Ηλεία

Ν. Κοτσώνης για τα αδέσποτα στον Πύργο: «Χρειάζεται και αλλαγή νοοτροπίας»

«Το θέμα των αδέσποτων ζώων, κυρίως σκυλιών, χρονίζει και πολύ δύσκολα θα αλλάξουν τα δεδομένα αν δεν αλλάξει η συμπεριφορά των ανθρώπων προς αυτά», τόνισε με δήλωσή του στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πύργου, Νίκος Κοτσώνης.

«Γνωρίζουμε ότι αδέσποτα σκυλιά κυκλοφορούν, πολλές φορές σε αγέλες, σε διάφορες περιοχές του δήμου. Το φαινόμενο είναι πιο έντονο στο παραθαλάσσιο μέτωπο του δήμου», ανέφερε ο κ. Κοτσώνης.

«Σ` αυτό υπάρχει μια λογική εξήγηση, αφού είναι γνωστό πως μετά το τέλος του καλοκαιριού ο πληθυσμός τους αυξάνεται. Ασυνείδητοι πολίτες επιλέγουν να τα αφήσουν ελεύθερα και μάλιστα χωρίς να έχουν στειρωθεί. Αυτά τα ζώα δημιουργούν αγέλες, ή γίνονται μέλη υπάρχουσας αγέλης. Συνήθως δεν βρίσκουν φαγητό και πολλές φορές γίνονται επιθετικά. Η βασική ευθύνη βαραίνει τους ανεύθυνους πρώην ιδιοκτήτες τους που συντελούν στο να δημιουργείται το πρόβλημα. Δεν μπορεί κάποιος να κατηγορήσει τα ζώα», συμπληρώνει ο κ. Κοτσώνης.

«Το συγκεκριμένο θέμα έχει να κάνει και με την κεντρική πολιτική που ακολουθείται, που θα έλεγα πως δεν ξεκαθαρίζει τα πράγματα… Επίσης οι διαδικασίες για να τρέξουν πράγματα στην Αυτοδιοίκηση πολλές φορές έχουν γραφειοκρατικά εμπόδια. Από την πλευρά μας κάνουμε ότι είναι δυνατό σε νόμιμα πλαίσια για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο. Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της επιλογής του χώρου για την δημιουργία καταφυγίου, έχουμε τοποθετήσει ταΐστρες σε πολλά σημεία του δήμου και δημιουργούμε προϋποθέσεις για πρόσθετες δράσεις. Σε αυτό υπάρχει μεγάλη βοήθεια και από τους φιλόζωους που πρέπει να πούμε πως χωρίς τις δράσεις τους το πρόβλημα με τα αδέσποτα θα ήταν εντονότερο. Έχω ξαναπεί πως δεν είναι όλα …τέλεια. Όμως προσπαθούμε και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για το καλύτερο, χωρίς βέβαια να μας αρκεί ότι έχουμε ήδη κάνει περισσότερα από ότι είχαν γίνει στο παρελθόν», προσθέτει.

Τέλος ο κ. Κοτσώνης δήλωσε πως «Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι χωρίς τη συνεργασία όλων των δημοτών δεν θα μπορέσουμε να περιορίσουμε το φαινόμενο της εγκατάλειψης δεσποζόμενων ζώων ή τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες τους, κι έτσι ο αριθμός των αδέσποτων δεν θα μειωθεί. Χρειάζεται και αλλαγή νοοτροπίας…»

Όλη η επικαιρότητα