Ηλεία

Νικολούτσος για τον Τουρισμό: Πώς και πόσο πρέπει να αλλάξουμε;

Συνέντευξη του Προέδρου του Επιμελητηρίου Ηλείας, κ. Κωνσταντίνου Νικολούτσου στην εφημερίδα Πατρίς

Πώς ο τουρισμός θα διασυνδεθεί με τον πρωτογενή τομέα

Δέσμη προτάσεων για τη διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό, καταθέτει ο Προέδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, κ. Κωνσταντίνος Νικολούτσος μιλώντας στην εφημερίδα Πατρίς.

Παράλληλα παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις για τη σύνδεση του τουρισμού με τη γαστρονομία, τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, την Ηλειακή ύπαιθρο, αλλά και τις μεταποιητικές επιχειρήσεις, με στόχο όλα αυτά να αποτελέσουν αναπόσπαστα τμήματα του τουριστικού μας προϊόντος.

Εν όψει της επίσημης έναρξης της τουριστικής περιόδου, ποια είναι η κατάσταση που έχει να αντιμετωπίσει ο τουριστικός κλάδος της χώρας μας;

Έχοντας διανύσει τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, διαπιστώνει κανείς πως οι αστάθμητοι παράγοντες και τα ερωτηματικά για την πορεία του τουριστικού κλάδου στη χώρα μας παραμένουν. Το πρωτόγνωρο μέγεθος της κρίσης που βίωσε ο Τουρισμός το 2020 υπογραμμίζει την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της ρευστότητας  των ελληνικών ξενοδοχείων, προκειμένου ο κλάδος να ανταπεξέλθει στη δραματική συρρίκνωση της τουριστικής αγοράς και να παραμείνει ισχυρός, προς όφελος των επιχειρήσεων και των εργαζομένων αλλά και της εθνικής οικονομίας εν γένει. Παράλληλα πρέπει  να αποκτήσει «αντισώματα» και να αναπτύξει τις κατάλληλες «άμυνες», προκειμένου να θωρακιστεί  και να είναι σε θέση να ανταπεξέλθει σε μελλοντικές απρόβλεπτες κρίσεις.

 

Ποιοι είναι, κατά τη γνώμη σας, οι παράγοντες που κατέστησαν τις τουριστικές επιχειρήσεις τόσο ευάλωτες απέναντι στην πανδημία;

Η πανδημία ανέδειξε ορισμένα δομικά ελλείμματα, όπως η αδυναμία ευελιξίας, το χαμηλό ποσοστό ενσωμάτωσης καινοτομίας στο παρεχόμενο προϊόν, καθώς κι η περιορισμένη ή  μη στοχευμένη  συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων του κλάδου, τα οποία πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν πειστικά, καθότι όταν η διαδικασία εμβολιασμού του πληθυσμού θα έχει προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό κι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί αρχίσουν σταδιακά να αίρονται, ο τουριστικός κλάδος εν γένει και ο ξενοδοχειακός τομέας ειδικότερα θα πρέπει να προσαρμοστούν σε μια νέα πραγματικότητα, όπου οι απαιτήσεις των ταξιδιωτών θα είναι θεμελιωδώς διαφορετικές.

 

Θεωρείτε πως η πανδημία του κορωνοϊού έχει επιφέρει αλλαγές και στο προφίλ των τουριστών που θα επισκεφτούν την χώρα μας και την Ηλεία ειδικότερα;

Αναμφίβολα. Η τάση του κοινωνικού απομονωτισμού και της υιοθέτησης πρακτικών κοινωνικής αποστασιοποίησης θα συνεχίσει να κυριαρχεί στο άμεσο μέλλον, συνεπώς πολλοί επισκέπτες της χώρας μας θα αναζητήσουν πιο προσωπικές και ιδιωτικές εμπειρίες, με υψηλότερες προσδοκίες για την υγιεινή και την ασφάλεια και  περισσότερο επικεντρωμένες στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.Σε ό,τι αφορά την περιοχή μας, η Ηλεία, με τον απαράμιλλο φυσικό πλούτο και τους φιλόξενους κατοίκους, αποτελεί, το δίχως άλλο, έναν ασφαλή και ποιοτικό προορισμό για κάθε επισκέπτη. Αυτή είναι μια κατάκτηση, την οποία η πανδημία δεν μπορεί να μας στερήσει, όσο αβέβαιο κι αν φαντάζει το μέλλον τη δεδομένη χρονική συγκυρία.

Σε αυτό το σημείο επιτρέψτε μου να κάνω μια ειδική αναφορά στον τουρισμό κρουαζιέρας, που για πολλά χρόνια ήταν η αιχμή του δόρατος του τουριστικού ρεύματος στον τόπο, προσφέροντας, πέρα από τα οφέλη που προκύπτουν από τις σύντομες εκδρομές, μια ουσιαστική ευκαιρία προβολής των δυνατοτήτων της Ηλείας σε ένα ευρύτερο κοινό.

Τα τελευταία δύο χρόνια ο παραπάνω κλάδος επλήγη ανεπανόρθωτα, συμπαρασύροντας όλες τις επιχειρήσεις που είχαν προσανατολιστεί στο συγκεκριμένο τουριστικό προϊόν. Οι αβεβαιότητες για την επερχόμενη περίοδο, ακόμα και για το καλοκαίρι του 2022, είναι μεγάλες και το Επιμελητήριο Ηλείαςθα συμβάλει ενεργά στην επαναφορά του προορισμού του Κατακόλου στον,  μετά την πανδημία, χάρτη της κρουαζιέρας.

Όσον αφορά τονεπισκεπτικό τουρισμό που έχει ως κύρια κατεύθυνση την Αρχαία Ολυμπία και τον ευρύτερο χώρο της, μία ενδεχόμενη πρόταση θα ήταν η αύξηση της παραμονής στα ξενοδοχεία με συνδυασμούς όπως η πρόσβαση στη θάλασσα, η ενδοχώρα (δάσος Φολόης, καταρράκτες Νεμούταςκλπ.), η γαστρονομία και η οινογνωσία, ούτως ώστε η μονοήμερη ή το πολύ διήμερη διαμονή να μετατραπεί σε τετραήμερη ή και να επεκταθεί σε ακόμα περισσότερες μέρες. Βεβαίως, απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει αυτό πραγματικότητα και με έναν ορίζοντα βιωσιμότητας, είναι ο υψηλού επιπέδου επαγγελματισμός στην παροχή υπηρεσιών από όλους τους εμπλεκόμενους.

Είναι, επίσης, πολύ ενδιαφέρουσες κι οι προτάσεις για τον ανασκαφικό τουρισμό που έχει ήδη αναπτυχθεί σε άλλες περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος όπως η Νεμέα. Αυτή η πρωτοβουλία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, η οποία έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στην επιχειρηματικότητα του τόπου.

Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, τα μέτρα που πρέπει να υιοθετήσουν τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα της περιοχής μας, προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία του COVID-19;

Πρώτιστο μέλημα είναι  να δημιουργηθεί ένα συνεργατικό επιχειρηματικό πλαίσιο, προκειμένου να προωθηθεί από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ένα νέο μοντέλο αποτελεσματικότερης λειτουργίας του κλάδου, το οποίο θα βασίζεται στην αναβάθμιση των υφιστάμενων και στην εισαγωγή νέων προτύπων ασφαλείας, στην υιοθέτηση καινοτόμων πρακτικών, αλλά και στην ενσωμάτωση τεχνολογίας και ψηφιοποίησης στις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Επιπροσθέτως, η δημιουργία συστάδων επιχειρήσεων (clusters) που δραστηριοποιούνται στην ίδια γεωγραφική περιοχή, μπορεί να  βοηθήσει στη διάχυση της γνώσης, να συμβάλλει στη μείωση του κόστους των συναλλαγών και στη δημιουργία οικονομιών κλίμακας, να  βελτιώσει τη λειτουργική αποδοτικότητα αλλά και να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D), μέσω της οποίας θα ενισχυθεί η καινοτομία και, μακροπρόθεσμα, η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων.

Τέτοιου είδους συνέργειες θα επιτρέψουν την αξιοποίηση νέων τάσεων στον τουρισμό όπως ο καταδυτικός τουρισμός, ο αλιευτικός τουρισμός, ο τουρισμός ευεξίας κλπ. Απαιτούνται πρωτοβουλίες από τους Δήμους, τα Λιμενικά Ταμεία, την Περιφέρεια, ωστόσο μόνο με τη σύμπραξη των επαγγελματιών του κλάδου τα αποτελέσματα θα είναι άμεσα.

Η επένδυση στην ασφάλεια των ξενοδοχείων, η τόνωση της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού,  η συνεχής κατάρτιση των εργαζομένων, η προτεραιοποίηση της βιώσιμης ανάπτυξης, οι συνέργειες  με συναφείς κλάδους δραστηριότητας καθώς και η προώθηση του διατροφικού πλούτου της περιοχής μας, αποτελούν αναγκαία βήματα, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και να ενισχυθεί η κερδοφορία του ξενοδοχειακού τομέα.

Κύριε Πρόεδρε, κλείνοντας, θα θέλατε να κάνετε μια εκτίμηση για τις προοπτικές του ξενοδοχειακού κλάδου της Ηλείας;

Αν και τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι δύσκολο να κάνει κάποιος προβλέψεις λόγω του αβέβαιου περιβάλλοντος, εκτιμώ πως το μέλλον του ξενοδοχειακού κλάδου της Ηλείας θα εξαρτηθεί από την ικανότητά του να προσαρμοστεί γρήγορα στις επιταγές της νέας εποχής, όπου ζητούμενο είναι η καλλιέργεια κλίματος συνεργασίας και η αναζήτηση συνεργειών, όπως, για παράδειγμα, με τον αγροδιατροφικό τομέα.

Είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της Ηλείας η άμεση διασύνδεση του πρωτογενούς με τον τριτογενή τομέα, υπό αυτό το πρίσμα, κρίνεται ως επιεικώς απαράδεκτο το γεγονός πως τα  προϊόντα της Ηλειακήςγης δεν έχουν βρει ακόμα τη θέση τους στο μενού των τοπικών ξενοδοχείων. Η τουριστική ταυτότητα είναι συνυφασμένη με τη γαστρονομική ταυτότητα, η δε αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων από τα ξενοδοχεία, αποτελεί σημαντικό οικονομικό τομέα με πολλαπλά οφέλη για τον τουριστικό μας προορισμό.

Ο ανασχεδιασμός ενός τουριστικού οικοσυστήματος, με επίκεντρο την ασφάλεια, την καινοτομία και τη συγκρότηση επιχειρηματικών συστάδων, έχοντας πάντοτε ως γνώμονα την πράσινη ανάπτυξη και την περιβαλλοντική τεχνολογία, θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις του τόπου μας να ατενίζουν το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία!

Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστούμε για την πολύ ενδιαφέρουσα κι ευχάριστη συνομιλία.

Εγώ σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία. Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα, με υγεία σε όλους!

Όλη η επικαιρότητα