Ηλεία

Νίκος Καχτίτσης: Ο παγκόσμιος λογοτέχνης

Πενήντα χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από τον θάνατο του Ηλείου πεζογράφου Νίκου Καχτίτση, πρωτοπόρου συγγραφέα για την εποχή που έγραφε τα κείμενα του και που παραμένει γι αυτόν ακριβώς το λόγο σύγχρονος και σήμερα.

Ο Νίκος Καχτίτσης  γεννήθηκε το 1926στη Γαστούνη , γιος σιδηροδρομικού υπαλλήλο Θωμά Καχτίτση. Τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια πέρασε στη Μανωλάδα και την Πάτρα.  Από τον Σεπτέμβριο του 1931 μέχρι τον Ιούνιο του 1935 φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο Βάρδας. Τον Σεπτέμβριο του 1935 ο πατέρας του μετατέθηκε στο Ναύπλιο, τόπο διαμονής της οικογένειας μέχρι το καλοκαίρι του 1940 οπότε και μετακόμισε πάλι στη Βάρδα, διατηρώντας ωστόσο δεύτερη κατοικία στην Πάτρα στην οποία εγκαταστάθηκε ο Καχτίτσης.

Απο το 1952 ως το 1954 έζησε στο Καμερούν, συνέχισε κατόπιν τα ταξίδια του σε Αφρική και Ευρώπη ως το 1956, οπότε εγκαταστάθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά, όπου εργάστηκε ως διερμηνέας σε δικαστήρια και ως καθηγητής αγγλικών και γαλλικών. . Το 1970 προσβλήθηκε από οξεία λευχαιμία, που τον οδήγησε στο θάνατο τον ίδιο χρόνο. Πολλά έργα του τα έγραψε στα αγγλικά και τα γαλλικά.

Το έργο του κινήθηκε στα όρια ενός ιδιότυπου μοντερνισμού. Δεν είναι τυχαίο γεγονός ότι οι κριτικές που γράφτηκαν, με αφορμή την έκδοση του Εξώστη (2012) από την Κίχλη, στην πλειονότητά τους θεώρησαν τον Καχτίτση πρόδρομο της μεταμοντέρνας αφήγησης. Πράγματι, το παιχνίδι ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα, η συνεχής υπονόμευση της αληθοφάνειας των αφηγουμένων, στοιχεία που χαρακτηρίζουν τόσο τον Εξώστη όσο και την Ομορφάσχημη, μοιάζει να μειώνουν τη δραματικότητα των θεμάτων του και να τοποθετούν τον Νίκο Καχτίτση στη μεθόριο ανάμεσα στο μοντέρνο και το μεταμοντέρνο. Στην περίπτωση ειδικά της Ομορφάσχημης, σημειώνουμε την πρωτοτυπία του εγχειρήματος διεθνώς. Ένας Έλληνας συγγραφέας γράφει τόσο νωρίς, το 1960, ένα μυθοπλαστικό κείμενο που σχετίζεται με το Ολοκαύτωμα, αλλά με μια αφήγηση που αποκλίνει από κάθε προσπάθεια ρεαλιστικής αναπαράστασης. Το βέβαιο είναι ότι πρόκειται για έναν συγγραφέα που ζούσε μέσα από τη λογοτεχνία για τη λογοτεχνία.

Σημαντικά του έργα «Ο ήρωας της Γάνδης», «Η ομορφάσχημη» «Η περιπέτεια ενός βιβλίου» κ.α. (kichli.com)

Όλη η επικαιρότητα