WEB tv Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Ν. Φαρμάκης στην ΟΡΤ: «Διαχρονικές παθογένειες έχουν οδηγήσει σε υστέρηση πανεπιστημιακών σχολών»

«Προχθές υπήρξε και η πρόταση και η δέσμευση από την Περιφερειακή Αρχή ότι είμαστε εδώ να συμφωνήσουμε να προσφέρουμε ακόμα παραπάνω. Γη και ύδωρ σε πόρους για την ενίσχυση των υποδομών των τμημάτων των περιφερειακών κατά προτεραιότητα,  γιατί πιστεύουμε σε αυτό το εξακτινωμένο Πανεπιστήμιο που θα έρχεται και θα ακουμπάει πάνω στις ανάγκες αλλά και στα προτερήματα των τοπικών κοινωνιών», επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΟΡΤ και την Πέλυ Μπεβούδα με αφορμή τη συζητήση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τα περιφερειακά πανεπιστημιακά τμήματα σε Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία.

Ο Περιφερειάρχης μάλιστα έκανε αναφορά στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος χαρακτηρίζοντάς τα πλούτο. «Ο πλούτος μας είναι το γεγονός ότι μπορούμε να έχουμε στην ίδια περιφέρεια στοιχεία που μας κάνουν πρώτους στον πολιτισμό, πρώτους στον αθλητισμό, συμβολικά φυσικά, πρώτους στο Πρωτογενή Τομέα. Και εκεί εμπλέκονται όλες αυτές οι περιφερειακές πόλεις», υποστήριξε μεταξύ άλλων.

Υστέρηση  

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης μίλησε για παθογένειες που ταλαιπωρούν τον ακαδημαϊκό χάρτη χρόνια τώρα που έχουν οδηγήσει την ΠΔΕ σε μία πραγματικότητα υστέρησης στον τομέα αυτό                                                   “Έχουμε να κάνουμε με παθογένειες δεκαετιών που έχουν οδηγήσει σε μία πραγματικότητα που λέει ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος χωροταξικά βρίσκεται σε μία υστέρηση σε σχέση με άλλες περιφέρειες της χώρας μας,  στις οποίες υπάρχουν ή αναπτύσσονται διαχρονικά ακαδημαϊκά  ιδρύματα που διαρκώς δυναμώνουν, ικανοποιώντας ταυτόχρονα και την έρευνα και την ακαδημαϊκή διαδικασία αλλά και τις τοπικές κοινωνίες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε εδώ ότι η ύπαρξη μίας πανεπιστημιακής σχολής δεν σημαίνει μόνο οικονομικό όφελος για τις τοπικές κοινωνίες και δεν θα πρέπει να το βλέπουμε έτσι. Σημαίνει όμως ανάπτυξη, μέλλον, πνευματική ανάταση της ίδιας της τοπικής κοινωνίας. Μίας τοπικής κοινωνίας  που έχει ανάγκη αυτή την όσμωση με ένα ακαδημαϊκό περιβάλλον.  Πολύ περισσότερο σε μία περίοδο σαν και αυτή που βιώνουμε σήμερα,  όπου έξτρα ανάγκες και περισσότερες που έχουν να κάνουν με τη δυνατότητα τοπικών κοινωνιών να στέλνουν τα παιδιά τους στη Κομοτηνή ή στη Καβάλα ή στην Αθήνα ακόμα για να σπουδάσουν, την ίδια ώρα που θα μπορούσαν να σπουδάσουν σε αξιόλογα και σοβαρά πανεπιστημιακά ιδρύματα στο τόπο τους”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος.

“Τρέχουμε για να προλάβουμε”

“Όταν περίπου πριν από δυόμιση περίπου μήνες  προκαλέσαμε ένα περιφερειακό συμβούλιο το οποίο δεν ήρθε σαν αποτέλεσμα μίας κρίσης αλλά ήρθε για πρώτη φορά στα χρονικά για να προλάβει. Το 13 είχαμε πάλι κρίση στον ακαδημαϊκό χάρτη με το σχέδιο “Αθηνά”  που έφερε τα πάνω-κάτω.  Τότε ξέρετε πότε ανέλαβε πρωτοβουλία το Περιφερειακό Συμβούλιο; Έντεκα μέρες μετά την ψήφιση για να πει πάρτε το πίσω και φυσικά δεν έγινε τίποτα.  Το 2019 νόμος Γαβρόγλου. Ξέρετε πότε πήρε το Περιφερειακό Συμβούλιο Πρωτοβουλία; Ποτέ. Τότε όταν φέραμε ως αντιπολίτευση το αίτημα να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο η επικείμενη ψήφιση του νόμου Γαβρόγλου δεν ψηφίστηκε να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα. Άρα ερχόμαστε σήμερα για πρώτη φορά σαν Περιφερειακό Συμβούλιο και λειτουργούμε προληπτικά προσπαθώντας να σώσουμε ότι μπορούμε να σώσουμε ,  γνωρίζοντας ότι η ΠΔΕ η Τ.Α., (δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτό το αγώνα αλλά όλοι μαζί)  είμαστε οι αυθεντικοί εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών. Και τι λέει αυτή η Τοπική Κοινωνία; Λέει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιούμε σαν δικαιολογία πάντα τα ακαδημαϊκά κριτήρια τα οποία όλως τυχαίως πάντα συντείνουν σε μία συρρίκνωση”, υποστήριξε ο κ Φαρμάκης που αναφέρθηκε και στην συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη λειτουργία των πανεπιστημιακών σχολών. ” Όλα αυτά τα χρόνια όλες αυτές οι σχολές και τα τμήματα έχουν αναπτυχθεί με πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ερχόμαστε σήμερα να πούμε δεν κάνει. Γιατί δεν κάνει; Μήπως αυτό είναι ομολογία αποτυχίας ενός κράτους. Όταν ένα κράτος έχει επενδύσει 30 χρόνια για να φτιάξει τις εγκαταστάσεις στην Αμαλιάδα, το Αγρίνιο, στο Μεσολόγγι, στο Αίγιο, ερχόμαστε σήμερα και λέμε ότι αυτά θα γίνουν τι; Τα κονδύλια τότε γιατί δαπανήθηκαν. Τα ρίξαμε στο πηγάδι; Αυτό ήρθαμε να εκφράσουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο  και να πούμε ότι,  ναι εμείς σε αυτό το διάλογο που ξεκινάμε νωρίς, πριν βρεθούμε προτετελεσμένων  καταστάσεων, οφείλουμε θεσμικά να κάνουμε σαφές ότι είμαστε αντίθετοι με την συρρίκνωση του Πανεπιστημίου”, κατέληξε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος.

Όλη η επικαιρότητα