Ηλεία

Ντελιβεράδες, ανάμεσα στους «ήρωες της πανδημίας»

Ένα δύσκολο και όχι καλά πληρωμένο επάγγελμα

Είναι γεγονός ότι η κάθε εποχή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και χαρακτηριστικά, μέσα από τα οποία γεννιούνται επαγγέλματα και ρόλοι που αφήνουν το δικό τους στίγμα.. Κάποτε ήταν ο νερουλάς και ο παγωτατζής  που σεργιάνιζαν τις γειτονιές, τώρα είναι ο ντελιβεράς…

Συνήθως αγόρι, νεαρής ηλικίας με όπλα του το κράνος και το μηχανάκι για να μας φέρει μέσα στο κρύο, τη βροχή και τον κορωνοϊό, ζεστό το φαγητό.

Έτσι δεν είναι καθόλου απίθανο ο ιστορικός του μέλλοντος όταν ανατρέξει στην περίοδο της πανδημίας, αυτή που ζούμε όλοι εμείς εδώ και ένα χρόνο τώρα, στους «πρωταγωνιστές» και τους ήρωες της πρώτης γραμμής, εκτός από τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, να εντάξει τους υπαλλήλους των σούπερ μάρκετ, τους ταχυμεταφορείς και φυσικά τους διανομείς φαγητού, τους γνωστούς μας ντελιβεράδες…

Εδώ και λίγες μέρες, ένας ντελιβεράς, κοσμεί  τη βιτρίνα της γκαλερί Ζουμπουλάκη και όποιος περάσει από την οδό Κριεζώτου στο Κολωνάκι, θα εντυπωσιαστεί με την εικόνα αντικρίζοντας  το ομοίωμα ενός «άγνωστου»   ντελιβερά με κράνος, δερμάτινο μπουφάν, γάντια αλλά και μάσκα, πάνω σε μια συλλεκτική μοτοσυκλέτα του 1940 εφοδιασμένη με το γνωστό κουτί διανομής φαγητού.

Ένα πραγματικά επίκαιρο έργο από την εικαστικό Ανδριάνα Βερβέτη, αφιερωμένο σε ένα επάγγελμα παντός καιρού, με μεγάλο δείκτη επικινδυνότητας και με αρκετό άγχος, ως μια πράξη αναγνώρισης στον άνθρωπο εκείνο που οποιαδήποτε ώρα χτυπάει την πόρτα μας για να μας φέρει κατ οίκον τον καφέ μας, το φαγητό μας και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, ένα απαιτητικό και όχι από τα πιο καλοπληρωμένα επαγγέλματα.

Η εφημ. Πατρίς συνάντησε αυτούς τους πρωταγωνιστές της πανδημίας και συνομίλησε μαζί τους για όλα όσα βιώνουν στο χώρο τους, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο.

Χρήστος Θεοδωρόπουλος: Ο κόσμος έχει πανικοβληθεί

Μιλώντας στην εφημερίδα Πατρίς ο κ. Θεοδωρακόπουλος που κάνει αυτό το επάγγελμα εδώ και 10 χρόνια μας είπε «Ο κόσμος φοβάται, δεν είναι όπως παλιά…Όλοι είναι με μάσκες στο σπίτι όταν παραλαμβάνουν το φαγητό, κρατάνε τις αποστάσεις και κάποιες φορές και με γάντια. Εμείς δεν αποχωριζόμαστε το κράνος, τη μάσκα και το αντισηπτικό… Επίσης λόγω των μέτρων που ο κόσμος κλείνεται από τις 18:00, η δραστηριότητά μας έχει αυξηθεί. Ναι, είναι γεγονός ένα δύσκολο επάγγελμα …ότι σε 10 χρόνια είχα 3 τροχαία ατυχήματα, το ένα αρκετά σοβαρό με τετράμηνη νοσηλεία. Οι οδηγοί πολλές φορές παραβιάζουν το stop  και το φανάρι. Το κακό δεν αργεί να γίνει, αρκεί ένας κακός υπολογισμός…».

Μαρίνος Τόσκα: Αποφεύγουν ακόμη και το ασανσέρ                                                                  

Ο κόσμος φοβάται έχει πανικοβληθεί και έχει κουραστεί από την όλη κατάσταση, μην ξεχνάμε ότι σε λίγες μέρες κλείνουμε χρόνο με την πανδημία και με όλους αυτούς τους περιορισμούς, μας είπε ο κ. Τόσκα που είναι σε αυτή τη δουλεία 3 χρόνια και πρόσθεσε «Πριν από τον covid-19 ήταν αλλιώς όλα, τώρα όλα γίνοντα με βάσει τα μέτρα Έχω παρατηρήσει αρκετές φορές τον κόσμο όταν χρησιμοποιούμε εμείς το ασανσέρ για να πάμε την παραγγελία αυτός να ανεβαίνει από τις σκάλες. Όσο για το δρόμο θέλει τεράστια προσοχή γιατί ο κόσμος αδιαφορεί και κάποιες φορές δε μας υπολογίζει..Γενικά πρέπει όλοι να προσέχουμε…το κακό δεν αργεί να γίνει».

Γιώργος Νικολόπουλος: Ο κόσμος αφού δε βγαίνει παραγγέλνει                                       

Ο καφές είναι αναπόσπαστο κομμάτι πλέον και όλοι παραγγέλνουν είτε στο σπίτι, είτε στο γραφείο τους, μας είπε ο κ. Νικολόπουλος που κάνει το επάγγελμα τους τελευταίους 4 μήνες και προσθέτει «Είναι κάποιες συνήθειες που πάντα θα συμβαίνουν. Αφού ο κόσμος δεν επιτρέπεται να βγει παραγγέλνει αυτά που θέλει. Όλοι προσέχουμε και φοράμε τις μάσκες και φυσικά κρατάμε τις αποστάσεις. Έχω διαπιστώσει ένα φόβο των πολιτών και μια ανησυχία από την εξέλιξη της πανδημίας γιατί πίστευε ότι η κατάσταση θα ήταν καλύτερη και δεν περίμεναν πιο αυστηρά μέτρα. Το θέμα της υγείας έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και ίσως τώρα με το εμβόλιο βελτιωθεί η κατάσταση. Πάντως όσο θα συνεχίζεται η πανδημία και τα μέτρα θα υφίσταται όλο αυτό. Τι να πω …ψυχραιμία, υπομονή και κατανόηση…».

Ιωάννης Μπέλος: Υπάρχει μεγάλος φόβος στους πολίτες                                

Όλα αυτά που ζούμε είναι πρωτόγνωρα και δύσκολα. Κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα συνέβαινε αυτή η κατάσταση δήλωσε στην εφημ. Πατρίς ο κ. Μπέλος που είναι 16 χρόνια στο επάγγελμα και προσθέτει «λογικό είναι τη στιγμή που δεν υπάρχει βελτίωση να φοβάται ο κόσμος, να ανησυχεί και να είναι διστακτικός με όλα. Επίσης φαίνεται ότι έχει κουραστεί από την κατάσταση. Η κίνηση έχει αυξηθεί στη δουλειά μας σε σχέση με τις παραγγελίες, όχι όμως στο τζίρο. Αυτό που θα αγόραζαν οι ίδιοι στις 21:00 και στις 23:00, τους το πάμε εμείς. Το αναγκαστικό κλείσιμο στο σπίτι συν τα υπόλοιπα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει  ο καθένας έχουν προκαλέσει νευρικότητα και όλοι νομίζουν ότι όταν παραγγέλνουν, η παραγγελία θα φτάσει στο λεπτό. Λίγη υπομονή και κατανόηση αυτές τις στιγμές νομίζω ότι θα βοηθούσε περισσότερο. Σίγουρα η δουλειά έχει δυσκολίες βροχή, κρύο, η κίνηση στους δρόμους με την επικινδυνότητα της και τώρα ο κορονοιός…. Επίσης επειδή ο κόσμος βλέπει εμάς στο σπίτι του, γινόμαστε και δέκτες παραπόνων και χωρίς να φταίμε κατέληξε..».

Θανάσης Μποσκίνης: Μετά τις 18:00 εμείς κυκλοφορούμε κυρίως                                    

Τα περιοριστικά μέτρα της κυκλοφορίας έχουν αυξήσει τη δική μας δουλειά μας είπε ο κ. Μποσκίνης  «Αφού ο κόσμος υποχρεωτικά κλείνεται από νωρίς το απόγευμα φυσικό είναι να παραγγέλνει… Αν και είμαι μόνο 2 μήνες στο χώρο έχω διαπιστώσει το φόβο των πολιτών για τον κορονοιό, όλοι προσέχουν κρατάνε τις αποστάσεις, φοράνε τις μάσκες και γενικά είναι επιφυλακτικοί. Μέχρι την ώρα που επιτρέπεται η κίνηση έρχονται και οι ίδιοι για να πάρουν τις παραγγελίες τους. Μετά που κλείνονται σειρά έχουμε εμείς… Το μόνο που έχω να έχουν λίγη υπομονή και κατανόηση όλοι και οι πελάτες και οι οδηγοί και όλοι μας γενικά γιατί η βιασύνη έχει επιπτώσεις πολλές φορές…».

Αναστάσιος Τσούλης: Τηρούμε τα μέτρα, αλλά ο κόσμος έχει κουραστεί

Αυτές οι καταστάσεις είναι πρωτόγνωρες για όλους μας. Κανένας δε θυμάται να έχουμε ζήσει κάτι ανάλογο. Ο ιός έχει σπείρει τον πανικό σε όλους…το βλέπουμε όταν πάμε παραγγελίες μας είπε ο κ. Τσούλης που είναι ντελιβεράς 7 χρόνια τώρα. Αυτό που έχω δει και μου έχει κινήσει την περιέργεια τους τελευταίους μήνες είναι πως όταν φτάνουμε στην πολυκατοικία και χτυπάμε το κουδούνι με το φαγητό, αρκετοί κατεβαίνουν και το παίρνουν στην είσοδο, χωρίς εμείς να μπούμε μέσα.       Κυρίως τις απογευματινές ώρες που απαγορεύεται η κυκλοφορία εμείς κινούμαστε στους δρόμους. Βέβαια το επάγγελμά μας έχει και αυτό τους κινδύνους του, όταν είσαι στο δρόμο ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί. Χρειάζεται προσοχή και κατανόηση από όλους..».

Όλη η επικαιρότητα