Ηλεία Οικονομία

Ν. Βασιλόπουλος: Ο διευθυντής του Νομισματοκοπείου μιλά στην εφ. «Πατρίς»- Κατάγεται από τη Γαστούνη

Ν. Βασιλόπουλος: «Μεγάλη η συμβολή της ΤτΕ στα 200 χρόνια από το 1821 » -Έργα Τέχνης τα 14 συλλεκτικά νομίσματα

Στα προάστια της Αθήνας, σε μια έκταση 19.000 τ.μ., βρίσκεται το ελληνικό εργοστάσιο χρημάτων: Το Νομισματοκοπείο, όπου εκτυπώνονται τα κόκκινα και λαχταριστά χαρτονομίσματα των 10 ευρώ. Το κτίριο, όπου εργάζονται περίπου 150 άτομα, βρίσκεται στον Χολαργό εδώ και 80 χρόνια.

Η επίσημη ονομασία του είναι Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών, λειτουργεί υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος και διευθυντής του σήμερα είναι ο εκ Γαστούνης καταγόμενος κ. Νικόλαος Βασιλόπουλος και υποδιευθυντής του ο κ. Μάρκος Κονταξόπουλος.

Οι δραστηριότητες του ΙΕΤΑ σήμερα περιλαμβάνουν την εκτύπωση τραπεζογραμματίων ευρώ, μετά από έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), την τύπωση κερμάτων κυκλοφορίας ευρώ, για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου και τρίτων, αναμνηστικών νομισμάτων και μεταλλίων, καθώς και την παραγωγή διαφόρων ειδών εκτυπώσεων ασφαλείας, όπως ένσημες ταινίες για τον ειδικό φόρο καπνικών προϊόντων, λαχεία, διαβατήρια, έντυπες θεωρήσεις (βίζα) και άδειες εισόδου και διαμονής, πιστοποιητικά ναυτικών και πολλά άλλα.

Νομισματικό πρόγραμμα

Στο Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών (ΙΕΤΑ – Ελληνικό Νομισματοκοπείο), η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» παρουσίασε το Νομισματικό της Πρόγραμμα και τίμησε όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίησή του. Στην παρουσίαση συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, ο Εκτελεστικός Γενικός Συντονιστής της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», ΜάρτωνΣίμιτσεκ, και ο Διευθυντής του ΙΕΤΑ, Νικόλαος Βασιλόπουλος.

Μοναδική συλλογή

Υπενθυμίζεται ότι το Νομισματικό Πρόγραμμα της Επιτροπής περιλαμβάνει μια μοναδική συλλογή 14 συλλεκτικών νομισμάτων που εκδόθηκαν με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση. Απεικονίζουν εμβληματικές στιγμές της ιστορίας της σύγχρονης Ελλάδας και φιλοδοξούν να κρατήσουν για πάντα ζωντανή στη μνήμη μας την διακοσιετηρίδα της Επανάστασης. Το Πρόγραμμα υλοποιήθηκε με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών και με την ευγενική χορηγία της Τράπεζας της Ελλάδας, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Επιτροπής.

Ο διευθυντής ΙΕΤΑ κ. Νικόλαος Βασιλόπουλος με καταγωγή από τη Γαστούνη (είναι αδελφός του προέδρου του ΝΠ Πολιτισμού Δημήτρη Βασιλόπουλου) μίλησε στην «Πατρίς» για την σημασία της δράσης του Νομισματικού Προγράμματος, και την συνεργασία τους με την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» την ανάπτυξη του προγράμματος, και το ρόλο που είχαν οι χαράκτες κ. Γ. Σταματόπουλος και Μ. Αντωνάτου στην όλη διαδικασία.

Νομίσματα έργα τέχνης

Συγκεκριμένα ο κ. Νίκος Βασιλόπουλος μιλώντας στην «Πατρίς» δήλωσε:

«Για μας στο ΙΕΤΑ το νόμισμα, σε όλες του τις φυσικές μορφές, αποτελεί δημόσιο αγαθό, το οποίο παράγουμε και το προσφέρουμε στον πολίτη. Παράλληλα όμως, κάθε νομισματικό μας προϊόν  είναι αποτέλεσμα υψηλής αισθητικής, μικρά έργα τέχνης, σχεδιασμένα από  σπουδαίους καλλιτέχνες που και στο παρελθόν και σήμερα έχει την τιμή να απασχολούμε. Πηγή έμπνευσης για όλους αυτούς τους καλλιτέχνες ήταν η μακραίωνη ιστορία μας, ο ελληνικός πολιτισμός από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, οι ομορφιές της πατρίδας μας, πρόσωπα και γεγονότα-σταθμοί στην εξέλιξη της χώρας.

Η συνεργασία μας με την επιτροπή ήταν εξαιρετική, πραγματικά επαγγελματική. Νοιώσαμε από την πρώτη στιγμή ότι συμβάλλουμε πραγματικά για κάτι πραγματικά μεγάλο και εθνικό, ένα σκοπό που υπηρετεί αντάξια τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που με τόσο μεγάλο ενθουσιασμό αγάπη και αφοσίωση όλο το προσωπικό του ΙΕΤΑ βοήθησε να πραγματοποιηθεί έγκαιρα μια συλλογή τόσο μεγάλης συλλεκτικότητας και αξίας.

Όλα ξεκίνησαν από τη Διοίκηση της ΤτΕ που ήταν το πρώτο ελληνικό ίδρυμα που στήριξε έμπρακτα το σκοπό αυτό και χρηματοδότησε το πρόγραμμα της επιτροπής 2021 σαν χρυσός χορηγός.

Το ΙΕΤΑ με τους ανθρώπους του στάθηκε αντάξιο της αποστολής αυτής».

Συνεργασία με καλλιτέχνες

Ο διευθυντής του ΙΕΤΑ αναφερόμενος στο ρόλο των χαρακτών στη δημιουργία του προγράμματος τόνισε:

«Η ΤτΕ πάντα συνεργαζόταν και απασχολούσε σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες, όπως ο Αξελός, ο Κεφαλληνός, Κορογιαννάκης, ο Στίνης, ο Φαληρέας και πολλοί άλλοι.

Από το 1938 μέχρι σήμερα θέλουμε να αποτυπώνουμε στα χαρτονομίσματα και τα κέρματα μας τον πολιτισμό της χώρας μας με τρόπο καλλιτεχνικά ιδιαίτερο , αναλλοίωτο στο χρόνο.

Η σειρά των κερμάτων του ευρώ που έχει φιλοτεχνήσει ο γλύπτης μας ο κ.Σταματόπουλος είναι μια από τις ομορφότερες σε όλη την Ευρώπη.

Το κέρμα του 1 ευρώ είναι ένα σύγχρονο νόμισμα που φέρει την παράσταση ενός από τα πρώτα νομίσματα στον κόσμο.

Ο κ.Σταματόπουλος έχει φιλοτεχνήσει τα 8 ασημένια κέρματα και τα 2 κοινού μετάλλου.

Επίσης για να απεικονίσουμε όσο το δυνατό πιο «ζωγραφικά» την ελληνική μας σημαία στα 4 χρυσά νομίσματα της συλλογής, χρησιμοποιήσαμε την ζωγράφο μας Μαρία Αντωνάτου η οποία απέδωσε με εξαιρετική πιστότητα αυτό ακριβώς το αποτέλεσμα».

Το ΙΕΤΑ διαθέτει εξελιγμένο μηχανολογικό εξοπλισμό και χρησιμοποιεί προηγμένες τεχνολογικά μεθόδους παραγωγής, ανάλογες εκείνων των εκτυπωτικών εργοστασίων και νομισματοκοπείων της Ευρώπης.

Η μοναδική τρίπτυχη συλλογή 14 συλλεκτικών νομισμάτων που διατίθεται σε ξύλινη πολυτελή κασετίνα με τα αντίστοιχα πιστοποιητικά, που περιλαμβάνει 4 χρυσά, 8 αργυρά και 2 διμεταλλικά νομίσματα.

Όλη η επικαιρότητα