Ηλεία

Νίκος Σιαψάλης (πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας): Ακόμη πιο δύσκολες μέρες…

Μπαίνουμε στην τελευταία εβδομάδα των θερινών εκπτώσεων και η αγοραστική κίνηση στην Αμαλιάδας, όπως άλλωστε και σε ολόκληρη τη χώρα, κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα. Την επί χρόνια οικονομική κρίση που συνεχίζεται, ήρθε να… «συμπληρώσει» η πανδημία του κορονοϊού, ενός ιού που πολλοί λένε «ήρθε για να μείνει», με αποτέλεσμα οι επιπτώσεις στα εμπορικά καταστήματα και βέβαια στα καταστήματα εστίασης να είναι ανεπανόρθωτες, την στιγμή που δεν έχουν υλοποιηθεί δραστικά μέτρα για την τόνωση της αγοράς.

Απογοητευμένος και προβληματισμένος για το μέλλον της αγοράς, για το παρόν και το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δηλώνει στην εφ. «Πατρίς της Κυριακής ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου  Ήλιδας και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Εμπόρων Πελοποννήσου κ. Νίκος Σιαψάλης.

«Ο κόσμος φοβάται…»

Απογοητευμένος, γιατί ο σημαντικότερος κλάδος του εμπορίου, η «ραχοκοκαλιά» της αγοράς, που είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχουν παραγκωνιστεί από την Πολιτεία σε αυτήν την δύσκολη εποχή και πλέον τα μαζικά «λουκέτα» δεν θα αργήσουν να φανούν, αν δεν υπάρξει πραγματική στήριξη.

«Αυτό το καλοκαίρι είναι το χειρότερο που περνάει η αγορά, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το βλέπουμε στην Αμαλιάδας, το βλέπουμε και στις άλλες πόλεις του νομού και πανελλαδικά.

Εμείς από μεριά μας λαμβάνουμε όπως οφείλαμε όλα τα μέτρα, αναβάλλαμε δράσεις και εκδηλώσεις όπως η Έκθεση Βιβλίου που θα προσέλκυε χιλιάδες κόσμου, αλλά δεν βρίσκουμε υποστήριξη από την Πολιτεία.

Διανύουμε τις θερινές εκπτώσεις, η κίνηση είναι μικρή σε σχέση με άλλες χρονιές και είναι δύσκολα. Ο κόσμος δεν έχει να διαθέσει και αγοράζει τα απολύτως απαραίτητα και αν.

Και όσοι έχουν, μπροστά σε αυτά που ακούνε ότι η κατάσταση με τον ιό μπορεί και να επιδεινωθεί είναι άκρως επιφυλακτικοί και δεν χαλάνε χρήματα.

Η αγορά διαθέτει πολύ καλά προϊόντα και στην Αμαλιάδα οι καταστηματάρχες κάνουν πραγματικές εκπτώσεις, αλλά είναι δύσκολα…», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σιαψάλης.

«Δεν στηρίζουν την αγορά…»

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας, εκφράζει και ένα παράπονο, λέγοντας ότι εκτός των οικονομικών δυσκολιών, η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου, δεν στηρίζει την τοπική αγορά και έχει στραφεί εδώ και χρόνια κυρίως στην αγορά της Πάτρας και πλέον στο διαδίκτυο.

«Κακά τα ψέματα. Η αγορά της Αμαλιάδας δεν έχει στήριξη. Δεν είμαστε όλοι μαζί, σαν γείτονες, σαν συμπολίτες. Λόγω μιας ευκαιρίας κάποιος θα ταξιδέψει στην Πάτρα ή θα παραγγείλει από το ίντερνετ. Και μπορεί αυτοί που το κάνουν προσωρινά να βγουν λίγο κερδισμένοι, όμως ουσιαστικά αυτό είναι χάσιμο, γιατί έτσι δεν δουλεύει η αγορά του τόπου τους και κατ’ επέκταση μειώνεται και το δικό τους εισόδημα. Αυτά είναι «αλυσίδα» και πρέπει και μέσα από την πανδημία να καταλάβουμε ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να βγούμε από όλο αυτό, αφού δεν μας στηρίζει τελικά κανένας…».

Σχετικά με τους επόμενους μήνες και το τι περιμένει σχετικά με την λειτουργία της αγοράς, ο κ. Σιαψάλης απάντησε: «Πιστεύω ότι από τον Οκτώβριο, όλη αυτή η κρίση κυρίως του τελευταίου εξαμήνου θα δείξει τι ακριβώς συμβαίνει. Θα δείξει δηλαδή το μέγεθος της ζημιάς η οποία είναι τεράστια. Εμείς ως μικρομεσαίοι επαγγελματίες ξέρουμε τι έχει συμβεί, γιατί τα ζούμε, έχουμε τεράστιες υποχρεώσεις που μένουν πίσω και μαζεύονται και οι νέες και ότι φανεί σε λίγο καιρό δεν θα είναι έκπληξη για εμάς.

Είναι λυπηρό να μην στηρίζονται οι τοπικές επιχειρήσεις και το Κράτος να μην βοηθά πραγματικά…».

Όλη η επικαιρότητα