Ηλεία

Οδοιπορικό στην Μαγούλα: Με διάθεση πρωταγωνιστή…

Η Μαγούλα, απέχει μόλις 15 χλμ βορειοανατολικά της πόλης του Πύργου (ανήκει στην Δημοτική Ενότητα Ωλένης) και βρίσκεται σε υψόμετρο 64 μέτρων με την πλειοψηφία των κατοίκων της να ασχολείται με την καλλιέργεια σταφίδας, αμπελιών και ελιάς…

Πρόκειται για το νεότερο χωριό στο λεκανοπέδιο της Ωλένης. Επίσημα στοιχεία για την ίδρυση του χωριού δεν υπάρχουν αλλά από μαρτυρίες παλιότερων φέρεται να ιδρύθηκε περί το 1860-70. Οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού ήρθαν από τα Μαγούλιανα, τα Λαγκάδια και τη Βυτίνα της Αρκαδίας. Μαζί με τον κυρίως οικισμό στην  κοινότητα ανήκουν τα Βρινείκα και τα Κατσομαλιαραίικα.

Καμάρι του χωριού μέχρι πριν λίγα χρόνια αποτελούσε η ποδοσφαιρική ομάδα του Κένταυρου που πλέον δεν αγωνίζεται στα γήπεδα της Ηλείας με τις προσπάθειες να επικεντρώνονται στην λειτουργία ποδοσφαιρικής Ακαδημίας, κάτι σίγουρα ξεχωριστό για μια τοπική κοινότητα…

Η Μαγούλα διαθέτει δική της ιστοσελίδα καθώς και μετεωρολογικό σταθμό (σε συνεργασία με το meteo.gr), ενώ πρόσφατα αποφασίστηκε η συντήρηση του τέμπλου και των επ΄ αυτού εικόνων του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής με τη στήριξη του επιχειρηματία (που κατάγεται από το χωριό) Κώστα Κονδύλη…

Νίκος Καλαμπόκας (Πρόεδρος τοπικής κοινότητας Μαγούλας)

«Είμαστε ένα φιλήσυχο χωριό με περίπου 350 μόνιμους φιλόξενους και εργατικούς κάτοικους. Η πλειοψηφία των κατοίκων είναι αγρότες που καλλιεργούν κυρίως σταφίδα, αμπέλια και ελιές. Από την παραγωγή αυτών των προϊόντων εξαρτάται η οικονομία της κοινότητας, όμως τα τελευταία χρόνια η κίνηση είναι υποτονική.

Εκτός του αγροτικού τομέα στο χωριό υπάρχουν και ελεύθεροι επαγγελματίες εντός κι εκτός κοινότητας.

Με την ύδρευση, τον φωτισμό και την αποκομιδή των απορριμμάτων δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα. Κάποιες ελλείψεις σε κάδους τις έχουμε. Επίσης στη μάντρα του νεκροταφείου, μετά τις πυρκαγιές του 2007 έχουμε κατολισθήσεις χωρίς να έχει γίνει κάτι… Φυσικά υπάρχει πρόβλημα με την αγροτική οδοποιία όπου το χειμώνα οι δρόμοι είναι απροσπέλαστοι. Έχει γίνει μια καλή αρχή από πλευράς δήμου Πύργου σε αυτό το θέμα και πιστεύουμε να υπάρξει και ανάλογη συνέχεια.

Επίσης το ιατρείο του χωριού έχει υποστεί ζημιές, χρειάζεται επισκευή και ο γιατρός φιλοξενείται στο κοινοτικό κατάστημα.

Έχουμε επίσης δημιουργήσει και ιστοσελίδα (www.magoulailias.com) όπου οι κάτοικοι και οι απανταχού Μαγουλαίοι μπορούν να ενημερώνονται για τα νέα και τις δράσεις του χωριού μας.

Με την πανδημία δεν είχαμε σοβαρά προβλήματα και ευελπιστούμε ότι φέτος το καλοκαίρι με τους εμβολιασμούς θα είμαστε πολύ καλύτερα».

Γιώργος Λίβανος

«Δεν έχουμε δρόμους να πηγαίνουμε στις ελιές. Τρακτέρ 85άρι και δεν ανεβαίνει… συντήρηση έχει να γίνει 2-3 χρόνια. Το χαλίκι είναι μια λύση αλλά δεν ρίχνουν. Φέτος οι ελιές είναι φορτωμένες και πρέπει να γίνει συντήρηση για να μαζέψουμε αργότερα το καρπό… για μένα το πιο σημαντικό είναι οι αγροτικοί δρόμοι να φτιαχτούν».

Παναγόπουλος Χαράλαμπος

«Όλη η κοινωνία αντιμετωπίζει προβλήματα όχι μόνο η Μαγούλα. Είναι χαζός ο λαός με τον τρόπο που ψηφίζει. Του αρέσουν τα ψέματα!

Παλιότερα στα σπίτια τρώγαμε γλυκό και γλεντάγαμε με κρασί, σήμερα ούτε με κρασί μπορούμε να γλεντήσουμε ούτε τη σταφίδα μπορούμε να πουλήσουμε να φάμε καλά αφού μας δουλεύουν οι έμποροι που τα κονομάνε και οι φτωχοί πεθαίνουν στη ψάθα…

Ας φυλάξουν τη σταφίδα τους οι παραγωγοί για να την πουλήσουν στη συνέχει με καλύτερη τιμή… είναι όμως η ανάγκη κάποιων για να σπουδάσουν τα παιδιά τους, να πάνε στο γιατρό ή να καλύψουν άλλη ανάγκη που τους κάνει να υποκύπτουν στους εμπόρους και με χαμηλή τιμή».

Κώστας Λιαρομμάτης (πρ. πρόεδρος τοπικής κοινότητας και Κένταυρου Μαγούλας)

«Μετά τη διάλυση της ομάδας του Κένταυρου επιλέξαμε αντί για μια καινούργια ομάδα να κάνουμε φυτώριο/ακαδημία με την επωνυμία “Ακαδημία Κένταυρος Ωλένης” και τις προπονήσεις να γίνονται στο γήπεδο της Μαγούλας. Μαζί μας είναι οι γνωστοί και καταξιωμένοι προπονητές Θοδωρής Βαγγόπουλος και Ανδρέας Τρυφωνόπουλος. Έχουμε περίπου 60 παιδιά από την ευρύτερη περιοχή ενώ πριν την πανδημία υπήρχαν περισσότερα.

Η ευρύτερη περιοχή είναι ποδοσφαιρομάνα και ήδη έχουμε συνεργασία με τον Παναθηναϊκό.

Αυτό που μας ενδιαφέρει κυρίως είναι να φτιάχνουμε χαρακτήρες. Από `κει και πέρα όποιος έχει ταλέντο και τύχη προχωράει…

Δυστυχώς δεν υπάρχουν προσφορές για την ομάδα παρ` όλα αυτά γίνεται μια προσπάθεια να κατέβει ο Κένταυρος Μαγούλας και πάλι στα γήπεδα όπου πάντα μεγαλουργούσε. Το χωριό μας ακούστηκε πολύ με τον Κένταυρο και θέλουμε να ξανασυμβεί».

Θέμης Παναγόπουλος

«Το χωριό μας χρειάζεται υδραγωγείο, δεν έχουμε καλό νερό παρά τον τακτικό καθαρισμό. Το υπάρχον υδραγωγείο είναι πολύ παλιό και παρά τις οχλήσεις στο παρελθόν δεν έχει γίνει κάτι».

Όλη η επικαιρότητα