Categories: Ηλεία

Νεοχώρι (Μυρτουντίων): “Πέρασμα» με ξεχωριστή ιστορία…

Share

Το Νεοχώρι Μυρτουντίων ή Νεοχώρι είναι το πεδινό χωριό που βρίσκεται ανάμεσα στην Ανδραβίδα (7,5 χλμ.) και την Κυλλήνη (6,5 χλμ.).

Μαζί με τα Βυτιναίικα αποτελούν την τοπική κοινότητα Νεοχωρίου Μυρτουντίων που υπάγεται στη δημοτική ενότητα Κάστρου – Κυλλήνης που ανήκει στο Δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης.

Όντας σε κομβικό σημείο της ευρύτερης περιοχής το Νεοχώρι αποτελεί πέρασμα για πολλούς επισκέπτες (σ.σ. που οδεύουν προς το Κάστρο Χλεμούτσι) και περαστικούς με αποτέλεσμα να διαθέτει «ζωντάνια» που δεν συναντάς σε άλλα χωριά της Ηλείας.

Τόπος γέννησης του σημαντικού Έλληνα λαογράφου Ντίνου Ψυχογιού, ενώ άξια αναφοράς είναι και η ποδοσφαιρική ομάδα του χωριού, ο Αχιλλέας Νεοχωρίου, με έτος ιδρύσεως μεταξύ 1912 με 1916 (σ.σ. κατατάσσεται μεταξύ των πρώτων ομάδων της Ελλάδας).

Το Νεοχώρι διαθέτει περίπου 850 μόνιμους κάτοικους που, στην πλειοψηφία τους, ασχολούνται με αγροτικές καλλιέργειες και σήμερα μας μιλούν για την καθημερινότητα τους…

Πέτρος Ανυφαντής (Αντιδήμαρχος δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης)

«Το χωριό μας διαθέτει περί τους 850 μόνιμους κατοίκους που, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια μειώνονται λόγω υπογεννητικότητας. Το Νιοχώρι είναι κεντρικό σημείο απ` όπου περνούν πολλοί καθημερινά, πολλοί περισσότεροι το καλοκαίρι, προκειμένου να επισκεφτούν το Κάστρο Χλεμούτσι. Αυτό προσφέρει ζωντάνια στο Νιοχώρι, που διαθέτει πολλές επιχειρήσεις όπου κάποιος μπορεί να προμηθευτεί ποικιλία προϊόντων. Διαθέτουμε επίσης Νηπιαγωγείο, Δημοτικό Σχολείο και Γυμνάσιο, ενώ τα απογεύματα παρακολουθούν μαθήματα και προσφυγόπουλα από το χώρο φιλοξενίας στην Μυρσίνη. Κάθε Τρίτη στο χώρου του αγροτικού ιατρείου βρίσκεται μια εξαιρετική γιατρός που εξυπηρετεί τους συμπολίτες μας. Ζωντανό κομμάτι της τοπικής κοινωνίας είναι και ο Πολιτιστικός μας σύλλογος, το Μυρτούντιο. Βασική ασχολία της πλειοψηφίας των κατοίκων είναι οι  καλλιέργειες με συχνότερο πρόβλημα τα έντονα καιρικά φαινόμενα που προκαλούν ζημιές. Ο κορωνοιός μας έχει φυσικά επηρεάσει όλους, όμως συμβιώνουμε τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα».

Ασήμω Ψυχογιού (Μέλος Δ.Σ. Πολιτιστικού Συλλόγου «Το Μυρτούντιο»)

«Το χωριό μας διαθέτει ιστορία. Τον 16ο αιώνα βρισκόταν εκεί που σήμερα υπάρχει το Κοιμητήριο (και ο ναός του Αγίου Αθανασίου) και ονομαζόταν Παλιοχώρι. Οι πρώτοι κάτοικοι ήταν οι οικογένειες Ψυχογιού, Κατσάρα και Αρβανίτη. Ο μύθος λέει ότι έπεσε ευλογιά και οι κάτοικοι βλέποντας στο όνειρο τους τον Άγιο Αθανάσιο έφυγαν και έχτισαν τα σπίτια σε ποτάμι που υπήρχε πάνω στον σημερινό κεντρικό δρόμο του Νεοχωρίου. Έκτισαν την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που είναι και πολιούχος του χωριού.

Την δεκαετία `80 και `90 άκμασε το χωριό μας και ο σύλλογος μας διοργάνωνε πολυποίκιλες δράσεις, κάτι που κάνουμε και σήμερα έστω και εν μέρει λόγω της επιδημίας.

Σε μικρή απόσταση από το χωριό, στην τοποθεσία Βυτινείκα, υπάρχουν ακόμα τα οχυρά των Γερμανών από τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο, ένα σημείο που θέλαμε να αναδείξουμε ως αναφορά ιστορικής μνήμης.

Από το Νεοχώρι κατάγεται ο γνωστός λαογράφος Ντίνος Ψυχογιός που για πολλά χρόνια εξέδιδε το περιοδικό «Τα Ηλειακά», ενώ σε όλα τα βιβλιοπωλεία διατίθενται τα «Άπαντα» του ιδίου. Μέσω των σελίδων τους ο αναγνώστης μπορεί να μάθει όλες τις ιστορικές πληροφορίες (όπως και για την σπάνια πανίδα και χλωρίδα) για το Νεοχώρι και όλη την περιοχή. Τιμής ένεκεν το Γυμνάσιο μας φέρει το όνομα του. Στα χνάρια του ακολούθησαν και τα έξι παιδιά του.

Ως σύλλογος κάνουμε προσπάθεια για μια έκδοση που, μεταξύ άλλων, θα περιέχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό καθώς και την ιστορία του χωριού μας».

Διαμαντής Αλεξανδρής (Αγρότης)

«Φροντίζουμε τα προϊόντα μας να είναι ποιοτικά όμως ο αγροτικός κόσμος είναι σε απαξίωση. Οι τιμές που είναι εξευτελιστικές και η επιδημία του κορωνοιού που έχει μειώσει τη ζήτηση κάνουν πολύ δύσκολα τα πράγματα. Φέτος η παραγωγή σε πολλά προϊόντα είναι πολύ καλή αλλά πρέπει ν` αλλάξουν πάρα πολλά για να καλυτερέψουν οι συνθήκες για όσους ασχολούνται με τα αγροτικά. Κατά τ` άλλα η ζωή εδώ στο Νιοχώρι κυλά όμορφα αφού είναι από τα καλύτερα και πιο ήσυχα χωριά και διαθέτει τα πάντα γύρω του».

Διονύσης Παναγόπουλος (ιδιοκτήτης café)

«Όντας στο επίκεντρο διάφορων περιοχών το Νιοχώρι έχει κόσμο κι εμείς προσπαθούμε να προσελκύσουμε κόσμο με νέα και ποιοτικά προϊόντα. Το καλοκαίρι είναι καλύτερο σίγουρα, ο χειμώνας πιο δύσκολος αλλά τα καταφέρνουμε αφού και οι συντοπίτες μου στηρίζουν την τοπική αγορά. Όσον αφορά την νεολαία θα έλεγα ότι λείπουν ιδιαίτερα οι ηλικίες από είκοσι έως τριάντα ετών, όμως όσοι υπάρχουν μας στηρίζουν. Δυστυχώς φέτος δεν κατέστη δυνατό να συμμετάσχει στο τοπικό πρωτάθλημα η ομάδα του χωριού, ο Αχιλλέας. Ελπίζω να είναι παροδικό και του χρόνου να επανέλθει».

Γεράσιμος Κόλλιας (Αγρότης)

«Προσωπικά θεωρώ μεγάλο πρόσημα το βιολογικό καθαρισμό αφού οι αγωγοί αναδύουν δυσοσμία που δεν μας επιτρέπει να καθίσουμε να πιούμε ούτε ένα καφέ. Χρειάζεται επίσης παρέμβαση στην αγροτική οδοποιία της περιοχής μας. Καλλιέργειες όπως αυτή του καρπουζιού δεν πήγε καλά λόγω της επιδημίας. Η αγροτιά είναι δύσκολη και απαιτείται η Πολιτεία να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στα προβλήματα της… δεν μπορούμε να δουλεύουμε όλοι με 24%, να παίρνουμε ένα τσουβάλι λίπασμα πενήντα ευρώ. Και να δοθούν κίνητρα στους νεότερους να δουλέψουν στη Γη».

Παναγιώτης Λάττης (ιδιοκτήτης καφενείου)

«Ο κορωνοίος έριξε πολύ τη δουλειά και δεν ξέρουμε που θα οδηγήσει όλο αυτό. Ο κόσμος φοβάται και οικονομικά είναι χάλια όλοι. Εμείς ανοίγουμε καθημερινά από το πρωί μέχρι το βράδυ αλλά κίνηση δεν υπάρχει, ούτε το 30% της περσινής δουλείας. Έχω τρία χρόνια το καφενείο αλλά οι υποχρεώσεις δεν βγαίνουν. Το Νιοχώρι είναι πέρασμα, πάνε Κυλλήνη, στο Κάστρο… φέτος όμως έκαναν στάση οι λιγότεροι από κάθε άλλη χρονιά. Χρειάζονται μέτρα οικονομικής στήριξης για να πάμε λίγο καλύτερα».

Δημήτρης Αργυράτος (Σύμβουλος ΤΚ Νιοχωρίου, Συνταξιούχος)

«Φέτος οι καλλιέργειες δεν πήγαν καλά και τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Θα ήθελα στο συμβούλιο της τοπικής κοινότητας να υπάρχει μεγαλύτερη συνέλευση για να μπορούμε να λύνουμε τα όποια προβλήματα. Δεν υπάρχει το ενδιαφέρον που θα έπρεπε…

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα είναι ολόενα και πιο έντονα και οι αγρότες παιδεύονται, χωρίς να μένει τίποτα στη τσέπη τους».