Αποδράσεις Ηλεία

Οδοιπορικό στα Λαστέικα: Ο πληθυσμός αυξάνεται, η κίνηση μειώνεται…

Τα Λασταίικα (Λαστέικα), βρίσκονται σε απόσταση… αναπνοής από τον Πύργο (μόλις 5 χιλιόμετρα), ανήκοντας Διοικητικά στη Δημοτική ενότητα Πύργου του Δήμου Πύργου.

Το συγκεκριμένο γεγονός έχει σίγουρα την θετική του πλευρά (ασφάλεια, υγεία κ.α.), παράλληλα όμως αποτελεί και αρνητικό στοιχείο, για την καθημερινότητα και την κίνηση του χωριού, που –ουσιαστικά- αποτελεί προάστιο της πόλης του Πύργου…

Κατά την απογραφή του 2011 είχε 718 μόνιμους κατοίκους, ενώ ο πληθυσμός έχει αρχίσει και αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, καθώς όλο και πιο πολλοί (ιδιαίτερα κάτοικοι του Πύργου) χτίζουν καινούρια σπίτια εντός των ορίων της Κοινότητας. Στην Τοπική Κοινότητα Λασταιίκων ανήκει και ο οικισμός Ιτιά.

Το χωριό άρχισε να κατοικείται μετά την επανάσταση του 1821 και την καθιέρωση του Ελληνικού κράτους, από ανθρώπους που έφυγαν από τη Λάστα Αρκαδίας, χωριό που κάηκε το 1826 από τον Ιμπραήμ Πασά…

Βρεθήκαμε εκεί λίγες ώρες πριν «φύγει» το 2020 μιλώντας –κυρίως- με τους λίγους επαγγελματίες του χωριού. Κυρίαρχο σχόλιο το γεγονός πως – λόγω πανδημίας– οι κάτοικοι μένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους και βγαίνουν έξω μόνο για να ψωνίσουν από τα καταστήματα του χωριού καθώς και το ότι η μεγάλη πλειοψηφία επιλέγει να κάνει τις αγορές της από την Αγορά του Πύργου

Μαρία Σχίζα (Αντιπρόεδρος τοπικής κοινότητας Λαστεϊκων)


«Σημαντικό πρόβλημα για την κοινότητα μας είναι το αποχετευτικό. Επίσης η οδοποιία δεν είναι σε καλή κατάσταση. Η νεολαία μειώνεται, το σχολείο δεν λειτουργεί πλέον, υπάρχει βέβαια το Ειδικό σχολείο εδώ και δυο χρόνια.
Λειτουργούν δυο καφενεία, όχι βέβαια τώρα με το λοκντάουν, αλλά γενικότερα κόσμος και κίνηση δεν υπάρχει όπως παλιότερα. Θεωρώ πως η λειτουργία μιας Υπηρεσίας θα ήταν θετική για την κοινότητα μας όπως επίσης και η λειτουργία μιας επιχείρησης εστίασης που θα μπορούσαν να φέρουν κόσμο και ζωντάνια στα Λαστεϊκα.
Η πανδημία έχει δυσκολέψει πολύ τα πράγματα και οι κάτοικοι μένουν κλειδωμένοι στα σπίτια τους, έχουν φοβηθεί. Αισιοδοξώ πάντως ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα μέσα στη νέα χρονιά».

Χαράλαμπος Τσουραπάς (Ιδιοκτήτης φαρμακείου)


«Λόγω της πανδημίας η κίνηση δεν είναι όπως άλλες εποχές. Οι κάτοικοι παίρνουν τα απαραίτητα φάρμακα αλλά στα υπόλοιπα (παραφαρμακευτικά) προϊόντα, υπάρχει πτώση όπως και στα υπόλοιπα καταστήματα. Θεωρώ ότι η πτώση είναι τουλάχιστον 25%…
Κόσμος για τις γιορτές δεν κατέβηκε, λίγοι μόνο για να μαζέψουν ελιές. Δουλεύουμε με στάνταρτ πελατεία. Οι άνθρωποι είναι φοβισμένοι όπως είναι παντού σε όλη τη χώρα, απλά στο χωριό είναι λίγο πιο χαλαρά τα πράγματα, υπάρχει κάπως περισσότερη ασφάλεια αφού δεν πηγαινοέρχεται κόσμος».

Χρυσούλα Σχίζα (Ιδιοκτήτρια μίνι μάρκετ)


«Η κίνηση είναι χάλια… ο κόσμος δεν έχει χρήματα, αρκετοί κάτοικοι έχουν αποβιώσει τα τελευταία χρόνια. Δεν υπάρχει δουλειά, η μείωση είναι πολύ μεγάλη… ακόμα και για μισό κιλό ψωμί ή για ένα πακέτο μακαρόνια πάνε στον Πύργο.
Η ανεργία είναι πρόβλημα, ύδρευση και φωτισμός υπάρχουν, γιατρός έρχεται κάθε Πέμπτη και συνταγογραφεί στο Κοινοτικό γραφείο. Μερικοί δρόμοι είναι σε άσχημη κατάσταση. Φτιάχτηκε ένας δρόμος χρειάζεται να γίνουν κι άλλα ακόμα…
Είμαστε πολύ κοντά στον Πύργο αλλά αυτό που βλέπω στα 16 χρόνια που έχω το μαγαζί είναι πως παλιότερα υπήρχε ζωή και περισσότερη δουλειά σε αντίθεση με το σήμερα».

Στάθης Καρράς


«Είμαστε σε απόσταση αναπνοής από τον Πύργο αλλά η ερημιά στα Λαστεϊκα είναι καθημερινό φαινόμενο. Μόνο το καλοκαίρι είχε λίγο κίνηση κι αυτό από τους κατοίκους των γύρω χωρών που κατέβαιναν να πάνε στη θάλασσα.
Υπάρχει αύξηση πληθυσμού αλλά ο κόσμος δεν βγαίνει στο χωριό. Οι περισσότεροι επιλέγουν να πάνε στον Πύργο για να ψωνίσουν. Απορρίμματα και αποχέτευση αποτελούν προβλήματα. Τα πράγματα μπορούν ν` αλλάξουν αν αξιοποιηθούν κάποια κτίρια που υπάρχουν, όπως αυτό της Λέσχης Αξιωματικών που είναι παραμελημένο εδώ και μια δεκαετία περίπου, και να λειτουργήσει μια δημοτική επιχείρηση. Μιλάμε για ένα καινούργιο κτίριο που παραμένει ανεκμετάλλευτο. Και οι οποίοι νεολαίοι υπάρχουν πηγαίνουν στον Πύργο».

Χριστίνα Τράπαλη (Ιδιοκτήτρια κομμωτηρίου)


«Λειτουργώ το κομμωτήριο εδώ και 19 χρόνια. Τα προηγούμενα χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης είδαμε την δουλειά να πέφτει στο 50%. Τώρα ήρθε και η πανδημία να μας αποτελειώσει… Έχουν αποβιώσει και πολλοί κάτοικοι της κοινότητας. Η πτώση της κίνησης είναι χαρακτηριστική και δεν βγαίνουν ούτε τα έξοδα τις περισσότερες φορές. Τα μέτρα στήριξης από την Κυβέρνηση βοήθησαν για να βγουν οι υποχρεώσεις. Δυστυχώς ο κόσμος συνήθισε να μένει μέσα και δύσκολα θ` αλλάξει αυτό. Παράλληλα ο κόσμος δεν έχει λεφτά κι αυτό είναι αποτρεπτικός παράγοντας για να βγει έξω… είναι λοιπόν φυσιολογικό επακόλουθο να στερηθούν ακόμα και βασικά πράγματα. Τα χωριά βουλιάξανε και έτσι όπως πάει το πράγμα θα ερημώσουν. Ακόμα κι εμείς που είμαστε κοντά στον Πύργο».

Όλη η επικαιρότητα