Εκπαίδευση Ηλεία

Ν. Κλάδης (Δ/ντης Α’θμιας Εκπαιδευσης Ηλείας) για τα Πειραματικά: «Είμαστε εδώ για να προσφέρουμε τα βέλτιστα και όχι τα ήδιστα!»

Της απόφασης του να χαρακτηριστούν ως πειραματικά σχολεία το 1ο Δημοτικό και το 3ο Νηπιαγωγείο Πύργου, υπεραμύνθηκε χθες ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Νίκος Κλάδης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

Ο κ. Κλάδης τόνισε πως η εκπαιδευτική κοινότητα της Ηλείας δεν μπορεί να μένει πίσω από τις εξελίξεις και χαρακτήρισε την κίνηση ως «απόφαση – τομή» για το μέλλον των μαθητών όχι μόνο των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αλλά ολόκληρου του Νομού.

Αναλυτικά όσα δήλωσε: «Θεωρώ ότι είναι μια απόφαση – τομή για τα εκπαιδευτική πράγματα του τόπου μας η οποία ευελπιστώ ότι θα αφήσει θετικό αποτύπωμα στην εκπαιδευτική πορεία των μαθητών. Τα πειραματικά σχολεία δεν αποτελούν νέα εκπαιδευτική οντότητα στη χώρα γι’ αυτό θεωρώ ότι είναι αρκετά ελπιδοφόρο ότι η πόλη του Πύργου και γενικά ο Νομός εντάσσεται σε αυτό το εθνικό δίκτυο σχολείων που έχουν χαρακτηριστεί ως πειραματικά. Θεώρησα χρέος μου να προσφέρω στους γονείς και τους μαθητές την δυνατότητα να φοιτήσουν σε πειραματικά σχολεία όπως συμβαίνει σε όλη τη χώρα.

Επειδή κάποιοι έχουν αναφερθεί στην διαδικασία που ακολουθήθηκε, μιας και από τις ίδιες τις σχολικές μονάδες δεν υπήρξε ανάλογο ενδιαφέρον θα ήθελα να τονίσω ότι στα πλαίσια των καθηκόντων του διευθυντή εκπαίδευσης είναι και οι προτάσεις για την εισαγωγή καινοτομιών. Από αυτή την άποψη, η δική μου η θέση όσον αφορά το ερώτημα αν έπρεπε να προτείνω τη μετατροπή των συγκεκριμένων σχολείων σε πειραματικά, είναι πως η απόφασή μου ήταν εύκολη γιατί από τη μία πλευρά της ζυγαριάς είχα την εκπαίδευση των μαθητών και τους παιδαγωγικούς ορίζοντες που ανοίγονται μπροστά τους και στην άλλη πλευρά είχαμε ένα συμβιβασμό στην στασιμότητα και μια στενή οπτική στα εκπαιδευτικά πράγματα. Η άσκηση της διοίκησης πρέπει να διακρίνεται και από μια παιδαγωγική οπτική ιδιαίτερα δε, όταν τελεί και ευρέα πεποίθηση μου πως στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα δεν μπορούμε και δεν πρέπει τη προσεγγίζουμε με οπτική και όρους περασμένων δεκαετιών».

«Τα σχολεία ανήκουν στους μαθητές και πρέπει να υπηρετούμε τις ανάγκες τους»

Αναφορικά με την λειτουργία των πειραματικών σχολείων και τις μεθόδους διδασκαλίες που θα εφαρμοστούν σε αυτά, ο κ. Κλάδης τόνισε: «Τα πειραματικά είναι σχολεία που θα αναπτύξουν ερευνητικές και δημιουργικές δραστηριότητες όπου αναλυτικά προγράμματα σπουδών και νέες, καινοτόμες μέθοδοι θα αναπτυχθούν και μέσα σε αυτό το πλαίσιο αυτές οι πρακτικές αναμένεται να διαχυθούν στην εκπαιδευτική κοινότητα της περιοχής. Εν συνόλω θα ωφεληθούν οι μαθητές όχι μόνο των συγκεκριμένων σχολείων αλλά όλων των σχολείων που θα συνεργαστούν αρμονικά. Αυτό το όφελος αφορά κυρίως τους μαθητές των λαϊκών οικογενειών της περιοχής μας. Η λειτουργία των πειραματικών σχολείων είναι μια σημαντική ευκαιρία. Κατανοώ τους προβληματισμούς που εγείρονται από διάφορες πλευρές ενόψει αυτής της αλλαγής όμως πιστεύω ακράδαντα εκείνο που πρέπει να προτάξουμε μπροστά ως κοινωνία, ως εκπαιδευτική, ως γονείς είναι το συμφέρον των μαθητών, προσαρμοζόμενοι στα νέα δεδομένα που δεν μπορεί να είναι άλλα από την αναβάθμιση του παραγόμενου και παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου. Είμαστε εδώ για να προσφέρουμε τα βέλτιστα και όχι τα ήδιστα και πιστεύω πως η πρόταση μου αυτή και εν τέλει ο χαρακτηρισμός των συγκεκριμένων σχολικών μονάδων ως πειραματικά σχολεία θα συμβάλλει σημαντικά στη κατεύθυνση να δώσει ισχυρά εφόδια στους μαθητές που αυτός είναι και κεντρικός στόχος. Τα σχολεία ανήκουν στην νεολαία, στους μαθητές και πρέπει να υπηρετούμε τις ανάγκες τους με κάθε τρόπο.

«Όποιος εκπαιδευτικός θέλει να παραμείνει στα πειραματικά σχολεία, θα μείνει»

Σχετικά με την οργανικότητα των θέσεων και τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν αυτή τη στιγμή στα δύο εκπαιδευτικά ιδρύματα που θα μετατραπούν σε πειραματικά, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας σημείωσε: «Η μετατροπή αυτών των σχολικών μονάδων σε πειραματικά επιφέρει αλλαγή στην οργανικότητα των θέσεων. Οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν σε αυτά τα σχολεία παύουν να είναι οργανικά τοποθετημένοι και υπηρετούν θητεία ωστόσο όποιος από τους εκπαιδευτικούς αυτούς επιθυμεί να παραμείνει στο σχολεία θα παραμείνει. Προβλέπεται μέσα από τη διαδικασία του νόμου και των εγκυκλίων. Θα είναι μια δοκιμαστική περίοδος δύο ετών και αν θέλει να συνεχίσει θα αξιολογηθεί στη βάση της αποτελεσματικότητας του εκπαιδευτικού του έργου. Θα προσφερθούν νέες οργανικές θέσεις στους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε αυτά τα σχολεία που ανήκουν σε αυτή την ομάδα. Αντιλαμβάνομαι την δυσκολία μέσα από την οποία καλούνται οι συνάδελφοι να αντιμετωπίσουν αυτή τη διαδικασία όμως τα σχολεία δεν ανήκουν σε κανέναν εκπαιδευτικό, ανήκουν στους μαθητές.

«Ώθηση για τη δημιουργία ανάλογης μονάδας και στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση»

Στην ερώτηση για το πόσο δύσκολη μπορεί να αποβεί ή αν επηρεάζεται η μετάβαση ενός μαθητή από πειραματικό δημοτικό στο γυμνάσιο, ο κ. Κλάδης ανέφερε: «Ο χαρακτηρισμός της μονάδας του 1ου δημοτικού σχολείου εν προκειμένω σε πειραματικό αναμένεται να δώσει την ώθηση για να δημιουργηθεί τα επόμενα χρόνια μια ανάλογου τύπου μονάδα και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση ώστε να υπάρχει συνέχεια στην εκπαιδευτική διαδικασία ωστόσο επειδή αρκετοί γονείς έχουν εγείρει ανησυχία σχετικά με τον αριθμό ιδιαίτερα στη πρώτη τάξη που γίνονται οι πρώτες εγγραφές θα ήθελα να τους διαβεβαιώσω ότι επειδή η εισαγωγή θα γίνει με κλήρωση και θα ενημερωθούν τόσο από εμένα όσο και από τον διευθυντή του σχολείου σχετικά, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα»

Όλη η επικαιρότητα