Αποδράσεις Ηλεία

Οδοιπορικό στα χωριά της Ηλείας: «Νεράιδα»… όνομα και πράγμα!

Μερικές φορές φτάνουμε πολύ μακριά για να μπορέσουμε ν` απολαύσουμε όμορφα τοπία και εικόνες… αμελούμε, όμως, ότι πολύ κοντά μας υπάρχουν τοποθεσίες που δεν τις αντικρίζεις ούτε… σε ταινίες! Μια τέτοια περίπτωση είναι η Νεράιδα του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας που βρίσκεται στην περιοχή της Φολόης, μόλις 29 χιλιόμετρα από τον Πύργο, σε υψόμετρο 307 μέτρων.

Στη διαδρομή μετά το Λατζόι το σκηνικό εντυπωσιάζει έως ότου φτάσεις στη Νεράιδα… το μάτι «γεμίζει» πράσινο από το δάσος και τις καλλιέργειες. Ο κεντρικός δρόμος που οδηγεί στο χωριό είναι κλειστός αλλά όμως στρίβοντας δεξιά ακολουθείς τον νεότευκτο περιφερειακό δρόμο στο τέλος του στρίβεις αριστερά για να μπείς στη Νεράιδα. Με μόλις 100 περίπου μόνιμους κατοίκους, η πλειοψηφία των οποίων ασχολούνται με την ελαιοπαραγωγή, το χωριό είναι «μαζεμένο», με στενά σοκάκια, πλούσιο σε νερά και μια όμορφα διαμορφωμένη κεντρική πλατεία με εντυπωσιακή θέα.

Οι κάτοικοι ζεστοί και φιλόξενοι θα σου μιλήσουν για το πώς πήρε το όνομα του το χωριό (από μια πανέμορφη γυναίκα που προτίμησε να πέσει στα νερά του Ενιππέα παρά στα χέρια των Τούρκων) και θα σου προτείνουν να περπατήσεις δίπλα από το ποτάμι έως τις πηγές της Αύρας (που εξακολουθούν να υδροδοτούν τον Πύργο και όχι μόνο), για να δεις τους σταλακτίτες και τους σταλαγμίτες και να ξαποστάσεις στο χώρο αναψυχής που υπάρχει. Λίγο πιο πάνω βρίσκεται και ο (νερό)Μύλος του Ψαρού, που –αν και διατηρητέο ως κτίριο- δεν είναι επισκέψιμο παρά μόνο στον περιβάλλοντα χώρο του. Στα αξιοθέατα υπάρχει και το ξωκλήσι του Αϊ – Γιώργη όπου η θέα φτάνει… στο Κατάκολο!

Γιώργος Γκάμαρης (Πρόεδρος τοπικής κοινότητας Νεράιδας)

«Από την περιοχή της Αύρας, που βρίσκεται πολύ κοντά στο χωριό μας, υδροδοτούνται πολλά χωριά της περιοχής και φυσικά ο Πύργος. Νερό πεντακάθαρο, φυσικό, παρθένο. Κάνουμε προσπάθεια για να αναδείξουμε το σημείο όπου υπάρχει διαμορφωμένος χώρος που είναι επισκέψιμος για όλες τις ηλικίες ενώ και μια οικογένεια μπορεί να κάνει πικ-νικ, όποιος θέλει να πεζοπορήσει σε μαγευτικά τοπία με πλούσια βλάστηση και τρεχούμενα νερά. Χρειάζεται όμως συντήρηση…

Μεγάλο πρόβλημα για μας είναι η κατάσταση του δρόμου που οδηγεί στον Πύργο αφού οι κατολισθήσεις έχουν μικρύνει το πλάτος του με μεγάλα επιπτώσεις στη συγκοινωνία. Γιατρός έρχεται για 1-2 μήνες, κατόπιν τοποθετείται καινούργιος και περνούν 4-5 μήνες για να ξαναπεράσει. Οι ηλικιωμένοι ταλαιπωρούνται και αναγκάζονται να πληρώνουν μεταφορικά για Πύργο.

Δουλειές δεν υπάρχουν η ελαιοκαλλιέργεια δεν αποδίδει όπως παλιότερα ενώ και η πανδημία έχει αποτρέψει πολλούς να επισκέπτονται το χωριό με ότι αυτό συνεπάγεται. Με την τηλεκπαίδευση υπάρχουν προβλήματα αφού γίνονται διακοπές κι έχουμε ζητήσει από το δήμο Αρχαίας Ολυμπίας αναβάθμιση της σύνδεσης με το ίντερνετ. Πρόβλημα και το γεγονός πως ανήκουμε στις λεγόμενες λευκές περιοχές που δεν φτάνει το τηλεοπτικό σήμα. Μας έχουν πει από την Digea πως θα τοποθετεί αναμεταδότης σε διπλανό χωριό και θα βλέπουμε τηλεόραση.

Θέλουμε στήριξη από τον δήμο και την Περιφέρεια για να λυθούν τα προβλήματα μας. Έχουμε ένα πανέμορφο χωριό κι ελπίζω από το καλοκαίρι τα πράγματα να είναι καλύτερα και να ξεκινήσει κόσμος να έρχεται κι εμείς να τους ξεναγήσουμε και να τους φιλοξενήσουμε με χαρά».

Διονύσιος Νικολόπουλος (Πρ. πρόεδρος τοπικής κοινότητας Νεράιδας)

«Η Νεράιδα αλλά και τα υπόλοιπα χωριά της περιοχής βλέπουν τον πληθυσμό τους να μειώνεται. Οι νέοι φεύγουν, δεν παντρεύονται, χρειάζεται να υπάρχουν δουλειές εδώ κοντά και όχι στην Αθήνα. Κάποτε υπήρχε το ρετσίνι και το λάδι. Τώρα το λάδι μια έχει μια δεν έχει. Κτηνοτροφία δεν υπάρχει, λύση είναι να φεύγουν από το χωριό. Θα γίνουμε όπως το Δούκα που έχουν μείνει ελάχιστοι και στο Χελιδόνι δεν έχει γίνει γάμος κανένας. Είμαστε και λίγο στραβόξυλα οι χωριάτες… σαν πρόεδρος έκανα έργα, άνοιξα δρόμους, κι όμως με πήγαν στα δικαστήρια».

Κώστας Βερναλής

«Στα 90 μου είμαι συνταξιούχος, ήμουν βιοτέχνης στην Αθήνα που είναι τώρα κόλαση. Τα τελευταία 28 χρόνια ζω στη Νεράιδα όπου η ζωή είναι ήσυχη και ευχάριστη ιδιαίτερα τώρα την Άνοιξη. Όποιος έχει ασχολίες περνά ευχάριστα. Με την πανδημία αν δεν εμβολιαστούν όλοι δεν θα φύγει ο ιός.

Μεγάλα προβλήματα για το χωριό είναι οι δρόμοι, οι κατολισθήσεις και η συγκοινωνία. Επίσης δεν έρχεται γιατρός που πρέπει να έρχεται τουλάχιστον δυο φορές το μήνα. Η ύδρευση –αν και έχουμε νερά- χρειάζεται συντήρηση που δε γίνεται. Επίσης υπάρχει πρόβλημα με την ασθένεια που έχουν τα πλατάνια».

Νικολία Κυριακοπούλου

«Η ζωή εδώ είναι ωραία, ήσυχη. Προβλήματα δεν έχουμε πολλά. Κόσμος έρχεται το καλοκαίρι και το χωριό αποκτά περισσότερη ζωή.

Έχουμε δυο καταστήματα και ίσως ένας ξενώνας θα ήταν μια καλή προοπτική για το χωριό μας».

Διονύσης Ανδριόπουλος

«Οι ελιές φέτος πήγαν έτσι κι έτσι λόγω του καιρού. Είμαστε πιο ορεινά και η καλλιέργεια είναι πιο δύσκολη, μερικοί έχουν τα περιβόλια τους και κάποια ζώα.

Η ζωή είναι δύσκολη γιατί υπάρχει ανεργία, παλιότερα υπήρχαν δουλειές, δούλευε και η οικοδομή.

Το ότι φύγαμε από το δήμο Φολόης και ενταχθήκαμε στο δήμο Αρχαίας Ολυμπίας δεν ήταν θετικό για το χωριό. Πριν γινόντουσαν και πέντε έργα τώρα θέλει παρακαλετό».

Κατερίνα Τριαντόπουλου

«Είναι δύσκολα τα πράγματα και το πιο σημαντικό πρόβλημα για μας είναι οι δρόμοι. Έχουμε μικρά παιδιά που πάνε σχολείο στο Λάλα και υπάρχει πρόβλημα πολλές φορές με την μεταφορά τους».

Μαρία Σαρλάμη

«Η πρόσβαση κυρίως προς την πρωτεύουσα του δήμου μας είναι προβληματική, από το χωριό μας μέχρι το Χελιδόνι. Επίσης γιατρό μας στέλνουν όποτε το θυμηθούν… είχαμε να τον δούμε μήνες, ήρθε τώρα τελευταία και δεν ξέρουμε πότε θα ξανάρθει! Αναγκαζόμαστε να πηγαίνουμε στον Πύργο και να επωμιζόμαστε οικονομικό κόστος. Δυστυχώς δεν ξέρουμε να χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο για να εξυπηρετηθούμε. Υπάρχουν κι άλλα προβλήματα όπως το οικονομικό και φυσικά η πανδημία και περιμένουμε να δούμε με τι εμβόλια θα μας εμβολιάσουν».

Δείτε φωτογραφίες από την περιοχή:

Όλη η επικαιρότητα