Ηλεία

Νοσοκομείο Αμαλιάδας: Το πήρε… απόφαση το Υπουργείο Υγείας! – Θέμα χρόνου η καταβολή της αποζημίωσης για το 17χρονο

·         Προς επιστροφή στην κανονικότητα το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας, προθεσμία 15 ημερών δίνει ο δικηγόρος της οικογένειας προκειμένου να πληρωθεί το ποσό

Προς επιβεβαίωση όσων έγραφε το patrisnews στο φύλλο της 12ης Ιουνίου, οριστική λύση δόθηκε στην άρση των περιορισμών στον λογαριασμό κίνησης της Νοσηλευτικής Μονάδας της Αμαλιάδας μετά το προσωρινό μπλοκάρισμα που είχε προκαλέσει η συντηρητική κατάσχεση που επιβλήθηκε το πρώτο δεκαήμερο του τρέχοντος μήνα.

Το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να επιταχύνει τις διαδικασίες για την καταβολή του ποσού των 260.000 ευρώ τελικά, το οποίο επιδικάστηκε από το Διοικητικό Εφετείο Πατρών στην οικογένεια του αδικοχαμένου 17χρονου από την Ανδαβίδα ο οποίος απεβίωσε τον Απρίλιο του 2005 εξαιτίας ιατρικής αμέλειας όταν εισήχθη στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας με μηνιγγίτιδα.

Χθες μάλιστα, το Υπουργείο εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία εγκρίνει την  επιχορήγηση του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας – Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας, με το ποσό των διακοσίων εξήντα χιλιάδων εξακοσίων τριών ευρώ και εξήντα πέντε λεπτών (260.603,65 €) από την πίστωση που αναλήφθηκε με σχετική απόφαση, σε βάρος του προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας, οικ. έτους 2021, με την έκδοση ισόποσου χρηματικού εντάλματος πληρωμής στο όνομά του. Η επιχορήγηση του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας – Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας, πραγματοποιείται σύμφωνα με την ανωτέρω  σχετική, για την κάλυψη δαπάνης που αφορά σε εκτέλεση της αριθμ. Α41/2020 απόφασης του Διοικητικού Πατρών (Τμήμα Β’ Τριμελές).

Αυτό πρακτικά σημαίνει, πως πλέον είναι θέμα χρόνου, το προαναφερθέν ποσό να εκταμιευθεί με αποτέλεσμα στη συνέχεια να αποδοθεί από το νοσοκομείο Αμαλιάδας, στην οικογένεια του 17χρονου για τη τεράστια ψυχική οδύνη που υπέστη ενώ ταυτόχρονα η νοσηλευτική μονάδα θα επιστρέψει στην κανονικότητα.

Θυμίζουμε ότι η υπόθεση αφορά το τραγικό συμβάν του θανάτου ενός 17χρονου από την Ανδραβίδα που προσβλήθηκε από κεραυνοβόλο μηνιγγίτιδα και κατέληξε λίγες μέρες αργότερα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που είχε συνταχθεί από την Εισαγγελία Αμαλιάδας , ασκήθηκε ποινική δίωξη σε γιατρό για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και είχε καταδικαστεί για την συγκεκριμένη κατηγορία.

Τον Ιανουάριο του 2020 εκδόθηκε τελεσίδικη απόφαση από το Διοικητικό Εφετείο Πατρών, η οποία επιδίκαζε το ποσό των 270.000 ευρώ στην οικογένεια του πρόωρα χαμένου ανήλικου, ως αποζημίωση για την ψυχική οδύνη που υπέστησαν όμως μέχρι σήμερα, το ποσό δεν είχε καταβληθεί στην οικογένεια.

Για τον λόγο αυτό, οι γονείς του 17χρονου αποφάσισαν να προβούν σε όλες τις νόμιμες ενέργειες προκειμένου να εισπράξουν τα χρήματα που δικαιούνται, προβαίνοντας σε συντηρητική κατάσχεση του λογαριασμού της νοσοκομείου, με συνέπεια να δεσμευτεί ο λογαριασμός και το υπουργείο να μην μπορεί να προμηθεύσει το νοσοκομείο με ιατρικό υλικό αλλά ούτε και να καταβάλει την μισθοδοσία στους εργαζόμενους.

Μάικ Αμπού – Χάντμπα, δικηγόρος Νοσοκομείου Αμαλιάδας

«Θέμα χρόνου να ολοκληρωθεί η διαδικασία»

«Υπήρξε τις τελευταίες ημέρες μια προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων, τόσο από πλευράς της οικογένειας όσο και της διοίκησης του νοσοκομείου Αμαλιάδας προκειμένου να ασκηθεί η κατάλληλη πίεση στο Υπουργείο και να τελειώσει οριστικά το θέμα.

Έχουμε, πλέον, στα χέρια μας, την απόφαση εκταμίευσης της αποζημίωσης και είναι θέμα χρόνου να ολοκληρωθεί η διαδικασία γρήγορα και ομαλά έτσι ώστε τόσο η οικογένεια να λάβει τα χρήματα που δικαιούται αλλά και το νοσοκομείο να σταματήσει να υπολειτουργεί».

Διονύσης Κότσιφας, δικηγόρος οικογένειας

«Τελεσίγραφο 15 ημερών προκειμένου να καταβληθεί το ποσό»

«Έχω δώσει τελεσίγραφο 15 ημερών προκειμένου να έχει πληρωθεί εξ’ ολοκλήρου το ποσό αλλιώς θα προχωρήσουμε σε κατάσχεση όλων των λογαριασμών. Δεν κάνουμε παζάρια. Είναι θέμα κοινωνικής ευαισθησίας και αυτή την κοινωνική ευαισθησία που δεν δείχνει το Υπουργείο Υγείας, την δείχνουμε εμείς γι’ αυτό και τους δίνουμε μία παράταση.

Η απόφαση πάρθηκε και κανονικά έπρεπε το θέμα να έχει λήξει μέσα σε μία μέρα. Παρ’ όλα αυτά εμείς δίνουμε το περιθώριο των 15 ημερών ζητώντας απλά γίνει αυτό που ορίζει ο Νόμος αλλιώς θα υπάρξει πρόβλημα. Πρέπει και από την πλευρά του το Νοσοκομείο να πιέσει για την καταβολή της αποζημίωσης».

Όλη η επικαιρότητα