθε υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο από 50 σε 100 ευρώ.

Η υποβολή των υποψηφιοτήτων γίνεται μόνο μέσω συνδυασμών και με δήλωση που υποβάλλεται στην ηλεκτρονική πύλη gov.gr, κατ’ επιλογή του υποψηφίου με το πατρώνυμο ή το μητρώνυμό του. Τίθεται ως καταληκτική ημερομηνία η 31η Αυγούστου του έτους των εκλογών, για την κατάρτιση και δήλωση των συνδυασμών, και η 10η Σεπτεμβρίου για την ανακήρυξη αυτών από το αρμόδιο δικαστήριο, ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και οι υποψήφιοι να είναι εγκαίρως γνωστοί στο εκλογικό σώμα.

Αριθμός δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των δημοτικών συμβούλων, η μείωση είναι μικρότερης κλίμακας σε σχέση με το αρχικό κείμενο, ενώ για τους δήμους με πληθυσμό έως 2.000 κατοίκους, η δύναμη του δημοτικού συμβουλίου παραμένει στα 13 μέλη. Στις υπόλοιπες πληθυσμιακές κλίμακες ο αριθμός των μελών των δημοτικών συμβουλίων προβλέπεται ως εξής: από 2.001 – 5.000 κατοίκους 15 μέλη (από 17 σήμερα), από 5.001 – 10.000 κατοίκους 19 μέλη (από 21), από 10.001 – 30.000 κατοίκους 25 μέλη (από 27), από 30.001 – 50.000 κατοίκους 29 μέλη (από 33 για έως 60.000 κατοίκους), από 50.001 – 100.000 κατοίκους 35 μέλη (από 41 για πληθυσμό από 60.000), από 100.001 – 200.000 κατοίκους 39 μέλη (από 45 για έως 150.000 κατοίκους), ενώ σε δήμους με πληθυσμό από 200.000 κατοίκους και άνω, το δημοτικό συμβούλιο θα αποτελείται από 43 μέλη, αντί για 49 που ισχύει σήμερα (για πάνω από 150.000 κατοίκους). Για τους δήμους που αποτελούνται από περισσότερες από έξι δημοτικές ενότητες και έχουν πληθυσμό από 10.001 έως 50.000 κατοίκους, προβλέπεται ο αριθμός των δημοτικών συμβουλίων τους να είναι εκείνος που αντιστοιχεί στην επόμενη πληθυσμιακή κλίμακα.

Αντίστοιχα σε Περιφέρειες με πληθυσμό έως 300.000, το περιφερειακό συμβούλιο θα έχει 31 μέλη (από 41), από 300.001 – 800.000 (όπως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας) 41 μέλη (από 51), από 800.000 και άνω 51 μέλη (από 71), ενώ το περιφερειακό συμβούλιο της Περιφέρειας Αττικής θα αποτελείται από 71 μέλη, δηλαδή 30 μέλη λιγότερα σε σχέση με σήμερα. Ο εκλεγμένος περιφερειάρχης, κατά τη διάρκεια της θητείας του, τελεί σε αναστολή της επαγγελματικής του δραστηριότητας.

Οι προτάσεις που κατατέθηκαν στην δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, έφεραν αλλαγές σχετικά με τις δημοτικές κοινότητες, όπως μετονομάζονται τα δημοτικά διαμερίσματα. Όσες από αυτές έχουν πληθυσμό έως 300 κατοίκους θα διοικούνται από τον πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας (πρόεδρος εκλέγεται ο υποψήφιος -ανεξαρτήτως συνδυασμού- που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς στον α΄ γύρο). Κάθε συνδυασμός μπορεί να έχει πάνω από έναν υποψήφιο πρόεδρο. Για τις δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό άνω των 300 κατοίκων καταργείται η ξεχωριστή κάλπη, που ίσχυσε στις τελευταίες δημοτικές εκλογές και καθιερώνεται ξανά το ενιαίο ψηφοδέλτιο, στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι και οι σύμβουλοι δημοτικών κοινοτήτων. Ο πρόεδρος και το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας θα αποτελείται κατά τα 3/5 από τον συνδυασμό του δημάρχου και τα 2/5 από τους επιλαχόντες συνδυασμούς. Επίσης, το υπουργείο πήρε πίσω τελικά την κατάργηση των συμβουλίων δημοτικών κοινοτήτων στους δήμους της Περιφέρειας Αττικής, ενώ επίσης διατηρείται η δυνατότητα εκλογής και στις δημοτικές κοινότητες της έδρας των δήμων.

Ενστάσεις…

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα υπάρχουν ορισμένα  σημαντικά θέματα, για τα οποία καταγράφονται σοβαρές ενστάσεις που δημιουργούν σκέψεις στην Κυβέρνηση για αλλαγές.

Έτσι είναι πιθανό να δούμε να αλλάζουν η εκλογή προέδρων στις Κοινότητες έως 300 κατοίκους, ο αριθμός των Δημοτικών Συμβούλων, το ύψος των παραβόλων και ο τρόπος υπολογισμού του κατώτατου ορίου εισόδου στα Δημοτικά/Περιφερειακά Συμβούλια (το 3% να γίνει 2%)…

Βασίλης Γιαννόπουλος – Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας

«Βάζει τέλος στις παθογένειες και στην ακυβερνησία που δημιούργησε η απλή αναλογική»

«Η εφαρμογή της απλής αναλογικής, από τον ΣΥΡΙΖΑ, επέφερε καταστροφικές συνέπειες στην ομαλή λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού.

Το νέο εκλογικό σύστημα θεωρώ ότι κινείται στην κατεύθυνση της δημιουργίας μιας πραγματικά λειτουργικής και αποτελεσματικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, βάζοντας τέλος στις παθογένειες και στην κατάσταση ακυβερνησίας που δημιούργησε η απλή αναλογική.

Με την κατάργησή της, θα ενισχυθεί η κυβερνησιμότητα στην Τ.Α ενώ θα λαμβάνονται πιο γρήγορα αποφάσεις  για την επίλυση προβλημάτων και για την αξιοποίηση κάθε ευκαιρίας και των χρηματοδοτικών εργαλείων που υπάρχουν στην διάθεσή μας».

Δημήτρης Παπαστεργίου (Δήμαρχος Τρικκαίων, Πρόεδρος ΚΕΔΕ)

«Είμαστε υπέρ των προγραμματικών συγκλίσεων από την πρώτη Κυριακή»

«Θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή το μείζον θέμα της κυβερνησιμότητας των δήμων σε πολύ μεγάλο βαθμό διορθώνεται με το νέο εκλογικό σύστημα.

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας… το τι γίνεται ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη Κυριακή των δημοτικών εκλογών ή και μετά τη δεύτερη Κυριακή δεν έχει να κάνει ούτε με θέσεις και απόψεις οι οποίες συγκλίνουν αλλά με την παροχή -πολλές φορές όχι πάντα- θέσεων και αξιωμάτων.

Είμαστε υπέρ των προγραμματικών συγκλίσεων υπό το φως της ημέρας από την πρώτη Κυριακή. Δεν θα υπάρξει η αποδυνάμωση των δημοτικών συμβουλίων με το 43% +1  διότι και με μικρότερο ποσοστό βγάζουμε κυβερνήσεις! Αν τίθεται θέμα δημοκρατικής νομιμοποίησης θα θέσω ένα μεγάλο ερωτηματικό λέγοντας ότι κατά πόσο νομιμοποιείται δημοκρατικά κάποιος όλο αυτό το διάστημα να αναγκάζεται να συμπλεύσει με κάποιους άλλους -απλά για να μπορέσουν να διοικηθούν οι δήμοι- παρότι πιθανώς έχει διαφορετικές πολιτικές απόψεις και θέσεις;

Για το θέμα του πλαφόν έχουμε αναφέρει ότι κάποιος Δήμος που διαθέτει πάνω από 33 δημοτικούς συμβούλους θα πρέπει να πιάσει το όριο του 3% για να εκλέξει δημοτικό σύμβουλο. Επίσης δεν πιστεύω ότι είναι δείγμα υγείας να διαθέτουμε 15 δημοτικές παρατάξεις σε ένα δημοτικό συμβούλιο διότι θα αποτελούσε βάρος για δημοκρατικό διάλογο.

Οι μικρότερες ομάδες σαφώς και έχουν θέση στα δημοτικά συμβούλια αλλά θα πρέπει να συνενώσουν δυνάμεις και να φτιάξουν αξιόμαχα σχήματα.

Όσον αφορά τις τοπικές κοινότητες δεν είναι πολύ σαφής ο τρόπος με τον οποίο είναι διατυπωμένη η θέση του υπουργείου και θα δημιουργήσει προβλήματα. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι και θεωρούμε ότι πρόεδρος της κοινότητας θα πρέπει να είναι ο πρώτος σε σταυρούς υποψήφιος συνδυασμού που θα συγκεντρώσει τα περισσότερα ψηφοδέλτια στην τοπική κοινότητα. Το Υπουργείο προσπαθεί να περάσει κάτι άλλο λέγοντάς ότι πρόεδρος της κοινότητας θα πρέπει να είναι ο πρώτος από το συνδυασμό του δημάρχου… δεν υπάρχει κάποιος λόγος για να το δεσμεύσουμε τόσο πολύ. Μπορούν οι τοπικές κοινότητες να εκφραστούν και λίγο πιο ελεύθερα σε σχέση με τα τοπικά τους συμβούλια και τον πρόεδρο τους οπότε αυτό τίθεται σε διερεύνηση/διαβούλευση.

Ως ΚΕΔΕ θέτουμε τέσσερα ζητήματα. Το πρώτο είναι ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων, αφού υπάρχει μία ομάδα δήμων που θα έχουν μία μείωση στο 20%. Το δεύτερο είναι ο τρόπος εκλογής των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων, το τρίτο έχει να κάνει με την αύξηση των παραβόλων που αυξάνονται άνευ λόγου και το τέταρτο το αν θα συνεχίσουν να υπάρχουν δημοτικές κοινότητες στους αστικούς δήμους».

Τάκης Αντωνακόπουλος – Δήμαρχος Πύργου

«Ο νόμος που ισχύει δημιούργησε πολλά προβλήματα»

«Όπως έχω διατυπώσει ήδη από το προηγούμενο διάστημα ως πάγια θέση, η νομοθετική παρέμβαση έπρεπε σε κάθε περίπτωση να έχει πρωταρχικό στόχο να εξασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ, μέσω και των απαραίτητων αλλαγών στο εκλογικό σύστημα, κι αυτό βλέπουμε ότι πλέον γίνεται με το σχέδιο Νόμου που κατατέθηκε.

Οι προβλέψεις του γι’ αυτό το θέμα, σαφώς κινούνται προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση και με βρίσκουν σύμφωνο.  Υπό την έννοια άλλωστε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί έναν κεντρικό πυλώνα για την ευρύτερη ανάπτυξη της χώρας και για την κοινωνική συνοχή και γι’ αυτό η λειτουργία της πρέπει να είναι άμεση κι απρόσκοπτη ώστε να παράγει αποτελέσματα.

Κατ’ ουσία οι αλλαγές αυτές που πλέον επισημοποιούνται, βασίζονται στους παλιότερους σχετικούς Νόμους, κι έχουν κριθεί ως επιβεβλημένες. Ο αμέσως προηγούμενος Νόμος, που αυτός ισχύει για την τρέχουσα θητεία, στην πραγματικότητα δημιούργησε πολλά προβλήματα στην πλειονότητα των Δήμων, χωρίς δυστυχώς να επιλύσει και κανένα από τα βασικά ζητήματα – προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε ότι αφορά τις συγκλίσεις, αυτές μπορούν και πάλι να επιτευχθούν όπου υπάρχουν οι συνθήκες, και μάλιστα πιο πλατιές και πιο αντιπροσωπευτικές. Χωρίς την παρουσία κάποιων “σημαιών ευκαιρίας”, αφού για συγκλίσεις δεν αρκεί να μπορεί ο καθένας να έχει απλά μια είσοδο, χωρίς να εκφράζει κάτι συλλογικό, χωρίς κάποια ιδιαίτερη απήχηση έστω έως ένα όριο, που με το νέο Νόμο θα μπει.

Όσον αφορά σε επί μέρους στοιχεία, υπάρχει σίγουρα ένα θέμα με την εκλογή των προέδρων των Κοινοτήτων σε αυτές των άνω των 300 κατοίκων, που θα μπορούσε να υπάρχουν καλύτερες προβλέψεις στην κατεύθυνση της αντιπροσωπευτικότητας της συγκεκριμένης εκλογής.

Στο θέμα αυτό υπάρχει άλλωστε ακόμα και μια ασάφεια, οπότε αναμένουμε να δούμε και τις σχετικές τελικές διευκρινήσεις επί του Νομοσχεδίου κατά την ψήφιση του πλέον, για να υπάρχει κι η απολύτως λεπτομερής άποψη συνολικά, για όλες τις αλλαγές που φέρνει το νέο εκλογικό σύστημα στην Τ.Α.».

Γιάννης Λυμπέρης (Δήμαρχος Ήλιδας, επικεφαλής παράταξης μείζονος μειοψηφίας ΚΕΔΕ)

«Η ισχυροποίηση του 50% + 1 θα βοηθούσε την Αυτοδιοίκηση να συγκλίνει με την Ευρώπη»

«Έχουμε εκφράσει την αντίθεσή μας στο νομοσχέδιο  και ως παράταξη στην ΚΕΔΕ.

Η κύρια αντίθεσή μας, εστιάζεται στο 43% και ο λόγος είναι απλός: Η Αυτοδιοίκηση και μάλιστα η πρώτου βαθμού βάλλονται κατά καιρούς, με την ανοχή της κεντρικής Κυβέρνησης από τα διάφορα μέσα, είτε για ασυδοσία, είτε για διαπλοκή, ενώ ουσιαστικά οι δήμοι διαχειρίζονται κάτω του 2% του ΑΕΠ.

Ο λόγος αυτός, μας κάνει να πιστεύουμε ότι μια ισχυροποίηση του 50% + 1 του θεσμού του δημάρχου, αλλά και γενικώς των οργάνων δημοκρατικού προγραμματισμού στις τοπικές κοινωνίες, που είναι τα Δημοτικά Συμβούλια, θα βοηθούσε συνολικά για την προώθηση της Αυτοδιοίκησης στη χώρα, για την σύγκλιση με τις ευρωπαϊκές αυτοδιοικήσεις και θα ήταν και μέσα στα πλαίσια του «εκλέγεσθαι» δημοκρατικά, γιατί δεν μπορεί να λαμβάνεις μια πλειοψηφία στα δημοτικά συμβούλια π.χ. του 60% και να είσαι μειοψηφία στον λαό, δηλαδή 43%.

Το δεύτερο πράγμα για το οποίο διαφωνήσαμε είναι να εκλέγει ο δήμαρχος όλους τους προέδρους στα δημοτικά διαμερίσματα, ανεξαρτήτως εάν έχει πάρει την πλειοψηφία στο δημοτικό διαμέρισμα.

Ούτε αυτό είναι σωστό. Γιατί τη στιγμή που τοποθετείς ξεχωριστά υποψηφίους στο δημοτικό διαμέρισμα, όπως γνωρίζουμε όποια παράταξη πλειοψηφήσει πρέπει να βγάλει τον πρόεδρο.

Διαφωνήσαμε με την μείωση του αριθμού των εκλεγμένων στα δημοτικά συμβούλια. Είναι λάθος κατά τη γνώμη μας, και δεν είναι θέμα οικονομίας, όπως υποστηρίζουν.

Πρέπει να εκφράζονται όλες οι απόψεις, πρέπει να υπάρχουν τάσεις, πρέπει να υπάρχει δημοκρατικός διάλογος μέσα στα δημοτικά συμβούλια και βέβαια η παράταξη της δημοτικής αρχής να έχει την πλειοψηφία που χρειάζεται για να υπάρχει αποτελεσματική διοίκηση και διαχείριση των τοπικών πραγμάτων.

Από την άλλη μπορούμε να πούμε ότι με την απλή αναλογική που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση δημιουργήθηκε ένα χάος σε πολλούς δήμους και υπάρχουν πολλές τοπικές κοινωνίες, που ακόμα δεν έχουν δημοτικές αρχές προϋπολογισμούς για να εκτελέσουν τα έργα και να προγραμματίσουν συνολικά τις δράσεις τους επ’ ωφελεία των πολιτών τους.

Υπήρξε μια αντίρρηση ότι «ανοίγει» πολύ ο αριθμός των υποψηφιοτήτων. Αυτό ευνοεί κάποιους που μπορεί να δημιουργήσουν μεγάλους συνδυασμούς, αλλά δεν ευνοεί κάποιους άλλους, κάποιες ομάδες, οι οποίες θέλουν να «κατέβουν» και δεν έχουν αυτή την δυνατότητα, του μεγάλου δηλαδή αριθμού.

Ακόμα, δεν γνωρίζουμε ποιος θα είναι ο ελάχιστος αριθμός  υποψηφίων για μια παράταξη.

Θεωρώ ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα τα «περάσει» αυτά, όπως το 43%, για το οποίο είχαμε αντίρρηση. Γενικότερα όμως αυτό που λέμε είναι ότι η Αυτοδιοίκηση κάποια στιγμή και πρώτου και δεύτερου βαθμού, αν και εγώ μιλάω για του πρώτου βαθμού, πρέπει να αντισταθεί, να επαναστατήσει για το πώς φέρεται η νομοθετική εξουσία, η Πολιτεία και η κεντρική διοίκηση.

Δεν μπορεί κάθε φορά που θα αλλάζουν κόμματα και παρατάξεις στις κυβερνήσεις, να κάνουμε και από έναν νόμο για το πώς θα ψηφίζουν οι τοπικές κοινωνίες. Σε ένα δημοκρατικό κράτος αυτά θα μπορούσαν να χαρακτηρίζονται και εκτροπές, θα μπορούσαν να χαρακτηρίζονται παραβιάσεις των τοπικών δημοκρατιών.

Αυτό πρέπει να σταματήσει, γι’ αυτό και πρότεινα στο τελευταίο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ στο επόμενο συνέδριο να τεθεί το ζήτημα εκπόνησης από την ΚΕΔΕ, σε συνεργασία με τα κόμματα και την κυβέρνηση, ενός εκλογικού συστήματος, το οποίο θα ψηφιστεί και θα ισχύει, ανεξαρτήτως ποιο κόμμα θα έχει αναλάβει την κυβέρνηση».

Γιάννης Λέντζας  – Δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης

«Απόλυτα σύμφωνος»

«Μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους ο νέος νόμος με τον οποίο επιστρέφει η κυβερνησιμότητα στους Δήμους. Οι τοπικές αρχές θα εκλέγονται με πλειοψηφία 43% (και μία ψήφο) από την πρώτη Κυριακή. Η πλειοψηφία στα δημοτικά συμβούλια θα είναι ισχυρή.

Η λειτουργία των  Δήμων σίγουρα θα είναι αποτελεσματικότερη και σε αυτό βοηθά και  η αύξηση της δημοτικής περιόδου κατά ένα χρόνο. Με δεδομένη την γραφειοκρατία πολλές φορές οι δημοτικές αρχές δεν μπορούν να ολοκληρώσουν ένα χρόνο. Τώρα με την αύξηση της θητείας θα υπάρχει πλέον χρόνος να αναδειχθεί το έργο».

Γιώργος Γεωργιόπουλος – Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας

«Δεν υπηρετεί την απαίτηση για αναλογικότητα»

«Θέλω να επαναλάβω την πάγια άποψή μου ότι η Αυτοδιοίκηση χρειάζεται έναν εκλογικό νόμο που να ενισχύει τη δημοκρατική λειτουργία και τη συλλογικότητα του Δημοτικού Συμβουλίου, εξασφαλίζοντας όμως και την κυβερνησιμότητα.

Η Κυβέρνηση φαίνεται ότι επαναφέρει το παλαιό σύστημα με μικρές διαφοροποιήσεις. Ενώ το νέο νομοσχέδιο δίνει λύση στο ζήτημα της κυβερνησιμότητας των Δήμων, ζήτημα που ταλανίζει πολλούς Δήμους στην τρέχουσα τετραετία, δεν υπηρετεί την απαίτηση για αναλογικότητα και εκπροσώπηση του συνόλου της κοινωνίας στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η Αυτοδιοίκηση είναι ένας θεσμός που πρέπει να βρίσκεται κοντά στον πολίτη, να είναι άμεσος εκφραστής της δημοκρατικής αρχής και να έχει την ευελιξία που απαιτείται για να είναι αποτελεσματικός. Σίγουρα ο ισχύων νόμος της αμιγούς απλής αναλογικής είχε προβλήματα, όμως φοβούμαι ότι με το νέο νομοσχέδιο και την ενισχυμένη πλειοψηφία των 3/5 περιορίζεται η πολυφωνία στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Εκφράζουμε τον προβληματισμό μας για την ενσωμάτωση του κοινοτικού ψηφοδελτίου στον συνδυασμό του υποψηφίου Δημάρχου, επειδή στις μικρές κοινωνίες οι κάτοικοι αποφασίζουν με διαφορετικά κριτήρια για τους τοπικούς εκπροσώπους τους.

Τέλος, βρίσκουμε θετική την επαναφορά της πενταετούς θητείας, καθώς αποτελεί ένα ασφαλές χρονικό διάστημα για σχεδιασμό και υλοποίηση έργου από μια Δημοτική Αρχή».

Σάκης Μπαλιούκος – Δήμαρχος Ανδρίτσαινας/Κρεστένων

«Θετικό στα σημεία που δίνει λύση στην κυβερνησιμότητα των Δήμων»

«Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι θετικό το σχέδιο νόμου στα σημεία εκείνα που δίνει λύση στην κυβερνησιμότητα των Δήμων, είναι θετική η επαναφορά της πενταετούς θητείας όπως είναι θετική η κοινή συμμετοχή Δημάρχου και Δημοτικών Κοινοτήτων στο ίδιο ψηφοδέλτιο  γιατί εδραιώνει των Α΄ βαθμό της Τ.Α., αντί του ευτράπελου των δύο καλπών που ίσχυε με τον παλιό νόμο και τον υπαινιγμό ότι η χώρα οδεύει στην καθιέρωση τριών βαθμών αυτοδιοίκησης.

Αντίθετα είναι αρνητική εξέλιξη η αύξηση του αριθμού των υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων, Συμβούλων Δημοτικών Κοινοτήτων κυρίως στις μικρές περιοχές που θα δημιουργήσει πρόβλημα στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων. Όπως επίσης είναι αρνητικό ότι αυξάνει το ποσοστό της συμμετοχής των δύο φύλων στα ψηφοδέλτια στις ίδιες περιοχές. Και είναι τεράστιο πρόβλημα η κατάθεση συνδυασμών έως τις 31 Αυγούστου μέσα στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου.

Η κατάθεση συνδυασμού στα τέλη Αυγούστου σημαίνει ότι τουλάχιστον από τις 15 Ιουλίου θα παρατηρείται χαλάρωση της δράσης των Δήμων και εκτιμώ ότι αυτό θα είναι σε βάρος της ασφάλειας των περιοχών ιδίως εκείνων που καταγράφουν ιστορικό τέτοιων συμπεριφορών.

Είναι επίσης άκομψο το γεγονός ότι φαίνεται από το ύψος των παραβόλων στην κατάθεση των συνδυασμών ότι οδηγούμεθα στην «πληρωμή» της Δημοκρατίας και της συμμετοχής των πολιτών στις τοπικές υποθέσεις. Θεωρώ ότι το παράβολο για τους Δημοτικούς Συμβούλους, Κοινοτικούς Συμβούλους και Προέδρους Δημοτικών Κοινοτήτων είναι πάρα πολύ υψηλό.

Με τη νομοθετική παρέμβαση της Κυβέρνησης για τη ρύθμιση  του τρόπου διεξαγωγής των εκλογών μπαίνουν κάποια πράγματα στη σωστή τους θέση. Περιμένουμε κάποια άλλα που έχουν προταθεί από τα συλλογικά όργανα της Τ.Α. να ληφθούν υπόψη κατά  την ψήφιση του νομοσχεδίου στο κοινοβούλιο αλλά το σοβαρό πρόβλημα της Τ.Α. θα παραμένει άλυτο και αυτό δεν είναι άλλο από την στελεχειακή ενίσχυση των φορέων της Τ.Α., την επαναφορά των οικονομικών της στη προ κρίσης εποχή, την απόδοση στους οργανισμούς της Τ.Α. της διαχείρισης όλων των τοπικών υποθέσεων και ένα θεσμικό πλαίσιο που θα δίνει τη δυνατότητα στη Τ.Α. να είναι ο κυρίαρχος φορέας εντός της έδρας του».

Ανδρέας Μαρίνος – Δήμαρχος Πηνειού

«Δίνεται χρόνος για την υλοποίηση προγραμματικών θέσεων»

«Ο νέος νόμος δημιουργεί τις προϋποθέσεις για επάνοδο της κυβερνησιμότητας και της αποτελεσματικότητας στους δήμους. Εκτιμώ ότι το νέο εκλογικό σύστημα των αυτοδιοικητικών εκλογών όπως και η αύξηση κατά ένα έτος της θητείας των αιρετών διοικήσεων, διασφαλίζουν την κυβερνησιμότητα των Δήμων προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και παράλληλα δίνουν τον πολιτικό χρόνο για να υλοποιηθούν οι προγραμματικές μας θέσεις».

Κώστας Αλεξανδρόπουλος – Δήμαρχος Ζαχάρως

«Υπάρχουν θετικά, διαφωνώ σε ορισμένα»…

«Στο νέο νομοσχέδιο υπάρχουν ζητήματα που κινούνται προς τη θετική κατεύθυνση. Τέτοια είναι το ποσοστό εκλογής του 43%+1, όπως και η παράτασης της θητείας αφού πλέον, θα δίνεται περισσότερος χρόνος για να θεμελιώσει και να ολοκληρώσει, σε μεγάλο βαθμό μια δημοτική αρχή το έργο της

Με βρίσκει επίσης σύμφωνο και η περίπτωση του ενιαίου ψηφοδελτίου για τις κοινότητες άνω των 300 κατοίκων.

Διαφωνώ με το όριο του 3% και πιστεύω ότι θα μπορούσε να είναι χαμηλότερο, στο 2,5%, ώστε να υπάρχει αναλογικότερη εκπροσώπηση. Με το όριο του 3%, πχ η παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ στο δήμο Ζαχάρως δεν θα έμπαινε στο δημοτικό συμβούλιο.

Διαφωνώ επίσης στη μείωση των δημοτικών συμβούλων καθώς και στην αύξηση των παραβόλων για τους υποψήφιους».

Δίκτυο Ελλήνων Αυτοδιοικητικών

Ύστατη παρέμβαση για τον εκλογικό νόμο

«Το Δίκτυο Ελλήνων Αυτοδιοικητικών, με αφορμή την επικείμενη συζήτηση και ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καταθέτει τις απόψεις του, όπως εξ άλλου αυτές διατυπώθηκαν και κατά την προηγηθείσα σχετική διαβούλευση.

Αναφορικά με τη διάταξη που προβλέπει ότι ο πλειοψηφών συνδυασμός με 43% +1 λαμβάνει τα 3/5 των μελών του δημοτικού συμβουλίου, εκτιμά ότι αυτή καθιστά τον δήμαρχο παντοκράτορα, ενισχύει το προσωποπαγές δημαρχοκεντρικό μοντέλο και δεν επιτρέπει στην ουσία καμία παρέμβαση της αντιπολίτευσης. Η Διοίκηση δεν θα υπολογίζει πλέον τον δημόσιο έλεγχο επειδή θα έχει την απόλυτη υπερ-πλειοψηφία του συμβουλίου. Καταργείται στην πράξη η πολιτική σταθερά της νομιμοποίησης του δημάρχου με ποσοστό 50% +1, που αποτελεί απαραίτητο πυλώνα της δημοκρατίας. Ακόμη, οι δημοτικές εκλογές θα διεξάγονται πλέον κάθε 5 χρόνια σε αντίθεση με τις βουλευτικές που μπορούν να προκηρυχθούν και διεξαχθούν πολλές φορές σ’ αυτό το διάστημα.

Τίθεται όριο 3% για τη εκλογή δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, που σημαίνει την πολιτική καταδίκη ανεξάρτητων συνδυασμών και αποθάρρυνση συμμετοχής σε πολίτες που δεν επιθυμούν να ενταχθούν σε «κομματικά μαντριά» αλλά ενδιαφέρονται απλώς να προσφέρουν στον δήμο τους χωρίς υστεροβουλίες και δεσμεύσεις.

Στις κοινότητες άνω των 500 κατοίκων ουσιαστικά δεν επιτρέπεται να υπάρξουν ανεξάρτητοι υποψήφιοι, αφού την πλειοψηφία του κοινοτικού συμβουλίου δεν την λαμβάνει αυτός που πλειοψηφεί, αλλά –και αυτό αποτελεί μία παγκόσμια πρωτοτυπία- ο υποψήφιος του δημάρχου που θα εκλεγεί στο σύνολο του δήμου!

Επιπλέον, ο μέγιστος αριθμός των υποψηφίων δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων σε κάθε ψηφοδέλτιο διαμορφώνεται στο 150% του αριθμού των εδρών κάθε εκλογικής Περιφέρειας (από 30% που ίσχυσε στις τελευταίες εκλογές). Αυτό σημαίνει πρακτικά ενίσχυση των κομματικών συνδυασμών με υποψηφιότητες από τη δεξαμενή των κομματικών μελών, που σε συνδυασμό με το πλαφόν του υποχρεωτικού υψηλού ελάχιστου ποσοστού επί του συνόλου των αιρετών, καθιστά ακόμη δυσκολότερη τη συγκρότηση ενός ανεξάρτητου συνδυασμού.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το νομοσχέδιο αυτό που θα αφήσει ουσιαστικά χωρίς εκπροσώπηση μεγάλη μερίδα πολιτών προς όφελος των κομματικών επιλογών, προήλθε με την αγαστή συνεργασία του συνόλου του πολιτικού σκηνικού, αφού από την επομένη κιόλας των τελευταίων εκλογών, ο θεσμός της απλής αναλογικής μπήκε στο στόχαστρό του. Αντί αυτός ο θεσμός να αφεθεί να λειτουργήσει ώστε να αποτελέσει έναν παράγοντα δημιουργίας και καλλιέργειας ενός πολιτικού πολιτισμού, απαξιώθηκε και πολεμήθηκε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, που είδαν πως είχε οδηγήσει σε μη ελεγχόμενες ανεξάρτητες εκπροσωπήσεις σε όλες τις αυτοδιοικητικές βαθμίδες. Αυτό φυσικά ενόχλησε και έπρεπε να εκλείψει το συντομότερο δυνατό».

για το Δίκτυο Ελλήνων Αυτοδιοικητικών

Βαϊούλης Κώστας, δημοτικός σύμβουλος, Λάρισα

Μιχαλακόπουλος Χάρης, δημοτικός σύμβουλος, Πύργος

Κουριαννίδης Γιάννης, δημοτικός σύμβουλος, Θεσσαλονίκη

Όλη η επικαιρότητα