Ηλεία

Ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία της Μονάδας στην Τριανταφυλλιά!

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων Ν. Ηλείας στην Τριανταφυλλιά, ένα σημαντικό έργο που σκοπεύει να λύσει το μεγάλο πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων.

Πλέον απομένουν οι τελευταίες λεπτομέρειες, όπως επισημαίνει στην εφ. «Πατρίς της Κυριακής», ο δήμαρχος Ήλιδας και πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ν. Ηλείας κ. Γιάννης Λυμπέρης, ώστε να ανακοινωθεί η ακριβής ημερομηνία έναρξης της δοκιμαστικής λειτουργίας, η οποία τοποθετείται το αργότερο εντός του Φεβρουαρίου.

Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας το περασμένο φθινόπωρο, ωστόσο οι επιπτώσεις από την πανδημία όσον αφορά στο σκέλος εισαγωγής των απαραίτητων υλικών κατασκευής και την αδυναμία διαρκούς προσέλευσης των εργαζομένων στο εργοτάξιο, συνετέλεσαν σε αυτή την καθυστέρηση και χρονική μετάθεση.

Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά κατά την διάρκεια της δοκιμαστικής λειτουργίας, μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι θα ξεκινήσει και η κανονική λειτουργία της μονάδας.

«Πλέον έχουμε μπει στην «τελική ευθεία» για την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας. Πρέπει να πούμε ότι σε αυτή την υπερσύγχρονη μονάδα, δεν θα γίνεται απλά η επεξεργασία των απορριμμάτων, αλλά και μια σειρά άλλων διαδικασιών, όπως διαλογή και ανακύκλωση, με στόχο την ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων ρύπανσης του περιβάλλοντος και την οικονομία.

Μιλάμε για  κυκλική οικονομία, όπως λέγεται,  που σημαίνει ανακύκλωση στην πηγή, διαχωρισμό, που σημαίνει επανάχρηση των ανακυκλώσιμων υλικών, με  οικονομία στα χρήματα και κυρίως  οικονομία στο περιβάλλον, στην μόλυνση και την ρύπανση του περιβάλλοντος. Ο νομός μας είναι από τους πρωτοπόρους σε αυτή την διαχείριση, με τους όρους δηλαδή που απαιτούνται σε ένα ευρωπαϊκό κράτος», επεσήμανε ο κ. Λυμπέρης.

Μηχανήματα και όργανα έχουν μπει σε συγχρονισμό και η ανάδοχος εταιρεία προβαίνει σε καθημερινές δοκιμές, ώστε η δοκιμαστική λειτουργία που θα τεθεί η μονάδα να είναι στα πρότυπα της κανονικής.

Το έργο

Η συνολική ετήσια δυναμικότητα της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων  υπολογίζεται στους 80.000 τόνους και παράλληλα έχει προβλεφθεί  και η κατασκευή Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), πλησίον της νέας ΜΕΑ, το οποίο έχει χωροθετηθεί στην περιοχή, ώστε τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα να αξιοποιούνται κοντά στο σημείο παραγωγής και να μην απαιτείται η μεταφορά τους στην Πάτρα, με ότι αυτό συνεπάγεται με την μείωση κόστους.

Τα συνοδά έργα που πλαισιώνουν την κατασκευή της μονάδας, σύμφωνα με τον σχεδιασμό,  εκτός από το ΚΔΑΥ, θα είναι νέο ΧΥΤΥ, Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, δράσεις Διαλογής στη Πηγή και Οικιακής Κομποστοποίησης και η ανάπτυξη Πράσινων Σημείων.

Όλη η επικαιρότητα