Αποδράσεις Αρκαδία Ηλεία

Νεμούτα: Ένας «θησαυρός» φυσικής ομορφιάς!

Στο χωριό Νεμούτα, βρίσκονται οκτώ καταρράκτες απίστευτης ομορφιάς.

Βόρεια της αρχαίας Ολυμπίας, στα όρια των Νομών Ηλείας και Αρκαδίας, στο χωριό Νεμούτα, βρίσκονται οκτώ καταρράκτες απίστευτης ομορφιάς: Οι καταρράκτες της Ρεματιάς του Χαρατσαρίου.

Χτισμένο σε υψόμετρο 560 μέτρων το χωριό Νεμούτα, είναι ένα μικρό χωριό στη περιοχή της Φολόης του νομού Ηλείας. Η Φολόη είναι γνωστή για το πανέμορφο δάσος της από Βελανιδιές. Κάτω απ’ τη Νεμούτα κυλάει ορμητικός ο ποταμός Ερύμανθος, ο οποίος πηγάζει από το ομώνυμο όρος και καταλήγει στον Αλφειό.

Στη περιοχή της Νεμούτας η κοιλάδα του Ερύμανθου έχει πολλές απόκρημνες και ψηλές πλαγιές με συνέπεια οι παραπόταμοι να σχηματίζουν καταρράκτες.

Μόνο νεράιδες γνωρίζουν καλά αυτό τον τόπο

Πέρα από τον μύθο του Ηρακλή με τον Ερυμάνθιο κάπρο- ενός μυθικού αγριογούρουνου που συμβολίζει τη μανία του ποταμού όταν φούσκωναν τα νερά του και προκαλούσε καταστροφές- ο ποταμός αναφέρεται και στους αρχαίους ορφικούς ύμνους.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο θεός Πάνας έπαιζε με τον αυλό του στα γορτυνιακά ποτάμια και χόρευε με τις Δρυάδες, τις Αμαδρυάδες και τις Νεράιδες. Ανάμεσα στους ποταμούς ήταν και ο Ερύμανθος, ο οποίος πηγάζει από το ομώνυμο βουνό και καταλήγει στον Αλφειό. Και στη διαδρομή του κρύβει ένα «μυστικό», που το γνωρίζουν μόνο οι… νεράιδες.

Ένα εξωτικό τοπίο

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, τα νερά του ποταμού Ερύμανθου διασχίζουν πανέμορφα φαράγγια και σχηματίζουν εντυπωσιακούς καταρράκτες.

Στο πέρασμά του ο ποταμός  συνθέτει ένα φυσικό περιβάλλον ανάμεσα από το ανάγλυφο του συγκροτήματος της οροσειράς του Ερυμάνθου και άλλων ορεινών όγκων στη νότια ροή του, με πολλά παραδοσιακά γεφύρια, παλιούς νερόμυλους και τον παρόχθιο υδάτινο πλούτο του. Καθάρια νερά σε πυκνή βλάστηση υδρόβιων φυτών, υδάτινες κουρτίνες που ξεχύνονται από πολλά μέτρα πιο ψηλά, τεράστιες αψίδες με ορμητικά νερά να ξεπηδούν από παντού.

Οι οκτώ καταρράκτες της ρεματιάς του Χαρατσαρίου, που τους περιβάλουν τεράστια υδρόφιλα φυτά με τα κλαριά και τις ρίζες τους να κρέμονται όπως ακριβώς και στα ωραιότερα τροπικά δάση, ενθουσιάζουν όποιον τους αντικρίσει.

Με το ύψος τους να κυμαίνεται από 15 έως 25 μέτρα εντυπωσιάζουν τους τυχερούς που θα τους επισκεφτούν για να τους θαυμάσουν από κοντά.  Κάποια από τα ονόματά τους: της Μπαρουτοσπηλιάς, του Μπαρουτόμυλου, της Σουφάλας, τα Χώνια, το Θεογέφυρο, του Άι- Γιάννη.

Χρειάζεστε τουλάχιστον 4- 5 ώρες για να επισκεφθείτε τους κυριότερους από αυτούς και το ευχαριστηθείτε κάνοντας και μπάνιο στα δροσερά νερά τους. Επισκεφθείτε τους την άνοιξη ή στην αρχή του φθινοπώρου για να ευχαριστηθείτε την πεζοπορία χωρίς υπερβολική ζέστη.  Ωστόσο και η ψυχρολουσία στους καταρράκτες και οι βουτιές στον ποταμό Ερύμανθο το καλοκαίρι αποτελεί πραγματικό αντίδοτο στον καύσωνα!!!

Η ανάδειξη ως αξιοθέατου του συγκεκριμένου χώρου αποτελεί αποτέλεσμα της μακρόχρονης προσπάθειας μιας ομάδας νέων ανθρώπων που ζουν στην περιοχή. Πρόκειται για τον Νίκο Σιάκκουλη, τον Παναγιώτη Παπαηλιού, οι οποίοι ποντάροντας στην ανάδειξη των αναξιοποίητων περιοχών φυσικού κάλλους που διαθέτει ο νομός Ηλείας, προσπαθούν να κάνουν γνωστό αυτόν τον άγνωστο ως σήμερα… κρυμμένο «θησαυρό»!  Έχουν δημιουργήσει μάλιστα σελίδα στο facebook για την προβολή με τίτλο «Καταρράκτες Νεμούτας -Φαράγγι Ερυμάνθου».

Όλη η επικαιρότητα