Ηλεία Συνεντεύξεις

Νίκος Καλάκος: «Διάχυτες και επιμερισμένες οι ευθύνες για την πορεία της Ηλείας, στους διοικούντες ανά τα χρόνια»

Οικονομολόγος, οικονομικός αναλυτής, Διευθύνων Σύμβουλοςντου Εθνικού Συστήματος Υποδομών και Ποιότητας και τέως Γενικός Δ/ντής Ασφάλισης με καταγωγή από την Ηλεία.

Ο λόγος για το Νίκο Καλάκο που είναι καλεσμένος μας αυτή την Κυριακή για μία διαφορετική συνέντευξη μέσα από την οποία μιλάμε για την πανδημία και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών και νοσηλευτών τους οποίους και ευχαριστεί δημόσια, για το παρατεταμένο lockdown και αν έφερε τελικά το επιθυμητό αποτέλεσμα,  για τους λοιμωξιολόγους, για το νέο εργασιακό μοντέλο που επέβαλε ο κορωνοιός και το ελλιπές νομοθετικό του πλαίσιο.

Επίσης μιλήσαμε για το οικονομικό κόστος της πανδημίας που είναι πολύ χειρότερο από όσο μπορούμε να υπολογίσουμε με ένα ΑΕΠ συρρικνωμένο και με το χρέος διαρκώς να ανεβαίνει.  Βεβαίως η ενδιαφέρουσα συζήτηση μαζί του ήταν μία πρόκληση και ήρθε -σχεδόν- από μόνο του το ερώτημα για το αν τελικά υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στην ανύπαρκτη ανάπτυξη της Ηλείας…

 

Η πανδημία έφερε το σύστημα υγείας στο κόκκινο.  Γιατροί και νοσηλευτές στα όρια τους. Τι θα τους λέγατε;

Η πανδημία covid19 είναι μία ασύμμετρη και απρόβλεπτη απειλή που σύμφωνα με τους ειδικούς λοιμωξιολόγους «η ανθρωπότητα δεν θα την ξεχάσει ποτέ».  Κι αυτό γιατί δεν κινδυνεύει μόνο η σωματική υγεία του ανθρώπου, αλλά έχει προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις και στην ψυχική υγεία, ανασφάλεια, φόβο και αγωνία για το αύριο.

Είναι γεγονός δε ότι η χώρα μας βγήκε από μια δεκαετή οικονομική κρίση και με ένα Εθνικό σύστημα υγείας υποστελεχωμένο και με μειωμένους πόρους χρηματοδότησης.

Παρόλα ταύτα, η Κυβέρνηση σε σύντομο χρονικό διάστημα προσπάθησε να καλύψει πολλές ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τα αποτελέσματα είναι θετικά. Βέβαια η επιτυχία πρέπει να αποδοθεί πρωτίστως στους γιατρούς και νοσηλευτές που αψηφώντας ακόμα και τον κίνδυνο για τη ζωή τους επιδεικνύουν φιλότιμο και αυτοθυσία. Τους αξίζει λοιπόν ένα μεγάλο και ειλικρινές ευχαριστώ και οφείλουμε όλοι, πολιτεία και πολίτες, να τοποθετηθούμε υπεύθυνα απέναντι στα σοβαρά και χρόνια εργασιακά τους προβλήματα.

Ένα 5μηνο lockdown που αμφισβητείται. Τα μέτρα που πήρε η Πολιτεία απέδωσαν το επιθυμητό αποτέλεσμα;

Το lockdown είναι απόφαση της Πολιτείας, αλλά έρχεται ως αποτέλεσμα της εισήγησης μιας ομάδας επιστημόνων που ασχολούνται και μελετούν το επιδημιολογικό κύμα του covid19.

Οι ειδικοί που προτείνουν τα μέτρα πολλές φορές πράγματι μας έχουν μπερδέψει. Από τη μία ανοίγουμε για να αποσυμπιεστεί η ψυχολογία του κόσμου και από  την άλλη συνδέουμε το άνοιγμα με την επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου. Προφανώς η εξίσωση που έχει κληθεί η Κυβέρνηση να λύσει είναι δύσκολη.Το σίγουρο είναι ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής υπήρξε το πρώτιστο μέλημα της Κυβέρνησης, ενώ ο περιορισμός των ατομικών μας ελευθεριών, για ορισμένο όμως χρονικό διάστημα, ήταν μονόδρομος.

Κεφάλαιο οικονομία. Το μέγεθος της καταστροφής από την πανδημία το έχουμε αντιληφθεί; Ή παραμένει άγνωστος Χ για δυνατούς λύτες ;

Το μέγεθος της καταστροφής εκτιμώ ότι δεν έχει γίνει ακόμα αντιληπτό στην πραγματική του έκταση. Ίσως αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι η Κυβέρνηση στάθηκε αρωγός στα προβλήματα που προκάλεσε ο covid19 και δεν άφησε το μαχαίρι να φτάσει στο κόκκαλο.

Άλλωστε το μυαλό όλων λειτουργούσε «μικροοικονομικά» πως δηλαδή θα αντιμετωπίσουν τα τρέχοντα προβλήματα και να μην υπάρχει χώρος για άλλες σκέψεις. Πολύ γρήγορα όμως θα βρεθούμε μπροστά στην πραγματικότητα που είναι ζοφερή και χειρότερη της δεκάχρονης  μνημονιακής εποχής. Και το πρόβλημα γίνεται δυσκολότερο διότι αφορά την Ευρωπαϊκή και την Παγκόσμια οικονομία. Το ΑΕΠ της χώρας μας από 183,4δις το 2019 έχει συρρικνωθεί  σε 168δις ευρώ το 2020, ύφεση της Ελληνικής Οικονομίας κατά 8,2% του ΑΕΠ και ο δείκτης  Χρέος/ΑΕΠ να αυξάνεται στο 205%.

Τα μεγέθη αυτά μας οδηγούν στην εκτίμηση πως η επιστροφή της Ελληνικής Οικονομίας στα προ πανδημίας επίπεδα δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν το 2023.Και αυτό θα συμβεί μόνο κατόπιν υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης όπως αυτό παρουσιάστηκε από τον Πρωθυπουργό.

Νέα δεδομένα με την εξ αποστάσεως εργασία; Νέο εργασιακό μοντέλο;

Πράγματι η πανδημία επηρέασε δραστικά τον τρόπο εργασίας και έφερε στην εργασιακή ζωή όλων μας την εξ αποστάσεως εργασία. Το εν λόγω μοντέλο προφανώς προϋπήρχε και στην Ευρώπη εφαρμοζόταν ήδη. Στη χώρα μας κατέστη αναγκαιότητα και αποτέλεσε μονόδρομο κατά την περίοδο που διανύουμε και προσδοκώ ότι ήρθε για να μείνει. Συνιστά δε εξελιγμένη μορφή της κατ΄οίκον απασχόλησης που οφείλεται κυρίως στην ανάπτυξη της τεχνολογίας. Στην χώρα μας το νομοθετικό πλαίσιο είναι ελλιπές και θολό. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εργασιακό μοντέλο που αναθεωρεί βασικά χαρακτηριστικά των εργασιακών σχέσεων και το νομοθετικό πλαίσιο πρέπει να προσαρμοστεί ανάλογα.

Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες που η Ηλεία είναι προτελευταία στην ανάπτυξη;

Αν  αναλογιστεί κανείς ότι η Ηλεία έχει υπάρξει η γενέτειρα επιφανών Υπουργών, Πρωθυπουργού και άλλων υψηλών υπηρεσιακών παραγόντων, είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι κατατάσσεται προτελευταία στην ανάπτυξη. Το ζήτημα του αυτοκινητόδρομου Πατρών – Πύργου είναι ενδεικτικό, αλλά δεν είναι το μοναδικό.  Έχει μια όμορφη ακτογραμμή 60χλμ με μια καταπληκτική λιμνοθάλασσα (Καϊάφα), η οποία όμως παραμένει ανεκμετάλλευτη.

Ενώ λοιπόν η Ηλεία έχει δύο ποτάμια με ισάριθμους ταμιευτήρες, το πρόβλημα ύδρευσης σε σημαντικό μέρος του Νομού παραμένει άλυτο. Είμαστε ένας νομός βασισμένος στο τουριστικό προϊόν και ενώ υπάρχουν δύο αεροδρόμια από κανένα δεν εκτελείται ούτε μια πτήση charter. Τα τρία Νοσοκομεία δεν παρέχουν επαρκή περίθαλψη.

Τα δύο λιμάνια μας έχουν περιορισμένη εμπορική και τουριστική δραστηριότητα. Η Αρχαία Ολυμπία και ο Επικούριος Απόλλωνας, αν και μνημεία παγκόσμιας αναγνώρισης, είναι παραμελημένα. Όλα τα ανωτέρω είναι απότοκος της μικροκομματικής προσέγγισης που εφάρμοσαν οι ιθύνοντες στην αντιμετώπιση μεγάλων προβλημάτων του Νομού μας και προφανώς οι ευθύνες είναι διάχυτες και επιμερισμένες σε διοικούντες ανά τα χρόνια.

Όλη η επικαιρότητα