Ηλεία

Οδοιπορικό στα χωριά της Ηλείας: Καλακείκα Σκαφιδιάς: Βαρόμετρο ο τουρισμός…

Μέχρι και το 2010 η περιοχή κάθε καλοκαίρι έσφυζε από κίνηση που με την οικονομική κρίση μειώθηκε για να επανέλθει σε καλά επίπεδα στη συνέχεια.

Ο οικισμός των Καλακείκων (ανήκει στην τοπική κοινότητα Σκαφιδιάς) που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 14 χλμ. από τον Πύργου, για τους περισσότερους –τα τελευταία 20 περίπου χρόνια- συνδέεται με το πεντάστερο ξενοδοχείο Aldemar και την μεγάλη αμμώδη παραλία του με τα πράσινα διαυγή νερά και μήκος περίπου 4 χιλιόμετρα…

Η λειτουργία του ξενοδοχείου (στον ίδιο χώρο λειτουργούσε παλιότερα το «Μιραμάρε») ευνόησε την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και του οικισμού –κυρίως- με την λειτουργία καταστημάτων εστίασης.

Μέχρι και το 2010 η περιοχή κάθε καλοκαίρι έσφυζε από κίνηση που με την οικονομική κρίση μειώθηκε για να επανέλθει σε καλά επίπεδα στη συνέχεια.

Η εμφάνιση της πανδημίας όμως άλλαξε και πάλι τα δεδομένα προς το χειρότερο όπως δηλώνουν σήμερα στη στήλη καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται στα Καλακείκα…

Πάντως ο τουρισμός δεν είναι ο μόνος τομέας που απασχολεί τους κατοίκους αφού αρκετοί από αυτούς ασχολούνται με αγροτικές καλλιέργειες σε πείσμα των καιρικών συνθηκών που κάνει ολοένα και δυσκολότερες τις καλλιέργειες…

Γιώργος Άγριος (ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης)

«Το φετινό καλοκαίρι στα Καλακείκα έχει επηρεαστεί πολύ από την πανδημία, θα έλεγα σε ποσοστό τουλάχιστον 50% μειωμένο σε σχέση με πέρυσι. Πολλοί ετεροδημότες έρχονται από την Αθήνα και μένουν στα εξοχικά τους και δεν βγαίνουν καθόλου.

Περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί ο Αύγουστος πλέον. Οι πελάτες μας είναι μοιρασμένοι, Έλληνες και τουρίστες από διάφορα κράτη. Δουλεύουμε κυρίως Σαββάτο βράδυ και Κυριακή μεσημέρι…

Τα μέτρα στήριξης βοήθησαν την κατάσταση όμως για να επανέλθουμε στην πρότερη κατάσταση πιστεύω ότι θα χρειαστούν ακόμα 1-2 χρόνια».

Βασίλης Σταυρόπουλος (ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης)

«Φέτος υπάρχει θέμα με τον κορωνοίο. Ο κόσμος φοβάται; Δεν ξέρω τι να πω… τουρισμός δεν υπάρχει, ο Άραξος έκλεισε, τσάρτερ δεν υπάρχουν και το φετινό καλοκαίρι είναι πάρα πολύ χειρότερο σε σχέση με το περσινό.

Και οι αγρότες μας δεν πήγαν καλά… απούλητα καρπούζια, απούλητες και οι πατάτες.

Τα μέτρα στήριξης δεν βόηθησαν, μόνο επιστρεπτέες και σε λίγο θα αρχίσουν να μας ζητάνε τα λεφτά πίσω. Καμία άλλη βοήθεια, ούτε από την Περιφέρεια.

Όσο για την κοινότητα μας ζητάμε από τον δήμαρχο ένα πεζόδρομο στον κεντρικό δρόμο, ένα καλό φωτισμό έτσι όταν έρχεται ο τουρίστας να αντιλαμβάνεται ότι μπαίνει σε μια περιοχή που διαθέτει πεντάστερο ξενοδοχείο».

 

Νίκος Γιαννακόπουλος (ιδιοκτήτης επιχείρησης market)

«Η αλήθεια είναι ότι φέτος περιμέναμε πως θα είχε περισσότερη κίνηση σε σχέση με πέρυσι κάτι που –μέχρι στιγμής- δεν συμβαίνει. Θεωρήσαμε ότι σταμάτησε ο κορωνοιός και θα έρθουν περισσότεροι τουρίστες αλλά είναι περίπου τα ίδια, δηλαδή πολύ πιεσμένα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.

Οι τουρίστες από χώρες όπως η Ρωσία, η Πολωνία, Ιταλία έχουν μειωθεί πάρα πολύ, υπάρχουν κάποιοι Έλληνες. Όλοι τους όμως παραμένουν στα καταλύματα τους και δεν κυκλοφορούν.

Νομίζω ότι ο κορωνοιός έχει συμβάλλει σε αυτή τη κατάσταση όχι γιατί φοβούνται αλλά λόγω της ψυχολογίας που δεν υπάρχει σε μεγάλο βαθμό «σπρώχνοντας» κάποιον να βγει έξω. Υπάρχει μια μεγαλύτερη κινητικότητα από Έλληνες ίσως λόγω του ότι δεν πάνε διακοπές σε άλλες περιοχές ή νησιά. Όμως και αυτοί προτιμούν τη θάλασσα θεωρώντας τη πιο ασφαλή.

Ενδεχομένως τον Αύγουστο να υπάρξει μια ανοδική τάση, είμαστε επίσης ανοιχτοί σε μια επιμήκυνση της σεζόν τους μήνες Σεπτέμβρη και Οκτώβρη αν και τα δεδομένα ως τώρα δεν φαίνεται να δείχνουν κάτι τέτοιο.

Σε κάθε περίπτωση η θετική διάθεση από πλευράς μας υπάρχει, βρισκόμαστε καθημερινά από νωρίς το πρωί ως αργά το βράδυ στο πόστο μας».

Πάνος Μπαρτζιώτης

«Οι μόνιμοι κάτοικοι του οικισμού είναι περίπου 150 και το καλοκαίρι είναι περισσότεροι. Παλιότερα είμαστε περισσότεροι. Οι πιο πολλοί ασχολούνται με αγροτικές καλλιέργειες, πολλοί δουλεύουν στο Aldemar και τα καταστήματα που έχουμε.

Η λειτουργία του Aldemar βοήθησε την περιοχή να αναπτυχθεί αλλά τώρα με την πανδημία δεν υπάρχει κόσμος. Νομίζω ότι το φετινό καλοκαίρι είναι χειρότερο από το περσινό. Και τα καταστήματα το βράδυ δεν έχουν κόσμο όπως άλλοτε. Θα είναι δύσκολη η συνέχεια του καλοκαιριού…

Όσον αφορά δρόμους, ύδρευση, φωτισμό και απορρίμματα είμαστε καλά».

Όλη η επικαιρότητα