WEB tv Ηλεία Πολιτική

Ν. Παππάς και Δ. Καλαματιανός έστειλαν από την Βάρδα μήνυμα ειλικρινούς αγωνίας για το έργο Πάτρα – Πύργος

Για την κατασκευή του δρόμου της Ηλείας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, στέλνοντας από τη Βάρδα μήνυμα ειλικρινούς αγωνίας  πρότεινε να διαμορφωθεί μια πολύ μεγάλη πολιτική συναίνεση για να προχωρήσει τα έργο.

Ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών, συνοδευόμενος από τον βουλευτή Ηλείας Διονύση Καλαματιανό, έφθασε στη Βάρδα λίγο μετά τις 11 χθες το πρωί.

Έγινε θερμά δεκτός από τον δήμαρχο Γιάννη Λέντζα, τον πρ. βουλευτή Μάκη Μπαλαούρα, αντιδημάρχους ,προέδρους Κοινοτήτων τον Συντονιστή του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας κ. Γ. Σαϊτά, τον υπ. βουλευτή Γιώργο Παναγιωτόπουλο, τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ανδρέα Τσίρο, το μέλος της Νομαρχιακής Π. Φλεβοτόμο και απλούς πολίτες.

Μεταξύ των συγκεντρωθέντων και ένας φίλος από τα παλιά:  ο κ. Δίπλας Χρήστος,  που τη δεκαετία του ’90 ήταν αρχηγός και μέτοχος στην κατασκήνωση Green Camp στα Λεχαινά.. Ο Νίκος Παπάς δούλεψε στην κατασκήνωση ως ομαδάρχης μέχρι το 1999.

Χωρίς αντιπαραθέσεις

Ο Νίκος Παππάς μετά την ολιγόωρη σύσκεψη στον πρώτο όροφο του Δημαρχείου Βάρδας με τους αυτοδιοικητικούς δήλωσε μεταξύ άλλων από την αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου:

«Για μας το θέμα είναι να γίνει ο δρόμος και όχι να γίνονται στείρες αντιπαραθέσεις. Ο λαός της Ηλείας από τέτοια συμπεριφορά δεν θα κερδίσει τίποτα. Ο δικός μας αγώνας είναι για να γίνει ο δρόμος. Θεωρούμε κρίμα τη στιγμή που υπήρχε δρομολογημένη μια υλοποιούμενη λύση να βιώνουμε ένα πισωγύρισμα. Αυτό δεν το αξίζει ο λαός της Ηλείας που πληρώνει βαρύ φόρο αίματος ούτε ο Έλληνας φορολογούμενος που θα κληθεί να καταβάλλει το κόστος κατασκευής»

«Δεν υπάρχουν καλά νέα»

Και ο κ. Παππάς απευθυνόμενος προς τα ΜΜΕ και τους φορείς συνέχισε: «Δεν έχουμε καλά νέα να σας πούμε. Η απάντηση των αρμοδίων υπηρεσιών της ΕΕ είναι ότι η Ελληνική κυβέρνηση έχει επικοινωνήσει κάποιες πρώτες σκέψεις και ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να συζητήσει μαζί τους εάν χρειάζεται κάποια αλλαγή το σύννομο της ανακατεύθυνσης του τρόπου υλοποίησης του έργου. Στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο στην Βουλή δεν έχουμε λάβει απαντήσεις. Κάνουμε έκκληση να υπάρξει μια γενναιότητα και μια στροφή προς λύσεις οι οποίες ήταν δοκιμασμένες και υλοποιούμενες.»

«Πολιτική συναίνεση»

Και σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Παππάς τόνισε με νόημα: «Έχουν γίνει τόσες παρεκκλίσεις  από το νόμο δημοσίων συμβάσεων για ένα κάρο ζητήματα. Εμείς είμαστε έτοιμοι να δώσουμε συναινέσεις όπου υπάρχει έκτακτη ανάγκη. Και θα μπορούσε στα ζητήματα των κρίσιμων υποδομών να διαμορφωθεί μια πολύ μεγάλη πολιτική συναίνεση για να προχωρήσουν τα έργα. Θέλω να στείλω ένα μήνυμα ειλικρινούς αγωνίας και όχι αντιπολιτευτικής έξαρσης. Έχουμε την αγωνία ενός τόσο κρίσιμου έργου».

 Δ. Καλαματιανός: Προτεραιότητα η ανάπτυξη

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός, αφού καλοσώρισε τον Νίκο Παππά, δήλωσε: «Η παρουσία μας εδώ σήμερα αποδεικνύει ότι η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος είναι προτεραιότητα για εμάς.  Έναν αυτοκινητόδρομο που το 2013 απεντάχθηκε από την παραχώρηση της Ολυμπίας Οδού και μετά από πολύ μεγάλες προσπάθειες η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να πετύχει την έγκριση και τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση,

Το έργο δημοπρατήθηκε,  συμβασιοποιήθηκε, ξεκίνησε να κατασκευάζεται και τον Μάρτιο του 2020 η κυβέρνηση και ο υπουργός ο κ. Καραμανλής, αποφάσισε την ακύρωση των εργολαβιών που κατασκεύαζαν τον δρόμο και η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έχει κάνει ενέργειες ώστε να πάρει εκ νέου έγκριση. προκειμένου να παραχωρήσει το έργο ξανά στην Ολυμπία Οδό, εκεί από όπου απεντάχθηκε το 2013.

Από τον Μάιο του 2020 έχουμε καταθέσει αίτηση κατάθεσης εγγράφων, με την οποία ζητούσαμε από κοινού να καταθέσει ο Υπουργός τα έγγραφα που αποδεικνύουν όλη την πορεία του έργου και κυρίως τι έχει γίνει σχετικά με την αίτηση του νέου φακέλου, τις μελέτες, όλα τα έγγραφα που θα έπρεπε να έχει στείλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να εγκριθεί εκ νέου το έργο. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει απάντηση.

Πρόσφατα μάλιστα είχαμε μια απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχετική ερώτηση των ευρωβουλευτών μας, από την οποία προκύπτει ότι δεν έχει σταλεί ο φάκελος όπως πρέπει στην ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση αναμένουμε την απάντηση του κ. Καραμανλή. Είμαστε εδώ, είναι προτεραιότητά μας η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου για την ασφάλεια των πολιτών και για την ανάπτυξη του τόπου μας»

Λέντζας: «Εξαντληθήκαμε»

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης Γ. Λέντζας δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Να τελειώσουμε μία και καλή με αυτό τον δρόμο και να αφήσουμε τις υπεκφυγές ότι θα γίνει… Έχουμε φτάσει στο 2020, μπαίνουμε στο 2021 και, όπως καταλαβαίνετε, η αντοχή και η ανοχή έχει εξαντληθεί.

Ο δρόμος πρέπει να τελειώσει.  Είναι πάγιο και κύριο αίτημα. Γιατί με τον δρόμο δεν είναι μόνο ότι θα σταματήσει αυτό που γίνεται με την απώλεια των ανθρώπινων ζωών αλλά θα είναι ένα αναπτυξιακό εργαλείο για όλο τον νομό Ηλείας, που έχει μείνει στάσιμος όλα αυτά τα χρόνια, Και όχι μόνο στάσιμος, κάνει βήματα προς τα πίσω»

Όλη η επικαιρότητα