Ηλεία

Νοσοκομεία Ηλείας: Τραγικές ελλείψεις και… κακό κλίμα – Η αντιπαράθεση διοικήσεων και εργαζομένων

Η Υγεία νοσεί. Η Ηλεία νοσεί…

Επί χρόνια  οι ανάγκες προσλήψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό παραμένουν ένα «μόνιμο» αίτημα. Άλλοτε δυναμικό, άλλοτε «δια αλληλογραφίας», το αίτημα αυτό παραμένει δυστυχώς αίτημα. Εν μέσω της πρωτοφανούς πανδημίας τα Νοσοκομεία Πύργου και Αμαλιάδας είναι πλήρως αποδυναμωμένα και δεν μπορούν να προσφέρουν αυτά που πρέπει στον πολίτη.

Το πρώτο Μονάδα Covid – 19, το άλλο Εμβολιαστικό Κέντρο, με προκηρύξεις που αναγγέλθηκαν αλλά ακόμη να βγουν στον «αέρα», με τεράστιες ελλείψεις και με διοικήσεις και εργαζόμενους στα «χαρακώματα»!

Καταγγελίες για αδιαφορία εργαζομένων, «εντέλεσθε», καταγγελίες για αυταρχικότητα διοικήσεων και στην «μέση» οι πολίτες, η ίδια η Υγεία, που ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει να χαθεί και από την  πρωτόγνωρη πανδημία εδώ και έναν χρόνο, αλλά και από την έλλειψη συγκεκριμένης πολιτικής αναβάθμισης του ρόλου των νοσοκομείων από την μία και απ’ την άλλη την παντελή απουσία διάθεσης συνεργασίας…

Η εφ. «Πατρίς», άκουσε και κατέγραψε τις θέσεις, τις απόψεις και τις προτάσεις εκπροσώπων επιστημονικών φορέων της Ηλείας, ώστε να μπορέσει ο νομός μας να βγει από αυτό το τέλμα, που στον τομέα της Υγείας είναι ζήτημα ποιότητας ζωής, είναι δικαίωμα, αφορά την  ίδια η ζωή μας…

Παναγιώτης Απαλίδης, αντιπρόεδρος της Ένωσης των Νοσοκομειακών ιατρών Πύργου: «Ως πολίτη πρώτα απ’ όλα με ενοχλεί αυτό το γεγονός»

Ο κος Παναγιώτης Απαλίδης ιατρός ουρολόγος και αντιπρόεδρος της Ένωσης των Νοσοκομειακών ιατρών Πύργου, τόνισε ότι σαν πολίτη πρώτα απ’ όλα, τον βρίσκουν αντίθετο οι εκατέρωθεν μηνύσεις, αφού ο χώρος της υγείας χρειάζεται λύση στα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει μέσω διαλόγου και όχι μέσω δικαστικών αντιπαραθέσεων.

«Η προσωπική μου άποψη ως πολίτης και ως ιατρός και όχι ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης των ιατρών του νοσοκομείου Πύργου είναι ότι αυτές οι εκατέρωθεν μηνύσεις δημιουργούν πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου και φυσικά στην υγεία. Δεν θα πρέπει να υπάρχουν μηνυτήριες αναφορές, ούτε από τις διοικήσεις των νοσοκομείων, ούτε φυσικά από τους γιατρούς. Θα πρέπει να βρίσκονται λύσεις εκ των έσω σε όσα προβλήματα παρουσιάζονται και όχι να πηγαίνουμε στα δικαστήρια και να κάνει ο ένας μήνυση στον άλλον. Εμένα ως πολίτη με ενοχλεί αυτό το γεγονός. Σίγουρα υπάρχουν προβλήματα στην Ηλεία όσον αφορά το θέμα της υγείας, όμως στα δικαστήρια θα πρέπει να πηγαίνουν μόνο οι ποινικές υποθέσεις και όχι οι άνθρωποι οι οποίοι ασχολούνται με τον τομέα της υγείας. Θα πρέπει να σταματήσει λοιπόν εδώ αυτή η κατάσταση και να προσπαθήσουμε όλοι να βρούμε λύσεις πάνω στα προβλήματα τα οποία υπάρχουν και αφορούν  την υγεία σε όλο τον νομό».

Θεοδώρα Νικολόπουλου, ιατρός παθολόγος: «Αντί να δίνονται λύσεις για τις ελλείψεις που υπάρχουν η διοίκηση προσφεύγει στην δικαιοσύνη»

Η κα. Θεοδώρα Νικολόπουλου, Παθολόγος, από την πλευρά της δήλωσε ότι θα οι γιατροί θα ακολουθήσουν τον δρόμο της δικαιοσύνης, προκειμένου να αντικρούσουν τις αιτιάσεις της διοίκησης.

«Εμείς ως γιατροί της παθολογικής κλινικής θα ακολουθήσουμε τον δρόμο της δικαιοσύνης, για τα όσα συκοφαντικά αναφέρει για μας η διοίκηση του ΓΝ Ηλείας. Αντί να δίνονται λύσεις για τις ελλείψεις που υπάρχουν σε γιατρούς και να ενισχυθεί το ιατρικό προσωπικό του ΓΝ Ηλείας, η διοίκηση προσφεύγει στην δικαιοσύνη, υποβάλλοντας μηνυτήρια αναφορά εναντίον μας».

Χρήστος Γιαννικούλης πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πύργου – Ολυμπίας: «Ο καταγγέλλων, οφείλει να τεκμηριώσει όσα ισχυρίζεται»

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου – Ολυμπίας κος Χρήστος Γιαννικούλης τόνισε ότι θα πρέπει ο καταγγέλλων, να τεκμηριώσει όσα ισχυρίζεται. Διαφορετικά συνιστά συκοφαντική δυσφήμιση, το να κατηγορείς κάποιον χωρίς στοιχεία, η οποία μάλιστα είναι τόσο σοβαρότερη, όσο σοβαρότερη είναι η άδικη καταγγελία.

«Έχουν γίνει πράγματι   πολύ σοβαρές καταγγελίες από τη διοίκηση του νοσοκομείου κατά ιατρών. Ωστόσο πρέπει να τονίσουμε  το αυτονόητο: σε τέτοιες περιπτώσεις το βάρος της απόδειξης φέρει ο καταγγέλων, ο οποίος οφείλει να τεκμηριώσει όσα ισχυρίζεται. Διαφορετικά συνιστά συκοφαντική δυσφήμιση, το να κατηγορείς κάποιον χωρίς στοιχεία, η οποία μάλιστα είναι τόσο σοβαρότερη όσο σοβαρότερη είναι η άδικη καταγγελία. Δεδομένου ότι η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης μένει να δούμε εάν η διοίκηση του νοσοκομείου μπορέσει τελικά να  στηρίξει τις καταγγελίες της.

Τονίζω επίσης ότι ως Ιατρικός Σύλλογος αλλεπάλληλα έχουμε επισημάνει  την ανάγκη επαρκούς στελέχωσης της Νοσηλευτικής Μονάδας Πύργου, ιδιαίτερα της Παθολογικής Κλινικής. Εάν υπάρξει αριθμητικά επαρκές ιατρικό προσωπικό δεν θα κινδυνεύει  με κατάρρευση η λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής μόνο και μόνο επειδή  ένας ή  δύο ή ιατροί θα τύχει  να ασθενήσουν, διότι βεβαίως ενίοτε ασθενούν και οι ιατροί ιδίως όταν υποχρεώνονται σε εξαντλητικά ωράρια εργασίας όπως συμβαίνει συχνά σε μονάδες του Ε.Σ.Υ. μεταξύ των οποίων και η Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου.

Ελπίζουμε οι αρμόδιοι να συνειδητοποιήσουν επιτέλους ότι η οριακή κατάσταση κρίσιμων τομέων της Νοσηλευτικής Μονάδας Πύργου, ιδιαίτερα εν όψει πιθανότατου επερχόμενου τρίτου κύματος πανδημίας, δεν επιτρέπει άλλες αναβολές όσον αφορά την  λήψη δραστικών μέτρων στήριξης της λειτουργίας της».

Κώστας Νικολούτσος, πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας: «Το πρόβλημα στην υγεία επηρεάζει αρνητικά και τον τουρισμό μας»

O κος Κώστας Νικολούτσος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας τόνισε ότι το πρόβλημα που υπάρχει στην υγεία του νομού επηρεάζει αρνητικά και τον τουρισμό και επισήμανε ότι η πολιτεία θα πρέπει να πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις για την αναβάθμιση των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών στα Νοσοκομεία της Ηλείας.

«Όλοι έχουμε ανησυχία για την λειτουργία των νοσηλευτικών μονάδων του νομού Ηλείας. Πέρα από το βασικό θέμα της κάλυψης της υγείας των κατοίκων που αυτή τη στιγμή υπηρετείτε πλημμελώς, θέλω να αναδείξω και το ιδιαίτερο θέμα που έχει και για τους επισκέπτες του τόπου. Όπως ξέρετε η Ηλεία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον επισιτιστικό τουρισμό, στον τουρισμό της κρουαζιέρας και όλοι αυτοί ζητάνε πρώτα από όλα την κάλυψη στον τομέα της ασφάλειας της υγείας, το οποίο αυτή τη στιγμή με τις τρέχουσες συνθήκες δεν υπηρετείται καλώς. Αποτελεί σοβαρό μειονέκτημα για τον τόπο, γιατί πέρα από τις διαστάσεις της υγείας για τους κατοίκους, έχει μία πολύ σοβαρή αρνητική επιρροή για το θέμα της οικονομίας μας. Η επίλυση αυτού του θέματος όμως ξεφεύγει από τις δυνατότητες των διοικητών των νοσοκομείων και του περιφερειάρχη και αυτό το θέμα θα πρέπει να το αντιμετωπίσει ριζικά η Ελληνική κυβέρνηση, αφού είναι ένα κεντρικό πολιτικό ζήτημα».

Κώστας  Τσαούσης, Πρόεδρος Ιατρικού  Συλλόγου  Αμαλιάδας: “Τι είδους  Υγεία θέλουμε;”

Δεν θα  ήθελα  να ανακυκλώνω μια μιζέρια.  Εδω, το πρόβλημα  των νοσοκομείων και  γενικότερα  της Υγείας δεν είναι χθεσινό.  Υφίσταται  την τελευταία  δεκαετία. Δεν θέλω να  ασχοληθώ  με τα πρόσωπα και ούτε  με αντιπαραθεσεις.

Εγώ  θέτω  ένα  ζήτημα και το βάζω στους συμπολίτες  μου: θέλουμε  Υγεία; Να συζητήσουμε  τι είδους  Υγεία  θέλουμε. Να το συζητήσουμε με  τους συμπολίτες μας και  όχι με αυτούς που  θεωρούν ότι τα νοσοκομεία  είναι ιδιοκτησία  τους.

Τα νοσοκομεία,  ανήκουν στους πολίτες.  Άρα,  εγώ  θέτω υπό  την  κρίση  των πολιτών, ότι  θα πρέπει να  συζητήσουμε  σοβαρά το πως θέλουμε  την Υγεία και τι είδους  νοσοκομείο  θέλουμε.

Για παράδειγμα,  το νοσοκομείο  Αμαλιάδας γιατρούς  δεν έχει,  εφημερίες  δεν κάνει. Τι ακριβώς κάνει; Θα περνάει  ο καιρός  έτσι και  θα περιμένουμε  αυτούς που  εμφανίζονται  ξαφνικά ως αυτοί  που θα σώσουν την Υγεία  και το νοσοκομείο;Αυτοί  δεν πρέπει  να  απολογηθούν  στους  πολίτες;

Δεν μπορεί  κάποιοι εν μέσω πανδημίας να φέρνουν ίσως  αμφιβόλου αξιοπιστίας χαρτιά για αναρρωτική.Στο νοσοκομείο  Αμαλιάδας, τα έχουμε  περάσει  χιλιάδες  φορές. Χρόνια  πριν.

Επιτέλους,  να συζητήσουμε  σοβαρά το πως θα κατορθώσει  ο πολίτης να γίνει  χρήστης  της Υγείας  που του αξίζει.

Θανάσης Θεοδόσης, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας: «Μονίμως στα χαρακώματα στην Ηλεία…»

Παρά το γεγονός ότι η πανδημία του covid19 πλήττει τη χώρα μας και το νομό μας σε μέγιστο βαθμό, εμείς εδώ στην Ηλεία βρισκόμαστε μόνιμα στα χαρακώματα καταφέροντας ο ένας στον άλλο χτυπήματα επάνω και κάτω από τη μέση αναφορικά με τη λειτουργικότητα ή μη των δύο νοσοκομείων του νομού μας. Αντί να ομονοήσουμε για την αντιμετώπιση των ζητημάτων της υγείας, εμείς συνεχίζουμε μέσα σε ένα κακό πολεμικό κλίμα σχετικά με το ποιός θα ηγεμονεύσει σε ποιόν.

Παραμένουμε με τις ελλείψεις μας σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για να επιβεβαιωθεί και στην περίπτωσή μας το ρητό «Όπου υπάρχει φτώχεια, υπάρχει γκρίνια». Αναρωτιέμαι πόσα χρόνια πρέπει να περάσουν για να αντιληφθούμε ότι ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο και πολύ περισσότερο την άριστη λειτουργικότητα και των δύο νοσοκομείων του Νομού. Ήδη τα νοσοκομεία της Πάτρας( Πανεπιστημιακό Ρίου και ΄Αγιος Ανδρέας ) βρίσκονται σε πανικό και ήλθε η ώρα να οικοδομήσουμε όλοι μας καλόπιστα την υγιή και εύρυθμη λειτουργία των δύο νοσοκομείων.

Προσωπικά κουράστηκα να διαβάζω και ακούω τα τελευταία χρόνια για την αιώνια κόντρα ανάμεσα στις διοικήσεις των δύο νοσοκομείων. Αναρωτιέμαι αν και τώρα και κάτω από τις πολύ δύσκολες συνθήκες της υγειονομικής πανδημίας δε βρούμε βηματισμό συνεργασίας και συνεννόησης, πότε θα τον βρούμε;

Σαν επιστημονικός σύλλογος δε μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τα σοβαρά ζητήματα του νομού κάτω από το πρίσμα ενός άκρατου λαϊκισμού και τοπικισμού και απευθύνομαι στην πολιτεία και σε όλους τους αρμόδιους φορείς έκκληση να δουν και αντιμετωπίσουν το όλο ζήτημα μόνο κάτω από τις ανάγκες της υγείας, αφήνοντας στην άκρη ζητήματα ηγεμονίας και προσωπικών συμφερόντων. Δυστυχώς ή ευτυχώς ο κορωνοϊός δε μετρά αποστάσεις, δε βλέπει συμφέροντα μικροπολιτικής και όλοι οι Ηλείοι είμαστε ίδιοι απέναντί του!

Νίκος Σιαψάλης, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας: “Χρειάζονται και  τα δύο  νοσοκομεία  στον νομό”

Εμείς βρισκόμαστε δίπλα σε κάθε πρωτοβουλία για αναβάθμιση του Νοσοκομείου Αμαλιάδας και είχαμε συμμετάσχει δυναμικά στις κινητοποιήσεις τα τελευταία 5 – 6 χρόνια και με σχεδόν καθολικό κλείσιμο καταστημάτων.

Για να αλλάξει όλο αυτό που συμβαίνει στον νομό μας και το «πληρώνει» ο κόσμος, πρέπει το Νοσοκομείο Αμαλιάδας να γίνει αυτόνομο, με δική του διοίκηση. Και βέβαια να γίνουν προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και όποιου προσωπικού απαιτείται.

Πρέπει να λειτουργήσει η νέα πτέρυγα, όλων των κλινικών και να επιστρέψουν και οι γιατροί από τον Πύργο στην Αμαλιάδα.

Το Νοσοκομείο Αμαλιάδας είναι εντελώς αποδυναμωμένο, αλλά ούτε και το Νοσοκομείο Πύργου λειτουργεί σωστά και κανονικά. Άρα, το πρόβλημα είναι τεράστιο και ανησυχητικό για την υγεία των πολιτών.

Εμείς, ως Εμπορικός Σύλλογος και εγώ προσωπικά, παρά τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε λόγω της πανδημίας, είμαστε διατεθειμένοι για να έρθουν γιατροί, να τους γνωστοποιείται ότι θα έχουν δωρεάν γεύματα από εμάς! Τι άλλο να πούμε, τι άλλο να κάνουμε για να καταλάβουν οι αρμόδιοι το πρόβλημα;

Το Νοσοκομείο Αμαλιάδας έχει φτάσει πλέον να λειτουργεί όχι σαν Κέντρο Υγείας, αλλά σαν Αγροτικό Ιατρείο! Είναι με 4 γιατρούς. Να καταλάβουν όλοι ότι χρειάζονται και τα δύο νοσοκομεία στον νομό μας. Κανένα δεν περισσεύει. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 300 κλίνες στον νομό μας.

Δυστυχώς, επί χρόνια επικρατεί η κόντρα μεταξύ των δύο νοσοκομείων. Εμπλέκονται διοικήσεις και σύλλογοι γιατρών και εργαζομένων και όλο αυτό δεν βγάζει πουθενά. Στην προκειμένη περίπτωση, πάντως, το Νοσοκομείο Αμαλιάδας είναι πάντα «ριγμένο». Του παίρνουν γιατρούς για τον Πύργο, αλλά ποτέ δεν έρχονται από τον Πύργο…

Όλη η επικαιρότητα