Olympia Forum

Νίκος Ανδρουλάκης στο Olympia Forum Ι: «Η λύση δεν βρίσκεται στους μικρούς ταραξίες αλλά στους μεγάλους και ισχυρούς»

Ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης συμμετέχοντας στον κύκλο συζήτησης με θέμα «Η Ευρωπαϊκή οικονομία: χρηματοδότηση της ανάκαμψης μετά την πανδημία» (με συντονιστή τον  επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Κωνσταντίνο Τσουτσοπλίδη), ανέφερε πως «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βλέπει ανάκαμψη τις αρχές του 2022 και δεν θέλει να διευρύνει το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου. Η χώρα μας θα ωφεληθεί με 32 δις ευρώ εκ των οποίων τα 19,5 θα είναι επιχορηγήσεις και 12,5 δις δάνεια, συν 1,5 δις από το ταμείο συνοχής συν 18,5 δις από την Κοινή Αγροτική πολιτική. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για να μην τρέξει το πρόγραμμα από την κυβέρνηση.  Το αν τα χρήματα που θα δοθούν θα είναι πολλά ή λίγα θα φανεί και από την εξέλιξη της πανδημίας».

Κάνοντας μια πολιτική εκτίμηση για το αν στο συμβούλιο υπουργών της ΕΕ θα υπάρχουν συμφωνίες ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι «Υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα στο συμβούλιο. Δυστυχώς υπάρχουν πολλές χώρες που επιλέγουν το δρόμο λίγο μαζί και πολλές χώρια. Αν αυτό δεν ανατραπεί στο κοντινό μέλλον οι χώρες θα έχουν πρόβλημα. Η Ευρώπη πρέπει να ενισχυθεί βάση των αξιών της και όχι μιμούμενη άλλα οικονομικά πρότυπα σαν των ΗΠΑ ή της Κίνας. Χρειάζεται σύγχρονο όραμα που θα δημιουργήσει τα οικονομικά εργαλεία για να πάμε σε μία νέα εποχή.  Μετά την Πανδημία αρμοδιότητες όπως είναι η υγεία θα πρέπει να κουμπώνουν με τις εθνικές προτεραιότητες, αλλιώς θα υπάρχουν κίνδυνοι διασυνοριακοί.

Τα πεδία συνεργασίας πλέον εκτός από την οικονομία πολλαπλασιάζονται. Γαλλία και Γερμανία πρέπει να πιέσουν Ουγγαρία και άλλες χώρες και να τους δώσουν να καταλάβουν ότι χωρίς πόρους και πολιτική βούληση η Ευρώπη δεν θα αντέξει. Η λύση δεν βρίσκεται στους μικρούς ταραξίες αλλά στους μεγάλους και ισχυρούς, αν πραγματικά πιστεύουν ότι θέλουν να προχωρήσουμε όλοι μαζί».

Ο κ. Ανδρουλακης συμπλήρωσε πως «Το αν τα χρήματα είναι πολλά ή λίγα θα κριθεί από την διάρκεια της πανδημίας, ασφαλή συμπεράσματα τώρα δεν μπορούν να βγουν. Είναι θέμα διάρκειας της κρίσης αλλά και αποφάσεων της Κυβέρνησης. Η ελληνική κυβέρνηση μίλησε για αναδρομική ισχύ οπότε δεν υπάρχει άλλοθι καθυστερήσεων. Πρέπει να αξιοποιηθούν αξιοκρατικά τα χρήματα σε μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις και όχι με οριζόντιο τρόπο, για να περάσει ο ελληνικός λαός με το λιγότερο δυνατό κόστος αυτή την κρίση. Αλώβητος δεν θα βγει κανείς όμως οι πιο ευάλωτοι, αυτοί που κινδυνεύουν με λουκέτο, θα πρέπει να δεχτούν πρώτα στήριξη έτσι ώστε την επόμενη μέρα οι παραγωγικές πηγές της χώρας να είναι όρθιες και έτοιμες να δημιουργήσουν νέο πλούτο».

Τέλος ο κ. Ανδουλάκης τόνισε πως «Πρέπει να πούμε με ειλικρίνεια στους αγρότες μας ότι οι χρηματοδοτήσεις για τον αγροτικό τομέα, ταυτισμένες ή καθοδηγούμενος σε μία πολιτική σεβασμού του περιβάλλοντος, σημαίνει ότι πρέπει να προετοιμαστεί μία νέα κουλτούρα για να μην πάμε σε μία νέα βίαιη υποτίμηση των ενισχύσεων. Τα χρήματα θα δίνονται αλλά με νέους κανόνες και αυτό χρειάζεται μία προετοιμασία και μία νέα αντίληψη για τους τρόπους απορρόφησης».  

Η 3η Ημέρα: 

Olympia Forum I: Η 3η μέρα του συνεδρίου (LIVE)

Όλη η επικαιρότητα