Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Περιφερειακό Συμβούλιο: Εξακτίνωση του Πανεπιστημίου και όχι συρρίκνωση

Ν. Φαρμάκης:  «Είμαστε αντίθετοι στην πρόταση της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών»

Ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος  Φαρμάκης εξέφρασε τη πλήρη διαφωνία του με τις προτάσεις της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών που ουσιαστικά προτείνει το κλείσιμο των περιφερειακών τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών σε Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία , κατά την διάρκεια της χθεσινής έκτακτης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου που είχε ως μοναδικό θέμα το ζήτημα των αποκεντρωμένων τμημάτων του Πανεπιστημίου. Μάλιστα έκανε σαφές πως η Περιφέρεια θα πάρει πρωτοβουλίες για χρηματοδότηση της βελτίωσης των υποδομών που έχουν τα τμήματα αυτά, σημειώνοντας ότι η διατήρηση και ισχυροποίηση των περιφερειακών Σχολών και Τμημάτων, επιβάλλεται για λόγους ισχυροποίησης του ίδιου του Πανεπιστημίου αλλά και για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης. «Το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει την αγαθή τύχη να έχει την έδρα του σε μία μητροπολιτική περιοχή με πολύ ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης και περίπου στο κέντρο μίας δυναμικής περιφέρειας χωρίς τεράστιες χιλιομετρικές αποστάσεις και με τεράστιες πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες που προσφέρουν εξίσου μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης πολλών γνωστικών αντικειμένων αλλά και παραγωγής καινοτομίας στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα. Και αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα που ούτε το Πανεπιστήμιο, ούτε η Δυτική Ελλάδα, μπορούν να απωλέσουν», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Φαρμάκης

Ο κ. Φαρμάκης επεσήμανε ότι διαχρονικά η Περιφέρεια στήριξε με έργα, δράσεις, συνεργασίες και ενίσχυσε με πόρους την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών και το έπραξε με βασική κατεύθυνση την εξακτίνωσή του.

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ως η μεγάλη στέγη των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων, θα συνεχίσει να στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο ένα μεγάλο και εξακτινωμένο Πανεπιστήμιο Πατρών, γεγονός που εν τοις πράγμασι αποδεικνύεται από το ύψος των 17,5 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, που διατίθενται από τους πόρους της Περιφέρειας προς το Πανεπιστήμιο, αλλά και από τις πρόσφατες αποφάσεις ένταξης νέων έργων ύψους 2,8 εκ. ευρώ για τη συντήρηση και αποκατάσταση των βλαβών στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στο Μεσολόγγι, για προμήθειες εξοπλισμού αμφιθεάτρων, αλλά για την περίφραξη του πανεπιστημιακού χώρου στην Πάτρα».

«Ενδεχόμενη αναστροφή αυτής της πορείας και συρρίκνωση του Πανεπιστημίου θα συνιστά μία ομολογία αποτυχίας. Επί πολλά χρόνια δαπανήθηκαν πολλά χρήματα και καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια ώστε η εξακτίνωση του Πανεπιστημίου Πατρών να γίνει πραγματικότητα. Ενδεχόμενη αναστροφή αυτής της προσπάθειας θα σηματοδοτήσει μία σπατάλη χρήματος και χρόνου, κυρίως όμως μία μεγάλη ομολογία αποτυχίας που θα βαραίνει τους πάντες και μάλιστα, χωρίς να προοιωνίζει την επιτυχία της νέας στρατηγικής» σημείωσε.

«Ένα Πανεπιστήμιο που αγκαλιάζει την κοινωνία και αντλεί από τις δυνατότητές της, είναι ένα «έξυπνο» και καλό Πανεπιστήμιο» ανέφερε σε άλλο σημείο, προσθέτοντας πως «το Πανεπιστήμιο Πατρών προσδίδει προστιθέμενη αξία στις περιοχές που βρίσκεται και με τη σειρά του, αντλεί από την αξία των περιοχών», σημειώνοντας πως όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην πετάξουν το «μπαλάκι» στο Υπουργείο, το οποίο θα έχει και την τελική απόφαση. «Αντί να κρυφτούμε και να περιμένουμε το… «καλό» ή «κακό» υπουργείο για να του πούμε συγχαρητήρια ή να του ρίξουμε το ανάθεμα, ας αναλάβουμε εμείς τον ρόλο που μας αναλογεί απέναντι στους πολίτες του τόπου μας και απέναντι στους χιλιάδες νέους του που θέλουν και αξίζουν ένα ισχυρό και μεγάλο Πανεπιστήμιο στον τόπο τους. Και αυτός ο τόπος ξεκινάει από τον Εμπεσό Αιτωλοακαρνανίας και φτάνει μέχρι τη Νέα Φιγαλεία της Ηλείας» είπε ο Περιφερειάρχης, καταλήγοντας ως εξής:

«Όποιος και ό,τι συρρικνώνει το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και το μετατρέπει σε ένα μικρό αστικό Πανεπιστήμιο του περασμένου αιώνα, προσφέρει κακές υπηρεσίες στο Πανεπιστήμιο και στον τόπο».

Ιστορικό πρωτοβουλιών

Ο  κ. Φαρμάκης αναφέρθηκε διεξοδικά στις πρωτοβουλίες που η Περιφερειακή Αρχή και ο ίδιος προσωπικά ανέλαβαν από τον Ιανουάριο του 2020, φθάνοντας στο Περιφερειακό Συμβούλιο του περασμένου Νοεμβρίου, «κατά το οποίο έγινε σαφές ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να μένει απλός παρατηρητής των αποφάσεων που λαμβάνονται για την τοπική κοινωνία, είτε από το Πανεπιστήμιο, είτε από την Πολιτεία όπως εκφράζεται από την εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, αλλά επιζητάει να έχει λόγο και άποψη, στα πλαίσια πάντα ενός ανοικτού και γόνιμου διαλόγου», όπως είπε, θυμίζοντας ότι στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε η στήριξη των δίκαιων αιτημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών προς την Πολιτεία και η διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας μίας ευέλικτης επιτροπής που θα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ Πανεπιστημίου και Τοπικής Αυτοδιοίκησης για όλα τα ζητήματα που αφορούν και τις δύο πλευρές.  «Η καλή και αγαστή συνεργασία του Πανεπιστημίου και της Αυτοδιοίκησης είναι μία σχέση win win. Αλλά πρέπει να είναι μία σχέση που θα στηρίζεται στην πρόσθεση και όχι την αφαίρεση, στον πολλαπλασιασμό και όχι στη διαίρεση» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης,  στην αρχή της εισήγησής του στο έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Πρύτανης: Το τελευταίο λόγο έχει ή σύγκλητος

“Τον τελευταίο λόγο στην διαμόρφωση της πρότασης του Πανεπιστημίου  για τον ακαδημαϊκό χάρτη θα τον έχει η Σύγκλητος”, τόνισε με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ο πρύτανης του Πανεπιστημίου ο κ Χρήστος Μπούρας που υποστήριξε πως όσα είδαν το φως της δημοσιότητας είναι ένα κείμενο για συζήτηση

“Με την εκλογή της νέας πρυτανικής αρχής ξεκίνησε ένας μαραθώνιος ενημέρωσης στους εκπρόσωπους  της Τοπικής  Αυτοδιοίκησης. Στα τμήματα της Ηλείας ο  ένας στους τρεις που μπαίνει είναι  κάτω από τη βάση και συγκεκριμένα  μπαίνουν 44 με βαθμό  κάτω από την βάση και συνεχίζουν 200 στο δεύτερο έτος. Από την Σύγκλητο δόθηκαν στην Επιτροπή οι άξονες και οι κατευθύνσεις βάσει των οποίων θα έπρεπε να κριθεί η διατηρισιμότητα των τμημάτων. Αυτές εστιάζονται στο ότι θα πρέπει να ειναι   βιώσιμες να συμβάλλουν στην διεθνή αναγνώριση του Πανεπιστημίου με ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά. Δηλαδή  τα ερευνητικά προγράμματα που υλοποιούν, το επίπεδο φοίτησης και  στεγασης των φοιτητών. Επίσης να μην  είναι απαγορευτικές οι αποστάσεις, για την μετάβαση των καθηγητών,  να μην υπάρχουν τμήματα ομοειδών σπουδών. Στην Αιτωλοακαρνανία  φοιτούν  800 εκ των οποίων μόνο οι  120 έχουν εισαχθεί με βαθμό πάνω από τη βάση. Το κείμενο της Επιτροπής Σρταηγικού Σχεδιασμού είναι ένα κείμενο για συζήτηση και όχι απόφαση. Δεν θα συμμετάσχουμε σε μία άγονη αντιπαράθεση πολιτική για το θέμα αυτό”, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ Μπούρας.

Διονύσιος Καλαματιανός-Βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ 

“Δεν θα επιτρέψουμε η Ηλεία να μείνει εκτός”

Καταρχάς το Πανεπιστήμιο της Πάτρας θα πρέπει να αποφασίσει αν είναι της Πάτρας μόνο ή  αν θα ενισχύσει μόνο αυτό που είναι στο  Ρίο και θα υπονομεύει τα περιφερειακά;  Αν θα εργαστεί για την ενίσχυση και αναβάθμιση όλων των περιφερειακών τμημάτων. Από την  προηγουμένη κυβέρνηση είχε γίνει κατανομή 38 θέσεων ΔΕΠ εκ των οποίων καμία  δεν δόθηκε στον Πύργο.  Είναι σαφές πως το πανεπιστήμιο δεν επιθυμεί την εξακτίνωση όπως το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και  περιμένουμε με ενδιαφέρον την απόφαση της συγκλήτου αν θα εγκρίνει  την αλλαγή της ονομασίας και της έδρας των τιμημάτων της Ηλείας  εξαφανίζοντας το Νομό από τον ακαδημαϊκό χάρτη.  Πρέπει να ξέρουν ότι δεν θα επιτρέψουμε να τεθεί και πάλι η Ηλεία  στο περιθώριο. Την τελική ευθύνη για το αν θα κλείσουν ή όχι τα πανεπιστήμια στην Ηλεία τη φέρει η Κυβέρνηση αφού τη Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης  έχει οριστεί  από την κυβέρνηση. Η ενεργοποίηση όλων είναι απαραίτητη δεν θα επιτρέψουμε η Ηλεία να μείνει εκτός πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Τάκης Αντωνακόπουλος- Δήμαρχος Πύργου: “Χρηματοδότηση για υποδομές”

Η σύγκλητος μπορεί να διαφώνησε με το νόμο  Γαβρόγλου  αλλά είχε συμφωνήσει με την αναβάθμιση των Πανεπιστημίων. Το Πανεπιστημιο Πατρών δείχνει μία αναλγησία αφού  είχε τα παιδιά στο πύργο και δεν τους έδινε οξυγόνο και  έρχεται τώρα αυτά τα παιδιά  να τα καταστρέψει. Το Πανεπιστήμιο Πατρών είχε δείξει μία αδιαφορία και αντί να έρθει να ζητήσει συγνώμη τώρα τα καταστρέφει. Για να είμαστε συνεπείς με την αγωνία μας προτείνουμε να κάνουμε μία προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο για να κάνουμε κάποιες ενέργειες.  Η περιφέρεια από το Πρόγραμμα ΔΕ να δεσμεύσει  10 εκ ευρώ για τις υποδομές των πανεπιστημιακών τμημάτων της Ηλείας . Είναι πολιτικό το ζήτημα θα πάει και στην βουλή για ψήφιση.

Γιάννης Λυμπέρης- Δήμαρχος Ήλιδας

“Θα υπερασπιστούμε τα πανεπιστημιακά ιδρύματα “

“Οι χωριάτες εδώ του δήμου Ήλιδας έδωσαν 3,4,5 εκ ευρω για να γίνουν υποδομές και λειτούργησε μία πολύ καλή σχολή με 12 βάση και ήρθε η συντεχνία των καθηγητών το διέλυσε,  το κούρεψε και  το υποβάθμισε . Ερχόμαστε σήμερα να έχουμε ένα σχέδιο των αξιότιμων καθηγητών του Πανεπιστημίου Πατρών Τα περιφερειακά τμήματα είναι πυλώνες ανάπτυξης.  Τα τμήματα που υπάρχουν σήμερα θα τα υπερασπιστούμε μέχρι ρανίδος εντός του πλαισίου του νόμου. Θα καταθέσουμε πρόταση στο περιφερειάρχη για χρηματοδότηση υποδομών.

Γιώργος  Παπαναστασίου-Δήμαρχος Αγρινίου

” Έλεος στοπ έως εδώ”

“Είναι κυβερνητική απόφαση κάθε φορά ότι αφορά τη  χωροταξία των τιμημάτων. Το  Πανεπιστήμιο Πατρών θέλει όλες τις σχολές στην Πάτρα και κάνει αμορτισέρ τα ακαδημαϊκά κριτήρια. Το μόνο που θέλει το Πανεπιστήμιο Πάτρας είναι να είναι Πανεπιστήμιο Πατρών στην πόλη της Πάτρας. Το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει σχολές και τμήματα σε όλες σχεδόν τις πόλεις και δεν βάζει τέτοια ζητήματα που βάζει το Πανεπιστήμιο Πατρών. Αποψιλώνει και υποβαθμίζει τα περιφερειακά τμήματα το Πανεπιστήμιο Πατρών. Υπάρχει μόνο μία λύση να επανιδρυθεί το Πανεπιστημιο Δυτικής Ελλάδος παίρνοντας όλα τα περιφερειακά τμήματα  όπως έγινε ακριβώς και στη Κρήτη. Δεν απεμπολούμε δικαιώματα γιατί η ΕΛΙΤ του Πανεπιστημίου Πατρών θέλει να λειτουργεί συγκεντρωτικά.  Έλεος στοπ ως εδώ.

Γιαννης Λέντζας -Δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης

“Να διατηρηθούν τα τμήματα της Ηλείας”

Παρότι δεν έχουμε πανεπιστημιακή σχολή αν και το δικαιούμαστε γιατί έχουμε μεγάλο κάμπο όπου ανθίζει ο πρωτογενής τομέας  και προσφέρουμε στη οικονομία. Είμαι υπέρ της άποψης της διατήρησης των πανεπιστημιακών τμημάτων γιατί αποτελούν κυψέλη για τους νέους. Ας κάνουμε μία αποκέντρωση από την Πάτρα και να ενισχύσουν τα περιφερειακά τμήματα ή ας προκηρύξουν θέσεις στα ιδρύματα εκεί που πονάνε. Θα πρέπει να επανεξεταστούν τα κριτήρια εισαγωγής στις σχολές  ώστε να πάψουν να αποτελούν τρίτη και τέταρτη λύση για τους φοιτητές..

Κώστας Νικολούτσος -Πρόεδρος ΕΒΕ Ηλείας

“Εδώ οι σχολές είναι από το 2007. Στον αντίλογο για το θέμα της βαθμολογίας και των φοιτητών έχει να κάνει και με την φήμη κάθε πανεπιστημίου. Όταν είναι υπό κατάργηση ένα τμήμα δεν θεωρείτε επιλέξιμο. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να επιμείνουμε για την διατήρηση των σχολών όπως είναι σήμερα.  Όλες οι επιχειρήσεις ζητούν επιστημονικό προσωπικό αν εκλείψουν οι σχολές αυτές τότε θα έχουμε και ελλείψει τέτοιου προσωπικού”

 

Γιώργος Γεωργιόπουλος-Δήμαρχος Αρχ Ολυμπίας

“Πρέπει να αξιοποιηθεί το brand name Ολυμπία”

Το πανεπιστήμιο Πάτρας θα πρέπει να απαντήσει στα προτάγματα της νέας εποχής.  Το πανεπιστήμιο έχει μία διαδρομή  60-65 χρόνων  περίπου. Η Αρχαία Ολυμπία υπάρχει εδώ  πριν το πανεπιστήμιο.  Τόσο από ολιγωρίες τοπικές όσο και από τις αφετηρίας του πανεπιστημίου δεν έχει γίνει τίποτα. Αυτό  το brand name Ολυμπία προσθέτει διεθνή αναγνώριση στο Πανεπιστήμιο ή όχι; Θα έλεγα ότι το πανεπιστήμιο Πατρών την Ολυμπία θα έπρεπε να το έχει βγάλει μπροστά.  Απο συζήτησεις με τον κ Πρύτανη ξέρω πως θέλει να το προτάξει Η Ολυμπία μπορεί να υποστηρίζει στα πλαίσια του νόμου 4692 ξενόγλωσσα προγράμματα . Οι δήμαρχοι του Πύργου και της Αμαλιάδος έχουν όλο το δίκιο με το μέρος τους. Υπάρχει άλλος νομός σε όλη την χώρα που έχει όλες αυτές τις ελλείψεις. Δεν έχει αεροδρόμιο, δεν έχει δρόμο να μην έχει και πανεπιστημιακά ιδρύματα”.

Απόστολος Κατσιφάρας Επικεφαλής Αντιπολίτευσης Π.Σ

“Ανεξάρτητη δομή σε επίπεδο κοσμητείας”

“Αν θέλουμε την επόμενη μέρα το Πανεπιστήμιο Πατρών να βρεί ισχυρό βιώσιμο εξωσετρεφές καινοτόμο και ελκυστικό θα πρεπει οι πολιτικές αποφάσεις που θα πάρουμε να υπηρετεί αυτή τη στρατηγική. Εμείς δεν θα πούμε όχι στις προτάσεις που κάνει ο Περιφερειάρχης αλλά αν δεν βάλουμε όλα τα δεδομένα θα τα βρούμε μπροστά μας αύριο το πρωί. Την χρονιά που χρειάζεται να στηρίξουμε τα τμήματα έχουμε μείωση της χρηματοδότησης 20%. Πρέπει να απαντήσουμε σε τρία κορυφαία ερωτήματα. Για  τη χρηματοδότηση, τη στελέχωση με καθηγητές ιδίως των περιφερειακών τμημάτων και για τη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια των Περιφερειακών  Τριτοβάθμιων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων για υποδομές.  Τα ΤΕΦΑΑ είναι μία σχολή με προοπτική στην περιοχή της Ολυμπίας. Δένει με τις αξίες του Αθλητισμού και του Ολυμπισμού. Τα θέλουμε ; Η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει ενωμένους και ενεργούς. Προτείνουμε να δημιουργηθεί ανεξάρτητη δομή σε Ηλεία και Αιτωλοακαναρνία σε επίπεδο κοσμητείας με σχολές που θα είναι βιώσιμες και ελκυστικές με επαγγελματικά δικαιώματα των φοιτητών”

Παναγιώτης Μπράμος-Περιφερειακός Σύμβουλος Ηλείας

“Συνεργασία Αυτοδιοίκησης-Πανεπιστημίων”

Η στάση αυτή του Πανεπιστημίου βρίσκεται σε αντίθετη κατεύθυνση από την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και τη δέσμευση του Πρυτάνεως για ισχυρή συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να υπάρξουν από κοινού διεκδικήσεις έναντι του κεντρικού κράτους, αλλά και μία συμφωνία για τη διαμόρφωση του Ακαδημαϊκού Χάρτη της περιοχής την «επόμενη μέρα».                                                                                  Η στήριξη των περιφερειακών τμημάτων, τα οποία εμφανίζονται στην αξιολόγηση της Επιτροπής ως ο αδύναμος κρίκος του Πανεπιστημίου, είναι εφικτή δια της αποκέντρωσης των «ισχυρών» τμημάτων με συναφή αντικείμενα που βρίσκονται στην Πάτρα και μπορούν να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής.                                                                   Σε κάθε περίπτωση, οφείλω να επαναλάβω ότι στη χωρική αρμοδιότητα της ΠΔΕ βρίσκονται το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το ΕΑΠ, ιδρύματα με τα οποία πρέπει η Περιφέρεια εξίσου να αναπτύξει διάλογο για συνεργασίες, εξακτίνωση και ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους σε όλες τις περιφερειακές ενότητες. Γιατί μόνο με τη συμμετοχή όλων των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που εδρεύουν στην Περιφέρειά μας θα μπορούμε να αναπτύξουμε ολοκληρωμένο ακαδημαϊκό χάρτη της Δυτικής Ελλάδας.                                                                                                                Η σύγκλιση και η συνεργασία Αυτοδιοίκησης και Πανεπιστημίων, είναι ο μόνος δρόμος για την ισχυροποίηση τους ως πυλώνα ακαδημαϊκής δραστηριότητας, έρευνας και ανάπτυξης στην Δυτική Ελλάδα.

Ανδρέας Νικολακόπουλος -Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ

“Θα μας βρουν απέναντί τους”

Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει μία τάση από την πλευρά των καθηγητών να βρίσκονται στην Πάτρα και να μην λειτουργήσουν τα τμήματα της Ηλείας και αυτό το είδαμε από μια σειρά μετακινήσεων προς το Πανεπιστήμιο Πατρών. Θέλω να καλέσω τους καθηγητές και τη Σύγκλητο να επανεξετάσουν την στάση τους γιατί όλοι καταλαβαίνουν ότι η Ηλεία θα βρίσκεται απέναντι τους σε περίπτωση που αποφασίσουν το κλείσιμο των τμημάτων. Θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι η Ηλεία δικαιούται να έχει θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.  Θα πρέπει όλοι να αντιληφτούν ότι δεν μπορεί να ξεκινούν μια συζήτηση και να αναστατώνονται τοπικές κοινωνίες χωρίς αντίκρισμα. Δηλαδή θα πρέπει να μας πείτε ότι είναι ορθολογικό το να λειτουργούν δυο τμήματα με το ίδιο αντικείμενο σε δέκα χιλιόμετρα και να λειτουργεί το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου σε εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου  Πατρών  και  χρηματοδοτείται από την ΠΔΕ

FOTO NIKOLAKOPOYLOS

Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου-Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ

“Να συνεχίσουν την λειτουργία τους τα τμήματα στην Ηλεία”

Στην 4ηέκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδος μετείχε η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, με θέμα την αναδιοργάνωση των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών. Η κα Βουλευτής έλαβε το λόγο και εξήρε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των δύο Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών, τα οποία λειτουργούν στον Ν. Ηλείας, δηλαδή του Τμήματος Μουσειολογίας στον Πύργο και του Τμήματος Γεωπονίας στην Αμαλιάδα. Δεν υπάρχει καλύτερος φυσικός χώρος φιλοξενίας τους από την Ηλεία, ενώ επιβεβαίωσε, για άλλη μια φορά, ότι από την πλευρά της κινεί κάθε θεσμική δυνατότητα για να συνεχίσουν τα Τμήματα αυτά τη λειτουργία τους στο Νομό. Πρότεινε, μάλιστα, για την ενίσχυση του Τμήματος Γεωπονίας τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Πατρών, της Περιφέρειας και της κεντρικής κυβέρνησης μέσω του ΕΛΓΟ – Δήμητρα για την προσέλκυση νέων προγραμμάτων, ενώ για το Τμήμα Μουσειολογίας τη σύνδεση του με διεθνή Πανεπιστημιακά Προγράμματα. Την επόμενη εβδομάδα επίκειται συνάντηση της κα Βουλευτού με τον Περιφερειακή Δυτικής Ελλάδος, κ. Φαρμάκη.

Βασίλης Γιαννόπουλος-Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας

“Ξεκάθαρες και έντιμες απαντήσεις σε πολίτες και  θεσμούς”

Στο πολυσέλιδο πόρισμά της, η Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου δεν περιλαμβάνει καμία αξιολόγηση και πρόταση για τα πανεπιστημιακά τμήματα της Πάτρας, θεωρώντας προφανώς ότι όλα είναι άρτια από ακαδημαϊκή άποψη μόνο εκ του λόγου ότι λειτουργούν εντός της πόλης των Πατρών.

Αντιθέτως, η επιτροπή ασχολείται αποκλειστικά με την αξιολόγηση των περιφερειακών τμημάτων, προτείνοντας τον αποκλεισμό της Ηλείας από τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας. Κάποιος πρέπει να δώσει ξεκάθαρες και έντιμες απαντήσεις απέναντι σε θεσμούς και πολίτες.                                                           Το πόρισμα αυτό επικαλούμενο έναν δήθεν εκσυγχρονισμό και εξορθολογισμό έχει ως μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση συντεχνιακών, πελατειακών και μικροπολιτικών συμφερόντων της πόλης των Πατρών.

Πόσο σοβαρά ελήφθησαν υπόψη τα μοναδικά χαρακτηριστικά του τμήματος Μουσειολογίας του Πύργου και οι υποδομές του τμήματος Γεωπονίας της Αμαλιάδας, στη διαμόρφωση της πρότασης;

 

Παναγιώτης Λειβαδιώτης-Φοιτητής στην Ηλεία

“Ο αγώνας μας τιτάνιος”

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για την λειτουργία των σχολών στο Πύργο και την ενίσχυση καθηγητών των τμημάτων που αδικαιολόγητα με απόφασή της μας στέρησε η πρυτανεία. Οι απαντήσεις που πέρναμε σε κάθε επικοινωνία που είχαμε με την πρυτανεία είναι ότι δεν είχαν καθηγητές. Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα που ως δια μαγείας βρέθηκαν καθηγητές. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα για ενίσχυση των τμημάτων. Ζητάμε την παραμονή του τμήματος Μουσειολογίας στον Πύργο αλλά και την ενίσχυσή του για να συνεχίσουμε τις σπουδές μας χωρίς προβλήματα.

Διαβάστε Επίσης

Όλη η επικαιρότητα