WEB tv Ηλεία Οικονομία

Ξεκίνησε σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης (και) στην Ηλεία (VIDEO)

Πρεμιέρα κάνει σήμερα Πέμπτη 15 Οκτωβρίου το πετρέλαιο θέρμανσης. Η τιμή διάθεσής του όπως εκτιμούν οι άνθρωποι της αγοράς, αναμένεται να διαμορφωθεί στα 0,80 με 0,82 ευρώ το λίτρο.

Οι τιμές αυτές είναι χαμηλότερες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και κινούνται λίγο υψηλότερα από το κλείσιμο του Μαΐου, όταν η κυβέρνηση είχε παρατείνει την προθεσμία πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης προκειμένου τα νοικοκυριά να προμηθευτούν πετρέλαιο σε χαμηλή τιμή. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων, στις 15 Οκτωβρίου 2019 ο πανελλήνιος σταθμισμένος μέσος όρος τιμής του πετρελαίου ήταν στα 1,037 ευρώ το λίτρο. Δηλαδή φέτος αν επαληθευτούν οι προβλέψεις και η διάθεση του πετρελαίου ξεκινήσει στα 0,80 ευρώ το λίτρο, το συγκεκριμένο καύσιμο θα είναι φθηνότερο κατά περίπου 20% με 23%. Στις 31 Μαΐου 2020 ο μέσος όρος της τιμής είχε κλείσει στα 0,76 ευρώ το λίτρο. Με βάση τις εκτιμήσεις των τιμών για την ερχόμενη Πέμπτη, το κόστος από την Άνοιξη θα είναι ελαφρώς υψηλότερο. Ωστόσο, σύμφωνα με παράγοντες της αγορές η ζήτηση αναμένεται να καταγράψει βουτιά καθώς τα περισσότερα νοικοκυριά έχουν φουλάρει τις δεξαμενές από τον περασμένο Μάιο. Τα στελέχη της αγοράς πετρελαιοειδών δεν είναι αισιόδοξα για την πορεία της αγοράς των υγρών καυσίμων. Το lockdown και οι επιπτώσεις της πανδημίας ταλανίζουν τον κλάδο που μετράει σημαντικές απώλειες λόγω της πτώσης που καταγράφεται στις πωλήσεις καυσίμων.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να χορηγήσει επίδομα θέρμανσης συνολικού ύψους 84 εκατ. ευρώ προκαταβολικά μέχρι το τέλος του έτους στα ευάλωτα νοικοκυριά εξετάζοντας το ενδεχόμενο να επιδοτηθεί όχι μόνο η αγορά πετρελαίου αλλά και η δαπάνη για φυσικό αέριο ή υγραέριο ή ακόμα και για την αγορά πέλλετ ή καυσόξυλων.

Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν όλα τα σενάρια. Η παρατεταμένη καλοκαιρία και το γεγονός ότι οι δεξαμενές των νοικοκυριών είναι γεμάτες από την προηγούμενη άνοιξη επειδή επιτράπηκε η αγορά σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές μέχρι και τον Μάιο, ωθεί το οικονομικό επιτελείο σε ανασχεδιασμό, προκειμένου το επίδομα να ωφελήσει περισσότερους που το έχουν ανάγκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το φετινό επίδομα θέρμανσης εξετάζεται να δοθεί για πρώτη φορά και σε όσους καταναλώνουν φυσικό αέριο ή και υγραέριο.

Για τη θέρμανση με ξύλα και πέλλετ, θα υπάρχει «ρήτρα μη επιβάρυνσης του περιβάλλοντος». Δηλαδή, δεν θα επιδοτούνται όσοι καταναλώνουν ξύλα στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη κλπ) αλλά θα ενισχύονται όσοι χρησιμοποιούν καυσόξυλα στις αγροτικές και ορεινές περιοχές εκτός πόλεων.

Εκτός επιδόματος θα μείνουν όσοι χρησιμοποιούν το ηλεκτρικό ρεύμα για τη θέρμανση (ηλεκτρικά καλοριφέρ, θερμοπομποί, καυστήρες ρεύματος κλπ) καθώς για τα ευάλωτα νοικοκυριά ισχύει το κοινωνικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος.

Τι αναφέρουν οι πρατηριούχοι Ηρακλής Διονυσόπουλος & Πάνος Κωτσάκης: «Δεν αναμένουμε μεγάλη ζήτηση»

Για τη σημερινή πρεμιέρα της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης καθώς και για την τιμή του, οι επαγγελματίες του κλάδου Ηρακλής Διονυσόπουλος & Πάνος Κωτσάκης τόνισαν ότι δεν αναμένεται να έχουμε ιδιαίτερα μεγάλη ζήτηση αυτήν την εποχή και λόγω του καλού καιρού που επικρατεί, αλλά και λόγω ότι πολλά νοικοκυριά είχαν γεμίσει τα ντεπόζιτα τους με πετρέλαιο θέρμανσης από την περασμένη Άνοιξη, όπου και ήταν πολύ χαμηλή η τιμή της λόγω της πανδημίας του κορωνοιού .

Ο Ηρακλής Διονυσόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά για την σημερινή έναρξη προμήθειας του πετρελαίου θέρμανσης.

«Η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου και πιστεύουμε ότι η τιμή του θα είναι γύρω στα 80 με 85 λεπτά το λίτρο, με τις τιμές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά. Ενδιαφέρον δεν υπάρχει, γιατί ο καιρός αυτή την περίοδο είναι καλός και επίσης τα πιο πολλά σπίτια, την εποχή της πανδημίας είχαν γεμίσει, επειδή τότε είχε πέσει κατά πολύ η τιμή στο πετρέλαιο. Εμείς ζητάμε από το υπουργείο να μειώσει ακόμη περισσότερο το φόρο κατανάλωσης, ούτως ώστε να μπορέσουμε να δουλέψουμε. Ο φόρος κατανάλωσης όχι μόνο στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά σε όλα τα καύσιμα, είναι πολύ μεγάλος, στο ένα ευρώ και κάτι, οπότε εμείς δεν μπορούμε να μειώσουμε, πρέπει να μειώσει το κράτος».

Από την πλευρά του ο Πάνος Κωτσάκης ανέφερε και αυτός ότι δεν αναμένεται να έχουμε μεγάλη ζήτηση τις πρώτες μέρες.

«Ζήτηση δεν νομίζω να έχουμε ιδιαίτερα τις πρώτες μέρες, αφού ο κόσμος έχει προμηθευτεί από πέρυσι πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς η τιμή ήταν συμφέρουσα, ενώ φέτος ο καιρός είναι ακόμα καλός, έχει υψηλές θερμοκρασίες, οπότε δεν περιμένουμε από τώρα να υπάρχει ζήτηση. Για την τιμή δεν γνωρίζουμε ακόμη επίσημα που θα πάει, όμως ξέρουμε ότι δεν θα είναι απαγορευτική».

Όλη η επικαιρότητα